Zakon monaškega kneza Albert in Charlen: Ni otroka, je ločitev?

Zgodbe življenja, ki se berejo kot pravljice, naj bi se tudi končale srečno. Poročila se je s princem na belem konju in potem sta živela srečno do konca svojih dni. To velja tudi za monaškega kneza Alberta in njegovo Charlene. Vprašanje je le, ali bosta živela srečno skupaj ali pa vsaksebi.

12. 5. 2012

Monaški princ Albert (54) je dolgo veljal za neulovljivega samca.

Rad se je družil z lepimi dekleti, tako so mu pripisovali afere z manekenko Claudio Schiffer pa igralko Brooke Shileds, švedsko starleto Victorio Silvsted in še bi lahko naštevali. Imel naj bi tudi kar nekaj zunajzakonskih otrok. No, dva je priznal. Z Američanko Tamaro Rotoli ima lepo hčerko Jazmin, ki danes šteje 20 let, sedemletni sin Alexander pa je plod afere s temnopolto stevardeso Nicole Costa. Ker pa sta rojena v zunajzakonski skupnosti oziroma razmerju, nimata nobene pravice zasesti monaški prestol.

In prav to, kdo bo po Albertu sedel na prestol, je velika uganka male kneževine. Dolgo so se prebivalci te miniaturne kneževine ob Azurni obali namreč bali, da bo družina Grimaldi izumrla. V tem primeru bi ostali brez vladarja in tako padli pod Francijo. Tega pa si nihče ne želi. Zato so leta 2002 v Monaku spremenil ustavo tako, da so omogočili nasledstvo prestola tudi Albertovi starejši sestri Caroline oziroma njenima sinovoma. Do takrat je namreč veljalo, da lahko prestol nasledi le vladarjev najstarejši moški potomec, če pa bi vladar umrl brez moških potomcev, bi bila prihodnost kneževine neznanka ...

Princ Albert je vedno govoril, da se bo poročil z žensko, ki ga bo spominjala na njegovo mamo. Prelepo Grace Kelly. In očitno jo je našel. Vsi so se oddahnili, ko je v kneževino pripeljal 20 let mlajšo, lepo, mlado, športno žensko, Charlene Wittstock (34). Potem se je zgodila poroka, no, ne brez škandalov.

Charlene naj bi samo nekaj dni prej prebrala, da ima njen Albert še enega nezakonskega otroka, zato je hotela pobrati šila in kopita ter pobegniti. A ker naj bi ji osebni stražarji vzeli potni list, ni mogla iz Monaka. Sicer so to iz palače zanikali, a grenak priokus je ostal, še zlasti ker je nevesta na poroki delovala vse prej kot srečna. Potem so se pojavile govorice, da naj bi imela z Albertom dogovor - če ne bo mogla imeti otrok, ji bo izplačal velike novce in lahko se bosta ločila. Seveda uradno česa takega nikoli niso potrdili. Poleg tega je od poroke že skoraj leto dni in par deluje srečno. No, senca seveda je, da naj Charlene ne bi mogla zanositi. Zato jo napadajo depresije in v palači je celo prepovedala govoriti o temi nosečnost, ki je tako postala tabu. Dvor je samo poslal obvestilo, da so vse te govorice povsem absurdne, sama Albert in Charlene pa še nista rekla nobene. Kaj se torej skriva za princesinim nasmeškom, ki ga kaže, ko je v javnosti? Bomo sploh kdaj izvedeli? Verjamemo, da ji res ni lahko, ko ve, da vsi samo opazujejo, kdaj se bo njen trebušček zaoblil ...

Kdo je princesa Charlene

Nekaj dejstev na hitro

  • Lepa plavolaska Charlene Wittstock je šele s poroko s knezom Albertom dobila naziv monaška princesa.
  • Danes 34-letna Charlene, ki je bila nekoč profesionalna plavalka, se je rodila v Zimbabveju.
  • Charlene je po rodu Nemka, njeni praprastarši so se iz Nemčije preselili Afriko.
  • Ko je imela 11 let, se je njena družina preselila v Južno Afriko. Leta 2000 je nastopila na olimpijskih igrah v Avstraliji.
  • Istega leta je bilo tudi plavalno tekmovanje v Monaku in ob tej priložnosti je tudi spoznala svojega sedanjega moža.
  • Po končani plavalni karieri je nekaj časa delala kot vzgojiteljica.
  • Kot par sta se z Albertom prvič v javnosti pokazala 10. februarja leta 2006 na odprtju zimskih olimpijskih iger v Torinu.
  • Iz protestantske vere je zaradi princa prestopila v rimskokatoliško.
  • Charlene ima še dva mlajša brata, Seana in Garetha.
  • Par je zaroko objavil 23. junija 2010. Poroka pa je bila čez leto dni.

Kdo bo nasledil prestol

Sinova princese Caroline?

prestolonaslednik

Albertova sestra princesa Caroline ima štiri otroke. Iz zakona s Stefanom Casiraghijem, ki se je leta 1990 smrtno ponesrečil, ima hčerko Charlotte (26), ter sinova Pierra (25) in Andrea (28), iz tretjega zakona s princem Ernstom Augustom Hannovrskim pa ima Alexandro (11). Prav najstarejši Andrea ima največ možnosti, da bo nekoč monaški suveren, če njegov stric ne bo poskrbel za legitimnega potomca.

Napisala Sandra Bratuša, fotografije Profimedia