Živčni zlom: težave na vidiku

Zdi se, da ga prave zvezde ‘morajo’ doživeti. Gre za kaprice ali le za način, kako se spopadajo s stresom?

29. 5. 2008

Po celi seriji nenavadnih, če že ne kar bizarnih dogodkov – od tega, da si je pobrila lase, do tega, da je napadla paparace –, je svetovna javnost lani ugotovila, da je Britney Spears doživela živčni zlom. Tudi ti pogosto uporabljaš to frazo, ko govoriš o svoji šefinji, sodelavcih ali profesorjih, ne da bi natančno vedela, kaj pomeni?

Kaj je živčni zlom?

Prva stvar, ki se je moraš v zvezi z živčnim zlomom zavedati, je, da to ni strokoven pojem. Zdravniki, psihologi in drugi, ki se ukvarjajo z ljudmi in njihovimi psihičnimi težavami, ga ne uporabljajo, drži pa, da je med ljudmi kar priljubljen. Kaj točno je živčni zlom, je težko definirati, dejstvo pa je, da gre za odgovor na stres, ki ga sicer doživljamo vsak dan.

Zakaj pride do njega?

Lahko se zgodi komurkoli – tudi tebi, in ne le ljudem, ki trpijo za depresijo ali kakšno drugo psihično boleznijo. Ko se znajdeš v hudi krizi, iz katere sama nikakor ne moreš, ali v težki čustveni situaciji, ki se ti zdi brezizhodna, se zlomiš. Povedano drugače: ko se vse nagrmadi na tvoje rame in ko stvarem nisi več kos, ti poči film. Reakcija je po navadi kratkotrajna in zelo močna, pred in po izbruhu pa lahko dlje časa občutiš žalost, tesnobo, nemir, si razdražljiva in te obhajajo črne misli.

Kaj lahko narediš ti?

Pomembno je, da se naučiš pravilno spopadati s stresom. Če se ti različne težave nabirajo dolgo časa ter jim ne posvetiš dovolj pozornosti in energije, da bi jih rešila in odpravila, se ti lahko zgodi, da se ti bo zalomilo. Ko je merica polna, je že majhna kaplja čez rob dovolj, da doživiš kolaps. Če imaš občutek, da psihičnim obremenitvam kmalu ne boš več kos, se po vsej verjetnosti bližaš točki, ko se ti bo vse sesulo.

Alarm pa moraš najpozneje prižgati takrat, ko se ti začne dogajati vsaj ena od naslednjih stvari:

  • Nepremišljeno reagiraš

  • Škoduješ svojemu telesu

  • Izgubljaš se v blodnjah

Manca Kraševec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri