Zvezdniki v pasti predporočnih pogodb

Trdno prepričan, da usodni 'da' dejansko traja, dokler nas smrt ne loči, se je že marsikdo opekel in izgubil velik del premoženja.

10. 5. 2012

Mela Gibsona je ločitev stala vrtoglavih 425 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je postal rekorder med slavnimi brez predporočne pogodbe.

Bruce Willis se – ko gre za vsoto, ki jo je moral odšteti ob ločitvi – sicer še zdaleč ne more primerjati z rekorderjem Gibsonom, a je bil po ločitvi prav tako kar precej 'lažji', saj je moral plačati 90 milijonov ameriških zelencev. Med slavnimi moškimi pa se je znašla tudi ženska, ki je morala nekdanjemu soprogu izplačati prav tako 90 milijonov dolarjev. Gre za kraljico popa Madonno.

Zdi se, da sta se Angelina Jolie in Brad Pitt, ki se že vneto pripravljata na poroko, odločila, da se bosta učila na tujih napakah. Po izračunih ameriške revije Forbes je Brad 'težak' 150 milijonov dolarjev, Angelinino bogastvo pa ocenjujejo na 120 milijonov. Skupaj imata torej vrtoglavih 270 milijonov. Ko je v igri tako veliko bogastvo, je težko pričakovati, da si bosta partnerja v trenutkih največje ljubezni in sloge verjela na besedo.

''Možnosti, da se bo vse skupaj zgodilo brez predporočne pogodbe, so precej majhne,'' je bližajočo se poroko Brangeline za Celebuzz komentirala Goldie Schon, odvetnica iz Los Angelesa, in pojasnila:

''Glede na to, da sta tako dolgo odlašala s poroko, je precej malo verjetno, da se s tolikšnim bogastvom ne bi zavarovala pred vsemi mogočimi situacijami v prihodnosti.''

Mel Gibson

Kot smo že omenili, je slavni igralec brez dvoma rekorder, ko gre za izgubo premoženja ob ločitvi. Ko se je končno tudi uradno ločil od soproge Robyn, s katero je v 30-letnem zakonu dobil sedem otrok, je moral odšteti kar 425 milijonov dolarjev.

Paul McCartney

Član legendarne zasedbe The Beatles je bil tako noro zaljubljen v svojo Heather Mills, da je v zakonske vode zaplaval brez predporočne pogodbe. Iz nemirnih zakonskih voda je izplaval 35 milijonov 'lažji', v naslednji zakon pa ga je poleg srca vodil tudi razum. Preden je obljubil večno zvestobo 17 let mlajši Nancy Shevell, je zavaroval svoje bogastvo.

Kraljevi par

Ena od najbolj zanimivih predporočnih pogodb je brez dvoma tista, ki sta jo sklenila Catherine Middleton in princ William. V primeru ločitve ona nima pravice do njegovega imetja, ampak le do določene denarne vsote. Njune otroke bi dobil William, čigar osebno bogastvo ocenjujejo na 14 milijonov evrov, po smrti kraljice Elizabete II. pa bo podedoval približno 313 milijonov evrov. Strokovnjaki menijo, da bi v primeru ločitve Kate dobila milijonsko vsoto in letni denarni dodatek. Če bi se Kate znova poročila z drugim, bi ji vsoto zmanjšali, če pa bi se po ločitvi nediskretno vedla v javnosti, bi ostala brez kakršnegakoli denarnega nadomestila.

TomKat

V primeru ločitve bi Katie Holmes za vsako leto zakona s Tomom Cruiseom dobila tri milijone dolarjev. Če bi bila poročena več kot 11 let, pa bi se predporočna pogodba razveljavila in bi bila mlada igralka upravičena do polovice vsega Tomovega bogastva.

Madonna

Tudi kraljica popa ni zaščitila svojega bogastva, ki ga ocenjujejo na vrtoglavih 500 milijonov dolarjev, zato je leta 2008 ob ločitvi od režiserja Guya Ritchieja izgubila del premoženja. Parček se je ločil po osmih letih, Guy pa je po dogovoru menda dobil od 76 do 92 milijonov dolarjev, kar je seveda veliko manj od polovice njenega premoženja.

Marija Šarapova

Pri komaj 24 letih je teniška zvezdnica ena od najbolje plačanih športnic na svetu. Že samo njena pogodba z Nikejem je 'težka' 70 milijonov dolarjev. Ravno zaradi tega se je odločila, da bo podpisala predporočno pogodbo z bodočim možem, našim košarkarjem Sašo Vujačićem. Da bi čim bolj zaščitila svoje bogastvo, je kar deset odvetnikov sestavilo pogodbo in pazljivo analiziralo vsako besedico.

Katy Perry

Ker pevka ni podpisala predporočne pogodbe, ko se je poročila z britanskim komikom Russllom Brandom, so ob ločitvi nastale težave v raju. Katy je bila namreč ob 20 milijonov ameriških zelencev.

Račun za nezvestobo

Po tem, ko mu je oprostila skok čez plot in se zaročila z njim, bi prelepa igralka Jessica Biel s predporočno pogodbo rada zagotovila, da bo vsak morebiten skok čez plot kar se da drago stal njenega srčnega izbranca Justina Timberlaka. In tako zahteva, da v pogodbo vključijo postavko, po kateri bi ji moral Justin, če jo prevara, izplačati najmanj pol milijona ameriških dolarjev.

Precej zanimivo klavzulo pa je v pogodbo uspelo vključiti tudi Denise Richards, ko se je poročila s težavnim Charliejem Sheenom. Izborila si je pravico, da ob ločitvi dobi dodatne štiri milijone dolarjev, če jo Charlie prevara. Ta je to tudi storil, zato je Denise ni popihala le z njunima deklicama, ampak tudi z zajetno vsoto denarcev.