Zvezdniki skupaj v boj proti homofobiji

Ameriko je v zadnjih nekaj mesecih pretresal pravi val samomorov mladih fantov in deklet, ki so zaradi svoje spolne usmerjenosti doživljali zastrašujočo agresijo okolice.

3. 11. 2010

Gejevski aktivisti in liberalni del javnosti za neljube dogodke krivijo konservativne politike in krščanske fundamentaliste, zato so organizirali dve akciji, We Give A Damn in It Gets Better, ki se jima je pridružilo veliko število slavnih osebnosti.

Trinajstletni Seth Walsh iz Kalifornije, 15-letni Billy Lucas in 14-letni Caleb Nolt iz Indiane, 19-letni Ray Chase z Rhode Islanda, 17-letni Cody Barker iz Wisconsina, 15-letni Harrison Chase Brown iz Kolorada, 15-letni Justin Aaberg iz Minnesote, 13-letni Asher Brown iz Teksasa, 17-letni Felix Sacco iz Massachusettsa, 18-letni Tyler Clementi iz New Jerseyja … To so le javnosti znani primeri samomorov ameriških najstnikov, ki jih je v minulem mesecu dni v smrt gnala konstantna in agresivna homofobija okolice! Večino so zlorabljali v šoli, govorili so jim, da so bolni in prizadeti, jih zmerjali z navadnimi pedri in jih vsak dan preganjali. Nekateri so se brez uspeha potožili učiteljem, drugi staršem, na koncu pa niso mogli več zdržati nenehnega mučenja homofobne okolice, zato so si v obupu vzeli lastna življenja.

Zaradi videa skočil z mostu

Primer: bruc Tyler Clementi z univerze Rutgers je postal žrtev svojih dveh sostanovalcev. Ko se je ljubil s fantom, sta ga na skrivaj posnela, potem pa sta posnetek objavila na spletu. Clementi je na svojem profilu na Facebooku objavil poslovilno pismo in skočil v smrt z mostu Georgea Washingtona, ki vodi do Manhattna. Trinajstletnega Asherja Browna pa so sošolci tako mučili, da se je na koncu obesil. Ta novi val brutalne homofobije močno skrbi ameriške gejevske aktiviste, prav tako pa tudi liberalni del javnosti, ki za vse neljube dogodke krivi konservativne politike in krščanske fundamentaliste.

Sveta republikanska vojska

Jim DeMint, ultrakonservativni republikanski senator iz Južne Karoline, je izjavil, da homoseksualci ne bi smeli predavati v šolskih institucijah, Carl Palladino, republikanski kandidat za guvernerja New Yorka, pa je v svojem govoru ugotovil, da otrokom “ne smemo prati možganov, da bi mislili, da je homoseksualnost sprejemljiva”. Poleg tega prav noben republikanski senator ni hotel glasovati za odpravo diskriminacije homoseksualcev v ameriški vojski, ki morajo tajiti svojo identiteto, če hočejo umirati za lastno državo. In to čeprav je tudi admiral Mike Mullen, šef štaba ameriške vojske, na senatskem zaslišanju izjavil, da se sramuje pravila Don't Ask, Don't Tell (Ne sprašuj, ne povej), ki diskriminira homoseksualne vojake. Dodal je še, da takšna drža škoduje morali ameriške vojske.

Slavni proti homofobiji

Ellen DeGeneres, priljubljena komičarka in voditeljica pogovornega šova, ki je znana tudi po tem, da je poročena z žensko, in jo imajo številni za edino pravo naslednico legendarne Oprah Winfrey, je val samomorov istospolno usmerjenih najstnikov opisala kot epidemijo, ki jo je treba nujno končati. Prav zato so pred kratkim ustanovili dve kampanji, v katerih se številne slavne osebnosti opredeljujejo proti homofobiji in opogumljajo gejevske najstnike, naj kljub vsemu zdržijo in se uprejo zlorabljanju.

Najbolj znana projekta sta We Give A Damn (Nam je mar) in It Gets Better (Bolje bo), ki se jima je pridružilo navdušujoče število ameriških zvezdnikov. Med njimi so igralke Anne Hathaway, Anna Paquin in Lily Tomlin, komičarke Margaret Cho, Wanda Sykes in Sarah Silvermann, pevka Cyndi Lauper, irski zapeljivec Colin Farrell ter deklarirana homoseksualca, pevca Elton John in Ricky Martin. We Give A Damn je kampanja pevke Cyndi Lauper, ki je le eden od projektov njenega sklada True Colors. V ZDA se zločini iz sovraštva v povprečju zgodijo vsako uro, vsak šesti tak zločin pa je usmerjen proti homoseksualcem. Nova kampanja med drugim opogumlja najstnike, naj ne delajo samomorov in naj ostanejo močni, če jih doma ali v šoli kdo zlorablja. Sorodnikom in najtesnejšim prijateljem zlorabljenih najstnikov pa je namenjeno sporočilo, da prijavijo zločin, če ga vidijo. “Kot starši, kot ljudje in kot narod moramo vstati in reči: Dovolj je! Ne bomo več strpni do sovraštva. Sovraštva se ljudje naučijo in svoje otroke moramo učiti, da je v redu, če si drugačen,” pravi Cyndi. V kampanji It Gets Better, ki poteka na YouTubu, pa se je oglasilo na stotine ameriških gejev in lezbijk, med katerimi sta celo policist in baptistični duhovnik, ki so zlorabljenim najstnikom namenili sporočila podpore in solidarnosti.

Napadi na geje v New Yorku

Za zdaj je težko reči, ali bo vse to pomagalo, a novice iz New Yorka, enega najbolj liberalnih mest na svetu, niso ravno spodbudne.

Zgodil se je namreč homofobni napad v baru Stonewall, legendarnem mestu upora homoseksualcev iz leta 1969, iz katerega se je razvilo sodobno gibanje za pravice gejev. Še hujša je zgodba o devetčlanski mladoletni bandi, ki je ugrabila nekega homoseksualca in ga več ur mučila. Med drugim so mu ugašali cigarete na njegovem telesu in ga tepli ter posiljevali z bejzbolskim kijem. Policisti so jih hitro našli in privedli, njihovo obnašanje pa je newyorški šef policije opisal kot strahopetno in vredno prezira.

Članek smo povzeli po reviji Lea

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri