Dove Promocijsko sporočilo

5 dobrih stvari, ki jih o tebi govorijo gube in strije

2. 7. 2022
5 dobrih stvari, ki jih o tebi govorijo gube in strije (foto: promocijska fotografija)
promocijska fotografija

Od vseh različnih pojavov na koži so prav gube in strije tiste, ki so najbolj stigmatizirane. Prav neverjetno je, kako smo kot družba popačili željeni videz kože, ki je popolnoma v neskladju z naravo in realnostjo. Koža se, tako kot vse v naravi, neprestano spreminja. Kot vsak drug del človeškega telesa, je tudi koža fascinanten organ. Spremembe na koži so nekaj, kar moramo občudovati in ne nekaj, kar naj bi stigmatizirali.

Gube so naravna posledica procesa staranja kože. Čeprav je genetika odgovorna za nagnjenost kože h gubam, pa so najpomembnejši faktorji pri nastanku gub izpostavljenost kože soncu, kajenje in lastna mimika obraza. S kajenjem je gotovo dobro prenehati iz večih razlogov, kožo, ki je izpostavljena soncu pa je nujno posebej negovati. Potrebna je zaščita s SPF faktorjem pred izpostavljenostjo, po njej pa je treba kožno dobro nahraniti. 

Enaka nega, zaščita pred soncem in dobra hidratacija, so pomembni tudi pri koži s strijami, ki je lahko še posebej občutljiva na sonce in draženje. Strije so ozke linije, ki se pojavijo na površini kože, ko globlji sloji kože pokajo zaradi raztezanja. Skoraj vsakdo dobi strije v času rasti v puberteti, največkrat na bedrih, kolenih in hrbtu. Ženske pa jih pogosto dobijo v času nosečnosti na trebuhu in prsih. Na količino in velikost strij vpliva nekaj dejavnikov, med njimi genetika in stopnja stresa na koži. Vpliv pa ima tudi količina hormona kortizola, ki slabi elastična vlakna v koži. Strije s časom zbledijo, a tako kot brezgotine, nikdar ne izginejo popolnoma. 

Gube in strije pričajo o tem, kako se spreminjamo in rastemo, poleg tega pa so edini pojav, ki na koži pušča sledi naše osebnosti in razvoja. In če bi tvoje gube in strije lahko govorile, bi o tebi povedale teh pet pozitivnih stvari: 

1. Življenje spremljaš z nasmehom

Gubice okrog tvojih ust in oči so dokaz tvojih neštetih nasmehov. Življenje ni gladko, pač pa je polno ovir in tvoje smejalne gubice so tu zato, da te opominjajo, da si šla preko vseh z nasmeškom.

2. Ne manjka ti vznemerljivih trenutkov

Gube na čelu pričajo, da si preživela veliko presenečenj. Ne glede na tvoja leta, tvoja radovednost in začudenje nad svetom niso izbledeli in ne manjka ti vznemerljivih življenjskih trenutkov. 

3. Ni ti vseeno za druge in zase

Nekateri jim rečejo gube namrščenosti, a gube med obrvmi nastajajo zaradi skrbi. Dejstvo, da te skrbi, ni nujno nekaj slabega. Je dokaz, da ti je še kako mar do drugih in do tega, kar počneš. 

4. Rasteš in razvijaš se

Strije na tvojem telesu so priča tvoje rasti in razvoja. Čeprav so le fizične oznake, ki so večinoma nastale v času pubertete, naj te večno spominjajo, da se rast nikdar ne ustavi, pač pa se kot oseba razvijaš celo življenje.

5. Na svet si prinesla novo življenje

Strije na trebuhu so tvoj ponos, saj te spominjajo na nosečnost in dejstvo, da si na svet prinesla novo življenje. To je preprosto čudovito!