Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a spice girl »

Amaretto napisal/-a:Punce s PF lj, bi mogoče katera vedela, kolk je verjetnosti, da mi ob prepisu s fdvja na pf priznajo izpit (statistiko)? Glede na to kakšn ugled ma tale naš fdv ...

:roll: :D

Po moje te ne be smeli zafrkavat, ker je pri nas statistika kao najlažji predmet. Bi se pa mogla poznimat v referatu
Tyraaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Somewhere

Neprebrana objava Napisal/-a Tyraaa »

Mene zanima kakšne vtise imate tisti, ki ste pravo v mb-ju študirali IZREDNO.Kaj so prednosti in kaj pomankljivosti. :)
If women didnt exist, all the money in the world would have no meaning.
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a ***Ally*** »

jaz sem sicer redno ampak ti lahko povem, ker se letos veliko srečujem z izrednimi

Glavna pomanjkljivost je, da v 4. letniku ni organiziranih predavanj za izbirne skupine posebej za izredne, kar izjemno moti tako redne kot izredne, ker se predavanja začenjajo ob treh, izredni ki so zaposleni navadno takrat še ne pridejo iz službe, redni pa bi želeli imeti predavanja prej in je potrebno kar precej muke, da dosežemo kompromis.
Ostale pomanjkljivosti so predvsem malo predavanj in nič vaj, ampak lahko obiskuješ predavanja in vaje rednih in načeloma tudi pristopiš na kolokvije, če ti čas to dopušča. Slabost je recimo tudi to, da če ne hodiš na redna predavanja nisi "povezan" z razredom, če nimaš nobenega znanca zna biti kar malo težko. Sicer imamo dober forum, kjer se najdejo koristne informacije, ampak je vseeno lažje če dobiš kaj iz prve roke.
Prednosti so, da ni seminarskih nalog oz. obveznosti z vaj, ki vsaj meni poberejo ogromno časa, kljub temu da večinoma nič ne prinesejo, in pa to da lahko greš praktično kadarkoli na katerikoli izpit (izredni lahko pristopijo na vse redne roke, obratno pa to ni mogoče).
Prisotnost se ne preverja pri nobenih, tako da glede tega razlike ni.

Kolikor opažam, so vprašanja iz izrednih rokov precej "prilagojena", ne nujno lažja, ampak za nekoga ki posluša okrnjena predavanja brez vaj je že to lahko ful zahtevno, če pa je študent, ki ima čas in posluša redna predavanja, potem pa gre na izredni rok, pa lahko fajn skoz pride.
Odvisno od časa in financ. Imaš pa tudi možnost, da se po vsakem letniku prepišeš iz izrednega na redno - sprejmejo jih mislim da 15 z najboljšim povprečjem.
Houd de wereld tegen
Tyraaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Somewhere

Neprebrana objava Napisal/-a Tyraaa »

Jaz imam končana 2.letnika rednega študija v mb-ju, tako da bi šla sedaj v 3.letnik izredno, zaradi družinskih težav.Tako da vem kako predavanja in vaje na rednem študijo funkcionirajo :cool:
Zato me zanimam kako je izrednim na splošno. Zapiske in vaje imam že za 3.letnik, in sicer od kolegic iz rednega študija.
If women didnt exist, all the money in the world would have no meaning.
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

^^ aja no če maš tako situacijo in veš kako deluje sistem, potem najbrž ne bo problema in ti bo tudi na izrednem vredu šlo... :wink: upam da boš porihtala
Houd de wereld tegen
*SweetGirl*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *SweetGirl* »

Tyraaa napisal/-a:Jaz imam končana 2.letnika rednega študija v mb-ju, tako da bi šla sedaj v 3.letnik izredno, zaradi družinskih težav.Tako da vem kako predavanja in vaje na rednem študijo funkcionirajo :cool:
Zato me zanimam kako je izrednim na splošno. Zapiske in vaje imam že za 3.letnik, in sicer od kolegic iz rednega študija.

Jaz sem bila 1. in 2. letnik redno, zdaj v 3.jega sem pa šla izredno, ker mi je bilo škoda zaradi Rima izgubit celo leto.

Meni ful bolj ustreza sistem izrednega študija- v bistvu imaš enake ugodnosti kot redni študent+ privilegije izrednega študija (kot je že rekla ally, izpitni roki skozi vse leto in posledično manj stresa)
Zadnjič spremenil *SweetGirl*, dne 18. Mar. 2009 19:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Letting him prove
how much he
loves you
is SO today
Uporabniški avatar
Amaretto
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Amaretto »

^^ *SweetGirl*, kje pa si ti izredno? V MBju al v LJ? K bi me zanimal ene par stvari o izrednem študiju na PF LJ... :oops: :D
I thought I was a fool for no-one, but oh baby I''m a fool for you...
*SweetGirl*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *SweetGirl* »

Pf MB :D
Letting him prove
how much he
loves you
is SO today
Uporabniški avatar
Amaretto
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Amaretto »

Aja :D

No sej mogoče mi pa tudi ti lahko kej o tem poveš..
Kako se obnese, če si izredno ampak hodiš na predavanja od rednih? Najbrž potem ne moreš (oz. bolj težko) delat rokov za izredne (sklepam po tem, da majo izredni najprej par tednov predavanja samo iz parih predmetov pa potem izpite. Če pa ti hodš na predavanja od rednih, najbrž ne obdelaš celotne snovi, ki je potrebna za izpit na roku za izredne?).
I thought I was a fool for no-one, but oh baby I''m a fool for you...
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a evva »

Čaw! Slučajno sem naletela na to temo in sem se odločila, da še sama napišem svojo izkušnjo s študijem prava. Leta 2004 sem naredila maturo na eni izmed boljših gimnazij v Ljubljani in se vpisala na pravo redno. Sicer sem bila na srednji šoli prav dobra učenka, maturo pa sem naredila povprečno. Vendar sem kljub temu imela veliko več točk kot je bila omejitev za redni vpis na pravo v LJ. Naj povem, da sem na tem faksu vztrajala dve leti in pol, v tem času pa sem naredila le 4 izpite (od osmih), in sicer statistiko, sociologijo, ustavno pravo ter primerjalno ustavno pravo. Ekonomijo sem delala 5x, zgodovino prav tako, da o rimu sploh ne govorim. Najlažje za narest je sociologija. Naj povem še eno zelo pomembno stvar- za neuspeh na tej fakulteti ne krivim nikogar drugega, razen sebe, saj je na tem faksu, še posebno, če si redno in v Ljubljani, potrebna izredno velika samodisciplina. VSI izpiti (razen statistike) se opravljajo na koncu leta (maj, junij, julij, september) , tako, da če ne študiraš sproti, je NEMOGOČE ta faks narest. No, seveda razen če si izredni študent. Jih poznam kar nekaj, ki niso zbrali niti dovolj točk, da bi se redno vpisali, potem so ga žurali vsak vikend in še med tednom, in so imeli že marca npr. 5izpitov narjenih (izredni majo dodatne roke). Zdej ne vem al njim bolj popuščajo, al pa jim je blo lažje, ker so imeli dodatne roke. V bistvu se pa spomnim, da se je enkrat en profesor pošalil na naš račun, da se moramo redni trikrat več truditi kot izredni, saj eden izreden financira tri redne in potem je logično, da jih morajo (vsaj večino spustit naprej). Zdej ne bi vedla a je temu res tako al ne, ampak kot sem rekla, mal čudno mi je blo, da je šlo izrednim veliko bolje kot rednim, pa čeprav so bli kakšni redni npr. že v srednji šoli zelo pridni, kar se učenja tiče. Ne vem. No v glavnem po dveh letih in pol sem se odločila, da se bom prepisala. Sedaj sem na fdvju, kjer sem zelo zelo zadovoljna. Zakaj? Ne zato, da bi bilo lažje. No, v bistvu je, ampak ne zaradi lažje snovi, ampak zaradi sistema. Kaj je v bistvu point tele moje zgodbe? Na fdvju sem v 4 mesecih naredila 6 izpitov, medtem, ko sem na pravu v dveh letih in pol naredila le 4. Razlika je v sistemu. Mene na pravu motita dve stvari! Da so vsi izpiti na koncu, namesto, da bi zaradi količine snovi, ki se jo jemlje, imeli razporejene izpitne roke skozi celo leto, kot imajo to skoraj na vseh ostalih faksih. Druga stvar, ki me moti, je pa ta, da je omejitev za redni vpis zelo zelo nizka in sprejemajo na fakulteto zelo povprečne, včasih tudi podpovprečne srednješolce, zahtevajo pa nadpovprečno znanje!! In potem itak, da je selekcija ful velika. En tak primer so npr. že predavalnice. Siva predavalnica (za 1.letnik) je največja, mislim, da sprejme okrog 500 ljudi. Rdeča predavalnica (2. in ostali letniki) je za polovico manjša od sive.
Tako, to je bila moja zgodba. Se opravičujem, ker sem tako na dolgo napisala,pa če sem slučajno napisala kakšno stvar, ki je že bila povedana, saj se mi ni ljubilo brati vseh 60 strani te teme.Aha, pa mogoče se je kakšna stvar na faksu v preteklem času že spremenila, jaz sem povedala svojo izkušnjo. Drugače pa moram povedat, da je pravo zelo zanimiv študij, je pa potrebnega veliko veliko dela že v 1.letniku, vpisujte se samo tisti, ki vas to res zanima, in ki imate zelo dobre učenjske navade, ker drugače bo zlo težko za narest. Jaz pač nisem človek, ki bi čisto vsak dan 5ur na dan posvečala učenju. Vsem študentom prava želim še naprej veliko uspeha. LP :razz:
*cheRry*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a *cheRry* »

joo evva zdej si me kr panično naredla...že maj, js pa tle gor visim :? :les:
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Kika »

v eni sapi rečeš, kok je izrednim lažje, ker majo roke tut med letom; po drugi strani bi pa ti lahko, ko si ruknla prvič, šla naslednje leto delat izpite čist kokr bi ti pasalo...

tko da ja, čist sama si si kriva :D in letnika res ni nemogoče narest, če se začneš učit le na koncu leta- drgač itak use sproti pozabiš. je pa res, da odpadejo majske igre pa škisova tržnica ipd. stvari, na katerih uživajo v tem času ostali študenti... vsaj za mene... :)
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Amaretto napisal/-a:Aja :D

No sej mogoče mi pa tudi ti lahko kej o tem poveš..
Kako se obnese, če si izredno ampak hodiš na predavanja od rednih? Najbrž potem ne moreš (oz. bolj težko) delat rokov za izredne (sklepam po tem, da majo izredni najprej par tednov predavanja samo iz parih predmetov pa potem izpite. Če pa ti hodš na predavanja od rednih, najbrž ne obdelaš celotne snovi, ki je potrebna za izpit na roku za izredne?).

Lahko si razporediš...recimo hodiš na predmete, ki so samo v zimskem semestru in greš potem na rok za izredne, ostale izpite pa po koncu predavanj, pomaga pa že, če poslušaš predavanja recimo do maja, ko se itak največ naredi, pa greš pol maja na izredni rok (če je..)
če bi rada hodila na redna predavanja potem lahko delaš na tistih izrednih rokih, ki so po koncu predavanja (pravgotovo roki so), lahko pa težje izpite tako, lažje pa hodiš na izredna predavanja...moraš najt najugodnejšo kombinacijo
Houd de wereld tegen
kravzlbavc
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: kingdom far far away

Neprebrana objava Napisal/-a kravzlbavc »

ah ste prestrašli zaj vse bodoče bruce :D
pomoje pa ni tak hudo-da bi se mogo škisovi odpovedat itd..razn če maš nasledn dan izpit...js mam v pet kolokvij,pa grem...
čene pač v mb prite,nevem a je res pol taka razlika(ker eni pravijo da fuul ni,eni že za mb faks tolk jamrajo..)
mogoč je pa v sistemu razlika...v mb mamo ponavadi 2al pa 3 zimske izpite in če te narediš tej,jih do sept.še sam 3al pa 4 narediš pa maš pogoje...2si pač pustiš če se ti neda :D sam enim pol zašteka,predvsem če si rim pustijo...
je pa res da je pravo sam za tiste ki jih to veseli,drugač bote teško redno letnike delali..ni glih lahko...sam definitvno pa se ni treba VSEM sproti učit, pa IZPUŠČAT ČAGE-js sm na vsaki čagi ka jih je-1x na tedn grem vn,pa mi ful fajn gre(za razliko od enih ki so skos doma pa jim ne rata)...vse je odvisno od človeka..kolk zaupaš vase,pa veš da ti bo ratalo,tolk ti tud bo..
vsak pa ma druge učne navade,enim pač ne rata študirat pa čagat obenem,drugim pa :D eni se učijo po 1tedn,drugi po 1mesec..morš najt svoj način..in ko ga najdeš si na konju...

pa glede izrednih-logično da jim bol rata,kr majo več rokov,in se lah učijo vsak mesec pač za 1 izpit,mi pa se mormo za 5naenkrat.....če mate keš,vam kr priporočam izredno ja :D
Uporabniški avatar
Ashley***
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Ashley*** »

evva napisal/-a:VSI izpiti (razen statistike) se opravljajo na koncu leta (maj, junij, julij, september) , tako, da če ne študiraš sproti, je NEMOGOČE ta faks narest. No, seveda razen če si izredni študent

Kva mate eni neznansko veselje strašit bodoče bruce in zavajat tiste, ki niso na pravu, da lahko potem zgodbice o našmu faksu krožjo po celi Ljubljani...uglavnm, večino tega kar je tale punca napisala niti približno ni res.. :roll:

1. Izpiti so na koncu študijskega leta zato, ker je izpitna snov pač tako obsežna, da je (kvalitetno) ni mogoče spredavati v pol leta - nekaterim predavanja zelo koristijo (meni žal ne :wink: ) in za njih je bolje, da so izpiti ob koncu študijskega leta, ko je vsa snov spredavana..
2. Ta tvoj "NEMOGOČE" - jst sm bla od nekdaj kampanjska študentka in vedno bom - lani, ko sem bla brucka, sem se začela učit konec aprila, pa nisem imela nobenih problemov, ne s povprečjem, ne s točkami za redni vpis v drugi letnik; niti slučajno pa nisem nek genij (k eni kle na forumu svojo pamet merijo z nazivom zlati maturant, no jst to niti približno nism bla :wink: )in ne vem kaj - niti enega ne poznam, ki bi se učiu sproti. Pač enkrat aprila je treba rit dvignt, pa začet mal migat in neb smel bit nobenga problema..

Mah, vem d jst vedno tkole reagiram, na takele poste kot je citirani, ampak če mi gre pa to ustrahovanje brucov tok na živce..moja tamala si je 6x premisnla, predn se je letos vpisala na pf ravn zard takih govoric :roll:
Odgovori