Z dietami in špartanskimi treningi do želenih vlog

Med filmskimi zvezdami je videz manekena in atleta, združen v zavidanja vreden paket, očitno postal že trend.

23. 3. 2011

Številni jim zavidajo izklesana telesa, prepričani, da gre za srečno kombinacijo genov. Resnici na ljubo – včasih ni lahko biti igralec, geni pa imajo le malo zveze z atletskim videzom.

To je dokazala že množica igralcev, katerih vloge so zahtevale korenite fizične spremembe, za katere niso mogli poskrbeti le vizažisti.

Mukotrpni fizični treningi, spremembe prehrane in spreminjanje življenjskih navad so njihova skrivna formula.

Demi Moore

Poleg tega, da je imela dovolj poguma, da si je povsem obrila glavo, je leta 1997 z glavno vlogo v akcijski drami G. I. Jane režiserja Ridleyja Scotta dokazala, da je lahko žensko telo tudi pri 35 letih videti fantastično. Naporne scene v filmu so zahtevale tudi naporne treninge, zato je Demi že nekaj mesecev pred začetkom snemanja filma trenirala z ameriško mornarico. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je trening ameriških mornariških tjulnjev (Navy Seals) eden najbolj napornih med vsemi vojskami na svetu. Demi je vse zahtevne scene odigrala brez dvojnice in ostala v spominu kot edina filmska igralka, ki ji je uspelo prestati tako naporno snemanje. Le kdo bi lahko pozabil legendarno sceno s sklecami na eni roki? Danes igralka vitko linijo ohranja z jogo.

Tom Hanks

Kaj se zgodi, ko letalo strmoglavi sredi Tihega oceana, glavni igralec pa se znajde na majhnem samotnem otoku? Naš junak, tipičen uglajeni Američan, postaja čedalje bolj podoben sestradanemu Robinsonu Crusoeju. Prav za vlogo v pustolovski drami Brodolom je moral Hanks drastično spremeniti zunanji videz, da bi nam čim bolj verodostojno prikazal omenjeno transformacijo. Ameriški ljubljenec, kot mu številni pravijo, je zavihal rokave in se resno lotil priprav na vlogo. Najprej se je moral zrediti, potem pa shujšati. Snemanje so celo prekinili za leto dni, da je lahko njegova teža s 112 kilogramov padla na 62.

Da bi čim prej shujšal, se je odločil za dieto kontroliranega vnosa kalorij v telo, edina stvar, ki se je ni mogel znebiti, pa je bila dobra stara razvada pitja kave.

Hilary Swank

Še ena holivudska suhica je morala drastično spremeniti svoje telo za filmsko vlogo. Ko jo je Clint Eastwood izbral za glavno junakinjo drame Punčka za milijon dolarjev, se je pogumno lotila 'pretepanja' boksarske vreče in preskakovanja kolebnice. Boks je trenirala dve uri na dan, šestkrat na teden pa je dvigovala uteži. Rezultat je bil zelo dobro viden v dodatnih osmih kilogramih in pol mišične mase, ki jo je transformirala v prepričljivo boksarko na filmskem platnu. Da bi dobila ustrezno strukturo mišic na nogah, jo je trener gnal, da je porivala avto na praznem parkirišču.

''Moj hrbet, roke, noge … Vse se je spremenilo,'' je izjavila po snemanju. Ves trud pa se je zelo splačal, saj je prav za to vlogo dobila drugega oskarja za glavno žensko vlogo. Pot do svoje stare, graciozne in ženstvene postave je našla z vadbo pilatesa.

Renee Zellweger

Se še spominjate debelinke v večnem iskanju princa na belem konju? Seveda, gre za Bridget Jones, ki jo je vrhunsko odigrala Renee Zellweger. Za romantično komedijo Dnevnik Bridget Jones se je morala zrediti za več konfekcijskih številk. Jedilni list je obogatila s kalorično hrano, kot so pice in krofi v velikih količinah, in zelo hitro dobila želeno obliko glavne junakinje. Pred snemanjem drugega dela tega filma z naslovom Bridget Jones: Na robu pameti pa se je vendarle odločila za malo bolj zdravo rejenje in s pomočjo nutricionista kontrolirala vnos zdrave, a visoko kalorične hrane. Ob koncu snemanja filma se je zvezdnica odločila, da se bo znebila odvečnih kilogramov.

Ko je gledala fotografije glavne junakinje Bridget Jones, se je odločila, da se bo začela zdravo prehranjevati. Njen dnevni meni je bil sestavljen iz tune, solate brez preliva in surove zelenjave, za vitko linijo, ki jo danes ponosno predstavlja, pa so bili zaslužni dveurni dnevni treningi.

Christian Bale

Igralec, ki si je holivudsko slavo zgradil na liku duševno motenega poslovneža v grozljivki Ameriški psiho, se je samo zaradi filmske vloge odločil za pravo življenjsko norost. Najprej je s svojim telesom šokiral svet v trilerju Izginjanje, ko je postavil rekord v hujšanju in je tehtal le 54 kilogramov, da bi čim bolj avtentično odigral vlogo moškega na robu norosti, izzvane z nespečnostjo. Več mesecev pred snemanjem je jedel le eno jabolko in konzervo tune na dan. Predan, kot je, je želel shujšati še nekaj kilogramov, a so zdravniki zagrozili, da bodo prekinili snemanje, če bo nadaljeval to noro početje. Še istega leta je dobil vlogo v Nolanovi akcijski domišljijski pustolovščini Batman: Na začetku, za katero je moral pridobiti veliko kilogramov in predvsem mišic.

Christian je izjavil, da so mu med pripravami na snemanje trilerja Izginjanje mišice tako oslabele, da med treningi za vlogo novega Batmana ni mogel narediti niti ene sklece brez svojega trenerja, ki mu je pomagal tako, da ga je vlekel za majico. Že devet mesecev pozneje je bila transformacija končana in rodil se je novi Batman, bolj mišičast kot kdajkoli prej.

Povzeto po reviji Lea