Zadnji trenutki, zadnja pesem in zadnje fotografije Whitney Houston

Prejšnji konec tedna se je svet za hip  ustavil. V 49. letu starosti je tragično umrla Whitney Houston, ena izmed največjih pevk vseh časov.

16. 2. 2012

Whitney Houston so našli mrtvo v kopalnici v četrtem nadstropju hotela Hilton Beverly na Beverly Hillsu.

V njeni sobi ni bilo nobenih nedovoljenih substanc, le zdravila, ki jih je jemala na recept, in večje količine alkohola.

Ker se je zvezdnica tistega usodnega večera pripravljala na zabavo Cliva Davisa pred podelitvijo grammyjev, sta bila poleg dveh telesnih stražarjev in njene tete Mary Jones ob njej še frizerka in stilist.

Whitney se je šla pred zabavo še okopat, in ker je precej dolgo, več kot pol ure, ni bilo iz kopalnice, so vsi navzoči postali zaskrbljeni. Mary, ki ji je medtem na posteljo že položila obleko, ki naj bi jo nosila na zabavi, jo je začela klicati in tolči po vratih, a ker ni bilo nobenega odgovora, je vstopila … In začela kričati!

''Whitney je ležala v kadi z obrazom pod vodo, noge pa so bile na robu kadi, kot bi le zdrsnila vanjo,'' je povedal eden od članov hotelskega osebja.

Navzoči so jo takoj izvlekli iz kadi, jo začeli oživljati in poklicali prvo pomoč, a njeno telo je bilo brez znakov življenja in že povsem hladno. Vodja tamkajšnje policije je takoj sporočil, da ni nobenih sledi nasilne smrti, predstavnik policije Mark Rosen pa je novinarjem povedal, da so jo za mrtvo razglasili v soboto ob 15. uri in 55 minut po krajevnem času.

''Identificirali so jo prijatelji in člani družine, s katerimi je bivala v hotelu,'' je povedal.

Kmalu so viri, ki so ji bili blizu, začeli zatrjevati, da je jemala xanax, še zlasti pred velikimi nastopi. Prepričana je bila, da ji to pomirjevalo pomaga, da se umiri in sprosti, preden stopi pred številno občinstvo. Prijateljem je zaupala, da jo pestijo napadi tesnobe in panike, zato so ji lahko pomagale le tablete. Čeprav so obdukcijo že opravili, natančen in predvsem uraden vzrok smrti še vedno ni znan. Sume, da je šlo res za utopitev, je še dodatno razplamtela voda, ki so jo našli v njenih pljučih, objavo natančnega vzroka smrti pa bomo dočakali šele po rezultatih toksikološke analize, na katere naj bi čakali od štiri do šest tednov.

Je pa po obdukciji mrliški oglednik pokojničine družinske člane obvestil, da po njegovem mnenju ni šlo za utopitev. Količina vode, ki jo je imela v pljučih, je bila namreč zelo majhna, utopljencem pa pljuča navadno kar 'plavajo' v vodi. Mrliški oglednik zato meni, da je umrla zaradi nečesa drugega, vodo pa so v pljučih našli zato, ker je po smrti z obrazom zdrsnila pod gladino. Smrt bi utegnila povzročiti kombinacija alkohola, prej omenjenega xanaxa in še nekaterih drugih zdravil, ki jih je jemala, s čimer se strinjajo tudi njeni sorodniki.

Tako tragično se je torej končalo življenje pevske dive z vzdevkom The Voice (Glas).

 

Kako pa se je začelo?

Predvsem zelo skromno.

V Newarku v ameriški zvezni državi New Jersey se je rodila 9. avgusta 1963 kot Whitney Elizabeth Houston.

Na svet je prijokala kot najmlajša od treh otrok - imela je še dva brata, Michaela in Garyja - Johna Houstona, producenta v zabavni industriji, in Emily Drinkard, bolj znane pod umetniškim imenom Cissy Houston. Njena mama je bila gospel in soul pevka, ki je skoraj vse življenje preživela na sceni, proslavila pa se je kot spremljevalna pevka kralja rokenrola Elvisa Presleyja.

Pravzaprav ni bilo junaka, ki bi dvomil o tem, da bo glasba postala Whitneyjino življenje - poleg tega, da se je njena mama ukvarjala z glasbo, je imela tudi zelo slavno sestrično, veliko Dionne Warwick, kraljica soula Aretha Franklin pa je njena botra. Whitney je začela že zelo zgodaj peti v krajevni baptistični cerkvi, kjer se je naučila igrati klavir. Njena starša sta se ločila, ko je bila stara komaj štiri leta. Oče se je znova poročil in poskrbel, da je Whitney dobila še polbrata Johna in polsestro Alano, mama pa se je po ločitvi s tremi otroki preselila v nekoliko bogatejši kraj East Orange. Whitney je živela za glasbo in prav nič drugega se ji ni zdelo pomembno. Ko je bila stara 12 let, se je odločila, kaj bo njeno življenjsko poslanstvo:

''Vedela sem, da je to tisto, kar si želim. Čutila sem, da mi je dal bog nekaj posebnega in da moram to izkoristiti. Ko sem mami povedala, kaj bi rada postala, me je pripravila na vse, kar me je čakalo, ker je dobro vedela, kaj to pomeni. Naučila me je, da slava ni tisto, kar se je meni takrat zdelo, da je, in imela je prav.'' Njeno otroštvo je bilo mirno. Z bratoma se je odlično razumela, še posebno zato, ker je bila najmlajša in poleg tega še edina deklica, zato so vsi v družini skrbno pazili nanjo.

''Brata sta bila že kar pretirano zaščitniška. Če sta me videla s fantom, je bilo strašno! Takoj sta me vprašala, kdo je to. Jaz pa sem jima odvrnila, naj izgineta in naj se ne vmešavata. Prednost odraščanja z dvema starejšima bratoma pa je bila v tem, da sem dobro vedela, kaj vse fantje počnejo s puncami, kako in zakaj to počnejo … Saj razumete, kaj hočem povedati,'' je povedala Whitney, ki je - čeprav je bila vzgojena v baptističnem duhu - obiskovala katoliško šolo Mount Saint Dominic Academy. Prav v tej šoli je spoznala Robyn Crawford, ki je postala njena najboljša prijateljica in jo je pozneje opisovala kot sestro, ki je ni nikoli imela. Bili sta si tako zelo blizu, da se je vse do Whitneyjine poroke z Bobbyjem Brownom celo govorilo, da sta lezbijki!

Kariero je začela tako, da je z mamo nastopala po nočnih klubih. Leta 1977, ko je bila stara komaj 14 let, je zapela pesem Life's a Party skupine Michael Zager Band, s katero je tako navdušila gospoda Zagerja, da ji je ponudil pogodbo. Toda njena mama je bila odločna in je vztrajala pri tem, da kariera ne pride v poštev, dokler ne konča šolanja.

''Moja starša sta se potrudila, da sem ostala deklica, ko sem to tudi morala biti, da sem postala najstnica, ko je bil čas za to, in da sem končala šolo,'' je pojasnila pevka, ki je že pri 15 letih pela spremljevalne vokale Chaki Khan v njeni uspešnici I'm Every Woman, leta 1980 pa je bila spremljevalna pevka Jermaina Jacksona, s katerim je bila takrat tudi v ljubezenski zvezi.

Hkrati se je ukvarjala z manekenstvom in snemala reklame, a moda je bila le sredstvo, s katerim je zaslužila dovolj za ukvarjanje z glasbo. Čeprav so ji nekajkrat v podpis ponujali pogodbe, jo je prepričal šele predstavnik založbe Arista Records, ki je videl in slišal njen nastop v nekem newyorškem nočnem klubu. Leta 1983 ji je ves navdušen ponudil pogodbo.

Njen debitantski album s preprostim naslovom Whitney Houston je izšel leta 1985 in že z njim je dosegla enega od največjih uspehov v svetu glasbe.

Presegla je vse rekorde - album je kar 14 zaporednih tednov vztrajal na Billboardovi top lestvici, imela je sedem singlov, ki so postali številka ena, prodala je 24 milijonov primerkov in osvojila grammyja za album leta. Takšnega uspeha do takrat ni pomnil nihče, sploh ne pri temnopoltih pevkah, zato ni nenavadno, da so se okoli nje kmalu začeli vrteti številni moški. Njeno srce je osvojil zvezdnik ameriškega nogometa Randall Cunningham, s katerim se je zapletla v dolgoletno razmerje, konec osemdesetih pa je bila s komikom Eddiejem Murphyjem. Potem pa se je zgodilo leto 1989, ko je na podelitvi nagrad Soul Train Music spoznala pevca Bobbyja Browna, šest let mlajšega moškega, ki je imel iz dveh zvez tri otroke.

''S prijatelji sem sedela za njim, se smejala, objemala in vsake toliko časa s komolcem nehote udarila Bobbyja po glavi. Potem pa mi je prijateljica rekla: 'Whitney, nehaj ga tolči, razjezil se bo.' Potem sem se obrnila k njemu ter mu rekla: 'Oprosti, Bobby, nisem nalašč.' On pa je odvrnil: 'Dobro, a pazi, da se ne ponovi.' Ugotovila sem, da se je razjezil, zato sem se odločila, da ga bom povabila na zabavo, ki sem jo organizirala. Povabilo je sprejel. Z obema nogama je trdno stal na tleh in bil mi je všeč. Naslednjič sva se videla štiri mesece pozneje v nekem šovu. Po večerji me je poklical na stran in me vprašal, ali bi šla na zmenek z njim,'' se spominja začetka ljubezenske zveze z Brownom, s katerim se je poročila 18. julija 1992, že 4. marca 1993 pa je povila hčerkico Bobbi Kristino.

Zakon je bil že od začetka prepoln prepirov, Brownovih ljubosumnih izpadov, koketiranja z mamili in zavisti zaradi uspeha slavne soproge.

Njegova kariera je bila v zatonu, njena pa na vrhuncu, zato je začela snemati še filme. Filmski prvenec Telesni stražar je eden od najbolj priljubljenih filmov, skladba iz tega filma z naslovom I Will Always Love You v Whitneyjini izvedbi pa je dosegla svetovni uspeh in se uvrstila na 68. mesto Billboardove lestvice najboljših pesmi vseh časov. No, potem pa sta na žalost sledila dva spontana splava, po katerih je začela padati v čedalje večje težave. Pogosta potovanja so jo povsem izčrpala, nenehni prepiri in celo fizični obračuni z nasilnim soprogom pa so ji zadajali nove psihične težave. Zamujala je na intervjuje, snemanja in vaje ter odpovedovala koncerte in televizijske nastope. Ker je močno shujšala, se je veliko govorilo o anoreksiji in odvisnostih.

Čeprav tega dolgo ni hotela priznati, se je naposled vendarle razvedelo, da jemlje mamila skupaj s soprogom, ki je moral zaradi nasilja v družini, natančneje zaradi pretepanja in zmerjanja svoje slavne žene, leta 2003 za rešetkami presedeti 60 dni. Pozneje je to priznala tudi sama in se o narkomanski preteklosti razgovorila v intervjuju s kraljico pogovornih šovov Oprah Winfrey. Pojasnila je, da je od kreka in kokaina postala odvisna v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je odigrala vlogo v filmu Telesni stražar, pa je situacija po nje­nih besedah postala nevzdržna. Kar sedem mesecev je preživela tako, da je v pižami sedela doma in kadila krek. Ta epizoda z mamili je seveda močno omajala njen ugled in videz pridnega dekleta.

Za nov incident je poskrbela januarja 2000, ko so policisti na havajskem letališču Keahole-Kona pri njej in Bobbyju našli marihuano. Seveda ob vsem tem ni trpelo le njeno zasebno življenje, ampak tudi profesionalno, saj je izgubila zaupanje najbližjih poslovnih sodelavcev. Postopno je začela 'izginjati' s scene, a se je po dokončni ločitvi aprila 2007, ki je sledila številnim neuspešnim poskusom ločitve, začela počasi vračati v normalno življenje. In zakaj je, kljub zlorabam, ki jim je bila izpostavljena, na splošno začudenje in zgražanje javnosti tako dolgo vztrajala v zakonu? Pojasnila je, da je bila v Bobbyja močno zaljubljena, zato je med njuno zvezo ves čas poskušala biti dobra soproga. Kljub njenim prizadevanjem pa se zakon ni obdržal. Po ločitvi se je med drugim odločila tudi za zdravljenje odvisnosti, zasluge za to odločitev pa gredo tudi njenemu bivšemu možu, ki jo je ves čas spodbujal, naj obišče kliniko. Brown se je namreč počutil krivega za številne odvisnosti, ki jim je podlegla slavna pevka. Ob vsem tem pa je zanimivo, da Whitney za odvisnost od mamil ni nikoli krivila bivšega, ampak je nase prevzemala polno odgovornost za vse, kar je počela.

Zadnji, sedmi album z naslovom I Look to You, ki ga je po šestih letih premora izdala pred tremi leti, je bil deležen sijajnih kritik in odličnega odziva poslušalcev, česar pa še zdaleč ne moremo trditi za turnejo Nothing But Love. Whitney se je na svetovno turnejo, ki so jo napovedovali kot zmagovito vrnitev, podala predlanskim. Izkazala se je za pravo katastrofo, saj je bilo kar nekaj koncertov - domnevno zaradi bolezni - prestavljenih ali celo odpovedanih, na tistih, ki jih je izpeljala, pa občinstva še zdaleč ni prepričala. Obiskovalci njenih koncertov so zatrjevali, da je Whitney bolje in prijetneje poslušati na CD kot pa v živo. Menda sploh ni mogla peti, ampak se je drla povsem brez posluha, le redko zadela kateri ton, že po nekaj odpetih pesmih pa je bila povsem izčrpana. Nekateri so njene nastope, med katerimi ji je redno 'pokal' glas, ocenili kot najhujše, kar so jih kdaj videli in slišali, zato ni nenavadno, da so predčasno zapuščali dvorane in zahtevali, naj jim vrnejo denar za vstopnice.

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, je za škandal poskrbela še njena hčerka Bobbi Kristina. Javnost so namreč preplavile fotografije, na katerih jemlje kokain, le 24 ur po objavi škandaloznih fotografij pa je na svojem profilu na Twitterju zatrdila, da ji je vse podtaknil ljubosumni bivši fant, in se zahvalila družini, še zlasti mami, ki ji je dajala moč, da se je uspešno spopadla s težavami.

“To mi je storila bivša, zelo draga oseba. Namestil me je tako, da je videti, kot je videti. Bog se mu bo maščeval. A ni tako, kot je videti. Ljudje bi za denar naredili vse, kar je zares čudno, to pa me je močno prizadelo,” je napisala Bobbi Kristina in dodala, da bo glavo dvignila visoko nad to in se po pomoč zatekla k bogu: “Neizmerno imam rada svojo družino. Moja mama me je potolažila in hvala ji za to. Bog, hvala ti, da si me blagoslovil s fenomenalno družino in neverjetno fenomenalno mamo. Hvala ti, da mi vlivaš moč, da grem naprej in pustim preteklost za seboj.”

Kaj pa je o vsem skupaj  menila njena slavna mama, ki je v karieri prodala več kot 170 milijonov albumov? Kot bivši odvisnici ji je padla tema na oči, ko je v medijih zagledala fotografijo. Takoj so sledili ukrepi - hčerki je ukazala, naj se nemudoma prijavi na zdravljenje, odpovedala veliko zabavo za rojstni dan in vrnila avto znamke Lexus, ki ji ga je namera­vala podariti za rojstni dan.

“Whitney je ponorela, ko je v časopisu zagledala fotografijo svoje hčerke, ki snifa kokain. Sklicala je družinski sestanek in Bobbi ukazala, naj se prijavi na zdravljenje. Vzela ji je vse ugodno­sti, odpovedala potovanje in rojstni dan ter vrnila luksuzni avto. Zelo je zaskrbljena za svojo hčerko,” je izjavil vir, ki je bil pevki blizu. In na neki način je bila prav skrb, da se bo njena hčerka podala po njenih stopinjah in postala odvisna od mamil, usodna zanjo.

Whitneyjini znanci namreč trdijo, da jo je hčerkino eksperimentiranje z mamili povsem zlomilo, ves čas so jo mučile skrbi in zaradi tega je začela jemati večje količine zdravil.

“Vedela je, da kadi travo, a to se ji ni zdelo tako hudo,” je povedal njen prijatelj in dodal, da je za Bobbijino nagnjenost k mamilom krivila prav sebe. Zavedala se je namreč, da jo je hčerka, ko je bila še majhna, ves čas gledala, ko je uživala mamila. Večkrat jo je celo prosila, naj pride iz kopalnice, v katero se je zaklepala in kadila krek. Ob zgodbi, ki je medije preplavila po novici o tragični smrti pevske dive, pa nas upravičeno lahko spreleti srh. Le dan pred Whitneyjino smrtjo je namreč tudi Bobbi zaspala v kadi v istem hotelu, celo istem nadstropju. Prijatelji so ji trkali na vrata, in ker jih ni odprla, so poklicali hotelske varnostnike, ki so jim omogočili vstop v njeno sobo. Ko so jo zagledali v kadi, so bili šokirani in prestrašeni, ker so mislili, da je umrla, a je na srečo le spala. Po vsem tem lahko torej le močno upamo, da je ne bo doletela podobna ali celo ista usoda kot njeno mamo …

Posmrtno

Zadnja pesem

Obstajajo tudi ljudje, ki bodo na račun Whitneyjine smrti želi dobiček.

Med njimi so prav gotovo producenti manj znanega filma Sparkle, saj jo bodo oboževalci v njem lahko videli v vlogi Emme ter poslušali njeno novo in na žalost tudi zadnjo pesem. Gre za predelavo gospel klasike Eyes on the Sparrow, ki jo je Whitney zapela posebej za ta film, med odjavno špico filma pa se bo vrtela pesem Celebrate, ki jo je zapela v duetu z Jordin Sparks, zvezdnico šova Ameriški idol in glavno igralko tega filma.

Ganljivo

Zapela z mamo

Med koncertom v živo leta 1997 v Washingtonu je v ganljivem govoru razkrila, da je zelo hvaležna svoji mami za vse vrednote, ki ji jih je privzgojila, predvsem pa za to, da jo je že od malih nog spodbujala na glasbeni poti. V šali je povedala, da jo je mama med drugim naučila, da je treba parfume vonjati, ne piti … Potem pa so se  prižgali žarometi in na odru osvetlili njeno mamo Cissy Houston, s katero sta zelo čutno zapeli prečudovito balado I Know Him So Well, kar je navdušilo vse obiskovalce in sprožilo glasen aplavz ter tudi kakšno solzico …

Michael Jackson

Kupoval v isti lekarni

Zdravnika Whitney Houston bodo zaslišali, ali ji je predpisoval tablete, ki so jo na koncu tudi pokončale. Možno je, da je bila pevka mrtva že prej, preden se je potopila v hotelsko kad.

Sumijo, da jo je ubil koktajl predpisanih zdravil in alkohola. A skrivnost še vedno ostaja. Ugotovili so, da so tablete, ki so jih našli v sobi, iz iste lekarne, kot tiste, ki jih je imel Michael Jackson. Tam je Jacko nabavljal demerol in druge tablete. Ena teorija je tudi, da je pevka doživela srčni napad zaradi mešanice zaužitih tablet in alkohola. Našli so: xanax, lorazepam, ibuprofen, midol, amoxicilin in valium. Tik pred smrtjo je pevka naročila hamburger, pomfrit in sendvič s puranom. Prvi dve jedi je pojedla, preostalo je odnesla v kopalnico.

Za revijo Story napisal Tim Jeras