Woody Allen: Svojega humorja ne bi zamenjal za lepoto

O poklicnih uspehih ekscentričnega režiserja Woodyja Allena pravzaprav ni treba izgubljati besed. Dovolj zgovorna je informacija, da se v več kot polstoletni karieri lahko pohvali s kar 23 nominacijami za oskarja, štiri prestižne zlate kipce pa je tudi osvojil. Njegova kariera je nedvomno brezhibna, česar pa ne bi mogli trditi za njegovo ljubezensko življenje.

Woody Allen: Svojega humorja ne bi zamenjal za lepoto (foto: Profimedia, Shutterstock, Getty Images) Profimedia, Shutterstock, Getty Images
20. 4. 2013

Zakaj je Woody Allen za številne ženske eden izmed najprivlačnejših moških na svetu, ostaja večna uganka. To težko pripišemo njegovemu videzu, saj ta ostareli, le 165 centimetrov visoki možakar s suhljato postavo, očali z debelimi črnimi okvirji in razmršenimi, včasih rdečimi, zdaj pa že povsem sivimi  lasmi, ni ravno podoba idealnega moškega.

Pa vendar mu je uspelo osvojiti nekaj najlepših žensk tega sveta, med drugim igralke Diane Keaton, Mio Farrow in Stacey Nelkin. Za najbolj seksi moškega ga ima - kljub temu da je star že 77 let - celo sodobna fatalka Charlize Theron. Kaj je torej tisto, kar ga je naredilo in ga še vedno dela tako neustavljivo privlačnega? Številni se strinjajo, da ima glavno vlogo njegova sposobnost ustvarjanja presenetljivo življenjskih ženskih likov, s katerimi se gledalke lahko poistovetijo.

Zdi se, da Woody popolnoma razume ženske, saj kot zagrizen psihoanalitik svoje like vedno analizira do zadnje podrobnosti. Seveda pa je k njegovi priljubljenosti pri nežnejšem spolu (malo) pripomoglo tudi dejstvo, da je bogat ter slaven režiser, scenarist, komik in glasbenik, znan po tem, da se v svojih filmih pogosto preizkusi tudi kot igralec.

Igralstvo ga je uročilo že pri treh letih

Woody Allen se je kot Allan Stewart Konigsberg rodil 1. decembra 1935 v razvpiti newyorški četrti Bronx, odraščal pa je v nič manj razvpiti četrti Brooklyn. Njegova starša sta bila judovska priseljenca Nettie Cherrie, knjigovodkinja v družinski delikatesi, in Martin Konigsberg, natakar, ki je delal tudi kot graver nakita. Že pri treh letih ga je igralstvo naravnost uročilo.

Ko si je z mamo ogledal pravljično predstavo Sneguljčica in sedem palčkov, je gledališče postalo njegov drugi dom. Pri osmih letih, ko je začel obiskovati judovsko osnovno šolo, je dobil sestrico Letty. Dečku z neobičajnim talentom za izvajanje čarovniških trikov, ki jih je vadil, kadar ravno ni igral klarineta, so sošolci zaradi barve las nadeli vzdevek Rdeči.

Ker je bil precej zadržan, se je le redko družil z vrstniki. Pri 17 letih, ko je še obiskoval srednjo šolo, je začel pisati vice, pozneje pa še scenarije za radijske komike. Čeprav se mu je uspelo vpisati na univerzo v New Yorku, je bil kmalu izključen, ker je menda prepisoval na izpitu. Prav na univerzi je spoznal tudi svojo prvo ljubezen, študentko Harlene Susan Rosen, ki je bila leta 1954, ko sta se sprehodila do oltarja, stara komaj 16 let.

"Oba sva si želela stopiti v svet. In tudi sva. Harlene je bila izredna ženska, zelo nadarjena. Igrala je klavir in študirala filozofijo. Imela sva odličen zakon, a sva se po petih letih dogovorila, da vsak ubere svojo pot," je nekoč pojasnil Woody, čigar petletni zakon se je končal z milijon dolarjev vredno tožbo, v kateri mu je Harlene očitala, da se je iz njenih 'posteljnih sposobnosti' norčeval v nekem komičnem nastopu.

Kmalu po koncu ljubezenske zgodbe s Harlene je našel novo ljubezen, igralko Louise Lasser, ki ji je usodni da dahnil leta 1966. V tistem času je kot stand up komik nastopal po newyorških klubih. Na vprašanje, ali mu je sreča naklonjena, je pogosto odgovarjal:

"Mislim, da mi je. Mora mi biti. Ljudje pogosto niso iskreni, ko gre za to vprašanje, a resnica je, da je v naših življenjih marsikaj odvisno od sreče. Vsi bi radi verjeli, da bo vse v redu, če vadijo, se zdravo prehranjujejo, ne kadijo ... Vendarle pa to v glavnem ni tako. Veste, ko sem začenjal kariero, je bilo veliko fantov nadarjenih, kot sem jaz, morda celo bolj, a je na primer eden izmed njih umrl v letalski nesreči. Karkoli počneš, potrebuješ srečo."

Sprememba imena

Na začetku kariere je šest mesecev delal brez honorarja in včasih je šove prirejal pred le nekaj gledalci. Toda kmalu je začel dobivati malo boljše ponudbe in takrat je svoje ime spremenil v Woody Allen. To potezo je pojasnil z besedami, da človeku, čigar ime zveni kot ime kakšnega nemškega teologa, ne more uspeti v svetu šovbiznisa.

Iz klubov se je kmalu preselil na televizijo, leta 1965 pa je dosegel tudi prvi velik filmski uspeh, in sicer s scenarijem za komedijo What's New, Pussycat. Leto dni po tem filmu, v katerem je tudi zaigral, je osemletno razmerje z Louise okronal s poroko, a je že po treh letih zakona sledila ločitev.

"Bil sem nor nanjo. Še danes sem, saj sva še vedno zelo dobra prijatelja," je opisal odnos s svojo drugo soprogo, ki je leta 1971 kljub ločitvi zaigrala v njegovi komediji Bananas. Čeprav brez partnerice preprosto ni funkcioniral, po dveh propadlih zakonih na tretjega še dolgo časa ni niti pomislil. Niti takrat, ko se je na snemanju romantične komedije Play It Again, Sam leta 1972 zaljubil v slovito igralko Diane Keaton.

Čustva so bila obojestranska in v štirih letih, kolikor je trajala njuna ljubezenska zgodba, je Diane igrala v številnih njegovih filmih, potem pa so njuno razmerje začele pretresati različne zdrahe. Diane se je odselila in v njeno življenje je vstopil veliki lomilec ženskih src Warren Beatty.

Paranoično vedenje

To se je zgodilo v času, ko je z Woodyjem snemala romantično komično dramo Annie Hall, ki opisuje njuno ljubezensko zvezo in je ime dobila prav po njej. Igralkin pravi priimek je namreč Hall, njen vzdevek pa je Annie. Ker je bil jezen na svojo veliko ljubezen, je na snemanju romantične komične drame Manhattan 'izumljal' najbolj čudaške načine, na katere se ji je izogibal. In tako je njegova tajnica njeni tajnici poslala seznam krajev, na katerih se bo pojavljal Woody, da se ne bi kje srečala.

Razlog za njegovo paranoično vedenje pa ni bil le Warren, ampak je imela prste vmes tudi mlada igralka Mariel Hemingway, ki je Woodyju zmešala glavo. In to spet na prizorišču snemanja. Vnukinja slavnega pisatelja Ernesta Hemingwaya takrat še ni dopolnila 18 let, a so ju kljub temu videvali skupaj, med drugim tudi v razvpiti diskoteki Studio 54 in v različnih mondenih newyorških restavracijah.

Na zasebni zabavi pri Jackie Onassis pa sta se sprla in končala razmerje. Po koncu zveze z Mariel se ni spuščal v resnejša razmerja, redno se je družil le s svojim psihiatrom. "Pogosto sem nezadovoljen s tem, kako na koncu delujejo moji filmi. Če jih znova gledam, mi to le še dodatno pokvari razpoloženje. Celo zavidam ljudem, ki se lahko po končanem filmu sprostijo na zabavi ob premieri in so videti, kot da uživajo. Jaz iz enega filma letim v drugega, kar pri meni povzroča že blago depresijo. To ni depresija, ki bi jo moral zdraviti. Pravzaprav me resnično ne pretrese, če ljudem moj film ni všeč, a ne občutim niti zadovoljstva, če je film uspešen," je razlagal Woody, ki ga številni označujejo za grdega človeka.

"Svojega humorja nikakor ne bi zamenjal za lepoto, ker mi nikoli ni bilo mar za fizični videz. Vsekakor pa bi to, da sem smešen, zamenjal za to, da bi bil tragik. Želel bi si, da bi lahko kot tragik delal od začetka, od prvega dne v tem poslu. Ne kot igralec, ker me nikoli ni privlačilo, da bi igral Hamleta, to me ne zanima. Bilo bi mi ljubše, če bi v svoji karieri namesto komedij ustvarjal samo drame in tragedije," se na očitke o tem, da se ne more ravno pohvaliti s privlačnim videzom, odziva Woody, ki je v newyorški restavraciji Elaine's spoznal deset let mlajšo igralko Mio Farrow, nekdanjo soprogo Franka Sinatre, ki se je po 16-mesečnem zakonu s tem slovitim pevcem poročila s pianistom Andréjem Previnom.

Mia je v zakonu s Previnom povila tri sinove in posvojila tri deklice, med njimi tudi osemletno Korejko Soon-Yi, zapuščeno hčerko neke prostitutke. Ljubezen med Mio in Woodyjem je bila več kot neobičajna. Čeprav se je zaljubil do ušes, zaradi preteklih slabih izkušenj z ženskami ni privolil v skupno življenje. In tako je igralka v njegovem stanovanju na Peti aveniji preživljala le vikende, preostale dneve pa je s svojimi otroki živela na drugi strani Centralnega parka, v svojem osemsobnem stanovanju.

"Zveza je vedno boljša, če ti ni treba živeti s to osebo. Čez dan sva bila skupaj, zvečer pa je vsak odšel v svoje stanovanje. Tako sva imela vedno dovolj prostora samo zase," se je 'opravičeval' Woody. Ko si je Mia zaželela poroke, je njena želja naletela na gluha ušesa, uspelo pa ji ga je pregovoriti, da bi poskušala spočeti otroka, a le pod pogojem, da bo dojenček živel pri njej.

Toda Mia nikakor ni zanosila, in ker je že imela izkušnje s posvojitvami, se je spet odločila za posvojenca oziroma posvojenko. Svetlolasa in modrooka deklica Dylan, ki je Woody na začetku skoraj ni niti opazil, je kmalu postala ves njegov svet. Celo vstajati je začel že ob zarji, da je lahko pravočasno prišel do Mijinega stanovanja in čakal, da se Dylan zbudi. Decembra 1987 pa sta ljubimca vendarle postala tudi biološka starša, a sta se že kmalu po rojstvu sina sprla zaradi njegovega imena.

Mia ga je hotela poimenovati Ingmar Bergman, po slovitem režiserju, a je pozneje vendarle nejevoljno sprejela Woodyjevo željo, da bi mu bilo ime Satchel, po slavnem igralcu bejzbola Satchelu Paigeu. Woody je torej zmagal, a mu je Mia to zmago kmalu zagrenila tako, da je v krstnem listu ob otrokovem imenu vpisala svoj priimek. Najbolj žalostno pa je, da Woody za svojega sina nikoli ni pretirano skrbel.

Bil je namreč preveč zaposlen z Dylan, ki jo je Mia po rojstvu Satchela nekoliko zanemarjala, zato jo je Woody velikokrat našel objokano pred zaprtimi vrati sobe, v kateri je mamica hranila svojega novorojenca. Takrat so se začeli medsebojni očitki in Mia je Woodyju večkrat rekla, da mu ni mar za Satchela in Mosheja, starejšega sina, ki ga je prav tako posvojil z Mio.

Kmalu je jezna igralka nehala obiskovati takrat 56-letnega zvezdnika, ki se je počasi zaljubljal v njeno posvojenko Soon-Yi. Ko je leta 1992 v njegovem stanovanju našla razgaljene fotografije svoje posvojenke, ki je bila takrat stara komaj 20 let, je nastal pravi škandal. Svoje posvojene hčerke se je odrekla in Woodyja obtožila, da je Soon-Yi posilil, da je bila ob začetku razmerja še mladoletna in podobno.

Po njenih trditvah naj bi se celo njen nekdanji soprog Frank Sinatra ponudil, da Woodyju polomi noge, ko je izvedel, da jo ta vara z njeno posvojeno hčerko. Potem ga je zvlekla na sodišče in dodala še, da je zlorabljal tudi takrat sedemletno Dylan. Trdila je, da je bil z njuno posvojeno hčerko obseden.

"Prebujal jo je s šepetanjem, jo ljubkoval in se ovijal okoli nje, ko je gledala televizijo, ko se je igrala, jedla ali spala. V posteljo si jo je prinesel, ko je imel na sebi le spodnjice in dvakrat sem ga morala prisiliti, da je vzel palec iz njenih ust."

Obtožbe niso bile nikoli dokazane, vendar je Woody v dolgem in odmevnem sodnem procesu izgubil pravico do skrbništva nad svojimi otroki. Dylan ni smel niti obiskovati, biološkega Satchela je lahko videval le pod nadzorom, 14-letni Moshe pa se je sam odločil, da očeta ne želi več videti. "Bilo je strašno," je priznal in dodal: "Zapravil sem več milijonov dolarjev, leta in leta sem se bojeval na sodiščih, pa se mi ni posrečilo ničesar spremeniti."

Otroci so ga sovražili

Woodyjeva največja bolečina pa ni bila le izguba skrbništva nad otroki, ampak tudi to, da so ga otroci zasovražili. Sin Satchel je pravi čudežni deček, že pri 11 letih je bil sprejet na kolidž Bard, specializiran za mlade talente, čeprav je povprečna starost ob sprejemu 16 let. Ko je dobil diplomo po dveletnem študiju, se je prepisal na kolidž v New Yorku in pri 15 letih diplomiral iz politologije in filozofije ter s tem postal najmlajši diplomiranec.

Sprejet je bil tudi na ugledni Yale, vendar je študij postavil na stranski tir, da je lahko opravljal delo svetovalca ameriškega ambasadorja Richarda Holbrooka v Združenih narodih. V šali bi lahko rekli, da je kljub vsem obveznostim našel dovolj časa, da si je dal ime spremeniti v Ronan Seamus, Dylan je najprej postala Eliza, potem pa Malone, Moshe pa se je preimenoval v Mosesa. Mia je Soon-Yi 'za kazen' sicer poslala v internat, a ji je kljub temu nekako uspelo ohranjati stike z Woodyjem, s katerim se je leta 1997 v Benetkah celo poročila.

"Nekateri od mojih otrok sploh ne vedo, da je bila Soon-Yi del naše družine. Ona ne more biti več moj otrok," je izjavila Mia. V nasprotju z njo pa je navdušeni Woody govoril: "Če bi mi kdo, ko sem bil mlad, rekel, da se bom poročil s 35 let mlajšo Korejko, ki poleg tega nima zveze s šovbiznisom, bi mu rekel, da je nor."

Za piko na i je še dodal, da je bil trenutek, ko je Mia našla omenjene polaroidne fotografije, najsrečnejši v njegovem življenju. Prepričan je namreč, da je bilo odkritje fotografij eno izmed tistih srečnih naključij, ki ga spremljajo že vse življenje. Življenje se mu je sicer obrnilo na glavo, a po njegovem na bolje.

"Z leti nisem pridobil nobene modrosti"

Čeprav je imel na začetku zakona s svojo eksotično korejsko cvetlico težave, ker se je spremenila v dominantno in že kar agresivno soprogo, jima je uspelo zgladiti vsa nesoglasja in danes uživata z dvema posvojenima hčerkama, Bechet Dumaine in Manzie Tio, ki sta ju poimenovala po džezovskih glasbenikih Sidneyju Bechetu in Manzieju Johnsonu. Čeprav je najbolj znan kot režiser in igralec, zvezdnik namreč nikoli ni pozabil na glasbo, še posebej na džez, ki je že od malih nog njegova velika ljubezen.

Že kot deček je začel igrati klarinet in še danes s svojo skupino New Orleans Jazz Band vsak ponedeljek zvečer nastopa v hotelu Carlyle na Manhattnu. Zasedba se je specializirala za igranje dixielanda, živahne zvrsti džeza, v kateri občinstvo, ki živahno pleše in poje, postane del nastopa. Woody igra klarinet, v skupini pa so še pozavna, bendžo, bobni in klavir.

"Staranje ne prinaša nobene kakovosti v zvezi. Z leti nisem pridobil nobene modrosti. Staranje je slaba stvar in pika. Nihče ne želi ostareti, ker v tem ni nič lepega. Brez kakršnegakoli dvoma je življenje tragično. V njem so sicer tudi smešne oaze, a na koncu dneva, ko se vse konča, te vedno pričakajo slabe novice. Obvezno, karkoli delamo, vedno pridemo do neprijetnega konca," je prepričan Woody, ki pa priznava, da je njegov odnos s Soon-Yi bolj očetovske narave in da uživa v moči, ki mu jo v razmerju daje njegova uspešna kariera.

"Rad počnem stvari, ki jo osrečujejo, in ona rada počne, kar osrečuje mene," zatrjuje in dodaja: "Soon-Yi se ne spremeni v mojo sovražnico, nikoli me ne izsiljuje. Skrbi za dom in najini hčerki." Tudi njuni prijatelji so presenečeni, da romanca še traja. Woody pravi, da je za vse zaslužna razlika v letih.

"Vse ženske, s katerimi sem se zapletel, so bile približno mojih let. V razmerju s Soon-Yi pa gre vse kot po maslu. Ta neenakost, ko sem jaz veliko starejši in sem zato veliko več dosegel, prepreči vsakršen res-nejši spor," trdi zvezdnik, ki bi bil - če bi iz kakršnegakoli razloga obstajale olimpijske igre v fobijah - brez dvoma rekorder. Včasih se zdi, da se najbolj znani nevrotik in cinik na svetu hrani s fobijami, ki pa so v veliki meri zaslužne za njegov talent in delo.

Strah pred rakom, raznimi insekti, sončno svetlobo, psi, jeleni, kričečimi barvami, otroki, višino, majhnimi prostori in gnečo je le delček njegove bogate 'diagnoze'. Celo njegovo velikansko ljubezen do New Yorka, natančneje Manhattna, bi lahko označili za fobijo, saj občutljivi Woody priznava, da postane izredno nemiren, pretirano občutljiv in anksiozen, takoj ko zakoraka meter stran od kozmopolitskega Manhattna.

V življenju tega kontroverznega umetnika postajajo čedalje pogostejše tudi fobije, povezane z gravitacijo, predmeti na njegovi desni strani, prehodi za pešce in osebo, ki marsikomu nažene strah v kosti - taščo. Če upoštevamo, da je v njegovem primeru 'tašča' pravzaprav njegova nekdanja življenjska sopotnica Mia Farrow, lahko to fobijo še kako dobro razumemo ...

Tim Jeras za revijo Story