Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *sanja* »

^^Za 4 ti lahko jaz garantiram :D , da se da naučit iz te knjige (verjetno se da tudi za 5 :gruebel: , samo se meni že ni več dalo na koncu, pa omejitve nisem imela, tako da...).
^cherry^
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a ^cherry^ »

Ja ja sej vrjamem. Mislim sej men je čist fajn knjiga, sam nas je profesorca tolk čez leto s tem okupirala, da naj ne kupujemo teh priročnikov in da se naj učimo iz učbenikov (hmm, me ne čudi zakaj tko ganja te učbenike glede na to, da je sodelovala pri njihovem nastanku :roll: ), da sm se potem skoz učila iz učbenikov in se bom potem najbrž tud. :wink:
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Tut js sm popravla mto!!! :D

Jaz sem se čez celo leto učila iz Globočnikove Zgodovine na maturi, pa sem tudi 4 pisala, če sem se učila. Tko da, notri je vse, napačnih podatkov pa mislim da še nisem zasledila. Se pa tut js prpravlam na učenje iz nje, pa lih tko lepo sm odmislla Grke, pa Karantanijo,pa Habsburžane... :roll:

Se pa še nič ne pripravlam, ker mam že skor 1 teden vročino :cry:
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

sončk napisal/-a: napačnih podatkov pa mislim da še nisem zasledila.

Saj možno, da ni napačnih podatkov. Jaz sem govorila za lansko leto, ker vem, da so bile nekateri datumi narobe (mislim da eden do datumov iz prve svetovne vojne), pa precej je bilo slovničnih napak (vem, da jih je bilo v eni temi res ogromno). Letošnje knjige pa še nisem videla, tako da ne morem nič reči.
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objava Napisal/-a [vanessa] »

Oh nice, jst sm pa danes zapravla 15 € za knjigo z napačnimi podatki :?
No, sejd atume bom šla pač gledat v učbenike, samo pomoje ne more bit lih vse napačno, pa vsi k so se učili s te knjige in so meli kej za popravljat čez leto pr zgo so dobili dobre ocene..
Bomo vidli.. sej se mi ne gre za 5, niti za 4. :wink:
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

Joj ne zdaj narobe razumeti! Mislim, da nisem zasledila več kot 5 napačnih podatkov. Ni bilo zdaj tako, da bi bilo ogromno napačnih podatkov. Bilo je pa kar nekaj slovničnih napak, še posebej v eni temi. Pa to je bilo lani, za letos ne vem.
Če se boš to knjigo dobro naučila, lahko tudi 5 pišeš.
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

Spet eno vprašanje:

A so vm dal v šoli kakšna navodila/nasvete kako pisat esej za angleščino? Ker nam ni čist nč povedala, sam dala nam je par esejev za napisat.

Vem, da se ne smejo uporabljati okrajšane oblike..je še kej takega kar je pomembno?
Uporabniški avatar
~Papillon~
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a ~Papillon~ »

Hja no.. mi tud nismo dobil nekih FUL mogočnih navodil, sam par napotkov..

- Ne smeš pozabt na linking word, to so npr. Firstly, However, nevertheless, To begin with itd.
- Če pišeš argumentativnega, potem (vsaj po navodilih naše prfoxe) si morš razdelit body (jedro) na 2 al pa 3 odstavke, 1 je za in 1 prti izjavi/naslovu. Pri argumentativnem sicer svoje mnenje izraziš v thesis statement, ki je zadnja poved v uvodu, v zaključku pa mal obnoviš (in a new and fresh way :roll:) pa nekako potrdiš svojo thesis statement.
Aha, pa vsak odstavek v jedru se začne s topic sentence, na katero pol navežš primere itd.
- Če pa pišeš opinion essay, pol pa napišš uvod s thesis statement, pa 2 al pa 3 odstavke s katerimi podpreš svoje mnenje, daš primere.. Pol je pa nujen 1 odstavk, v katerem predstavš pa še (morebitno) nasprotno mnenje od tvojega.. Npr.: However, some people would disagree with this statement.. neki tazga. Zaključek pa s5 isto: restate your main ideas, leave the reader something to think about in tako naprej :D
(zdej to iz zvezka prepisujm :))
- valda ne smeš izražat sebe v imenovalniku like: I think, I believe..
- ne smeš krajšat npr. I'm, don't... pa tud ne: paper namesto newspaper al pa wanna namesto want pa tko
- pa izogibej se prekomernemu but-anju kot bi rekla naša prfoxa... večina ns je nagnjena k temu, da kar naprej pišemo bla bla bla, BUT... :D

Upam, da sm ti kej pomagala...
Tko smo delal pr nas (pa naša foxa popravlja mature), tko da bi mogl bit vsaj približno pravilno ;)

Aja, še to... kar se pa literarnih tiče, je pa zgradba popolnoma enaka, samo vsebina je pač drugačna..
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

O ~Papillon~ hvala za tole :bussi: . Sploh nisem vedla, da ne smeš pisat sebe v imenovalniku..jst sm skos to delala :oops: .
Uporabniški avatar
~Papillon~
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a ~Papillon~ »

^^ No ja.. ne smeš pač direkt napisat npr. I think that ...
ampak lahko uporabš npr. In my opinion.. ampak če se le da se temu izgoneš ;)
malenkost :P
^cherry^
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a ^cherry^ »

Js sm tud skoz tko pisala (i think..) in ni profesorca nikol nič rekla. In mislim da nism bla edina. Sej kak boš pa drugače izrazu svoje mnenje? :nixweiss:

EDIT: Mal prepozna. :)
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objava Napisal/-a [vanessa] »

Jst se niti začela še nism pa me malo skrbi :?
No, je pa res da sm delala čez leto ful tko da lih s šibkim znanjem ne bom šla na maturo čeprou ta gap fill me malo je*e..
Pa še slušnega se bojim kr enkrat mi je šlo dobro drugič pa nism znala neč (ker nism razumela kaj govorijo)..
Glede eseja smo pa mi lahko pisali npr. I think that čeprou je profesorca fuul poudarjala na une besede ku so npr: in my opinion itd.. najboljše je da se naučiš oz. rabiš te besede pa pustiš stat ta "i think that.." kr je bolj primitivno :wink:
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
metla111
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a metla111 »

Mene je pa tut za anglo opozorila, da če maš naslov npr: Jimmy's atittude to his parents da morš pisat sam o njegovem obnašanju do staršev, ne pa tudi o njunem obnašanju do Jimmy-ja. rekla je da ti tut za to zbijajo pike.

fain je da uporabs ksne conditional sentences, ti prnesejo pike, sam morjo bit prov uporableni.
Ann*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Ann* »

mene je prou najbl strah te angle pa še tok težko se jo spravm učit k mam filing da itk nam znala nč več tud če to knigo k so zbirke matur delam :?
tinca malinca
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: čokoladnica

Neprebrana objava Napisal/-a tinca malinca »

smotkica_ napisal/-a:^^ In, kako se kej pripravljaš? Jaz večinoma rešujem tiste knjige s starimi polami notri, poj pa tisto kar ne vem pogledam v zvezku. Ampak nevem, če je to dober način. :roll:

isto ja.. :? :)
PANIKA me že ubija 100/h :( :( ..ju3 pa moramo v šolo,da vidimo točke od seminarskih in vaj.. :? ah šit...
Sem to, kar sem.
Drugih je že tako ali tako preveč.
Zaklenjeno