Sodnica Nika (Zvezde plešejo) spregovorila o kritikah in pokazala fotografije iz najstniških let

Komentarje Nike Urbas Ambrožič v šovu Zvezde plešejo 2017 so številni opisali kot 'hladen tuš', 'oster jezik' in podobno. Nika nam je zaupala, kaj o tem meni sama, in nam iz osebnega arhiva pokazala fotografije iz najstniških let.

Sodnica Nika (Zvezde plešejo) spregovorila o kritikah in pokazala fotografije iz najstniških let (foto: Miro Majcen/POP TV) Miro Majcen/POP TV
16. 4. 2017

"Že od najstniških let si rada vnaprej pripravim oblačilne kombinacije, ki jim natančno določim način ličenja, dišavo, perilo in pričesko. Ne maram modnih naključij in preveč uživam v ustvarjanju stila, da bi si dovolila kakšno površnost zavoljo jutranjega hitenja," razkrije Nika in pokaže spodnjo fotografijo: Tvidast kostim z zlatimi gumbi in črnimi salonarji – tako se je Nika oblačila pri 15 letih.

Izhaja iz šiviljske družine

Ljubljančani se Nike spomnijo še iz njenih srednješolskih dni (na spodnji fotografiji), ko je po našem glavnem mestu vedno hodila urejena od glave do peta, medtem ko so bili drugi modni v slogu 'grunge', ki je bil takrat, v devetdesetih, tako popularen.

Njeni sošolci iz Srednje šola za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kjer je obiskovala Oddelek za modno oblikovanje, pravijo, da je bila vedno nekaj posebnega, tako v oblačenju kot izražanju.

Od kod torej ta njena drugačnost, že skoraj kozmopolitanskost?

"O, hvala za ta lep kompliment. Čeprav izhajam iz predmestnega okolja, so mi bile omikanost, eleganca in čut za estetiko privzgojene. To je del družinske tradicije. Doma smo namreč imeli šiviljsko obrt. Večina moje garderobe je bila sešita po meri in kot mala deklica sem vsrkavala modne revije, ki so se kopičile na krojaškem pultu."

Je torej od nekdaj vedela, da se bo ukvarjala z modo?

"Oblačila je zame ustvarjala moja stara mama, jaz pa sem jih kreirala. O vsakem detajlu, kot so na primer gumbi, obrobe, izbira podloge, sva se temeljito pogovorili.

Do svoje podobe sem bila od nekdaj zahtevna in skozi leta sem obšla veliko modnih stilov. In da, to, da sem bom ukvarjala z modo, sem začutila že zelo zgodaj. Nikoli me niso obdajali dvomi, ali je to prava odločitev. Kot rada rečem; moda si je izbrala mene, ne jaz nje."

In kaj zjutraj razmišlja, ko stoji pred garderobno omaro?

"Čisto o drugih stvareh kot o tem, kaj naj oblečem. To imam že vnaprej pripravljeno, saj si že od najstniških let rada vnaprej pripravim oblačilne kombinacije, ki jim natančno določim način ličenja, dišavo, perilo in pričesko.Ne maram modnih naključij in preveč uživam v ustvarjanju stila, da bi si dovolila kakšno površnost zavoljo jutranjega hitenja."

Med žiranti šova Zvezde plešejo je Nika Urbas Ambrožič za številne presenečenje, saj znana modna kreatorka in ustanoviteljica modne znamke Marija Moderna že 12 let živi in ustvarja v Londonu.

Tam živi s svojim možem Matjažem Ambrožičem (na fotografiji spodaj) in so jo številni v domovini že malo pozabili.

A s svojim načinom govora je zagotovo osvežila šov – nekateri nastopajoči so njene stroge komentarje oziroma kritike opisali kot 'hladen tuš', medtem ko so se nekateri gledalci na socialnih omrežjih razpisali, da ima res izredno oster jezik in poseben način govora.

Nika, ki sicer vsak teden prav posebej za šov Zvezde plešejo prileti z letalom iz Londona, na to odgovarja:

"Oster jezik še ne pomeni strogosti. Pomeni le to, da vse opazim in opaženo z veseljem sočno pokomentiram. Načeloma pa tekmovalcem želim čim bolj uspešne treninge, da jim bodo po njih hladni tuši še kako prijali. Pa bo stvar zaključena v obojestransko zadovoljstvo!," se pošali Nika.

In zakaj meni, da so se ljudje tako odzvali na njene besede – je to morda povezano s tem, da Slovenci že nekako pregovorno bolj slabo sprejemamo kritiko oziroma zakaj sama meni, da so se nekateri gledalci tako odzvali na njene besede?

"Kritika je v vsakem primeru neprijetna in narodnost pri tem ne igra nobene vloge. Vsakdo je raje pohvaljen kot grajan. Moje kritike nikoli niso bile, niti ne bodo plod česarkoli, kar je podobno žlehtnobi. Pač pa ravno nasprotno. Saj me poslušate in veste, da s komentarji v resnici spodbujam tekmovalce."

Tudi ona je občutljiva za kritike!

Pa vendar, če smo iskreni, je ona nekako 'ukradla šov' in verjetno so številni gledalci prav zaradi nje obsedeli pred zasloni in gledali šov, ki traja kar tri debele ure.

"Če so gledalci pred televizijskimi zasloni obstali zaradi mene, me to veseli, ne verjamem pa, da je to čisto res. Šov ima še številne druge adute," je skromna Nika.

Kako pa sama sprejema kritiko, ko ji je podana, kdo je njen največji kritik?

"Moji pravi kritiki so ljudje, ki so mi blizu. Je to preveč klišejsko? Kritike na poklicnem področju sprejemam brez težav in zadreg. Medtem pa me kritike, ki zadevajo moje osebne stvari, lahko zelo prizadenejo. Rekla bi, da sem kar občutljiva," je iskrena.

Ko pobrskamo po komentarjih glede šova in njenega komentiranja, najdemo več zapisov, v katerih se ljudje sprašujejo, ali je v svojem govoru spontana ali vnaprej razmišlja, kaj bo rekla.

"Razmislim toliko, kolikor mi dopušča tisti kratek čas po točki, preden pridem na vrsto komentatorji. Mislim, da to še vedno spada v kategorijo spontanega govora, na katerega se ne pripravljam posebej." 

Besedilo: E. J. (za Novo)
Fotografije: osebni arhiv, POP TV, Primož Predaliž,
Aleksandra Saša Prelesnik, Instagram@nikaurbas, Miro Majcen/POP TV

Preberi še: Vroči trači iz šova Zvezde plešejo: poškodbe, razvajanje in družinska naveza! in NE SPREGLEJ! V nedeljo po Zvezdah plešejo na POP TV prihaja nov šov - SLOVENSKA različica oddaje Carpool karaoke!