Zvoncica napisal/-a:Nekdo je že napisal...mislim, da kr.ena.
Jaz z veseljem pomagam tistim, ki si želijo pomoči. Ni fora, da bom jaz zdaj nekomu dokazovala, da nima prav, če me niti ni vprašal za mnenje.
Ne vem...Boris, če boš kdaj profesionalen terapevt, ti bo veliko lažje, ker bo do tebe prišel folk, ki si bo želel pomoči. Nekaj na silo ljudem tlačiti v glavo, sploh na način, ki ga uporabljaš ti (za krinko humorja provociraš ljudi), je pomoje težka naloga.

Po mojih izkušnjah ravno pojasnjevanje biserov svinjam terja največ energije in predstavlja pravzaprav največji izziv. Ja joj Boris! Kako se pa obnašaš?! Pa to je personifikacija, zaBussha!, saj ni žaljivka.
Za osebo kakršno si se mi zdaj naslikala, uporabljamo izraz mlakužar (pri njih je tako, da če jih agresivnež ne vpraša za mnenje, mu kar pustijo delati kar hoče, mu ne dokazujejo, da nima prav). Pri teh se zna zgoditi, da se prepuščajo agresivnežem (ali pasivnim ali aktivnim ali prikritim) v nedogled, dokler ne prekipijo in se potem vsa njihova neprijetna čustva zlijejo ven v prav pretirani obliki na neprimernem mestu. Seveda pa je zelo dobro, če vsaj do tega pride, da le ne pride do hujših čustvenih blokad. Z drugimi besedami, zanima me, Zvončica, kako uspevaš delovati z buldožerji.
BuldožerTeh ljudi se okolica pogosto boji. Ko stopijo v prostor, ljudi spreleti srh. Njihov cilj je uveljaviti svojo voljo za vsako ceno. Toda njihovo neustrezno vedenje daje samo kratkoročne uspehe, redko tudi dolgoročne. Prav obsedeno hočejo zmagati v prav vsaki razpravi. Zdi se, da uspešno zbirajo dejstva, s katerimi nato napadejo v dokazovanju pravilnosti svojega stališča. To jim daje ogromno moč v manipuliranju z drugimi. Pri buldožerjih je treba doseči, da takoj sedejo. Ko človek sedi, praviloma težje še naprej stresa jezo. Včasih je treba narediti samo to. Buldežer je pogosto čustven nasilnež in če se mu uprete brez ovinkarjenja, bo morda uvidel, da mu spopad uhaja iz rok. Če to ni dovolj, mu zastavite nekaj vprašanj o njegovi težavi. Pozorno ga poslušajte in mu ne očitajte neustreznega vedenja, saj bi ga to le še bolj podžgalo. Zapletite ga v pogovor, morda se bo iz njega razvila celo konstruktivna razprava. Buldožerjem glejte naravnost v oči in jim odgovarjajte odločno, brez razburjenja in napadalnosti. Če vas prekinjajo (najverjetneje vas bodo), jim sezite v besedo: "Samo trenutek, tudi vi boste lahko povedali svoje." Ne smete pa jim dovoliti, da bi vas še naprej ustrahovali.
Prav je, da ljudje vzgajamo en drugega in se znamo
postaviti zase in za svoje pravice, spoštovati en drugega. Ko se nekdo neprimerno vede, ga jaz na to opozorim, to je moja izbira, to je asertiven pristop. Pred tem pa ugotovim, ali se res neprimerno vede, ali se mi to le zdi, torej - vprašam osebo po njenih namenih.
Uff, Zvončica, ko boš (morda si celo že, pa se tisti trenutek nisi spraševala o tem) naletela na osebo, ki je vulkan in buldežer in ostrostrelec hkrati (oziroma prehaja alternirajoče iz enega stanja v drugo), in bo ta človek
tebi! povzročal nevšečnosti, potem boš verjetno malo drugače razmišljala o tem, ali se splača nekaj na silo ljudem tlačiti v glavo.
Ampak kaj se ponavadi dogaja? Ko ima kdo težave z agresivneži, jih rešuje kdo? Ljudje iščejo pomoč pri psihoterapevtih in psihologih in šamanih in zdravilcih in vsepovsod. No, jaz se potegnem za take ljudi in agresivnežu stopim na žulj, pa ne zahtevam 30€ na uro. Ne stopim z namenom razboleti žulj, ampak pokazati, kaj dela narobe, da je do žulja prišlo.
V nekaterih teorijah prihoterapije velja, da je vredno nekoga prizadeti tako malo, kolikor je najmanj potrebno, da spozna, kaj počne napak, če je krivičen/hudoben/nespoštljiv/...