Življenjska zgodba Lize Minnelli

Življenje pevke in igralke Lize Minnelli so obeležili bleščeča kariera, zvesti oboževalci in umetniški geni, a na žalost tudi hude odvisnosti, slabi zakoni in dvolični prijatelji.

Za vlogo v filmu Cabaret je zasluženo osvojila oskarja. (foto: Story arhiv št. 2/2011) Story arhiv št. 2/2011
7. 1. 2011

Njeno otroštvo niti slučajno ni bilo brezskrbno, dolga leta se je borila z boleznimi in odvisnostjo, za njo so štirje propadli zakoni, a prav nič ni uničilo njene želje po življenju in nastopih. Po skoraj 60 letih, ki jih je preživela na sceni, Liza Minnelli še vedno navdušuje občinstvo. Po manjši vlogi v razvpitem filmu Seks v mestu 2 je jeseni izdala zgoščenko z naslovom Confessions, s katero je pokazala, da namerava ostati na sceni.

“Moja starša in jaz smo edini mama, oče in hčerka, nominirani za nagrado akademije,” je nekoč izjavila. In to ne le nominirani! Režiser Vincente Minnelli je svojega oskarja osvojil za režijo filma Gigi, Judy Garland za nastop v Čarovniku iz Oza, njuna hčerka Liza pa za vlogo v filmu Cabaret. Poleg igralskega talenta je od mame nasledila tudi priljubljenost znotraj homoseksualne skupnosti, ki je med drugo svetovno vojno svojo spolno nagnjenost označevala s terminom Dorothyjini prijatelji.

Tisti, ki so imeli priložnost sodelovati z Lizo, občudujejo njen talent, hkrati pa se zavedajo, kako zelo je včasih zahtevna. Vzgojena je bila v prepričanju, da bo svet čakal na svoje zvezde ne glede na to, koliko časa potrebujejo, da se uredijo. No, po drugi strani pa sta potrditev uspeha, ki jo neprestano pričakuje, in pozornost, po kateri močno hrepeni, edini odvisnosti, ki se ji jih ni uspelo znebiti.

“Mislim, da vse to izhaja iz mojega otroštva. Z mamo sem se v določenem trenutku počutila prijetno in varno, v naslednjem trenutku pa me je prevzel občutek popolne zapuščenosti,” je obrazložila. Za to negotovost je v določeni meri krivo tudi to, da se številnim okoli nje ni uspelo znebiti občutka, da se je vse v njenem življenju dogajalo izključno zahvaljujoč njenim slavnim staršem.

“Ko sem začela igrati, so govorili: ‘Hčerka Vincenta Minnellija v filmu? Ja, seveda!’ Potem sem začela peti in so rekli: ‘Hčerka Judy Garland pevka? Jasno!’ Potem so se začele moje težave z alkoholom in vsi so - kot sem tudi pričakovala - govorili: ‘Jasno!’ Kot da ne bi nikoli ničesar naredila sama,” je jezna diva, ki je imela svoj prvi pomembnejši nastop pred impresivnim občinstvom 12. marca 1946, in sicer v zasebnem apartmaju losangeleške bolnišnice Cedars-Sinai, v kateri je prijokala na svet. Njena presrečna starša sta povabila vse svoje prijatelje, da bi spoznali malo Lizo May Minnelli. Prvi je prišel Frank Sinatra. In približno tako je bilo videti njeno otroštvo.

Ni ji bilo treba gledati televizije, da bi videla zvezde, saj so slednje zelo pogosto v njeni kuhinji mešale martinije. Noël Coward, Nat King Cole, Humphrey Bogart in Fred Astaire so bili redni gosti v domu družine Minnelli. Spominja se, kako je Marilyn Monroe med obiskom njihovih zabav prihajala v njeno sobo in se pogovarjala z njo.

“Klicala sem jo lepa ženska,” razlaga Liza.

Svoj prvi veliki televizijski nastop je doživela že pri treh letih, in sicer v družbi svoje mame v filmu In the Good Old Summer Time. Njene oblekice so vrhunski modni oblikovalci izdelovali posebej zanjo, ker je bila edinka, pa je tudi vso starševsko ljubezen in pozornost ohranjala samo zase.

“Dala sta me v sredino in vsi smo zaspali. Včasih sta se oče in mama sredi noči v spanju držala za roke, prek mojega trebuha ali glave, zato se nisem upala niti premakniti, da me ne bi slučajno izrinila iz sredine,” je razkrila zvezdnica, a ta idila na žalost ni trajala dolgo.

Šušljalo se je, da sta imela slavni režiser in uspešna igralka že pred rojstvom svoje hčerke težave v zakonu, a ločila sta se šele, ko je bila Liza stara pet let. Zaradi mamine odvisnosti od tablet in alkohola je bila Liza prisiljena odrasti prej kot njeni vrstniki. Mama ji je kot devetletni deklici pogosto razlagala o svoji osamljenosti, profesionalnih krizah in ljubezenskih brodolomih.

“Imela sem zanimivo otroštvo, če sem sploh kdaj bila otrok,” je nekoč izjavila.

Od 14. leta je sestro in brata iz maminega drugega zakona vozila v šolo, ker je bil njihov voznik vedno vinjen, mama pa ga je imela preveč rada, da bi ga odpustila. Že pred dopolnjenim desetim letom pa je kar nekajkrat rešila mamo pred smrtjo zaradi prevelikega odmerka benzedrina, dexedrina ali kombinacije obeh. S sestro sta pogosto izpraznili mamino stekleničko z zdravili in vanjo nasuli sladkor, da ne bi slučajno ali namerno vzela prevelikega odmerka. Da ne bi ničesar prepustila naključju, je Liza kupila celo napravo za izčrpavanje želodca. Nekoč je Judy prišla v sobo, v kateri je Liza s prijateljem iz šole gledala televizijo, napovedala, da se bo ubila, in odhitela v kopalnico.

“Mami, nikar se ne ubij!” je zajokala Liza, vstopila v kopalnico in videla, kako je živčna Judy metala aspirin v straniščno školjko.

Liza se je hitro naučila biti mama, frizerka in celo gospodinja, ki je zaposlovala osebje, ‘zasliševala’ kandidate za delo, da bi preverila, ali so se sposobni soočati z maminim nerazumnim obnašanjem, in prosila policijo, da preveri življenjepise potencialnih zaposlenih.

Ob vsem tem pa je bila Judy pogosto brez ficka.

Nekoč se je Liz pošalila, da se je znala izmuzniti iz hotela, ne da bi plačala dolg, še preden se je naučila brati in pisati. Tudi ko se je leta 1967 prvič poročila, z glasbenikom Petrom Allenom, homoseksualcem, ki je leta 1992 umrl za posledicami aidsa in s katerim jo je spoznala prav njena mama, Judy ni imela denarja, da bi ji kupila poročno darilo. No, Liza pa jo je imela kljub vsemu rada. Prav ob njej je že pri 11 letih prvič stala na odru. “

Vedela sem, da nočejo gledati mene. Kadar me je poklicala na oder, me je to spravljalo ob živce, še posebej zato, ker sem čutila, da si občinstvo misli: Simpatično! Toda kdaj se bo že končno umaknila?! Predpostavljala sem, da me je na oder klicala zato, da bi drugi videli, da je tudi ona normalna ženska in mama. To je bilo ljubko,” razkriva najmlajša dobitnica nagrade tony, ki jo je že pri 19 letih dobila za nastop v broadwayski predstavi Flora.

Ker je tako dolgo skrbela za druge, je najstniška leta začela preživljati relativno pozno. Alkohol je prvič poskusila pri 30 letih.

“Nekega dne sem se odločila, da bom nekaj spila, in všeč mi je bilo, kako je alkohol deloval name,” je izjavila, osem let pozneje pa se je bila zaradi tega prisiljena prijaviti v kliniko Betty Ford. Večino življenja je preživela pod drobnogledom javnosti, neprestano je izčrpavala vse svoje moči na nastopih in turnejah, pri tem pa se je po pomoč zatekala k raznim tabletam, še posebej k valiju, ki so ji ga prvič predpisali za mamin pogreb. Seveda ne smemo pozabiti niti petih operacij, zaradi katerih je kar nekaj časa ležala v bolnišnici. Tudi v tistem obdobju je tolažbo našla v alkoholu in ljudeh, ki jih nihče od njenih starih prijateljev in družinskih članov ni odobraval.

Odobravali pa jih niso predvsem zato, ker so menili, da se z njimi druži le zato, ker jo redko kritizirajo.

“Liza se obkroža z ljudmi, ki negativno vplivajo nanjo. V takšnih okoliščinah ne morejo biti ob njej. Odrasla je in mora sprejemati lastne odločitve,” je izjavila njena polsestra Lorna Luft.

Po prvem razpadlem zakonu, ki je trajal od leta 1967 do 1974, se je leta 1975 ponovno poročila. Večno zvestobo je obljubila Jacku Haleyju mlajšemu, sinu igralca Jacka Haleyja, ki je v Čarovniku iz Oza utelesil Pločevinka. Par se je zaradi njene nezvestobe ločil že slabih pet let pozneje, aprila 1979. Decembra istega leta se je do oltarja sprehodila s kiparjem Markom Gerom, ki je leta 1992 zapustil zahtevno divo. Šušljalo se je, da je ljubimkala tudi z igralci Petrom Sellersom, Mihailom Barišnjikovim, Benom Vereenom, Desijem Arnazom mlajšim, Bobom Fossom in režiserjem Martinom Scorsesejem. Bila je pogosta gostja tedaj priljubljenega Studia 54, kjer se je v norih nočeh zabavala s prijateljem, modnim oblikovalcem Halstonom.

Ko je spoznala neobičajnega glasbenega promotorja Davida Gesta, se je zdelo, da je končno našla ljubezensko srečo. Spoznala sta se v domu Franka Sinatre, in čeprav se na začetku ni zdelo, da se bosta zaljubila, so sčasoma, ko sta oba sodelovala na turneji Michaela Jacksona, med njima vendarle vzklila čustva. Številni so upali, da bo to razmerje pomagalo Lizi, da se ponovno postavi na noge.

Z nekaj odvečnimi kilogrami in berglami, s pomočjo katerih je hodila po operaciji kolka, se nekoč sijoča zvezda ni počutila več tako sijajno, za seboj pa je imela že pet bivanj v kliniki za zdravljenje odvisnosti. Njena poroka 16. marca 2002 je bila, milo rečeno, neobičajen spektakel. Nevesta je bila menda omamljena s tabletami, ženin pa povsem iznakažen zaradi številnih lepotnih operacij. Okoli njiju se je zbrala druščina pozabljenih in bizarnih hollywoodskih zvezd.

“Izpopolnjuješ me,” je zamrmral Gest, medtem ko sta se ob njem nasmihali priči Elizabeth Taylor in Michael Jackson. Proslavo prve obletnice zakona sta odpovedala, ker je šla Liza ponovno na zdravljenje, na presenečenje redkih pa je zakon že po 16 mesecih razpadel. Pravzaprav je šlo vse po zlu že na samem začetku. Liza se je upirala režimu, ki ga je uvedel njen ambiciozni soprog. V svoje telo ni smela vnašati več kot 900 kalorij na dan in morala se je posvetiti mednarodni koncertni turneji. Menda ji je pogosto govoril, da je debela in odvratna, šušljalo pa se je tudi, da je bila njena psička Lily, ki je ime dobila po njenem nerojenem otroku, uspavana brez njenega vedenja, in sicer v času, ko je bila v trgovini. Govorila je, da se boji za svoje življenje, ker jo mož zastruplja z mamili in na tak način nadzira. On je njo na sodišču obtožil, da ga je tepla, da je od nje dobil spolno bolezen in da je spolno nadlegovala osebnega šoferja.

Številni so takrat govorili, da so že na začetku vedeli, da je David slaba izbira zanjo, saj naj bi bil v resnici homoseksualec. Gest je trditve o istospolni usmerjenosti sicer zanikal, a zaradi njegovih izrazito ženstvenih manir številni še vedno menijo, da ima raje moške. Vsi ti dogodki so zlobneže znova pripeljali do zaključka, da je Liza ista kot njena mama. Judy je bila namreč prav tako odvisna od alkohola in tablet, poleg tega pa se je petkrat nesrečno poročila, dvakrat z biseksualcema. Zaradi slabe izbire moških je Liza prišla do zaključka, da se nikoli več ne bo poročila.

“Ne vem, zakaj nisem nikoli našla pravega partnerja. Mislim, da je to morda zato, ker sem odraščala v deželi sanj. Vedno sem poskušala to dojeti. Spominjam se, da sem nekoč vprašala mamo, kaj se dogaja po tistem ‘skupaj sta srečno živela do konca svojih dni’. Za trenutek je zastala in rekla le, da bom to nekoč ugotovila sama,” pravi še danes vitalna dama, ki pa se vendarle ni povsem odrekla moških, še posebno mladih ne. Povezovali so jo s 25-letnim pianistom Billyjem Stritchem in 26-letnim Kingom Lewisom, vratarjem njene stolpnice v New Yorku.

“Ves čas sem poročena. Ali pa vsaj hodim na zmenke z nekom. Čutila sem, da ne obstajam, če me ne definira kakšen moški. Temu se reče odvisnost. Odleglo mi je, ker zdaj nisem v zvezi. Lahko bi si vsako jutro čestitala zaradi tega,” priznava ženska, ki danes obžaluje edino to, da kljub trem nosečnostnim, ki so se končale s spontanimi splavi, ni nikoli postala mamica.

Zbral in uredil Tim Jeras ta revijo Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri