Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objava Napisal/-a MilkyWay »

[vanessa] napisal/-a:kaj zaboga so interesne govorice? :eek:

Pojma nimam...Js se bom vse učila po uni knjigi Književnost na maturi in to je to... :D Pa imaš tudi odgovore na ta vprašanja tm notr...
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Josephina »

NTERESNE GOVORICE: v njih se govorne prvine hitro menjavajo, podvržene so improvizaciji in niso trajne.

Ločimo naslednje:

Sleng: Posebna govorica kake skupine ljudi, zlasti mladine. Značilno je nenavadno izražanje. Pogosto je izmišljanje novih poimenovanj (npr. izraz za dekle: frača, mačka, mrha, misica).

Žargon: Interesna govorica strokovne zvrsti, z neuradnim, a zelo enoumnim izrazjem. Uporabljajo jo pripadniki številnih poklicev in drugih interesnih skupin (npr. izraz za injekcijsko iglo: šprica).

Argo: Je interesna govorica skrivnih združb ter je slabo razumljiva ali celo nerazumljiva zunaj interesne skupine, ki jo je izoblikovala. Pripadnike določene interesne skupine povezuje in jih loči od drugih, ki tega jezika ne razumejo.

Kapis?
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Si se pa potrudla, Josephina, ni kej :D . Ampak a se mi samo zdi, al je res, da je v tvojem pisanju čutiti rahlo nepotrpežljivost? :wink: Pač nismo vsi za vse in ne znamo vsi vsega...
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Hehe. :P Ne, mal sem sitna danes, drugac sem pa zlo potrpezljiv clovek, pa ko sem ze oddala postek, sem vidla da sem pozabla dat smajila zravn. :P
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objava Napisal/-a [vanessa] »

Ti si pa že dobro naučena :D
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
Uporabniški avatar
_vampirk'ca
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a _vampirk'ca »

ja ja te ali listki enga uzameš kerga hočeš na dost listkih pa itk nimaš izbire ker poznaš sam enga ker ene slovarce ne obravnavajo vseh del.ampak vedno usaj eno! pa lahko trofiš slovnico-pač to materni jezik pa te fore....
jz sm ugotovila da je ubistvu slova najbl zajebana....ker se je tolk za napiflat.prov strah me je ratal..
mam pa knjigo književnost na maturi 2008 od založbe ico al kva je...in je use not kar je letos možn na ustnem...tko d ne se tolk ukvarjat s tem pa si kupte to knjigo celo se napiflejte pa bo ;)
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

^^Joj cel Top Shop si zdej nrdila :D Ni problem knjige kupit, problem se jo je naučit... :wink:
Uporabniški avatar
_vampirk'ca
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a _vampirk'ca »

ja sam res ;) sej to je tut moj največji problem...ej če bom jz znala na ustnem slovo bom cela carka =) saj druge se naučte če se že jz nism sposobna =D
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Mah dejte no, slova pa res ni tok tezka. Ce ste cez vsa leta vsaj mal poslusal, res ni tok tezko. Je pa res da si mors saj mal knjige zapomnt, pa je pol vse lazji.
Mene slove sploh ni strah, ker se skor vse knjige vsaj mal spomnm (razn Preserna, k mi je cist mim) in pol mal povezes in je. No razvoj jezika se mors naucit, to smo se pa mi letos drkal in nas je vse natancno vprasala tko da samo se ponovim in je.

Me je pa mate najbolj strah, ker mors znat une definicje u nulo. :?
bouhca
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a bouhca »

slovenščina ustno na splošni maturi:
* književnost
* zgodovina slovenskega jezika (to je to od slovnice)

na spletni strani rica je pa objavlen cel seznam tk d mal poglejte če vas zanima...
Uporabniški avatar
smotkica_
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a smotkica_ »

buubbika napisal/-a:Iz katere knjige? ^^ :D

No to je Marjana Dvoržak: Odgovori na vprašanja za ustni del pri matematiki. Sej bodo v knjigarni zih vedli za katero knjigo gre. Je pa baje res super. :)
...če ljubezen nosiš v sebi...potem jo vedno tudi srečaš...
tinca malinca
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: čokoladnica

Neprebrana objava Napisal/-a tinca malinca »

Marjana?!? :D Jaz se učim iz knjige od Bojane Dvoržak-(odgovori na vprašanja in zbirka nalog na osnovni ravni maturitetnega kataloga) :) ..res super knjiga!
Sem to, kar sem.
Drugih je že tako ali tako preveč.
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

^^ Jst dons končno dubla tole knjigo :) So v knjigarni glih dobil novo pošiljko in glih takt je moja mami bla tm pa sprašvala za to knjigo.

Sam joj tega je tok..sm rekla da bom dons šla 20 uprašanj čez..aha celo prvih 5 sm se uspela naučit pol me ja pa minil. Jutr pa res začnem :!:
Uporabniški avatar
smotkica_
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a smotkica_ »

tinca malinca napisal/-a:Marjana?!? :D Jaz se učim iz knjige od Bojane Dvoržak-(odgovori na vprašanja in zbirka nalog na osnovni ravni maturitetnega kataloga) :) ..res super knjiga!

Hehe, no potem je pa Bojana. :D Sej je podobno :P
...če ljubezen nosiš v sebi...potem jo vedno tudi srečaš...
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a g00fy_qa »

Na ustnem pri mat dobiš tri vprašanja iz tega kataloga?
Je potem zraven še kakšen primer ali kaj?
In to moraš vedeti dobesedno kot piše v teh odgovorih ali lahko malo po svoje poveš?

:gruebel:
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Zaklenjeno