10 najbolj presenetljivih dejstev o Zooey Deschanel

Za Zooey Deschanel, zvezdnico priljubljene humoristične serije Novo dekle, je bilo letošnje leto zelo pestro. Januarja je potrdila zaroko, junija je sledila poroka, avgusta pa je prvič postala mamica. V galeriji ti predstavljamo 10 najbolj presenetljivih dejstev o tej priljubljeni igralki ...

8. 10. 2015
Slika 1/10

1 Zooey je priznala, da je bila kot deklica grda, nekoliko preobilna in neugledna, zato so jo v šoli pogosto maltretirali. Nekatera dekleta so jo zaradi tega celo pljuvala in se na vse mogoče načine trudila, da bi jo ponižala.

Profimedia

Ja, priznamo, številnim med nami se je že zgodilo, da smo se, ko smo zagledali Zooey Deschanel, v prvem hipu vprašali: "Se je Katy Perry za nekaj centimetrov skrčila?"

Zvezdnici sta si na prvi pogled namreč neverjetno podobni, a med njima je precej velika višinska razlika, saj je junakinja naše zgodbe visoka 165 centimetrov, Katy pa 173.

Kakorkoli že, ob tej priložnosti se Zooey javno opravičujemo!

Kdor se nekoliko natančneje poglobi v življenje umirjene in zadržane igralke, namreč hitro ugotovi, da je Zooey edinstvena in da - razen na prvi pogled - ni prav nič podobna svoji kolegici iz glasbenih voda ter občasni igralki.

Zooey Claire Deschanel, ki se 17. januarja 1980 rodila v sončnem Los Angelesu, otroštvo, ki ga je preživljala s štiri leta starejšo sestro Emily Deschanel, danes zvezdnico priljubljene kriminalistične serije Kosti, žal ni ostalo ravno v najlepšem spominu.

Med vrstniki je bila namreč izredno nepriljubljena. Čeprav je danes situacija povsem drugačna in velja za zelo privlačno, trdi, da je bila kot deklica grda, nekoliko preobilna in neugledna, zato so jo v šoli pogosto maltretirali. Nekatera dekleta so jo zaradi tega celo pljuvala in se na vse mogoče načine trudila, da bi jo ponižala.

"Norčevali so se iz mene. Res je bilo hudo. Nič ni bilo hujšega od življenja v srednji šoli. Punce so mi pljuvale v obraz. Bile so tako krute do mene, da sem vsak dan jokala," pojasnjuje Zooey in poudarja:

"Bilo je nekaj negotovosti, s katerimi bi hitreje opravila, če bi mi bilo nekaj stvari bolj jasnih in če bi se že prej zbližala z določenimi ljudmi."

Neprijetni dogodki iz preteklosti jo bolijo še danes, zato nerada bere članke in komentarje o sebi: "Vem, da je to lahko smešno, a tega ne želim brati, ker se zavedam, da lahko naletim na grde stvari o sebi."

Vrstniki ji torej niso bili najbolj naklonjeni, je pa zato imela toliko večjo srečo na nekem drugem področju. Kot hčerki danes 69-letne igralke Mary Jo Deschanel, ki je igrala celo v priljubljeni seriji Twin Peaks, in 71-letnega filmskega ustvarjalca Caleba Deschanela, ki je med drugim sodeloval tudi pri nastajanju zgodovinskega spektakla Patriot in razvpite drame Kristusov pasijon ter si je v bogati karieri prislužil kar pet nominacij za oskarja, ji je bil hollywoodski uspeh praktično položen v zibelko.

Nič čudnega torej, da je Zooey, ki se je šolala v Crossroads School for Arts & Sciences, kjer je med drugim spoznala bodoča hollywoodska zvezdnika Kate Hudson in Jaka Gyllenhaala, svoj igralski prvenec v seriji doživela že leta 1998, ko je bila stara komaj 17 let. Takrat je namreč v eni epizodi humoristične serije Veronica's Closet, ki so jo predvajali med letoma 1997 in 2000, upodobila Eleno.

Že leto dni pozneje je dobila tudi prvi filmski angažma, in sicer v komični drami Mumford, ki so jo predvajali tudi v kinematografih in v kateri je odigrala stransko vlogo Nesse Watkins.

Od takrat se je njena kariera ves čas vzpenjala, resnici na ljubo pa se je ta vzpon dogajal že kar mučno počasi. Zdelo se je, da bo za vse večne čase ostala kraljica stranskih vlog, saj je med letoma 2000 in 2008 dobivala le manjše angažmaje v filmih, kot so romantična glasbena drama Skoraj popularni, komedija Velike težave, družinska fantazijska komedija Škrat, znanstvenofantastična pustolovska komedija Štoparski vodnik po Galaksiji, družinska pustolovska drama Most v Terabitijo in biografska kriminalna drama Jesse James in strahopetni Robert Ford.

V znanstvenofantastični drami Dogodek je dobila že kar precej bolj opazno in izpostavljeno vlogo ob Marku Wahlbergu, enako velja za komedijo Reci da, v kateri ji je družbo delal sloviti komik Jim Carrey, leta 2009 pa ji je v neodvisni romantični komični drami 500 dni s Summer pripadla glavna vloga. Resnici na ljubo pa si nadarjena umetnica nikoli ni ravno goreče želela velikih vlog:

"Rada bi igrala v filmih, ki jih morda ne bodo videli vsi, mi bodo pa zato všeč scenariji!" Poleg vsebine scenarijev pa je zanjo zelo pomembno tudi to, da ji na prizorišču snemanja družbo delajo moški, saj najbolj uživa v snemanju tistih filmov, v katerih je obkrožena s pripadniki močnejšega spola.

"Na snemanju serije Novo dekle se imam odlično, ker uživam v pretežno moški družbi," je nekoč izjavila Zooey, ki se že od nekdaj dobro razume s fanti. Pravi, da se razlog za to morda skriva v tem, da je bila vedno dobra v preklinjanju in pripovedovanju prostaških šal.

V obdobju, v katerem je v kinematografskih filmih blestela v pretežno stranskih vlogah, je nizala gostujoče vloge v popularnih televizijskih serijah, med drugim smo jo lahko gledali v eni epizodi nekoč izredno priljubljene humoristične serije Frasier, v štirih epizodah dramske serije Gandža, polne črnega humorja, v gostujoči vlogi Margaret Whitesell pa je zaigrala tudi v družbi svoje sestre, in sicer v eni epizodi serije Kosti.

Nedvomno največji uspeh v njeni dosedanji karieri pa je prišel na vrsto leta 2011, ko je dobila vlogo 'odbite' učiteljice Jessice 'Jess' Christopher Day v seriji Novo dekle, s čimer je zasedla prestol v kategoriji 'it-deklet'.

Tega si sicer nikoli ni želela, a komur mar?! Zooey je v svoji vlogi, ki ji je prinesla kar tri nominacije za zlati globus in eno za emmyja, preprosto fantastična. S tem se strinjajo tudi njeni številni oboževalci, ki jo na vsa usta hvalijo, slavijo in opevajo, med drugim tudi na Twitterju, Facebooku ter Instagramu.

Tudi zvezdnica je zelo dejavna na svetovnem spletu, poleg tega, da se redno oglaša na Twitterju, je s svojima prijateljicama, producentko Sophio Rossi in scenaristko Molly McAleer, ustanovila spletni forum 'za dobro počutje', ki so ga ustvarjalna dekleta poimenovala HelloGiggles.

Namen tega 'pozitivnega foruma za ženske' je, da si mlade pripadnice nežnejšega spola na njem izmenjajo informacije in izkušnje o prijaznih stvareh, kot so kuhanje, kozmetika in prijateljstva.

"Tako sem bila sita vsega, ko sem si ogledovala strani s komentarji, ki so širili neverjetno strupeno energijo," Zooey pojasnjuje, zakaj se je odločila za ustanovitev foruma, in dodaja:

"Sama živim v javnosti, to je moja služba in zavedam se, da me ljudje lahko napadajo. Na začetku me je to še rahlo prizadelo, zdaj pa sem dobila precej debelo kožo. Če pa bo kdo to počel z našimi 13-letnimi blogerkami, bo imel opravka z mano."

Seveda pa je na milijone njenih oboževalcev in sledilcev najbolj navdušenih takrat, kadar jih na družabnih omrežjih obvešča o novostih iz svojega poklicnega življenja, še posebno iz serije Novo dekle.

Mimogrede, Zooey med svojimi kolegi slovi kot vsestranska umetnica, svoj sloves pa je med drugim upravičila tudi s tem, da je sama napisala naslovno pesem za omenjeno serijo. Eden njenih talentov je torej tudi glasba, ki igra zelo pomembno vlogo v njenem življenju. Je članica indie-dueta She & Him, ki ga sestavlja s kitaristom in producentom M.

Wardom in ki je decembra lani izdal že peti studijski album z naslovom Classics ter ga marljivo promoviral na Twitterju. Zooey pa nima le zlata vrednih glasilk, ampak se lahko pohvali s tem, da je v omenjenem duetu zadolžena tudi za igranje ukulele in klavirja. Da seveda ne govorimo o tem, da zna ob vsem tem pesmi še skladati.

To pa še ni vse, zaplavala je tudi v modne vode!

Pri tem je moči združila s slovitim ameriškim modnim oblikovalcem Tommyjem Hilfigerjem, ki ga je spoznala na zabavi nekega skupnega prijatelja v Santa Monici in s katerim sta lani na trg poslala skupno kolekcijo, ki sta jo poimenovala To Tommy From Zooey.

Velika oboževalka vintage oblačil je s Tommyjevo pomočjo izdelala 16 modelov bolj ali manj lahkotnih ženskih oblek, ki se skladajo z njenim modnim stilom.

"Kolekcija je navdahnjena s 60. leti, obleke so kratke, največ jih je v rdeči, modri in beli barvi, Zooeyjin prispevek pa je najbolj viden v skrbno obdelanih detajlih in zapeljivih materialih," je pojasnil Tommy, ki je bil na svojo sodelavko zelo ponosen.

O njenih sposobnostih, ki so ji še kako prav prišle v poslovnem življenju, smo torej izvedeli že veliko, precej manj znanega pa je o njenem zasebnem življenju, kar ni nič čudnega, saj ga skriva kot kača noge, in tudi na družabnih omrežjih nikoli ne objavlja zasebnih fotografij ter podrobnosti iz svojega vsakdana.

Zakaj nerada govori o svojem ljubezenskem življenju, pojasnjuje takole: "Biti moraš previden, ko gre za to, kaj razkriješ o sebi. Poleg tega ljudi, ki jih spustiš v svoje življenje, pozneje včasih ne moreš vreči ven."

Obstajajo pa seveda določene stvari, ki jih kljub trudu ni mogla skriti pred radovedno javnostjo. Med njimi sta dve poroki. Devetnajstega septembra 2009 se je v bližini Seattla v ameriški zvezni državi Washington do oltarja sprehodila z Benom Gibbardom, pevcem skupine Death Cab for Cutie.

Zakon s štiri leta starejšim glasbenikom, s katerim se je zaročila devet mesecev pred poroko, pa ni trajal dolgo, saj sta že 1. novembra 2011 naznanila, da sta se razšla.

"To je bilo obojestransko in neizbežno. Ne obstaja tretja oseba," je kmalu po tem, ko je javnost izvedela za konec ljubezenske zgodbe, pojasnila njena prijateljica.

Zooey je ob koncu istega leta vložila zahtevo za ločitev, kot razlog pa navedla nepremostljive razlike. Njuna ločitev, za katero je bilo - kot smo izvedeli pozneje - menda krivo pomanjkanje časa, ki bi ga lahko preživljala v dvoje, je postala uradna 12. decembra 2012.

Sreča v ljubezenskem življenju se ji je ponovno nasmehnila lani - srčnega izbranca Jacoba Pechenika, ki si kruh služi kot filmski producent in ki ga je le mesec dni po koncu dveletnega razmerja s scenaristom Jamiejem Lindenom spoznala na snemanju glasbene komedije Rock the Kasbah, je predstavila avgusta, ko sta se ponosno sprehodila po rdeči preprogi podelitve nagrad emmy v Los Angelesu.

Januarja letos sta sledili zaroka in naznanitev, da sta v veselem pričakovanju prvega otročka: "Presrečna sva zaradi prihoda novega člana v najino družino."

Enaindvajsetega junija se je v Teksasu zgodila skrivna poroka, avgusta pa sta postala ponosna starša, kar je potrdil tudi njen predstavnik:

"Z veseljem naznanjam, da sta Zooey Deschanel in njen mož Jacob Pechenik novopečena starša prečudovite zdrave deklice." Simpatični družinici čestitamo in želimo vse najlepše.

Napisal: Tim Jeras (za revijo Story)
Fotografije: Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri