Čaw! Slučajno sem naletela na to temo in sem se odločila, da še sama napišem svojo izkušnjo s študijem prava. Leta 2004 sem naredila maturo na eni izmed boljših gimnazij v Ljubljani in se vpisala na pravo redno. Sicer sem bila na srednji šoli prav dobra učenka, maturo pa sem naredila povprečno. Vendar sem kljub temu imela veliko več točk kot je bila omejitev za redni vpis na pravo v LJ. Naj povem, da sem na tem faksu vztrajala dve leti in pol, v tem času pa sem naredila le 4 izpite (od osmih), in sicer statistiko, sociologijo, ustavno pravo ter primerjalno ustavno pravo. Ekonomijo sem delala 5x, zgodovino prav tako, da o rimu sploh ne govorim. Najlažje za narest je sociologija. Naj povem še eno zelo pomembno stvar- za neuspeh na tej fakulteti ne krivim nikogar drugega, razen sebe, saj je na tem faksu, še posebno, če si redno in v Ljubljani, potrebna izredno velika samodisciplina. VSI izpiti (razen statistike) se opravljajo na koncu leta (maj, junij, julij, september) , tako, da če ne študiraš sproti, je NEMOGOČE ta faks narest. No, seveda razen če si izredni študent. Jih poznam kar nekaj, ki niso zbrali niti dovolj točk, da bi se redno vpisali, potem so ga žurali vsak vikend in še med tednom, in so imeli že marca npr. 5izpitov narjenih (izredni majo dodatne roke). Zdej ne vem al njim bolj popuščajo, al pa jim je blo lažje, ker so imeli dodatne roke. V bistvu se pa spomnim, da se je enkrat en profesor pošalil na naš račun, da se moramo redni trikrat več truditi kot izredni, saj eden izreden financira tri redne in potem je logično, da jih morajo (vsaj večino spustit naprej). Zdej ne bi vedla a je temu res tako al ne, ampak kot sem rekla, mal čudno mi je blo, da je šlo izrednim veliko bolje kot rednim, pa čeprav so bli kakšni redni npr. že v srednji šoli zelo pridni, kar se učenja tiče. Ne vem. No v glavnem po dveh letih in pol sem se odločila, da se bom prepisala. Sedaj sem na fdvju, kjer sem zelo zelo zadovoljna. Zakaj? Ne zato, da bi bilo lažje. No, v bistvu je, ampak ne zaradi lažje snovi, ampak zaradi sistema. Kaj je v bistvu point tele moje zgodbe? Na fdvju sem v 4 mesecih naredila 6 izpitov, medtem, ko sem na pravu v dveh letih in pol naredila le 4. Razlika je v sistemu. Mene na pravu motita dve stvari! Da so vsi izpiti na koncu, namesto, da bi zaradi količine snovi, ki se jo jemlje, imeli razporejene izpitne roke skozi celo leto, kot imajo to skoraj na vseh ostalih faksih. Druga stvar, ki me moti, je pa ta, da je omejitev za redni vpis zelo zelo nizka in sprejemajo na fakulteto zelo povprečne, včasih tudi podpovprečne srednješolce, zahtevajo pa nadpovprečno znanje!! In potem itak, da je selekcija ful velika. En tak primer so npr. že predavalnice. Siva predavalnica (za 1.letnik) je največja, mislim, da sprejme okrog 500 ljudi. Rdeča predavalnica (2. in ostali letniki) je za polovico manjša od sive.
Tako, to je bila moja zgodba. Se opravičujem, ker sem tako na dolgo napisala,pa če sem slučajno napisala kakšno stvar, ki je že bila povedana, saj se mi ni ljubilo brati vseh 60 strani te teme.Aha, pa mogoče se je kakšna stvar na faksu v preteklem času že spremenila, jaz sem povedala svojo izkušnjo. Drugače pa moram povedat, da je pravo zelo zanimiv študij, je pa potrebnega veliko veliko dela že v 1.letniku, vpisujte se samo tisti, ki vas to res zanima, in ki imate zelo dobre učenjske navade, ker drugače bo zlo težko za narest. Jaz pač nisem človek, ki bi čisto vsak dan 5ur na dan posvečala učenju. Vsem študentom prava želim še naprej veliko uspeha. LP