g00fy_qa napisal/-a:Če bi bilo možno bi jaz imela oboje na maturi, sociologijo in psihologijo. Sem se pa odločila za sociologijo. Meni se to sploh ne zdi piflarija, ampak čisto življenje. Če znaš razmišljati in opazovati znaš sociologijo. Malo si še prebereš kam kaj spada in to je to.
To se pa js niti slučajn ne strinjam. Sociologija je bla pri nas res taka, kot ti praviš, samo v 2. letniku, k smo se pa prpravljal za maturo, smo moral pa znat vse definicije na pamet, pa tut pri eseju nam je naša profesorca govorila, da mormo vklučt čim več teorije, podatkov iz učbenika, ne pa samo neki nakladat, pa čim manj svojga mnenja, ker more bit vse podkrepljen s teorijami.

Neki vprašanj z lanske mature(za temo Delo in prosti čas):
Kateri družbeni procesi so omogočili povečanje prostega časa in razcvet potrošništva? Navedite dva.
2. Kako neomarksistični sociologi kritizirajo preživljanje prostega časa v sodobnih ekonomsko visoko razvitih družbah? Vključite v odgovor dva vidika njihove kritike.
3. S katerimi argumenti nekateri sociologi zavračajo neomarksistično kritiko? Navedite en argument in ga kratko pojasnite.
4. S katerim sociološkim pojmom označujemo odnos do dela, ko delavci vidijo svoje delo le kot vir zaslužka?
5. Katera dva vzorca odnosa med delom in prostim časom sta značilna za delavce, ki svoje delo vidijo le kot vir zaslužka za »dobro življenje«? Navedite ju in enega predstavite.
6. Pojasnite pojme: protestantska etika dela, estetika dela in etika prostega časa.
7. Nekateri sociologi pojasnjujejo razlike med spoloma v preživljanju prostega časa s spolno diferencirano socializacijo. Na kaj mislijo s tem pojmom?
Zdaj mi pa prosim g00fy_qa razloži, kako lahko tuki vključiš svoje mnenje? Ne vem, a sem js čudna, al je res tole sama piflarija???[/quote]