Kristen Stewart: Za skok čez plot plačuje visok davek

Hollywood jo obsoja, oboževalci sage Somrak jo sovražijo. Kristen Stewart je žrtev hajke, ki se je začela po njenem skoku čez plot z Rupertom Sandersom. Vse od takrat se tudi skriva pred javnostjo. Kdo zdaj tej 22-letnici sploh še stoji ob strani?

29. 8. 2012

Kaj vse lahko spremeni nekaj tednov!

"Iz slabih stvari se lahko ogromno naučiš. Počutim se zdolgočaseno. Zakaj je vse tako preprosto zame? Komaj že čakam, da se mi zgodi kaj norega. Da se mi pač zgodi življenje. Rada bi videla, da bi me kdo nasmolil!"

Ko je Kristen Stewart junija v intervjuju za modno revijo Elle izgovarjala te stavke, ni niti slutila, da se bo njeno življenje že kmalu za tem odvilo tako noro kot še nikoli. Toda vsekakor ne noro na tak način, kot bi si želela. Razlog? Objava fotografij, s katerih je povsem razvidno, da je skočila čez plot.

Grožnje s smrtjo

Od njene afere z 19 let starejšim Rupertom Sandersom, režiserjem filma Sneguljčica in lovec, za Kristen ni prav nič več tako, kot je nekoč bilo.

Kot da to, da jo je njen fant Robert Pattinson kljub njenemu javnemu opravičilu zapustil, ne bi bilo že dovolj hudo, je postala še grešni kozel tega izvirnega greha.

Zdi se, da mediji kar tekmujejo, kateri bo objavil več negativnih novic o njej. Na primer, Hollywood Reporter je objavil informacijo, da zaradi tega škandala ne bo smela igrati v drugem delu filma o Sneguljčici. Takoj po teh poročanjih je sledil uradni demanti filmskega studia Universal: "Trenutno preverjamo vse možnosti. Poročanja, da je bila Kristen Stewart odpuščena, so napačna." Toda ta demanti ni bil dovolj, da bi zaustavil nadaljnje govorice, ki še vedno krožijo o njej.

Med drugim se šepeta tudi o tem, da je njene kariere konec. Sovražna elektronska pošta in celo grožnje s smrtjo v slogu Kill that bitch! (Ubij to prasico!) so igralko pripeljala do tega, da ne stopi iz svoje hiše. In tako se ni udeležila nedavne londonske premiere svojega novega filma On the Road, ki je nastal po kultnem romanu Jacka Kerouaca. Odpovedala pa je tudi načrtovani nastop ob svojem bivšem, ki naj bi se zgodil na podelitvi nagrad MTV Video Music Awards 6. septembra v Los Angelesu.

Namesto tega menda sedi sama doma, bere vse, kar je napisanega o njej, in Robertu pošilja obupana ljubezenska pisma in SMS-sporočila, v katerih mu sporoča, kako zelo obžaluje 'največjo napako v svojem življenju'. Toda ali je res upravičeno, da mora neka mlada ženska zaradi spodrsljaja, ki je resnici na ljubo sicer res naiven, tako zelo trpinčiti samo sebe?

Javnost prevaro lažje oprosti moškim

Nikakor! O tem je vsaj prepričana 49-letna igralka Jodie Foster, ki je Kristen spoznala, ko je bila še otrok. Jodie je njena prva kolegica, ki ji javno stoji ob strani in jo brani. V dnevniku The Daily Beast je objavila odprto pismo, v katerem se med drugim sprašuje, zakaj javnost tako neizprosno obsoja Kristenin spodrsljaj, medtem ko jo je režiser Sanders odnesel relativno poceni.

Ne nazadnje je vendar prevaral svojo soprogo, s katero ima dva otroka.

"Oboževalci se identificirajo z junaki sage Somrak in mislijo, da lahko te ljudi nadzorujejo tudi v njihovem zasebnem življenju. Zdaj pa so vsi razočarani," na to vprašanje odgovarja Steven Gaydos iz filmske revije Variety. Ameriška strokovnjakinja za marketing Dorie Clark pa pojasnjuje:

"Rupert Sanders je kot moški v boljši luči, saj javnost moškim še vedno lažje oprosti skok čez plot kot ženskam. Toda on je manj znan kot Kristen Stewart, kar pomeni, da ima tudi manj za izgubiti."

Reagiral je zelo odraslo

Zdi se, da je tragični junak te zgodbe prevarani Robert Pattinson.

Sicer z vlogo borznega špekulanta v filmu Kozmopolis, ki je nastal pod režijsko taktirko Davida Cronenberga, ni prepričal, je pa zato vsekakor prepričal na promocijski turneji tega filma. Ameriška javnost je bila polna hvalospevov na račun tega 'vampirja', ki mu vsi po vrsti priznavajo, da se je z neprijetno zadevo soočil zelo odraslo – kar v treh pogovornih šovih mu je bolj ali manj elegantno uspelo, da o svoji nekdanji punci ni spregovoril niti besedice.

Po mnenju Williama Casa, svetovalca za imidž, je to najbolje, kar je lahko storil:

"Američani hočejo, da njihovi junaki pod pritiskom ostanejo močni, in ničesar ne prezirajo bolj kot to, da moški črnijo svoje nekdanje partnerice."

Po poročanjih New Yorka Posta tisti, ki se spoznajo na filmsko branžo, 26-letnemu Pattinsonu napovedujejo, da bo zaradi 'afere Stewart' dozorel in da mu bo ta afera končno dala profil, ki mu je do zdaj manjkal.

Robert se je še ni 'znebil'

Kaj pa Kristen?

"To bo prebolela. Merili jo bodo le po njenem naslednjem filmu. Ne nazadnje v Hollywoodu šteje le uspeh," je še dodal novinar Gaydos. In tudi če se Kristen zdaj še ne počuti dovolj močne, da bi se soočila s strupenimi pogledi javnosti, kot pribito drži predvsem to, da jo čaka vroča jesen.

Septembra jo pričakujejo na filmskem festivalu v Torontu, še isti mesec pa se bo kot ena od 120 najvplivnejših osebnosti iz modnega sveta pojavila v reviji Vogue, in sicer v posebni izdaji ob 120. obletnici te modne biblije. To pa še ni vse – konec oktobra jo čaka promocija akcijske fantazijske drame Somrak saga: Jutranja zarja – 2. del, ki v naša kina prihaja novembra. In ta film bo seveda promovirala skupaj s soigralcem Robertom Pattinsonom. Takrat bo morala najbolje plačana igralka preteklega leta dokazati ves svoj talent.