Zvezdnice v peklu anoreksije in bulimije

Dejstvo je, da nihče ni popoln. Tudi slavne holivudske ženske pestijo velike težave, mnoge od njih pa bolehajo tudi za anoreksijo in bulimijo.

Zvezdnice v peklu anoreksije in bulimije (foto: story) story
11. 2. 2012

V nadaljevanju jih po reviji Lea povzemamo le nekaj ...

Od bremena slave do boja z boleznijo

Princesa Diana, ki je navduševala z lepoto in eleganco, je boj proti bulimiji prvič javno priznala leta 1994, čeprav je imela že od leta 1981 težave s prehrano. Vse do leta 1992 ni ukrepala, potem pa se je odločila mučenju narediti konec in odšla na zdravljenje. Na podlagi svojih izkušenj je tudi drugim pomagala, da se soočijo s težavami prehranjevanja, konkretno z bulimijo.

Britney Spears je po ločitvi od Kevina Federlina žalost ‘zdravila’ z alkoholom, nakupovanjem in tudi z neprestanim prenajedanjem. Čeprav so vsi mislili, da se ji bo uspelo vrniti v normalno življenje in nadaljevati kariero, ki jo je gradila od malih nog, se to pravzaprav še vedno ni zgodilo.

Zaradi anoreksije skoraj ob otroka

Nicole Richie in Jessica Alba sta imeli povsem nasprotno težavo kot princesa Diana in Britney Spears.

Svojemu organizmu sta privoščili premalo hrane. Nicole je zabredla tako globoko, da je zaradi težav z anoreksijo skoraj izgubila otroka. Nerojen otroček je bil v še toliko večji nevarnosti, ker se med nosečnostjo ni borila le z anoreksijo, ampak tudi z odvisnostjo od kokaina. Zaradi njene pretirane vitkosti in drugih težav so se zdravniki celo spraševali, kako ji je sploh uspelo zanositi.

Tudi lepa igralka Jessica Alba, ki je imela težave z anoreksijo v letih 2000 in 2001, je o bitki s to boleznijo spregovorila šele leta 2005. Kot glavni razlog, da je sploh prišlo do te težave, je navedla, da so nekateri člani njene družine preobilni, ona pa jim ni hotela biti podobna.

Simpatična igralka Calista Flockhart, znana po vlogi odvetnice Ally McBeal v istoimenski seriji, je javnost pogosto šokirala s pretirano suhljatostjo. Dolga leta se je govorilo, da ima težave s prehranjevanjem, a se je branila s trditvami, da je trači o njenem videzu ne skrbijo in da se ne ozira nanje. Dolgo ni hotela priznati resnice, potem pa je vendarle spregovorila o težavi z anoreksijo.

Tudi ‘spajsice’ javno priznale težave

Na žalost že pokojna pevka Amy Winehouse, nagnjena k ekscesom, je leta 2004, po objavi fotografij, na katerih je bila strašansko suhljata, priznala, da ima težave s prehranjevanjem. Iskreno je izjavila, da je bolehala za bulimijo in anoreksijo, proti katerima se je tudi borila, a dodala, da mora vendarle miniti še nekaj časa, da se njen organizem povsem stabilizira, da bo potem lahko zatrdila, da je z njenim zdravjem vse v najlepšem redu.

Igralka Kate Beckinsale se je s tovrstnimi težavami soočala že v najstniških letih, preden se je odločila za igralstvo. O svoji bolezni je pogosto govorila v intervjujih, v katerih ni ničesar skrivala, pri njenem okrevanju pa so pomembno vlogo igrali družina in prijatelji.

Tudi Geri Halliwell, nekdanja članica dekliške zasedbe Spice Girls, je doživela obdobje boja z bulimijo. Javno je priznala, da se je kar nekaj let sama borila z njo, potem pa je dojela, da je na lastno pest ne bo premagala, in se zatekla po strokovno pomoč. Odločila se je, da bo svojo usodo delila z drugimi, zato je napisala knjigo Just for the Record, v kateri je sporočila, da se ljudje z bulimijo, ki je še kako resnična bolezen, ne morejo boriti sami, ampak se je treba po pomoč zateči k strokovnjaku.

Tudi njena bivša kolegica Victoria Beckham več let ni hotela priznati, da ima težave. Šele leta 2001 se je odločila, da bo svojo zgodbo predstavila javnosti. Priznala je, da ima zaradi anoreksije že več let težave s prenizko telesno težo, pojasnila, da je vse v njeni glavi, in z javnostjo delila nekaj šokantnih diet, ki so krojile njeno življenje.

Zaradi napornega življenjskega ritma in pojavljanja v medijih skoraj od rojstva se je pri 18 letih z anoreksijo soočila tudi Mary-Kate Olsen, ena od slavnih igralskih dvojčic. Njeno suhljato telesce je šokiralo javnost, v boj proti anoreksiji pa se je podala z osebnim trenerjem, ki ji je pomagal povrniti normalno telesno težo. Zdravje se ji je na srečo izboljšalo, čeprav sem ter tja še vedno špekulirajo, da ima še naprej težave s to boleznijo.

Prva, ki je od slavnih priznala

Legendarna igralka Jane Fonda je ena od prvih slavnih žensk, ki so se odločile spregovoriti o boju z anoreksijo in bulimijo.

Glede na to, da v sedemdesetih letih motnjam hranjenja niso posvečali ravno veliko pozornosti, se je Jane kar 20 let sama soočala s to težavo. Ženske po vsem svetu jo spoštujejo prav zaradi njene iskrenosti in borbenosti, saj jim vliva moč in pogum, da nekaj naredijo v smeri reševanja težav. Za vsakega obstaja upanje. Anoreksija in bulimija sta bolezni kot vsaka druga in če ju začneš zdraviti pravočasno, obstaja velika možnost, da ju premagaš. Ob pomoči družine in prijateljev je vse lažje, zato je treba zbrati vso moč in poiskati pomoč, dokler ni prepozno.