Koga ljubimo Slovenci?

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
anna_k
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana

Koga ljubimo Slovenci?

Neprebrana objava Napisal/-a anna_k »

:hallo:

mene pa zanima, koga, po vašem mnenju, Slovenci 'ljubimo' in cenimo kot npr. v določenih kraljevinah ljubijo in cenijo svoje kralje in kraljice? Kdo dobro predstavlja našo državo? Koga nebi pustili žaliti tujcem? Na koga smo ponosni?

Če imate čas, da se malce razpišete, bi bila zelo vesela vaših odgovorov :tanz:
I forgive you after all
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objava Napisal/-a MilkyWay »

šmarne gore ne bi pustili nobenemu, da nam jo blati :D
Uporabniški avatar
Sweet Princess
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Sweet Princess »

Jst pa mislm, da bom najbolj ponosni na kakšne športnike (takrat k so uspešni) :D
*cheRry*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a *cheRry* »

Verjetn kak Ivan Kramberger..se mi zdi da je biu dost ljudski človek, dvomim da bi ga pustil žalit.
Po mojem mnenju še Danilo Türk...pa kak Jurij Zrnec :D
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kr.ena »

Jaz osebno sem precej občutljiva na slovenski jezik. Vedno branim njegovo lepoto, uporabnost in praktičnost v vseh situacijah.
Je pa res, da ga "branim" predvsem pred Slovenci samimi. Ki se največkrat mačehovsko obnašajo do lastnega jezika.
Če bo kdaj izumrl, bo zaradi nas samih; ne zaradi tujcev. :?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
SSarchy
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a SSarchy »

Sebe! Zato pa je tko, da nimamo nobenga občutka do sočloveka. Vsak sam še na svojo rit gleda.. In za nas ne obstaja en človek, ki bi ustrezal tem opisom. Smo preveč ljubosumni in zadrti, da bi nekomu priznali vso čast.
Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti. Življenje se tu ne bo končalo, ne glede na to, kaj počne človeštvo. Zemlja bo ostala. Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, razen če ne bomo spremenili svojih navad!
Madisson
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Madisson »

kr.ena napisal/-a:Jaz osebno sem precej občutljiva na slovenski jezik. Vedno branim njegovo lepoto, uporabnost in praktičnost v vseh situacijah.

Ok par komentarjev. Slovenski jezik niti malo ni praktičen, še manj pa lepo zveni. Odkar študiram prevajalstvo se tega še kako zavedam. Včasih dobimo celo paleto tekstov za prevesti in iz prve roke ti lahko zagotovim, da je slovenski jezik precej "reven". Včasih sploh ni prevoda za določene izraze... če se pa že najde pa izpade stavek totalno "polaman" in brezsmiseln. Milijonkrat lažje je prevest nek članek iz slovenščine v angleščino (ali pa tudi v nemščino) kot obratno.

Včasih mi gre slovenščina prav na živce, ker ima milijon nekih čudnih besed, s katerimi se je ful težko izražat. Kr ene "muhe" vsebuje ta jezik.

Mogoče se nekomu zdi slovenščina lahek in praktičen jezik dokler ga le bere... ampak poizkusite nek tuj članek prevesti v slovenščino, pa boste takoj začutili kako težko je najdi primerne besede in hkrati ohraniti smisel teksta.

Začuda pa to težavnost ne opažam pri prevajanju iz angleščine v nemščino... ampak samo iz angleščine v slovenščino.

Tako, da slovenski jezik res ni nekaj, na kar bi bila najbolj ponosna. Sej ne rečem, da mi je grd ali da se ga sramujem, ampak želim samo to povedati, da ni lahek, še manj pa praktičen.
Uporabniški avatar
sokolja
Debatorica
Debatorica
Kraj: notranjska

Neprebrana objava Napisal/-a sokolja »

Ok par komentarjev. Slovenski jezik niti malo ni praktičen, še manj pa lepo zveni. Odkar študiram prevajalstvo se tega še kako zavedam. Včasih dobimo celo paleto tekstov za prevesti in iz prve roke ti lahko zagotovim, da je slovenski jezik precej "reven". Včasih sploh ni prevoda za določene izraze... če se pa že najde pa izpade stavek totalno "polaman" in brezsmiseln. Milijonkrat lažje je prevest nek članek iz slovenščine v angleščino (ali pa tudi v nemščino) kot obratno.

Včasih mi gre slovenščina prav na živce, ker ima milijon nekih čudnih besed, s katerimi se je ful težko izražat. Kr ene "muhe" vsebuje ta jezik.

Mogoče se nekomu zdi slovenščina lahek in praktičen jezik dokler ga le bere... ampak poizkusite nek tuj članek prevesti v slovenščino, pa boste takoj začutili kako težko je najdi primerne besede in hkrati ohraniti smisel teksta.

Začuda pa to težavnost ne opažam pri prevajanju iz angleščine v nemščino... ampak samo iz angleščine v slovenščino.

Tako, da slovenski jezik res ni nekaj, na kar bi bila najbolj ponosna. Sej ne rečem, da mi je grd ali da se ga sramujem, ampak želim samo to povedati, da ni lahek, še manj pa praktičen.

sicer jaz ne študiram prevajalstva ampak sem tudi jaz to opazila in kar je Madisson napisala je vse res.
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Smreka »

Jaz vse verjamem kar je rekla Madisson, ampak kaj ma pa to veze z nami in jezikom? Jezika si sami nismo izbirali, kakršnega imamo ga pač imamo.
Ne moremo ga zdaj zavreči in se "predati" angleščini oz. katerem koli drugem jeziku zgoij zato, ker je naš težek, neizrazit itd.. To je ravno tako, kot da bi se otrok pri ne vem koliko letih odločil, da bo zamenjal starše, ker mu pač niso všeč.
Imamo jezik kakršnega imamo, s tem se je treba sprijaznit, ga vzet za svojega, ker naš pač je in skrbeti za to, da tak tudi ostane. Ne pa da bomo čez 50 let v Slovenjij govorili angleščino al kaj jaz vem kakšen "evropski" jezik. In na tem mestu se popolnoma strinjam s kr.eno.
In ravno danes sem se pogovarjala, kaj se dogaja po TV, recimo sploh če pogledaš prelestni BB - tista kura se dere in uporablja nasvete za "šoping" in "šera" in vse ji je "kul" in tako naprej. Žalostno se mi zdi, da razen najbrž RTV Slovenija niti ena televizija več ne da na kulturo selovenskega jezika.
Ok, eno je pogovorni jezik, ampak vmešavanje tujk je pa popolnoma nepotrebno, ker imamo zadostne slovenske enačaje.
Lejla86
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Lejla86 »

Madisson napisal/-a:Začuda pa to težavnost ne opažam pri prevajanju iz angleščine v nemščino... ampak samo iz angleščine v slovenščino.

Sorry, ampak ne morm bit tih...te težavnosti namreč :P
Uporabniški avatar
Peterca18
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Peterca18 »

Glede slovenskega jezika: sprehodite se malo po našem prelepem glavnem mestu, pa boste videli, kako ga (predvsem mladina) spoštuje. Niti dvojine več ne znajo uporabljati. Jaz osebno zelo spoštujem slovenski jezik in se mi zdi, da bi nanj morali biti bolj ponosni.

Kaj drugega slovenskega še imamo radi? Laško pivo :D
Pa na fuzbalerje smo blazno ponosni, čeprav mi ni jasno zakaj :razz:
Ko bom velika, bom Lara Croft.
Uporabniški avatar
miska13
Debatorica
Debatorica
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a miska13 »

Peterca18 napisal/-a:Glede slovenskega jezika: sprehodite se malo po našem prelepem glavnem mestu, pa boste videli, kako ga (predvsem mladina) spoštuje. Niti dvojine več ne znajo uporabljati. Jaz osebno zelo spoštujem slovenski jezik in se mi zdi, da bi nanj morali biti bolj ponosni.

Kaj drugega slovenskega še imamo radi? Laško pivo :D
Pa na fuzbalerje smo blazno ponosni, čeprav mi ni jasno zakaj :razz:

si mislila na nogometaše? just asking :D
Beatus non est qui habet quae cupit, sed qui non cupit quae non habet !!!
anna_k
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a anna_k »

:lol: me veseli, da ste se malce razpisali in se pobockali med sabo :P konflikt zmeraj privede do zanimivih debat in odgovorov. Bi pa vseeno prosila, če lahko omejite svoje odgovore na osebe. Torej, pustimo zaenkrat slovenski jezik, Triglav in lipicance- pa saj vsi vemo koliko kul zadev ponuja slovenija in slovenska kultura :cool:

Kdo pa je tista ena oseba, do katere gojimo nekakšno občo, narodno ljubezen? Ali sploh imamo tako osebo v slovenskem prostoru? So to res več ali manj športniki? So zvezdniki, politiki, pisatelji? Kdo konkretno? Morda kakšna zgodovinska osebnost?

Hvala za nazaj in za naprej :)
I forgive you after all
Uporabniški avatar
Peterca18
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Peterca18 »

miska13 napisal/-a:si mislila na nogometaše? just asking :D

heh, ja :razz: pa sem nalašč napisala fuzbalerje.

Hmmm... osebe.... A imamo sploh kaj takega kot je ponekod npr. kralj/kraljica? V bivši državi je pač bil Tito, zdaj pa ne vem, politični vrh se tako pogosto menja, da nimamo nekoga, ki bi bil kot nek simbol države. Pisatelja nimamo nobenega svetovno znanega, pevca, igralca tudi ne. Športnikov imamo enih par v svetovnem vrhu.
Ko bom velika, bom Lara Croft.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

uf, ma nevem na kaj bi bli ponosni.vsak verjetno na kej svojega.za izpostavit nimam prav nič, glede na to kakšni so/smo slovenci.večina bi mater prodala za mal profita.sam na svojo rit gledajo.
se mi zdi pa recimo na hravškem veliko pretiravanje s tistimi grbi obešenimi v vsaki trgovini, lokalu, mal manj še kot da ne na javnih wcjih.to mi je čist mimo. :roll:

če smo na kej ponosni, smo na našo lepo pokrajino.kej mamo pa že za pokazat, sigurno več kot kakšno večje evropsko mesto.
Odgovori