torej sem sprejel povabilo ... take samooklicane "skeptike" imam najraje ... z vami se res ne mislim kregat, z nikomer ... izbirate si svojo pot življenja, sami se odločate kaj boste verjeli, in kaj boste zaničevali ... ali imate osnovo za zaničevanje, je čisto druga stvar, in je pač verjetno samo pomanjkanje razgledanosti ali pa pač pomanjkanje v delovanju moralnega kompasa ... ampak raje nebi o tem ... morda kdaj drugič, ko se mi bo zdelo vredno ...
najprej, da bo vsem jasno na kaj odgovarjam, malo daljši citat:
Praviš, da si gledal reportažo o profesorju antropologije v nemčiji, ki naj bi učil svoje študente kako “videti” brez uporabe oči. Praviš, da njegovi učenci pravzaprav vidijo v 360° perspektivi in lahko celo berejo knjige z zaprtimi očmi.
Mislim, da te bom moral razočarati. Verjetno gre za eno izmed podružnic Bronnikove šole.
http://www.bronnikovmethod.com/Bronnikov je razvil metodo, ki jo je poimenoval "direct vision", ki pa je precej manipulantskega pridiha. Zakaj je temu tako in zakaj v resnici ne gre za nikakršen direktni vid, si lahko prebereš kar na njegovih straneh, kjer se je o tem razpisal strokovnjak za te zadeve.
http://bronnikovinfo.com/virtual3_3.phpBronnikov tudi navaja, da lahko s pomočjo njegovih tehnik na višjih stopnjah že bereš zaprte knjige, ampak čudno, da na njegovih demonstracijah (
http://www.youtube.com/watch?v=rPMMlmLxvw0) ni bilo drugega, kot otrok, ki so se naučili gledati skozi črno zaslonko. Če je že šel dokazovati znanstvenikom, zakaj jim ni dal pred nos svojega aduta? Morda zato, ker ga je, in ker pač ni nihče od njegovih učencev, še manj pa on sam, prišel do teh višjih stopenj?
Tip besedno manipulira, zavaja javnost. Vprašanje je le še, čemu, in kakšni so nameni te manipulacije. Jaz osebno nisem pristaš tega in bi se raje bolj jasno izražal.
Mogoče še tole
http://www.randi.org/jr/2006-05/051906sylvia.html#i5O psi kolesu...
1.) Zakaj bi začel s psi kolesom, in zakaj ne npr. s kovancem, ali z radirko, ali s copato,...?
2.) si vprašal kdaj kakšnega fizika, kaj si misli o tem? si mu demonstriral kaj zmoreš?
Sicer te pa vabim semle:
http://www.cosmopolitan.si/forum/viewto ... p;start=15lp,
Boris
tako da bom si sedaj, ob enih zjutraj, ko bi imel verjetno kaj pametnejšega za delat še enkrat vzel čas, za najpogostejše očitne samooklicanih skeptikov, ki se imajo za tiste, ki stojijo na strani "argumentirane" diskusije, in pod pretvezo napadov na ljudi in zaničevanja širijo vero o tem, kako imajo samo oni prav ... največkrat so prav skeptiki tisti, ki si ne dovolijo pogledati resnici v oči ... ampak to je spet tema za čisto drug odgovor ...
od reportaže je že dolgo časa, možno da je bil celo tipo, o katerem piše spoštovani boris ... zanimivo pa je dejstvo, da tudi če je ta repotaža popolna laž, in res nima nobene teže, to dejstvo ne zanika obstoja telekineze v nobenem pogledu ... vseeno ga boris predstavi kot takega ... tako je lahko reportaža popolna laž, sprejmem to ... ampak s tem nismo sploh omajali trditev o obstoju telekineze ...
poleg tega ... samo zato, ker randi, ali kdorkoli drug pokaže EN SAM NAČIN, kako storiti stvar, to še ne pomeni, da je to EDINI možen način kako dobiti enak efekt ... ampak to je spet nekaj, o čem bi bilo potrebno razpravljati ... no tukaj pa spet takoj naletimo, na "skeptika", ki je kao tisti, ki vidi celotno sliko, in tukaj imenuje randija, kot neko avtoriteto, ki naj bi dokazala, neobstoj paranormalnih pojavov ... po drugi strani pa ravno ta vsevedni "skeptik" ne vzame v obzir dejstva, da je randi ogromno prošenj, ki so jih poslali ljudje, ki so dejansko učili in imeli rezultate pri paranormanih pojavih (glej remote viewing in ameriško vojsko), enostavno zavrnil ... linkov ne bom popal, ker sem preveč zaspan, google je vaš prijatelj ... sicer pa ... prvi link, na katerega naletimo ... :
http://www.psitech.net/news/tsl_090502.htm
o randiju torej dovolj, pa še pozno je ... o psi kolesu torej ... zakaj sem začel s tem? zato ker se predmeti še vedno pokoravajo fizikalnim zakonom ... fizika morda res še ne more opisati sveta v popolnosti, ampak tisti del sveta ki ga opisuje, opisuje dobro ... obstoj telekineze tako ni v nasprotju z nobenimi fizikalnimi zakoni ... še vedno pa se predmeti porajajo osnovnemu zakonu entropije in med drugim tudi nowtnovim zakonom in podobno ... da nekaj premakneš, rabiš ENERGIJO ... da premakneš nekaj TEŽJEGA, rabiš VEČ ENERGIJE ... od tu naprej mislim da je izbira psi kolesa dokaj logična ... boris, če ti ni ... razmisli malo ... it should come to you ... lažje stvari je namreč lažje premaknit ... tu pa je odvisno od vsakega posameznika, koliko bo svoje psi kolo postavil pod kontrolirane pogoje ... jaz svoje sem, kolikor sem le lahko, pa sem še vedno skeptičen od časa do časa ...
sem vprašal kakega fizika? seveda sem ... med drugim tudi fizika, ki trenutno piše doktorat ... poleg tega imam sam kar krepko fizikalno znanje, in ravno zaradi tega me celotna stvar toliko bolj fascinira ...
povabljen sem bil torej sem, na hitro sem spisal daljši odgovor ... v njem mogoče je kje kaka napaka, ampak pozno je ... zapomnimo si samo par stvari ... dejstvo ostaja, da tako imenovani "burden of proof" ostaja na tistih, ki trdijo da te sposobnosti imajo ... ravno zaradi tega, jaz zaenkrat presojo prepuščam vsaki osebi posebej ... jaz ponudim podatke ki so meni na voljo ... kot vse kaže, imamo teorijo ki dodobra opisuje telekinezo, ko pa bom sam dovolj sposoben (najprej matura), pa čisto možno da bom ponudil dokaz ... ampak tega ne mislim delati, kajti nisem cirkuška opica, in res čisto iskreno, mi ni toliko do tega, da bi mi verjeli ... ne tripam namreč na kimanje tujcev, ki se strinjajo z mojimi idejami ... odločitev je popolnoma vaša ...
seveda ne verjamem v telekinezo 100% in popolnoma slepo ... ampak zaenkrat vse kaže, kot da ta pojav ostaja ... še vedno pa sledim Einsteinovi miselnosti, ki pravi, da lahko sto poskusov potrdi obstoj nečesa, vendar lahko samo en poskus le-to zavrže ... ampak zaenkrat vsi podatki kažejo, oz. vsaj mene zaenkrat prepričujejo v obstoj telekineze ...
sedaj pa še kratka lekcija iz znanstvene argumentacije, oz. argumentacije na splošno ... kot sem že povedal, samo zato, ker so na svetu ljudje, ki te efekte "sfejkajo", to še ne pomeni, da je to edini način ... in to, da randi in drugi iluzijonisti najdejo sto in en način kako ukriviti žlico ne pomeni, da tako to delajo vsi ... ockhamova britvica morda še vedno deluje v prid tistim, ki zanikajo obstoj paranormalnih pojavov, a počasi se ravnotežje preveša ... poleg tega, je morda čas, da se vsi "skeptiki" sprijaznite z dejstvom, da je parpasihologija resna in priznana znanost ...
nadalje naj se samo malo obregnem ob en citat više, ki govori o tem, zakaj niso ta "spoznanja" doprinesla revolucije v znanost ... odgovorov na to je več, enega od njih daje med drugim Dean Radin v enem od svojih predavanj ... ko najdem čas bom poiskal link, pa ga postal ... sicer pa mogoče velja razmisliti o možnosti, da kakorkoli ta spoznanja lahko so revolucionarna, enostavno nimajo praktične vrednosti, ampak spet zahajam na področje, za katerega nimam ne volje, ne časa pojasniti popolnoma ...
samo še končna beseda o fanatikih ... "skeptiki", ki se trudijo in iščejo vse možne dokaze o ne-obstoju določenih pojavov, sami sebe imenujejo za racionalne ... medtem ko je racionalna stvar tu, tehtanje podatkov ... sam zaenkrat verjamem v obstoj telekineze, ampak bom VEDNO puščal vsa vrata odprta ... sami presodite kdo je tu fanatik ...
končna misel ... tudi če nimamo prav, tudi če se motimo ... tudi drugi ljudje so se v zgodovini krepko motili ... povem vam pa nekaj, vsi vi veleumi skeptikov ... tudi to, da morda mi, ki trdimo da določene stvari obstajajo vam NE DAJE NOBENE PRAVICE DO ZANIČEVANJA naših prepričanj, ali prepričanj nekaterih znanstvenikov ... tako da lepo prosim, skulirajte se, pa nastopite malo lepše ... prav tako še vedno nimate nobene moralne avtoritete, in tako spet NOBENE PRAVICE DO ZANIČEVANJA kogarkoli, vključno s prevaranti, ki trdijo, da imajo te sposobnosti ... ohranite vsaj osnovno spoštovanje, in si nehajte zatiskati oči z lažnimi izjavami kot so "on je prevarant" "itak nima pojma" "kaj pa on ve" "zmešan je, kaj ne vidiš" ... ne napadajte ljudi, napadajte idejo ... ampak VEDNO in res hočem poudariti VEDNO ohranjajte odprt um ... kajti znanost lahko postavlja meje znanju, ne sme pa postavljati meja možnostim spoznanja ... na žalost pa današnje znanstvene paradigme (to so delale tudi stare) to prevečkrat počnejo ... pa sem spet tam, kjer nimam časa za razlagat ...
sedaj pa spat, ne bom bral za slovnično pravilnost, če se mi bo zdelo vredno, ju3 editam ... uživajte, predvsem pa ohranite mirno kri, in vsaj osnovno stopnjo spoštovanja! vam pa skeptikom definitivno gre pohvala za vaš trud ... tudi takšni ljudje so potrebni, da znanost ostane na pravi poti ... samo lepo vas prosim, ne a priori zavračat stvari samo zato, ker so vam neznane, ali ker lahko najdete ad hominem argument proti ...
uživajte!
~nothingman