Tvoje popolno COSMO poletje

Gremo stavit, da na TA del obraza vedno pozabiš, ko nanašaš sončno kremo (ne govorimo o ušesih)

Resda trenutno nič ne kaže na poletje, a vendar je dobro, da še pred prihodom močnega sonca veš tole 👇.

Gremo stavit, da na TA del obraza vedno pozabiš, ko nanašaš sončno kremo (ne govorimo o ušesih) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2023

Uporaba sončne kreme je ključna zaradi številnih dejavnikov, ampak gremo stavit, da jo pozabiš nanesti na zelo pomemben del - ustnice.

Nanos kreme za sončenje na ustnice je bistvenega pomena za njihovo zaščito pred škodljivimi UV (ultravijoličnimi) žarki.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi morala od zdaj naprej na ustnice obvezno nanesti kremo za sončenje:

1. Preprečevanje sončnih opeklin

Koža na ustnicah je nežna in bolj občutljiva kot koža na drugih delih telesa. Ustnice so še posebej dovzetne za sončne opekline, saj nimajo melanina, pigmenta, ki zagotavlja naravno zaščito pred sončnimi žarki.

Opečene ustnice so lahko boleče, otekle in lahko povzročijo mehurje ali luščenje.

2. Zmanjšanje tveganja za nastanek kožnega raka

Nezaščitena izpostavljenost sončnemu UV-sevanju poveča tveganje za nastanek kožnega raka, tudi na ustnicah.

Spodnja ustnica je še posebej občutljiva za ploščatocelični karcinom, vrsto kožnega raka. Uporaba kreme za sončenje z visokim SPF (zaščitnim faktorjem pred soncem) lahko pomaga zmanjšati to tveganje.

3. Preprečevanje prezgodnjega staranja

Sončni UV-žarki lahko pospešijo proces staranja kože in povzročijo drobne linije, gube in starostne pege.

Redno nanašanje kreme za sončenje na ustnice lahko pomaga preprečiti prezgodnje staranje in ohranja tvoje ustnice bolj zdrave in mladostne.

4. Ohranjanje zdravja ustnic

Ustnice lahko postanejo suhe in razpokane zaradi izpostavljenosti soncu, vetru in drugim okoljskim dejavnikom.

Krema za sončenje z vlažilnimi sestavinami lahko pomaga ohranjati ustnice hidrirane in preprečuje, da bi postale suhe ali poškodovane.

Koliko in kako pogosto moraš nanesti SPF na ustnice?

Vsakodnevno nanašanje SPF na ustnice in pogosto ponovno nanašanje je tvoja najboljša obramba pred vsem naštetim.

Podobno kot nasvet za tvojo ostalo kožo, moraš tudi za ustnice uporabljati zaščitni faktor 30 ali več, da zagotoviš ustrezno zaščito pred soncem.

Ko si zunaj, moraš na ustnice nanesti zaščitni faktor vsaj vsaki dve uri. Prav tako se prepričaj, da ponovno naneseš po jedi ali če imaš navado oblizovati ali gristi ustnice.

Ko izbiraš zaščito pred soncem za ustnice, poišči izdelek, ki je posebej zasnovan za ta namen. Balzami za ustnice ali šminke z zaščitnim faktorjem so na voljo tudi v drogerijah.

Prepričaj se, da ima krema za sončenje širok spekter zaščite, kar pomeni, da ščiti pred UVA in UVB žarki. Kremo za zaščito pred soncem redno nanašaj, zlasti po jedi, pitju ali brisanju ustnic.

Ne pozabi, da krema za sončenje ne sme biti edini ukrep za zaščito tvojih ustnic.

Nošenje klobuka s širokimi krajci, iskanje sence in izogibanje dolgotrajnemu izpostavljanju soncu v konicah (običajno med 10. in 16. uro) so dodatni ukrepi, ki jih lahko sprejmeš za zaščito svojih ustnic in splošnega zdravja kože.

Preberi še: "Ne znam čisto opredeliti svojega tipa kože in težko izberem ustrezno podlago, a s TEM pudrom nisem zgrešila!"

Priporočamo tudi: Javni kraji, kjer se najraje do nagega slečejo Slovenci - to je 6 najbolj priljubljenih (+ zakaj)