SOS za tvojo nožnico

Ali si vedela, da so bakterije lahko tudi tvoje prijateljice? Hm, čudno, kajne da? Vendar ne vsake, le tiste dobre, ki skrbijo, da je tvoja vrednost pH v telesu v ravnovesju. Ko se ta poruši se telo lahko odzove z najrazličnejšimi težavami, kot npr. vulvo vaginalnim vnetjem ter drugimi nevšečnostmi intimnega predela.

22. 1. 2019 | Promocijsko sporočilo

Presenetilo nas je, da se kar 75 % žensk vsaj enkrat v življenju sooči z okužbo nožnice ali zunanjega spolovila. Ker pa bi ti radi pomagali, da tudi ti ne boš padla v to statistiko, smo zate poiskali intimnim predelom najbolj prijazne rešitve.

Najprej bomo skupaj pogledali, zakaj se težave sploh pojavijo. Torej, razlog za okužbo je običajno porušeno kislo-bazično ravnovesje, ki se zgodi zaradi razraščenih vsiljivcev - bakterij in glivic. Toda, zakaj vsiljivci sploh napadejo? Pri tem se najprej vprašaj, ali morda doživljaš preveč stresa? Pomembno je, da veš, da na pH tvojega intimnega predela vpliva tudi sintetično spodnje perilo, pa tudi tamponi in vložki iz umetnih materialov. Tudi pretirana intimna nega in preveč agresivna mila so lahko škodljiva. In, ne boš verjela, vzrok so lahko tudi spolni odnosi, zaradi vnosa patogenih organizmov, bakterij in glivic. Zagode ti jo lahko tudi hormonska kontracepcija, zdravljenje z antibiotiki, včasih pa tudi podivjani hormončki.

Katera vnetja so najpogostejša?

To so vaginalna okužba, bakterijska vaginoza in glivična okužba nožnice. Kako jih prepoznaš? Za bakterijsko vaginozo je značilno, da naravno prisotne laktobacile nadomestijo druge bakterijske vrste. Takrat se najpogosteje v nožnici zviša pH vrednost, pojavi se sivkastobel izcedek, ki ima izrazito neprijeten vonj. Pri glivični okužbi pa pride do čezmernega razrasta glivic. Značilni simptomi so bel, sirast izcedek, srbečica in dražeč občutek, nemalokrat tudi bolečina.

Prepreči preden se zgodi!

Naše babice so imele prav. Prvi korak, ki ti bo pomagal pri ohranjanju ravnovesja intimnega predela je, da poslušaš napotke svoje babice, ki ti bo zagotovo svetovala, da sintetično spodnje perilo zamenjaš za bombažno. Pri čiščenju uporabljaj neagresivna mila, zaveži se k zdravemu življenjskemu slogu ter poskrbi za varno spolnost. Primerno kisel pH nožnice pa bo ubil sedem muh na en mah in ti pomagal celostno, kajti v nožnici živi več kot 100 milijonov mlečnokislinskih bakterij oz. laktobacilov (vrsta probiotičnih bakterij), ki pomagajo ohranjati zdravo mikrofloro tvojega organizma v prebavnem traktu in tudi nožnici. Tvorijo mlečno kislino, ki uravnava pH vrednost in jo ohranja pod vrednostjo 4,5. V tako kislem okolju večina drugih vrst bakterij ne more preživeti. Zato je prevlada mlečnokislinskih bakterij, ki vzdržujejo uravnoteženo mikrofloro, ključna.

Te mlečnokislinske bakterije pa se priporoča vnesti neposredno v nožnico, kar je tudi najbolj učinkovito. V Tosami za vnos neposredno v nožnico ponujajo tampone s probiotiki Natura Femina by ellen, za zunanje spolovilo pa kremo s probiotiki. V obeh izdelkih je dodana patentirana kombinacija treh najpogostejših sevov laktobacilov v nožnici v visoki koncentraciji.

Pokrovitelji