Znanstvena razlaga, zakaj smo vsi tako obsedeni z angleško kraljevo družino

So tvoja družbena omrežja polna zgodb o angleški kraljevi družini? Si zmedena, ker ne veš zakaj so naenkrat vsi obsedeni z britansko monarhijo? No, mogoče znanost skriva odgovor.

Znanstvena razlaga, zakaj smo vsi tako obsedeni z angleško kraljevo družino (foto: Profimedia) Profimedia
10. 9. 2018

Svet je že od nekdaj poln stresa, depresije in drugih negativnih emocij, zadnja leta pa se to samo še stopnjuje. Tudi če te v preteklosti novice o kraljevi družini niso nikoli zanimale in so ti morda rahlo šle že na živce, najverjetneje ob objavah nisi zagnala panike.

Kako to?

Obstaja razlog, zakaj so zgodbe o kraljevi družini tako pomirjujoče, celo v primerjavi z drugimi puhlimi novičkami o življenju slavnih.

Protokol in tradicija

Ključ do 'uspeha' je njihova striktna pripadnost protokolu in tradiciji, pravi dr. Donna Rockwell, klinična psihologinja in strokovnjakinja na področju slavnih osebnosti. Že samo branje novičke lahko sproži pomirjujoč občutek, ki ga kot otrok doživiš, ko imaš postavljene meje in pravila.

"Pomirjujoče je spremljati strukturo, ki ustvarja nek mir. Zato je za odrasle ljudi, tudi v nevrološkem smislu, ta občutek ključnega pomena pri pomiritvi. Vidimo red, strukturo in smo pomirjeni. Dejansko je torej občutek, ki ga prejmemo ob branju ali gledanju novic o kraljici Elizabeti in njeni kraljevi družini, nevrološkega izvora."

Prav si slišala - nevrološkega, kar pomeni, da tvoji možgani pozitivno reagirajo na to vrsto novic.

"Vesolje je globoko kaotično," še razloži Rockwelljeva. "Torej se sprostimo vsakič, ko se lahko oprimemo biljke reda in varnosti, kar stilumira naše možgane."

Ko bo torej naslednjič nekdo obračal oči ob tvoji obsesiji s kraljevo družino, mu lepo razloži, da to počneš za svoje mentalno zdravje.

Vir: Glamour.com

Fotografije: Profimedia.si

Preberi še: Vojvodinja Meghan in princ Harry ne bosta zakonska skrbnika svojih otrok

Priporočamo tudi: Meghan Markle po nesreči izdala ljubkovalno ime, s katerim kliče princa Harry-ja