Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Ashley***, sem prov vesela, da si se ti oglasila in izpadla sitna, ker drugače bi morala jst to naredit :)

Na živce mi grejo ljudje, ki na podlagi lastnega neuspeha posplošujejo in s tem zavajajo folk. Pravo se da narest. Sigurno to ni najlažji faks in čisto verjamem, da z isto količino učenja, ki je tu potrebna za en izpit, na FDVju dobiš 4 štemplje v indeks. Ampak da se pa.
Poleg tega pa pri večini ni problem inteligenca ampak motivacija. Če se ti je težko usest za knjige že nekje sredi pomladi, to pač ni faks zate. Plus našega sistema je pa to, da ti do srede pomladi ni treba delat praktično nič, medtem ko nanaravoslovnih faksih celo leto visijo na vajah in se matrajo s poročili. Vsak po svoje.

evva, dejmo malo preračunat. V prvem letniku je treba narest 8 izpitov. Recimo da statistiko narediš januarja, oziroma najkasneje februarja. In recimo, da letnik padeš. Za 7 izpitov imaš na voljo 9 rokov !!! (maj, junij, september, oktober, januar, marec, maj, junij, september). Sori, če ti pa v tem času ne rata, pa mogoče ni pomanjkanje rokov krivo, kajne ;)
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a evva »

:lol: za ashley, julijo in podobne...svoje komplekse iztresajte na kom drugem, forum je namenjen kulturnemu komuniciranju, če tega nista zmožni, your problem! Zdej pa za vse ostale - mislm, da sm ene trikrat, če ne še večkrat, napisala, da je to pač MOJA izkušnja oz. moja zgodba, in da za svoj neuspeh ne krivim nikogar drugega, razen sebe,zato, ker se pač nisem sproti učila. Nekateri so ta stavek očitno spregledali :roll: . Napisala sem pač da me moti sistem. Če je vama ratal, da sta se sred aprila začele učit, pol pa vse izpite v roku nardile, bravo! Moj primer je bil drugačen, pa čeprav sem imela vse do konca gimnazije zelo dobre učne uspehe. Naj povem še, da se je samo iz mojega razreda iz gimnazije vpisalo istega leta na pravo 8 sošolcev in sošolk, naslednje leto je napredovala samo ena sošolka!! Hmm, mogoče smo pa res enii tok butasti, pa leni. V glavnem povedala sem svoje mnenje, da če se ne učiš sproti tega faksa ne moreš narest. In še vedno sem istega mnenja. Pač ljudje se razlikujemo. Ja res je, če narediš v prvem letniku manj kot 4 izpite, moraš pavzirat in imaš več rokov. Men osebno pa je po tem, ko mi v prvem letu ni ratalo (še vedno menim, da bi morali biti izpitini roki čez celo leto razporejeni), drugo leto vse dol padl in sem s še večjo tremo hodila na izpite, ne glede na izpitne roke.
Glejte, rim sem se učila npr. en mesec in ko mi je končno ratalo narest pisni (ocenil mi ga je s 7), me vrže na ustnem!! Pač zgubljaš voljo.Ena je omenila motivacijo. Bravo, strinjam se s tabo, ampak nekaterim (kot npr. meni osebno) po takih dogodkih pade motivacija in zgubijo voljo.
A ne bi blo bolj pametno, da bi mel izp. roke skoz celo leto že takoj na začetku prvo leto, ne pa šele potem drugo leto, ko moraš pavzirat?! Ena je omenila, da so izpiti pri rednih študentih na koncu, ker se snov skozi celo leto spredava potem bolj KVALITETNO-hmm, potem bi morali imeti izredni študentje (ki imajo roke skozi celo leto) na koncu 4.letnika naziv Univerzitetni nekvalitetno diplomirani pravnik ?!?! Tu ni logike, pač sistem je za večino študentov zgrešen. Julija in Ashley poglejta koliko študentov npr. na drugih fakultetah napreduje v drugi letnik in koliko na pravu. Jaz ne govorim kar nekaj v tri dni, to je pač dejstvo. Nekaterim rata, ampak za večino kot sem že omenila, ta sistem ni učinkovit. In je brez veze, da se tu nekaj pregovarjamo, ker tudi sami vesta, da je tako. Vama uspeva, čestitke, da se narest, seveda se da. ampak probajta mal pogledat tud z zornega kota večine študentov, mislim, da bi bilo bolj koristno dati brucom kakšen koristen nasvet na podlagi svojih IN tujih izkušenj, kot pa samo govort nekam v tri dni kok ta faks sploh ni težek in kok je vse fino fejst in fajn. Da ne bo pomote, nikogar ne strašim, ampak le svetujem, da naj se na ta faks res vpisujejo tisti, ki jih to resnično zanima in, ki imajo dobre delovne navade. Snov je ful zanimiva, tudi nekateri profesorji so ful u redu, notranjost faksa je zlo lepa. ampak učit se je treba pa ful. Nekateri mi moje mnenje zamerijo, ampak jaz sem samo želela izpostavit obe plati - dobre in slabe. Čisto dobronamerno. Lepo se mejte, pa uživajte. :razz:
Uporabniški avatar
Afrodita
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Afrodita »

dobr mene osebno ne prestrašijo ljudje, ki govorijo da je pravno fakulteto skori nemogoče nardit. mam pa tole vprašanje: če se jst upišem na PF in me zanima npr. kazensko pravo. a maš pol to prov posebne smeri za zbirat al jemleš pravo na splošno pa potem proti koncu se pač izučiš za določeno smer. k tole men zdele dost bega :oops:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Afrodita: Izbirni predmeti so šele v 4. letniku, prej imamo vsi isti predmetnik.

evva, ti sama sebi do te mere nasprotuješ, da je kar grdo.
Sama si ugotovila, da je omejitev za sprejem na pravo nizka. A ni potem logično, da je sprejet vsak lolek in je tudi selekcija temu primerno hujša? Na Mednarodne odnose že itak pride vsega skupaj 50 študentov, ki se resno namatrajo z maturo, da so sploh sprejeti. Pri nas pa ogromno folka, ki jih vse skupaj sploh ne zanima baš, ampak nekam je pač treba it, pa pravo se fensi sliši.
In nihče ni rekel, da je faks lahek, ker ni. Naju je zmotilo tvoje klobasanje o tem, da ti je v dveh letih zaradi glupega sistema uspelo 4 izpite narest.

Sploh pa sama poznam kar precej nadebudnih bodočih pravnikov. Prav zanimivo, tisti, ki hodijo na predavanja in kdaj kakšno knjigo odprejo, načeloma čisto lepo delajo izpite. Ogromno je pa takih, ki jih samo v menzi in na študentskih žurih srečaš, celo leto bluzijo, na koncu jih pa glup sistem zjebe. Sistem my ass...
In teh slednjih je v prvem letniku po mojih izkušnjah več kot pol, zato me osip sploh ne preseneča.
Uporabniški avatar
Ashley***
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Ashley*** »

evva napisal/-a:Ena je omenila, da so izpiti pri rednih študentih na koncu, ker se snov skozi celo leto spredava potem bolj KVALITETNO-hmm, potem bi morali imeti izredni študentje (ki imajo roke skozi celo leto) na koncu 4.letnika naziv Univerzitetni nekvalitetno diplomirani pravnik ?!?! Tu ni logike, pač sistem je za večino študentov zgrešen.

Ta ena sm jst. Res ne vem s čim sem te tako zelo užalila, da si me označla kot nekoga, ki se ne zna kulturno izražat :) Ti si povedala svoje mnjenje, midve z Julijo pa svoje (k tok poudarjaš, da zanikava tvoje navedbe, saj samo izažava svoje mnenje); pa ne se mi tok obešat na moje besede, ker nima smisla - s tem "kvalitetno" sm misnla samo na to, da je med tem, ali Kranjc spredava v 3h tednih, ali v 8 mescih bistvena razlika - gre bolj v detajle, skozi snov opozarja na bistvene stvari in na najbolj pogoste napake študentov na izpitih..ne pa na to, da je izredni študent nekvalitetno diplomirani pravniki (mislm halo, od kje ti to?) - itq sm pa napisala, da jst na predavanja načeloma zelo malo hodim (nekatrim pa zelo koristijo - in le tem je prilagojen sistem). Uglavnm pravo je supr faks, za tiste, ki jih to resnično zanima(tukaj se strinjava, če te snov ne zanima, se ti pač ne da sedet za knjigami) in ga ni nemogoče narest (tut ni res, da se borimo za 6ke, ampak so profesorji full veseli, če lahko dajo kako 9ko ali 10ko).
Afrodita, tako kot je Julija napisala - nimamo neke "specializacije", imamo samo izbirne predmete v 4em letniku..na voljo je ogromno predmetov, tako da se najde za vsakega nekaj. Pa seveda, diplomo boš lahko delala iz področja kazenskega, če te bo v 4em letniku še tako zanimal :wink:
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

o bog julija...hahaha...a je tok težko razumet en stavk?! sploh nisi dojela mojega pointa! za vpis na pravo bi morala biti po mojem mnenju višja omejitev glede na zahtevano znanje na samem faksu. si zdej razumela?? in ja, res je, sistem na tem faksu je za večino študentov obupen! folk poglejte si statistiko prehodov študentov iz 1. v 2. letnik na pravu in na drugih fakultetah pa vam bo vse jasno! pa ne ne strinjam se s tabo s tazadnjim odstavkom, poznam ljudi, ki so se izjemno veliko učili, pa jim useeno ni ratalo, ravno zaradi sistema, saj se večina študentov 1.letnika ni sposobna naučiti(napiflati) tolikšne količine snovi različnih predmetov naenkrat. mislim, da ravno ti delaš krivico folku, ker ne želiš prikazat obeh plati faksa. Če si ti po cele dneve ždela za bukvami, kar očitno si, ampak boš itak rekla, da nisi, fajn, ampak ne pomeni, da lahko tudi ostali študentje preživijo vsak dan po 5ur na dan za knjigo. jaz sem lepo povedala, da je snov zelo zanimiva, ampak sistem je pa adijo. to vidim šele zdej na fdv-ju (zelo dobro mi gre), kjer se dejansko stvari učiš in jih tudi razumeš(kar tudi ne pozabiš tako hitro), ne pa piflaš, in kjer iščejo znanje, ne neznanje. naj povem še, da tu, kjer trenutno delam prek študenta, imam tudi dve sodelavki bivši "pravnici", ena končuje ekonomijo, druga pa je 4.letnik jezikov na filo faksu. Obe sta se prepisali s prava, ker jima je sistem povzročal težave pri učenju. Na teh faksih pa delata brez problemov. Glejte, nobenega nočem odvrnit od tega študija ali kogarkoli strašit, ker to res ni moj namen. Nasprotno. Želim vam samo pomagat s tem, da vam resno prikažem sliko kako težek je študij, da se je treba nanj res pripravit in da je res dosti učenja (predvsem piflanja). Sama sem se prvo leto res res veliko učila, ampak potem sem po marsikaterem neuspešnem izpitu, po mnogih neprespanih nočeh izgubila voljo. Shujšala sem 12kil, zaradi živcev in pritiska staršev. Glejte, nimam nič od tega, da kogarkoli odvračam od tega faksa, samo hotela sem povedat svojo zgodbo, da se ne bi še komu zgodilo, kar se je meni in še mnogim, ki so vztrajali v 1.letniku po par let.
Samo zato, drugače pa iz srca privoščim vsakemu, ki ga ta faks res zanima in, ki ima dobre študijske navade,da pravo naredi, ker mu ne bo žal. Je pa to kot je enkrat reku Štiblar (prof. za ekonomijo) doživljenjski študij. Tok od mene. Papa.
Uporabniški avatar
Afrodita
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Afrodita »

dobr se strinjam da je pravo za tiste ki si res močno želijo in za tiste ki so se sposobni namučt za svoje želje in sanje. jst o pravu sanjam že od 3. razreda OŠ in zato se tud tolk trudm v gimnaziji da bi bla dobra na pravu. in vem da če se bom potrudla in neki nardila mi bo uspelo. in ne to ni žrtvovanje. vredu spomlad ne bom vn hodila na žurke in tko. pa kaj pol. bom pa zato nardila izpit in bom korak bližje temu da bom pravnica. in res se mi ne zdi fer da nekdo ki mu ne gre na pravu začne pluvat čez faks in nato nas boge gimnazijce strašite da buh pomagi ne bi šli na PF. je že res da je težko in da je sistem bedn in je tud res da PF na pogled od zunaj ni ravno najlepša. ampak potem se mi poraja vprašanje? zakaj strašite bodoče bruce, ki se hočjo vpisat. vsi hočte višje omejitve za ta faks. omejitve se doseže po mojem mnenju sam tko da se velik preveč folka vpiše na PF. in tega po mojem ne boste dosegl če boste že v naprej strašil bodoče bruce, ki se bodo kasneje rajš prepisal na npr. fdv in bodo tam neuspešni ker si v resnic niso želel na fdv ampak so šli tja ker so mislil da je lažji faks in ker so mislil na pravne ne bi nardili ker je tolk težka.
kravzlbavc
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: kingdom far far away

Neprebrana objava Napisal/-a kravzlbavc »

js se tud ne strinjam da bi ble večje omejitve, pa ne zato kr je fajn da nas je tolk,ampak zato kr ocene na maturi ne prikažejo dejanskega stanja...
vlk koga veseli pravo pa ma možnost se vpisat,čeprav je mev slabe ocene, pa mu zaj gre ful fajn, za razliko od kr nekaj zlatih maturantov,ki jim ž 1.letnik ni ratalo naret...
sej zato pa so selekcije-rim npr.,tu se pol vidi kdo je za ta faks in kdo ne,pa se mal razredči,ker že zdaj je preveč dipl.pravnikov,čeprav primankuje tistih z dpi..
in ni fer da zarad takih,ki so šli na pravo sam zato kr se fajn čuje-pač vsi mislijo kk si pametn če to študiraš itd, al pa ker pač niso vedli kam se naj vpišejo, pol trpijo tisti ki jih res veseli in pač mogoč nimajo nevem kk lepih ocen v sš...zarad tistih prejšnih pa so pol omejitve pa manjšanje vpisnih mest...
najbol pametno bi blo naret kake sprejemne izpite,ker matura je itak čis zgrešena...

pa afrodita..boš tk vidla kk bo na pravni, ne se vstrašit,pa ni se treba tolk vlk učit no..pa odpovedovat žurom..vrjemi...boš tk sama vidla ko boš tam,še posebej če te veseli ti sploh nebo blem.. :)
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

evva napisal/-a:o bog julija...hahaha...a je tok težko razumet en stavk?! sploh nisi dojela mojega pointa! za vpis na pravo bi morala biti po mojem mnenju višja omejitev glede na zahtevano znanje na samem faksu. si zdej razumela??

Ti, zlata maturantka, bi bila še vedno sprejeta, pa še vedno bi padla :P

In zakaj jst ne bi priznala, da se pred izpiti učim po 5 ur na dan? Še več se, če le najdem dovolj volje. In meni se pač ni težko aprila dol vsest, ker vem, da bom imela 1. julija indeks poštempljan in tri mesece počitnic pred seboj.
Ravno v tem je poanta. PF pač ni faks, kjer bi imel pet strani seminarske naloge za spacat skupaj namesto izpita. In to se ve. Še nikoli nisem nikomur rekla, da je to lahek faks. Ampak definitivno se ga pa da narest (in zraven obdržat lajf, afkors). Zbereš literaturo, narediš izpitni načrt in študiraš. Celih 5 ur na dan! :roll:
Samo ne smeš se smilit samemu sebi in poslušat milijona falirancev, ki so zdaj na drugih faksih oh in sploh srečni. Zakaj pa niste že v osnovi šli tja...
Uporabniški avatar
perpetua
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a perpetua »

Nam je en profesor reku, da glede ne to, da pravo spada med družboslovne študije, ga res ne bi smelo bit problem narest (pa pustimo ob strani vprašanje kok kavalitetni pravniki pridejo iz faksa), saj nauči se lahko snov povprečen človek, ki pa je prišel skozi srednjo šolo.
Je pa dejstvo, da se pač eni piflajo in posledično porabijo ogrooomno časa (literatura je res obsežna, tu si ne rabimo zatiskat oči :)) in lahko še vedno padejo izpit ali pa dosežejo slabo oceno, eni pa poskušajo razumet in je potem lažje in tudi ostane nekaj časa. Meni so ravno zaradi tega najljubši predmeti rim, obligacije in podobni - kjer pa je treba možgančke kravžlat.
Definitivno vsakemu, ki ga zanima priporočam, naj pride na pravo in poskusi. Menim, da izgubljeno leto ne pomeni take groze, kot bi jo pomenilo to, da bi se celo življenje spraševala kako bi bilo biti pravnik, pa si zardadi ustrahovanj odpadnikov nisem upala.
Sočustvujem pa z vsemi, ki jim ni uspelo in pa zudi čestitam, da ste očitno našli pravo pot in ste končno srečni in lahko pustite tegobe pravne fakultete za seboj, poveste pač svojo izkušnjo in pustite bodočim bruckam/-om, da sanjajo o študiju prava, na realna tla pa že pridejo, z njihovim prvim prvim oktobrom (oz. po prvih izpitih), pa bodsi bodo to trda tla s slabo izkušnjo, bodisi uresničitev sanj.
Ok tole je blo poetično vendar mislim, da se poanta da razbrati;).
Lp in pa punce, želim nam ogromno volje in pa uspeha na izpitih, ki prihajajo. :gut:
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

julija teb edino,kar lahko rečm je, da bi rabla poleg teh 5ih ur učenja pravne snovi vsaj še enkrat tok ur učenja bontona. forum je namenjen komuniciranju in ne žaljenju, svoje komplekse zdravi kje drugje, mislim no comment res. perpetua strinjam se s tabo, tudi meni je bilo rim se v veselje učit, ker to je v bistvu edini predmet v prvem letniku, kjer moraš znat logično razmišljat. Škoda, ker so potem na ustnem spet VEČINOMA piflarska vprašanja! Afrodita.. glej želim ti vso srečo, te bom vprašala čez eno leto kako ti je šlo ok ;)
Uporabniški avatar
Laurica*
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Čez mavrico;)

Neprebrana objava Napisal/-a Laurica* »

Ok, končno se je nekdo našel, k je vse lepo povedu, brez strašenja. Evo PERPETUA, zaslušila si si aplavz ! :D :tanz:
Od zmeri sm govorila, da ni nobene panike če zgubiš eno leto ( ČE ga ). Js sm se dokončno odločla, da se drugo leto vpišem na pravo, da vsaj vidim, k itak druge ideje za prihodnost nimam, mogoče se bom lih zato tolk bolj trudila, kr pol pa rees ne vem kam bi drugače šla...
Men se zdi da kar imam prednost da se nikol vsega ne napiflam, ampk vedno snov poskušam razumet. Je tud fajn s takmi učnimi navadami gor it probat če te zanima ane.. :)
Uporabniški avatar
perpetua
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a perpetua »

That's the spirit Laurica*! :biggthumpup: (hvala za aplavz :oops: ). Boš vidla da bo šlo fajn.
Uporabniški avatar
Amaretto
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Amaretto »

Js sm tudi vedno sanjala, da bom pravnica, pa sm se ravno zarad takšnih in drugačnih ustrahovanj odločila, da se ne upišem na PF in namesto tega zberem lažjo varianto (fdv, mednarodni odnosi).. danes mi je zarad tega tko prekleto žal, ker vem, da sm dost sposobna narest pravo.

Zdej sm pa postala čisto imuna na vse te govorice (tud po vaši zaslugi punce! :flower: ) in sm se odločla, da se prepišem na pravo..

Se že fuuuul veselim! :D :schaf:
I thought I was a fool for no-one, but oh baby I''m a fool for you...
Uporabniški avatar
Ashley***
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Ashley*** »

^^ Ful dobr, jst vrjamm da boš nardila faks brez kakšnega koli problema, sploh če te to zanima :gut: Tale PF je prov fajn, niso obvezna predavanja (men se took ne lub sedet tm, pa sm useen nardila use u roku), to bo kr sprememba, glede na to d mate na fdvju dost obveznih vaj itd. Drgač pa pol leta bluziš, 2 mesca se je treba učit...in took sede bluzit :wink:
Odgovori