Navdih z Instagrama: Kdo je v resnici Slovenka, ki navdušuje z električnim zvokom violine?

14. 11. 2021
Navdih z Instagrama: Kdo je v resnici Slovenka, ki navdušuje z električnim zvokom violine? (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Ko Maša Golob zaigra prve note, občinstvo pozabi na ves svet okoli sebe in se prepusti opojni glasbi. A kdo je v resnici dekle, ki tako spretno poplesuje z violino v roki?

Maša je kot vila z violino, ki te v trenutku začara s svojim igranjem na ta elegantni instrument.

Ko poprime zanj, daje vtis, kot da sta že od svoje prve skupne sekunde na tem svetu popoln par. Maša je igranje violine nedvomno dvignila na višjo raven, svoje občinstvo pa vsakič znova očara tudi s svojo energijo. Jo že spremljaš? Najdeš jo na Instagramu pod vzdevkom @massaviolinist.

1. Kdaj si se prvič srečala z violino – je bila to ljubezen na prvi pogled?

Prihajam iz glasbene družine, tako da smo doma zmeraj imeli veliko inštrumentov. Vsekakor je bila ljubezen na prvi pogled. Pri petih letih sem bila trdno odločena, da želim postati violinistka.

Očitno sem si že zelo zgodaj izoblikovala življenjsko poslanstvo.

Imela sem neverjetno srečo, da se je že par mesecev po moji izraženi želji tedanji profesorici sprostilo v razredu. Mami še danes rada pove, da od navdušenja celo noč nisva spali, ker sem se tako veselila svoje prve ure v glasbeni šoli.

2. Tvoj najljubši spomin, povezan z violino?

Vsekakor moje prvo violinsko tekmovanje pri osmih letih v Mariboru. Moja draga tedanja profesorica, Petra Arlati Kovačič, me je pred tem bodrila, da tudi v primeru, če se zmotim, tega nihče ne bo opazil. Majhna deklica Maša je tako samozavestno odkorakala na oder, odigrala skoraj ves program do konca, ko je naredila prvo napako. Violino je odložila na tla, z lokom pa suvereno pokazala korepetitorki: "Od tu dalje greva". Po končanem nastopu me je v zaodrju pričakala malce zaskrbljena profesorica, jaz pa sem jo prehitela s stavkom: "Še sreča, da ni nihče opazil, da sem se zmotila".

3. Kakšno vrsto glasbe najraje izvajaš?

Vedno znova pridem nazaj k tangu, ki mi je res blizu. Me je pa s svojimi avtorskimi skladbami in priredbami prevzela violinistka Lindsey Stirling. Še nedolgo nazaj nisem bila njena "fanica", pa sem se iz čistega zanimanja začela učiti njene skladbe in jih uvrščati v repertoar. Všeč mi je, kako je violino dvignila na drug nivo, ker jo je povezala s sodobno elektronsko glasbo na svojevrsten način, ki je blizu tudi širši množici ljudi. 

4. Bliža se praznični čas. Pripravljaš morda kaj božičnega?

Srečna bom že, če mi bo uspelo posneti eno skladbo, ker je proces žal predolg, tako da to načrtujem za prihodnji božič! Začutila sem, da želim narediti korak naprej, tako da zadnje tedne veliko časa preživljam v studiu, kjer ustvarjam avtorsko glasbo. Za začetek sem se lotila nekaj priredb (z mojim pridihom seveda), ker še odkrivam in razvijam svoj glasbeni jezik. Zastavila sem si nekaj ciljev, s katerimi se bom še bolj približala svojim sanjam in združila igranje violine z gibom. Tudi kar nekaj čudovitih sodelovanj se obeta in komaj že čakam, da bom lahko razkrila kaj več!

5. Kakšni sta tvoji jutranja in večerna lepotna rutina?

Veliko mi pomenijo večerni obredi, ko si lahko vzamem čas zase. Ličila si očistim kar s kokosovim oljem in vročo brisačko, nato še z micelarno vodo. Drugače pa prisegam na naravne produkte Andreje Karner – Hialuronsko kislino z dodatki v kombinaciji s Kremo Večna mladost. Po nanosu hialuronske kisline se včasih pošpricam še s hidrolatom damaščanske vrtnice za še več vlage, ki naj bi jo naša koža potrebovala. Tako pravi Andreja, moja koža pa ji je zelo hvaležna. Jutranji obred je precej podoben, vendar veliko bolj rutinski in hiter – nisem jutranji človek.

6. Tvoj recept za uspeh?

Verjamem, da besedo uspeh vsak definira drugače. Moje mnenje je, da si najbolj uspešen, ko si v življenju radosten in srečen. Potem opravljaš svoje delo s strastjo in lažje sprejmeš dejstvo, da uspeh velikokrat nosi ceno odrekanja.

Potrebno se je odločiti, kaj ti je v določenem trenutku v življenju prioriteta.

Jaz skušam ostati čim bolj avtentična in zvesta sebi, kar mi je hkrati največji izziv v življenju.

Pripravila: Nika Švajncer, fotografije: osebni arhiv Maše Golob

Članek lahko najdeš tudi v novembrski številki revije Cosmopolitan, ki te že čaka na poličkah tvoje najljubše trafike.

Preberi še: Navdih z Instagrama: Kdo je kodrolasa Neža Spruk, ki je prevzela Cosmo uredništvo?