Woody Harrelson - oprostila mu je skoke čez plot

Igralec in aktivist Woody Harrelson, ki se je proslavil z vlogo v nekoč priljubljeni humoristični seriji Na zdravje, si že od leta 1987 življenje deli z isto žensko, ki pa naj bi jo v svojem najbolj razuzdanem obdobju večkrat prevaral. Danes je Woody umirjen družinski človek, ki živi daleč stran od hollywoodskega vrveža.

Woody Harrelson - oprostila mu je skoke čez plot (foto: profimedia) profimedia
13. 9. 2014

Čeprav se lahko pohvali s statusom velike igralske zvezde, 53-letni Woody Harrelson živi mirno družinsko življenje, 5.000 kilometrov oddaljeno od Hollywooda in filmskih studiev. Odločil se je namreč za bivanje na prekrasnih Havajih, kjer luksuzno hišo deli s soprogo Lauro Louie in tremi hčerkami, 21-leno Deni Montano, 17-letno Zoe Giordano in 8-letno Makani Ravello. Na Havaje se je med drugim preselil tudi zato, da bi lahko imel svoj, prav poseben vrt. Woody se namreč že dolga leta prehranjuje izključno s surovo ali suho organsko hrano, pridelano na vrtu. Prepričan je, da se s kuhanjem uniči vse najboljše, kar vsebuje hrana, popoln sklad duha in telesa pa dosega z vsakdanjo vadbo tai chija. Kljub vsemu pa ne živi povsem zdravega življenja, njegova slabost je namreč alkohol: "Rad pogledam v kozarec, pijača je moja šibka točka. S tem ne mislim, da sem odvisen od nje, le nagnjen sem k temu, da sem ter tja popijem preveč, verjetno zaradi družbe."

Woodrow Tracy 'Woody' Harrelson, rojen 23. julija 1961 v Midlandu v ameriški zvezni državi Teksas, je odraščal brez očeta, ob mami Diane Lou Oswald, tajnici v državni službi, in dveh bratih, Jordanu in Brettu. Njegov oče Charles Harrelson je bil poklicni morilec, družino pa je zapustil leta 1964, ko je bil Woody star komaj tri leta. Petnajst let pozneje je bil spoznan za krivega umora ameriškega zveznega sodnika Johna H. Wooda mlajšega in obsojen na dve dosmrtni zaporni kazni. Tega mu sicer nikoli niso dokazali, a Charles naj bi bil vpleten tudi v načrtovanje atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Charlesu pa so sodili že leta 1973, ga spoznali za krivega umora Sama Degelia mlajšega, očeta štirih otrok iz Teksasa, in ga obsodili na 15 let zaporne kazni, a je bil zaradi vzornega vedenja iz zapora izpuščen že po petih letih odslužene kazni.

"Star sem bil 11 ali 12 let, ko sem slišal očetovo ime na radiu. Šlo je za poročanje s sojenja. Spominjam se, da sem pomislil: 'Nemogoče, da obstajata dva Charlesa V. Harrelsona.' Posvetilo se mi je, da je to moj oče. Bil sem v šoku," se spominja Woody in poudarja, da je hvaležen svoji mami, ker je kljub težki situaciji ostala prava dama: "Mama prav nikoli ni grdo govorila o njem, čeprav bi še kako lahko. Veste, niti slučajno ni bil dober soprog in oče."

Zvezdnik je v prizadevanja, da bi očetu omogočil ponovno sojenje zaradi umora Wooda, vložil več milijonov dolarjev: "Rojena sva na isti dan. Na Japonskem obstaja pregovor, da če si deliš rojstni dan z očetom, nisi le kot on, ampak si pravzaprav reinkarnacija očeta. Od nekdaj se mi je zdelo čudno, kako zelo sva si v resnici podobna in koliko stvari počneva na isti način."

Woody v svojih prizadevanjih ni uspel, zato je njegov oče ostal v zaporu v Koloradu, kjer je leta 2007 umrl zaradi zastoja srca. Njegov oče je bil milo rečeno težaven, a ga igralec ni sovražil: "Čeprav nisva igrala bejzbola ali hodila na sladkovodni ribolov, ko sem bil otrok, sem ga vedno idealiziral. Spominjam se, ko sva se nekoč vozila z avtom in je prižgal džojnt ter mi ga ponudil. Ta njegova gesta me je razjezila, kar se mi zdaj zdi ironično, saj menim, da bi morali marihuano legalizirati."

Vzgojen je bil v izrazito krščanskem duhu, danes pa pravi, da ne verjame v prav nič več, razen v meditacijo. Prav stroga verska vzgoja mu je omogočila štipendijo za prezbiterijansko fakulteto v Indiani, ki pa jo je kmalu zapustil, se vpisal v liberalni umetniški kolidž Hanover in leta 1983 diplomiral iz angleščine ter gledališke umetnosti: "Vsi me sprašujejo, kako sem pristal v igralstvu. V srednji šoli so imeli športniki najboljše punce. Glede na to, da mi niti en šport ni šel pretirano dobro od rok, sem se odločil, da bom glasbenik ali igralec. Ustanovili smo bend, a sem kmalu dojel, da si nihče od nas ni želel biti rokovska zvezda, zato je bilo igralstvo edini način, da nastopam pred občinstvom."

Kmalu po končanem študiju se je odločil, da bo začel graditi igralsko kariero v New Yorku. Prvo opaznejšo vlogo je dobil pri 23 letih, in sicer v nekoč izredno priljubljeni humoristični seriji Na zdravje, v kateri je utelesil neumnega, a simpatičnega natakarja Woodyja Boyda: "Spominjam se avdicije. Nisem natančno vedel, v kateri sobi je. Prišel sem pred producente in se useknil. Vsi so se nasmejali, agent pa je rekel: 'To je Woody.' Glede na to, da je bilo tudi liku ime Woody, sem bil v prednosti." Ravno v tistem času se je prvič tudi resneje zaljubil. Spoznal je Nancy Simon, hčerko dramaturga in scenarista Neila Simona, s katerim je leta 1988 sodeloval v gledališki predstavi Biloxi Blues. Mlad in do ušes zaljubljen Woody je svojo izbranko Nancy Simon po hitrem postopku zaprosil in se poročil. Zaljubljenca sta si večno zvestobo obljubila leta 1985 v mehiški Tijuani, že naslednji dan pa sta si premislila in želela vložiti zahtevo za ločitev. Ker je bil urad za sklepanje in razveljavljanje zakonov v Tijuani zaprt, pa sta ostala poročena še deset mesecev. Takoj po tem, ko sta se razšla, se je Woody zaljubil v svojo nekdanjo osebno asistentko Lauro Louie. Sicer ni šlo za ljubezen na prvi pogled, a preprosta Laura ga je sčasoma osvojila s svojo predanostjo in neizmerno ljubeznijo.

Woody pa takrat uspeha ni žel le na ljubezenskem področju, ampak tudi v poslovnem življenju. Njegova popularnost je namreč naraščala, vrstila pa so se tudi priznanja stroke. Leta 1989 je osvojil emmyja za najboljšo moško stransko vlogo v humoristični seriji, zato je med snemanjem serije Na zdravje začel dobivati tudi prve filmske ponudbe. Njegova prva filmska naloga je bila stranska vloga v športni komediji Wildcats, ki jo je odigral leta 1986, pet let pozneje pa se je ob Michaelu J. Foxu pojavil v komični romantični drami Doc Hollywood. Že leta 1992 se je odlično izkazal v vlogi uličnega košarkarja v športni komični drami Rona Sheltona z naslovom Driblerja pod košem, v kateri mu je družbo delal Wesley Snipes, ki je danes njegov dobri prijatelj. V tistem obdobju je Woodyjeva filmska kariera zacvetela. Leta 1993 je v družbi Demi Moore in Roberta Redforda navdušil v romantični drami Nespodobno povabilo. Leto dni pozneje je ob fantastični igralki Juliette Lewis odigral glavno vlogo v filmski uspešnici Oliverja Stona in Quentina Tarantina, kriminalni drami Rojena morilca, zahvaljujoč glavni vlogi v biografski drami Ljudstvo proti Larryju Flintu pa je bil leta 1997 prvič nominiran za oskarja, in sicer v kategoriji najboljšega igralca.

Uspeh in slava v devetdesetih sta mu udarila v glavo, zato se je v tistem obdobju vedel kot kakšna tipična muhasta in razuzdana hollywoodska zvezda: "Vedel sem se kot idiot. Bil sem uročen s slavo in s puncami, s katerimi sem se lahko družil, še nekaj let prej pa me ne bi niti pogledale. Neusmiljeno sem žuriral. Na srečo v tistem obdobju ni bilo družabnih omrežij, zato so samo redki vedeli, kaj počnem."

V tistem obdobju je kupil dve hiši, v eni je stanoval z Lauro, ki mu je 28. februarja 1993 povila prvo hčerko Deni Montano, v drugi pa je redno prirejal razuzdane zabave. Med rednimi gostjami njegovih razvpitih zabav so bile tudi hollywoodske starlete in striptizete. Številne pa je še veliko bolj kot to šokiralo razmerje med Woodyjem in njegovo 14 let starejšo kolegico Glenn Close, ki jo je spoznal leta 1991, ko sta skupaj igrala v gledališki predstavi Brooklyn Laundry. V tistem obdobju je bil Woody seveda v razmerju z Lauro, Glenn pa se je ravno razšla z Johnom Starkom. Čeprav sta se vsem zdela kot povsem nezdružljiva, kot neposrečena kombinacija, sta bila menda nora drug na drugega. Slavna igralka je ob neki priložnosti razkrila, da je njeno razmerje s Harrelsonom trajalo le pet mesecev, če gre verjeti hollywoodskim šušljanjem, pa je bila v resnici povsem obsedena z mlajšim kolegom, s katerim naj bi bila v razmerju kar sedem let! Poleg odvisnost od seksa, ki jo je Woody nekoč tudi javno priznal, ju je menda združevala tudi strast, ki sta jo čutila do opiatov. Afera se je končala, ker se Woody menda nikakor ni mogel ustaliti ob starejši kolegici. Na seznamu njegovih 'skrivnih' ljubic so se znašla še nekatera slavna imena, kot so igralka in model Brooke Shields, Moon Unit Zappa, hčerka slovitega ameriškega glasbenika in režiserja Franka Zappe, in igralka Penelope Ann Miller, ki jo je spoznal med igranjem na Broadwayu in s katero naj bi se videval nekaj mesecev. Ves ta čas pa je bil seveda v razmerju z Lauro, ki mu je vse oproščala in ga zvesto čakala. Medtem ko je žuriral, je skrbela za njune tri deklice, Deni Montani se je 22. septembra 1996 pridružila Zoe Giordano, 3. junija 2006 pa še Makani Ravello: "Mislim, da nisem moški, ki bi si zaslužil dajati nasvete. Naredil sem veliko napak, tako da mislim, da sem bil zanje sijajen primer, česa ne smejo početi v življenju. Upam, da bodo pametnejše od mene."

Laura je menda dobro vedela za vse njegove porednosti in skoke čez plot, a je bila prepričana, da je vreden oproščanja in zveste pripadnosti.

Woody pa ga seveda ni le lomil naokoli, ampak je ves čas tudi uspešno gradil igralsko kariero. Leta 1999 je združil moči z Antoniom Banderasom in Lucy Liu ter posnel športno komično dramo Play It to the Bone. Ob natrpanem delovnem urniku in številnih angažmajih pa je našel dovolj časa, da je medijske stolpce polnil z novim, veganskim načinom prehranjevanja in s propagiranjem zaščite okolja. "Ko sem bil star 24 let, sem neprestano smrkal, obraz pa sem imel prekrit z aknami. Videti sem bil precej strašno. Nekoč me je neka gospa na avtobusu premerila in prišla do zaključka, da nedvomno ne prenašam laktoze. Svetovala mi je, da nekaj dni ne pijem mleka, in zagotovila, da se mi bo ten popravil. Ubogal sem jo in dojel, da je imela prav. Takrat mi je postalo jasno, da moramo razmišljati o tem, kaj jemo," pojasnjuje igralec, ki je bil dolga leta velik gurman in se je redno basal z zrezki ter hamburgerji, danes pa pravi, da se je po obilnih mesnih obrokih vedno počutil slabo, kot bi ga pretepli, zato se je odločil, da bo povsem spremenil način prehranjevanja in začel uživati le surova živila. Med drugim je to odločitev sprejel tudi zato, ker je velik prijatelj živali.

"Če ješ perutnino, si na eni ravni, če nosiš plašče iz pravega krzna, si na drugi ravni, če uporabljaš kozmetične izdelke, ki so testirani na živalih, pa preprosto nimaš vesti," je prepričan zvezdnik, ki trdi, da se je umiril in da je zdaj povsem drugačen kot na začetku kariere. Svoji ljubljeni srčni izbranki je pripravljenost na to, da se povsem ustali, dokazal 28. decembra 2008, ko se je z njo sprehodil do oltarja. Večno zvestobo ji je na romantični zasebni slovesnosti obljubil v družinski hiši na havajskem otoku Maui, prisotni pa so bili samo družini in najožji prijatelji, med katerimi je bilo tudi nekaj zvezdniških imen, kot so Owen Wilson, Willie Nelson, Sean Penn in Alanis Morissette, ki je na poroki tudi pela.

V Woodyjevem zasebnem življenju se je torej zgodilo marsikaj novega, prav nič pa se ni spremenilo na področju nizanja poslovnih uspehov. Leta 2009 je v romantični vojni drami The Messenger utelesil stotnika Anthonyja 'Tonyja' Stona in si prislužil drugo nominacijo za oskarja, tokrat v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi. Sledilo je nekaj manjših vlog v televizijskih filmih, na velika platna pa se je leta 2012 vrnil z vlogo Haymitcha Abernathyja v akcijski znanstvenofantastični drami Igre lakote: Arena smrti. Lani je zablestel v trilerju Out of the Furnace in akcijski domišljijski pustolovščini Igre lakote: Kruto maščevanje, za letošnje in drugo leto pa sta predvideni še dve nadaljevanji te filmske uspešnice. Letos pa se je po večletnem premoru vrnil tudi na male zaslone. S kolegom Matthewom McConaugheyjem blesti v kriminalno-dramski seriji Pravi detektiv, ki je naletela na odličen odziv gledalcev in izvrstne kritike stroke.

Woody pa ne uživa le v statusu cenjenega hollywoodskega igralca, ampak tudi v urejenem zasebnem življenju. S soprogo je na Mauiju med drugim ustanovil skupnost 200 ljudi, ki živijo izključno zdrav in naraven način življenja. S pomočjo soproge je na noge postavil tudi projekt Voice Yourself, v okviru katerega državljane poziva, da protestirajo proti onesnaževanju zraka, zemlje in vode. Ker Laura ne mara soja reflektorjev in se jim ves čas vešče izogiba, je zakonca izredno redko mogoče videti skupaj v javnosti. Ko sta pred nedavnim svoje hčerke pustila doma in preživela nekaj romantičnih dni v New Yorku, pa so ju paparaci ovekovečili, ko sta se med sprehajanjem držala za roke in se zaljubljeno gledala. Čeprav sta skupaj že skoraj tri desetletja, se zdi, da sta še vedno presrečna. In to je vedno lepo slišati oziroma videti.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia