Poznamo dve govorici gluhih. Univerzalno in govorico, ki jo ima vsaka država zase. Tako kot angleščina in ostali jeziki. Mislim, da na zavodu univerzalne govorice ne učijo, vsaj kolikor sem bila včasih seznanjena in je potem to bolj stvar posameznika.
Kar se tiče pa tega, če se slišeči naučimo govorice
samo zaradi gluhih prijateljev. Slišeči navadno ne vzpostavljajo stikov z gluhimi sami od sebe, če niso recimo res v stalnem kontaktu z njimi ali pa v primeru te punce, ko ji je nekdo všeč, zaradi zadrege pri razmevanju in komuniciranju. Tisti, ki pa imajo gluhe prijatelje pa sigurno znajo osnovne kratice in bolj kot papir in svinčnik uporabljajo "čisto" izgovorjavo in se bolj potrudijo. Malo me je zmotila besedica samo...
Saj ne govorijo v kitajščini, uporabljajo glas, zelo malo jih je nemih in če jih pozorno poslušaš, ko govorijo, se jih da lepo razumeti.
Moj nasvet dekletu pa je, probaj z listkom, ker tečaj znakovnega jezika ni nekaj kar je poceni niti ni nekaj kar bi se naučila v dveh tednih. Pozdravi ga, se mu nasmehni in mu nakaži da bi rada nekaj napisala, dvomim da te bo zavrnil. Sploh pa, nismo skoraj vsi v srednji ali osnovni šoli znali dvoročno abecedo, nekateri celo enoročno?

Poskusi in sporoči kako ti gre
Lp!