Zala Đurić Ribič: "Ne morete meni, dekletu z izjemnim južnjaškim temperamentom zastaviti tovrstnih vprašanj"

Za mlado nadobudno igralko Zalo Đurić Ribič je pestro poletje, saj je doživela veliko, od morskih počitnic v Dalmaciji do sarajevskega filmskega festivala, kjer so predvajali tudi slovenski mladinski film Nika.

Zala Đurić Ribič: "Ne morete meni, dekletu z izjemnim južnjaškim temperamentom zastaviti tovrstnih vprašanj" (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
18. 10. 2016

Prav v slednjem je manjša vloga pripadla tudi Zali. In medtem ko se naslovna junakinja filma navdušuje nad hitrostjo in dirkalnimi stezami, je Zala svojo strast našla v drugih sferah, tudi popotovanjih in poeziji.

Film Nika slika zgodbo uporniške voznice gokarta Nike, ki je po očetu podedovala izjemno strast do hitrosti. Ali občudujete Nikin izjemni pogum in neizmerno strast do dirkanja?

No, saj sem tudi sama pogumna in polna adrenalina. Morda tega ne kažem z dirkanjem po stezah in športnih podvigih, ampak bolj popotovanjih.

Do česa pa sami gojite tovrstno strast?

Uf, dobro ste se zafrknili. Ne morete meni, dekletu z izjem­nim južnjaškim temperamentom zastaviti tovrstnih vprašanj.

Če začnem naštevati, bo enostavno zmanjkalo prostora! Moja strast je ljubezen, torej obožujem vse, kar je iskreno, čutno in lepo.

V sredini avgusta ste se z ekipo udeležili premiere filma na sarajevskem filmskem festivalu. Kako ste doživeli sarajevsko premiero? 

Presrečna sem, ker sem lahko bila del projekcije v Sarajevu. Ne vem, ali je za to kriv sarajevski temperament, povezanost z ekipo ali pa kar bosanska kulinarika. Letošnje poletje je bilo resnično čudovito, ampak izkušnja na sarajevskem filmskem festivalu je bila res ena izmed najlepših dogodivščin v letošnjih poletnih mesecih.

Kako pa sami doživljate dežele bivše Jugoslavije? So po vašem mnenju Sarajevčani drugačni od Ljubljančanov?

Seveda. Všeč mi je bosanska ležernost, saj smo Slovenci po mojem mnenju preveč redoljubni. Uf, ne maram tega pridevnika!

Kaj pa filmi? Kateri je po vašem mnenju najboljši slovenski film?

Brez dvoma Kajmak in marmelada.

Že zelo zgodaj ste se tudi sami odločili za igralski poklic in se preselili v New York, kjer študirate igro. Kaj vas v svetovni metropoli najbolj ­sprošča ali umirja?

Priznati moram, da je kaos v vsakdanjem življenju verjetno še dokaj večji kot doma. Če si zares miren, te nikakršen zunanji kaos ne zadene. Moj vsakdan je miren, na kaos okoli sebe pa se požvižgam.

Vas je bilo, odkar bivate v New Yorku, že kdaj strah?

Ah, kje. Česa, na primer? Zakaj bi živela v strahu? Če me namerava zadeti bomba, me bo zadela, če se je bojim ali pa ne.

Veliko jabolko je prava betonska džungla. Pogrešate širno naravo in zeleno oazo slovenskih gozdov?

Seveda. Zato pa se decembra vsakoleto z velikim veseljem vrnem domov. Slovenijaaa, od kod lepote tvoje …

Napisala: Nika Arsovski (za Novo)