Zooey Deschanel ni takšna kot si predstavljaš

Misliš, da poznaš Zooey Deschanel, vendar se ti niti ne sanja. Novo dekle z novo ljubeznijo in novim dojenčkom je za Cosmo povsem odkrita.

Zooey Deschanel ni takšna kot si predstavljaš (foto: Yu Tsai) Yu Tsai
15. 9. 2015

Nenavadna. Čudaška. Odtrgana. Trapasto prikupna. Nobeden od teh pridevnikov, ki jih pogosto uporabljajo, ko opisujejo Zooey Deschanel, v resnici ne opiše ženske pred menoj. Zbrana? Ja. Premišljena? Zagotovo. Odločna? Ni dvoma. In resna? Presenetljivo res. Zelo resna.

Oblečena je preprosto. V poletno oblekico iz Asosa mornarsko modre barve, plašč barve breskve in črne čevlje brez pete. Kljub nevpadljivemu videzu je ni težko spregledati. Težko je namreč skriti par velikih sinje modrih oči in značilen svetleč temni frufru.

Med njenim likom Jess v seriji Novo dekle in njo samo obstaja velika razlika. "Nihče ne verjame, da v resnici nisem takšna kot moji liki," mi pove po požirku metinega čaja.

"Smešno je, da ljudje to pričakujejo od mene."

Morda je za to kriv bel Peter Panov ovratnik na njeni obleki, prikupen detajl, ki spominja na garderobo likov, ki jih uprizarja. Vendar 35-letnica trdi, da nikoli ni bila dejansko povezana s terminom trčeno priku­pna.

"Nase sploh ne gledam tako," pojasni. Poleg oboževalcev, ki jo vidijo kot Novo dekle, so tudi tisti, ki zanjo mislijo, da je hladna lomilka src.

"Včasih, ko me ljudje spoznajo, mislijo, da bom naduta in odtujena kot Summer," pove, navezujoč se na njeno vlogo v kult­nem filmu 500 dni s Summer.

Zooey

"Preseneti jih, ko ugotovijo, da sem prijazna. Resnično, to nisem jaz. Nisem čudaška ali nestabilna."

In res ne more biti. Ne, če vodi tako veliko tribuno, veliko doživetje sveta Deschanel. Med atrakcijami najdemo živo glasbo: Zooey je polovica zasedbe She & Him, ki jo sestavlja še M. Ward. Duo ima pet studijskih albumov, nastopal pa je že na številnih zavidljivih lokacijah.

Poleg gla­sbe doživetje vključuje tudi velike filme (Rock The Kasbah z Bruceem Wilisom in Billom Murrayjem) in manjše indie filme (The Drifless Area z Antonom Yelcinom, ki je požel hvalo na filmskem festivalu Tribeca). Poleg tega ima Zooey v lasti spletni portal HelloGiggles, ki si zasluži mesto med tvojimi zaznamki. Spletno stran je zvezdnica zasnovala leta 2011 z razlogom, da bi 'osrečila ljudi'.

"Toliko je stvari, ki mladim ženskam nižajo samopodobo. Želela sem jim jo vrniti."

In seveda je tu še Foxovo Novo dekle. Serija, ki jo producira in v kateri igra glavno vlogo, naj bi se na zaslone s peto sezono vrnila v jeseni.

"Zelo osredotočena sem," pove.

"Neprestano delam, vendar delam to, kar rada počnem, in se ne zmenim za to, kaj si o tem mislijo drugi. Uspešen ne postaneš tako, da se trudiš biti uspešen. Uspešen si, ko delaš nekaj, kar počneš z užitkom. To je moj zaščitni znak." Znak, ki ga bo kmalu posredovala novi generaciji. "To pa je moj najpomembnejši projekt do zdaj," se potreplja po trebuhu.

V času intervjuja je bila noseča že nekaj mesecev, vendar je bil njen trebušček videti manjši, kot je velik trebuh običajne osebe, ki se preveč naje.

"Naučila sem se ga skrivati, saj ga moram skrivati med snemanjem oddaje. Jess ne bo noseča, zato sem se naučila veliko trikov."

Zooey je otrokovega očeta, filmskega producenta in zaročenca Jacoba Pechenika, spoznala med snemanjem filma Rock the Kasbah. Omenim, kako simpatičen se mi zdi na fotografijah, ki mi jih je ponudil Google, zaradi česar punca zažari.

"Vem! Tako privlačen je. Zelo zadovoljna sem." Nasmehne se nekomu, ki sedi nekaj miz stran. "To je on." Potrjeno, tudi v resničnem življenju je pravi lepotec.

Zooey

Par se je zaročil malo po tistem, ko so izbruhnile novice o naraščaju. To bo njen drugi zakon, saj se je leta 2012 ločila od pevca skupine Death Cab for Cutie Bena Gibbarda.

"Nikoli si nisem zadala naloge, da bi bila tradicionalna, le to, da bi bila srečna," pove umirjeno. "Ne bi znala napovedati vsega, kar se je zgodilo v mojem življenju, hkrati pa tudi ničesar ne obžalujem. Vsak ima drugačno pot in vse so upravičene." Časovnica Zooeyjinih življenjskih dogodkov je natančno takšna, kakršna mora biti.

"Vesela sem, da bom otroka dobila zdaj," pritrdi. "Petintrideset se mi zdi primerna starost. Ne vem, ali bi znala, če bi bila mlajša. Zdaj sem pripravljena."

Po porodu je ne išči v tabloidnih rubrikah 'telesca po nosečnosti'.

"Vedno se držim svojih načel. Nikoli nisem čutila potrebe po tem, da bi morala biti suhcena. Všeč mi je zdrav videz. Prepričanje, da je suho boljše, se me ne dotakne. Jem zdravo in telovadim, vendar ne razmišljam preveč o svoji teži. Igralke niso manekenke in večina si jih nikoli ni želela biti."

Zooey se rada identificira s skupino trenutno priljubljenih premišljenih komedijantk, kot so Lena Dunham, Mindy Kaling, Rashida Jones in Amy Schumer.

"Zelo sem vesela, da sem vključena v to skupino imen. Vse so avtentične in močne. Zdaj je dober čas za ženske na televiziji. Lahko smo smešne na svoj lasten način, pri čemer smešno ne pomeni zgolj ene stvari. Gre za velike osebnosti in individualizem."

Na svoj feminizem je Zooey še posebno ponosna. Lansko sezono nagrad je na Twitterju spremljala kampanja Ask Her More.

"Želim si, da bi ljudje igralke spraševali inteligentna vprašanja. To, da nosiš lepo obleko, še ne pomeni, da nimaš pojma. Sramotno je, da znižujemo vrednost pametnih in nadarjenih žensk in jih uporabljamo zgolj kot modele za oblačila. Lahko si feminilna feministka. Ne vem, zakaj bi si to dvoje nasprotovalo."

Opazim njeno manikiro v obliki ribje kosti. "Obožujem oblikovanje nohtov!" vzklikne.

"Zanimivo je, da še nikoli nisem bila na E!-jevi Mani Cam [posebna kamera na rdeči preprogi, ki od blizu snema manikiro zvezdnic], vedno jim je zmanjkalo časa, preden so me utegnili posneti."

Ko že govorimo o času, se je moj iztekel. Zooey pogled vrže proti svojemu zaročencu, ki potrpežljivo čaka. "Morala bi iti na piknik, vendar dežuje kot iz škafa," zavzdihne. Kljub temu se njene oči, namazane z vijoličnim senčilom, svetijo. Z vsem, česar se lahko nestrpno veseli, je njena prihodnost svetla.

Napisala: Merle Ginsberg, prevedla: Anamarija Lukovac
Fotografije: Yu Tsai
Modna urednica: Aya Kanai

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri