Zvezde plešejo 2017: Dejan Vunjak 1. maj obeležuje na še posebej lep način

Glasbenik Dejan Vunjak se iz tedna v teden spoprijema z izzivi na plesnem parketu v oddaji Zvezde plešejo. S soplesalko Tadejo sta že osvojila srca gledalcev, ki vsak teden glasujejo zanju in jima omogočajo, da živita plesne sanje. 

Zvezde plešejo 2017: Dejan Vunjak 1. maj obeležuje na še posebej lep način (foto: Miro Majcen/POP TV) Miro Majcen/POP TV
1. 5. 2017

Prav zaradi tega Dejan ne bo imel veliko prostih dni, kaj šele počitnic, ki se jih sicer zelo veseli.

Dejan se vsako leto veseli prvomajskih praznikov, ki so namenjeni zaznamovanju mednarodnega praznika dela in delavske solidarnosti.

“Morda se premalo spomnimo na ta mednarodni simbol solidarnosti vseh delavcev in tega, zakaj je sploh nastal,” pove Dejan.

In res, spomin na Chicago ter pravice, ki so jih zahtevali delavci, so še danes sinonim, ki se mu poklonijo v številnih državah.

Danes se je utrdil kot mednarodni praznik, od leta 1948 pa je v Sloveniji 1. maj uzakonjen kot državni praznik.

“Navadno se je ta praznik začel z budnico delavske godbe, ki so jih imela vsa industrijska središča. Jaz pa ga imam v spominu še po kresovih, ki se vsako leto zakurijo v spomin na delavske shode. Pa potem je sledila veselica s pijačo, jedačo in dobro glasbo.

Na ta praznik vsako leto igram s svojim bendom Brendijeve barabe. Nekakšna tradicija, ki jo je imel tudi moj oče,” doda Dejan.

“Zagotovo je praznik močan simbol in vesel sem, da si ljudje na ta dan vzamejo čas za druženje. Prvi maj nosi veliko simbolike, šeg in navad, kresovanje pa je od vseh navad najbolj priljubljeno na predvečer praznika. Seveda je lep običaj postavljanje prvomajskega mlaja, ki je navadno narejen iz debla smreke, breze ali bora. Krasijo pa ga pisani venci.

Slovenske vasi so včasih med seboj celo tekmovale, katera bo imela lepši mlaj, vaški mladeniči pa so jih vso noč stražili. Tudi sam sem že pomagal pri postavljanju mlaja in upam, da jih bom postavil še veliko,” doda Dejan, ki se kresovanja kot glasbenik udeležuje že zadnjih sedem let.

“Neprekinjeno vsako leto na njih tudi igram. (smeh) Občutki so enkratni, vedno se pleše, poje, druži, zraven pa nas greje velik ogenj. Upam, da bomo še naprej gojili to tradicijo.”

Ob prazniku dela velika večina Slovencev proste dni izkoristi tudi za počitnice. Kaj pa bo počel Dejan?

“Med prvomajskimi počitnicami ponavadi igram in si vzamem čas za kakšen bližnji izlet v Bovec, na Bled, Ptuj ... Narava me sprošča in uživam, ko pridejo ti dnevi. Zelo rad sem v naravi, saj smo danes neprestano obdani s tehnologijo, zato je to čas, ko se lahko odklopiš od sveta in napolniš baterije, čeprav ne za dolgo.

Zelo rad kombiniram hribe in morje. Tako sem bil prejšnje leto tri dni na morju, saj imamo hiško v Punatu, naslednje tri dni v Bovcu, kjer sem aktivno preživel preostanek dopusta. Vedno mora biti prava mera obojega,” doda Dejan.

“Ob vsem tem pa so ponavadi ti trenutki z izleti obarvani s pisanimi dogodki, ki jih ne pozabiš. (smeh) Spomnim se na primer, da smo nastopali na neki gori, in tisti dan je padalo kot iz škafa. Ljudje so vztrajno prihajali in na koncu je bila velika zabava pod deževnim nebom in nad blatnimi tlemi. Res zabavni spomini.

Letos med majskimi počitnicami znova igram, vendar bom nekaj prostih trenutkov namenil obisku okolice Ptuja in nato še Bovca. Počitnice preživljam zelo različno. Včasih zelo aktivno, včasih pa ne delam nič drugega kot samo ležim z dvignjenimi nogami v zrak, kar je odvisno od urnika.

Zagotovo pa počitnice ne minejo brez druženja, ki je zame obvezen ritual, saj je to ena od stvari, ki me najbolj sprostijo.”

Napisala: MMK (za Story)
Fotografije: Goran Antley, Igor Zaplatil, Miro Majcen

Preberi še: Zvezde plešejo 2017: Spoznaj srčno izbranko plesalca Andreja Rebule ali pa Šov Zvezde plešejo buri duhove s točko "Plesni seks", komentirala jo je tudi Mihova žena Danijela

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri