Znani dobitniki hollywoodskih filmskih nagrad

Igralci Julia Roberts, Sandra Bullock, Matthew McConaughey in Jared Leto ter režiserja Lee Daniels in Steve McQueen so dobitniki letošnjih filmskih nagrad Hollywooda.  

Sandra Bullock je dobila nagrado 
za znanstvenofantastično dramo 
Gravitacija. (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2013

Nagrade, ki so jih letos podelili sedemnajstič, predstavljajo priznanje posameznikom za uspeh v karieri ali filmih, posnetih v tekočem koledarskem letu, med katerimi nekaterih sploh še niso predvajali v kinih.

Svečano podelitev v losangeleškem hotelu Beverly Hilton je pred številnimi zvezdniki vodil raper Kanye West, ki je Stevu McQueenu izročil nagrado za najboljši preboj med režiserji. Priboril si jo je z zgodovinsko biografsko dramo 12 Years a Slave.

Nagrado za najboljši scenarij so dobili Ethan Hawke, Julie Delpy in Richard Linklater, trio, ki stoji za romantično dramo Pred polnočjo. Igralske nagrade so domov odnesli Matthew McConaughey in Jared Leto za dramo Dallas Buyers Club, Sandra Bullock za znanstvenofantastično dramo Gravitacija in Julia Roberts za komično dramo Avgust: Okrožje Osage. Mimogrede, Julia je po svoje priznanje prišla kar bosa.

Nagrado za najboljšo režijo so podelili Leeju Danielsu za biografsko dramo The Butler, nagrada za življenjsko delo pa je pripadla igralcu Harrisonu Fordu, ki so ga prisotni pričakali z ovacijami. Chris Martin, vodja skupine Coldplay, se je razveselil nagrade za najboljšo pesem. Gre za komad Atlas, ki ga je posnel za akcijsko znanstvenofantastično avanturo Igre lakote: Kruto maščevanje in ga zapel tudi na tej svečanosti.

Med preostalimi dobitniki priznanj, s katerimi se pravzaprav začenja 'sezona' nagrad v Hollywoodu, so še Jake Gyllenhaal, David Oyelowo, Juliette Lewis in Lupita Nyong'o.

Tim Jeras za revijo Nova