Winona Ryder je moške menjavala kot spodnjice

"Naučila sem se, da je včasih povsem v redu biti zlomljen in da zna biti življenje težko. Včasih letiš, včasih padaš. Dojela pa sem, da rešitev ne obstaja nikjer drugje kot v nas samih," pravi igralka Winona Ryder, ki s temi besedami pravzaprav najlepše opiše svojo burno življenjsko pot.

22. 12. 2012

Winona Laura Horowitz se je rodila 29. oktobra 1971 v Olmsted Countyju v ameriški zvezni državi Minnesota.

Njeni starši, Michael Horowitz in Cynthia Palmer, so jo poimenovali po bližnjem mestecu Winona, srednje ime pa je dobila po družinski prijateljici, glasbenici Lauri Huxley, sicer soprogi angleškega pisatelja Aldousa Huxleyja. V nasprotju s soprogom, ki do takrat ni imel otrok, je imela Cynthia pred Winoninim rojstvom iz prvega zakona že dva, dveletnega Jubala in štiriletno Sunyato, pozneje pa je z Michaelom dobila še sina Urija. Winonina starša sta velika zaljubljenca v književnost, svojo strast pa sta prenesla na hčerko, ki je od malih nog uživala v branju knjig in gledanju filmov v kinu, ki je bil v lasti njene mame.

Bodoča igralka si takrat ni mogla niti predstavljati, da se bo nekega dne tudi sama znašla na velikem platnu. Filmski svet jo je začel zanimati že kot deklico, kar dokazuje tudi to, da je včasih celo 'špricala' pouk samo zato, da je lahko šla v kino in se tam znašla v nekem drugem svetu. To je kmalu opazila tudi njena mama, ki ji je celo začela dopuščati odsotnost od pouka, da je lahko v kinu gledala filme. Njen krstni boter je razvpiti psiholog in filozof Timothy Leary, zanimivo pa je, da je njen oče, sicer lastnik knjižnice, ateist, medtem ko njena mama prisega na budizem. Kljub temu se je v njihovem družinskem domu vsako leto našel prostor za božično drevesce, a ni šlo za klasično smrečico, ampak za steblo indijske konoplje, na katerem je bila okrasna zvezda.

Winona se ni nikoli srečevala s predsodki, povezanimi z njenimi judovskimi koreninami, razen nekoč, ko jo je na neki zabavi ogovoril igralec in režiser Mel Gibson, ki ji je menda rekel, da je ena od tistih, ki so se izognili peči, o čemer je šele pred kratkim tudi javno spregovorila:

"Bila sem na eni tistih velikih hollywoodskih zabav in bil je zares močno vinjen. Tam sem bila s svojim prijateljem, ki je homoseksualec, Gibson pa je ves večer zbijal šale na račun homoseksualcev. Potem pa je nekako na tapeto prišlo tudi to, da sem judinja. Rekel je nekaj o izogibanju peči, a ga nisem razumela, ker tega še nikoli prej nisem slišala. To je bil zelo čuden trenutek. Mislila sem si, da je homofob in antisemit, a takrat nihče ni verjel moji zgodbi."

To, da so se njeni starši kar precej razlikovali od staršev njenih vrstnikov, jo je rahlo motilo in pozneje je pogosto govorila, da je bilo za Michaela in Cynthio pomembnejše prijateljstvo z njunimi somišljeniki kot pa vzgoja lastnih otrok. Precejšen šok je doživela, ko je bila stara sedem let. Takrat se je šestčlanska družina odselila v kalifornijsko mestece Elk, kjer je nekaj let živela skupaj s kar sedmimi družinami. Hladne zime in predvsem življenje brez televizije so bili za Winono prava nočna mora:

"Spominjam se, da so se vsi sprehajali povsem goli. Nismo imeli vode in elektrike, vsi starši pa so pazili na vse otroke."

Ko je bila stara deset let, se je njena družina spet preselila, takrat v Petalumo, severno od San Francisca. Otroci v tamkajšnji osnovni šoli je niso sprejeli, zaradi deškega videza in kratkih las so jo stalno zbadali in jo zmerjali z lezbijko, sem ter tja so jo celo pretepli. To je bilo zanjo tako travmatična izkušnja, da se še danes z grenkobo spominja prvih šolskih dni. V šoli je morala stalno prenašati zlorabljanje, na nekem izletu pa se je tudi skoraj utopila v morju, zato je začela bolehati za hidrofobijo, ki je nikoli ni prebolela. Ko sta ugotovila, da je obiskovanje šole za njuno deklico postalo mučno, sta Michael in Cynthia sprejela odločitev, da jo bosta šolala doma. Njuna odločitev se je izkazala kot modra poteza, saj je Winona doživela pravi preporod. Ko je bila stara 12 let, sta jo vpisala na igralski tečaj v American Conservatory Thetater, v okviru katerega je začela igrati v manjših predstavah. Takrat je ugotovila, da je prav igralstvo tisto, ki jo najbolj izpolnjuje.

Leto dni pozneje se je udeležila avdicije za družinsko romantično dramo Puščavske strasti, in čeprav ni dobila vloge, jo je opazil režiser David Seltzer, ki jo je najel za svoj film Lucas. V nekakšni mešanici najstniške drame in romantične komedije, ki govori o odraščanju 14-letnega dečka, je zaigrala ob Charlieju Sheenu in Courtney Thorne-Smith, zaradi vloge osamljene Rine pa si je svoje naravno svetle lase prebarvala na črno. In tako je postala prepoznavna kot črnolaska.

Snemanje tega filma je bilo zanjo pomembno tudi zato, ker je takrat prvič uporabila svoj umetniški priimek Ryder.

Horowitz je priimek njene babice, ruske imigrantke, ideja, da bi prevzela priimek Ryder, pa se je v njej porodila, ko je poslušala uspešnice skupine Mitch Ryder & The Detroit Wheels, sicer najljubše skupine njenega očeta. Eden izmed večjih uspehov, ki ji je odprl številna vrata v Hollywoodu, se je zgodil leta 1988, ko je v komični fantazijski grozljivki Tima Burtona z naslovom Beetlejuice izvrstno utelesila Lydio.

Čeprav so njeni starši nasprotovala snemanju črne komedije Heathers, v kateri se njen lik zaljubi v uporniškega in avtodestruktivnega mladeniča, je odločno sprejela vlogo in se na snemanju zapletla v avanturo s Christianom Slaterjem. Njuna romanca je trajala le dva tedna, saj je bila Winona v tistem obdobju v puberteti, zato ni niti pomislila na resno razmerje. Christianu pa je sledil pravi niz slavnih moških, ki so greli njeno posteljo. Na premieri biografskega filma Velike ognjene krogle, posnetega leta 1989, je spoznala Johnnyja Deppa, takrat prav tako mladega igralca v vzponu.

Takoj sta začutila neobičajno kemijo, ki pa se je razplamtela šele nekaj mesecev pozneje na neki skupni zabavi. Čeprav se je - kot je pozneje povedala - bala, da se bo izkazalo, da je Johnny kreten, je bila prijetno presenečena, ko je ugotovila, da je pravzaprav zelo sramežljiv in zadržan. Njuna ljubezen je trajala tri leta in skupaj sta zaigrala v romantični fantazijski grozljivki Edward Škarjeroki, v kateri se je Winona prvič pojavila s svetlo, naravno barvo las.

"Od trenutka, ko sem spoznal Winono in se zaljubil vanjo, nič več ni bilo isto. Stalno sva skupaj. Rad jo imam bolj kot vse na svetu," je takrat govoril zaljubljeni Depp, velik ljubljenec ženske populacije, ki si je dal na roko vtetovirati napis Winona Forever. Ko sta se razšla, pa je po prigovarjanju svoje tedanje punce Kate Moss tetovažo 'preimenoval' v Wino Forever. Igralska zvezdnika sta se kmalu tudi zaročila, zato so mediji začeli spremljati vsak njun korak. Takrat sta v glavnem živela v najetih stanovanjih in hotelskih sobah, njuno razmerje pa bi se morda res končalo s poroko, če njeni starši ne bi stalno namigovali, da je premlada za zakonsko življenje, saj je bila takrat stara komaj 17 let. Zanjo je bil Johnny prva velika ljubezen, a ker ni želela kljubovati staršem, je pretrgala zaroko. Njeno začetno razočaranje po koncu ljubezni se je kmalu prelevilo v veliko depresijo, o kateri je pred tremi leti odkrito spregovorila v intervjuju za revijo Elle:

"Takrat sem snemala Drakulo in Edwarda Škarjerokega, hkrati pa sem doživela prvo veliko ljubezensko krizo. To je bilo precej ironično, ker so vsi mislili, da imam vse in da mi gre v življenju sijajno, zato po njihovem nisem imela razloga za depresijo. Vse se je nekako uredilo, a kljub temu sem bila povsem izgubljena. Spominjam se občutka, ki me je takrat spremljal, saj sem si stalno ponavljala, da se nimam nad čim pritoževati, ker sem srečna."

Po koncu razmerja z Deppom jo je poleg depresije začela mučiti še kronična nespečnost, zato je pet dni preživela na psihiatričnem zdravljenju:

"Zdravnik mi je predpisal uspavalne tablete in mi postavil diagnozo 'prezgodnja nostalgija', karkoli že to pomeni. Dva tedna sem bila prava alkoholičarka, večino časa sem preživela v hotelski sobi, kjer sem se opijala do nezavesti, kadila cigarete in poslušala Toma Waitsa. Nekega večera sem celo zaspala s prižgano cigareto in se zbudila v ognju. To se ni nikoli več ponovilo! Takrat sem se zbudila iz prisilnega spanca in si rekla: Nikoli več!"

Zaradi svojega stanja je bila prisiljena zavrniti vlogo Mary Corleone v tretjem nadaljevanju kultnega Botra Francisa Forda Coppole, ki je to vlogo nato namenil svoji hčerki Sofii.

Winona se je za nekaj časa umaknila z oči javnosti, da bi okrevala in zbrala moč za zmago nad depresijo, kar ji je tudi uspelo, ko ji je Martin Scorsese leta 1993 ponudil vlogo v romantični drami Čas nedolžnosti. Winona jo je sprejela in si z njo priborila zlati globus za najboljšo stransko igralko ter nominacijo za oskarja.

Brez dvoma je bil to film njene kariere, ki jo je izvlekel iz depresije in zaradi katerega je oživela tako v igralskem kot tudi v zasebnem smislu.

Med snemanjem tega filma je v Petalumi izginila 12-letna deklica Polly Klaas, katere izginotje je Winona doživljala zelo čustveno, med drugim zato, ker je tudi sama odraščala v tem mestu. Odločila se je, da bo ponudila nagrado v vrednosti 200 tisoč dolarjev, ki bi jo dobil tisti, ki bi ponudil kakršnokoli informacijo o tem, kje bi nesrečna deklica utegnila biti. Na žalost so Polly kmalu našli mrtvo in v spomin nanjo je posnela romantično dramo Čas deklištva, ki ji je prinesla drugo nominacijo za oskarja, a tokrat v kategoriji najboljše glavne igralke. Kmalu po snemanju filma Čas nedolžnosti se je začelo šušljati, da sta se Winona in njen soigralec Daniel Day-Lewis zaljubila.

Čeprav nikoli nista priznala razmerja, so številni trdili, da so ju videli na večerjah v različnih restavracijah. Zato pa je igralka brez zadržkov priznala naslednje razmerje, in sicer z rokerjem Davom Pirnerjem, vodjo alternativne rokovske skupine Soul Asylum, v katerega se je zaljubila na prvi pogled:

"Med odraščanjem me je oče pogosto jemal s seboj na različne rokovske in pankovske zabave, zato je glasba, prav tako kot film, postala pomemben del mojega življenja. Morda je tudi to eden izmed razlogov, da sem hodila z glasbeniki. Dave Pirner je še danes eden izmed mojih najboljših prijateljev, pogosto se slišiva in se spominjava skupnih druženj ter smejiva dolgo v noč."

Naslednjič se ji je ljubezenska sreča nasmehnila na silvestrovo, v veselem pričakovanju leta 1998, ko ji je tedanja najboljša prijateljica Gwyneth Paltrow predstavila kolega Matta Damona. Gwyneth je takrat namreč hodila z Benom Affleckom, Mattovim dobrim prijateljem iz otroštva. Winona in Matt sta po novoletni zabavi postala neločljiva, v medijih pa sta oba izjavljala, da je njuna romanca resna. Zaljubljena golobčka sta si ljubezensko gnezdece spletla na Beverly Hillsu, v več kot tri milijone dolarjev vrednem luksuznem štirisobnem stanovanju s pogledom na ocean. Ko je Gwyneth leta 1998 osvojila oskarja za vlogo v komični romantični drami Zaljubljeni Shakespeare, ki so jo prvotno ponudili Winoni, je začelo njuno prijateljstvo naglo razpadati, oddaljili pa sta se tudi zato, ker se je Gwyneth medtem razšla z Affleckom. Burna pa je postajala tudi njena zveza z Mattom. Menda sta se čedalje pogosteje prepirala, ker sta začela ugotavljati, da njuno razmerje nima prave prihodnosti. Začelo se je celo šušljati, da se ona videva z Markom Wahlbergom, on pa s Penélope Cruz! Čeprav sta oba zanikala kakršnokoli varanje, je njuno razmerje razpadlo, in sicer v času, ko je Matt snemal vestern Vsi prelepi konji, v katerem je bila njegova soigralka prav Penélope. Kmalu se je izkazalo, da so medijske govorice vendarle držale, saj je Matt Winono res zapustil zaradi privlačne Španke.

Ljubezenske rane je celila s tistim, kar je najbolje znala, torej z igranjem, in leta 2000 posnela romantično dramo Jesen v New Yorku, v kateri je bil njen soigralec šarmantni Richard Gere. Leto dni pozneje, natančneje 12. decembra 2001, je šokirala svoje oboževalce in svet šovbiznisa, saj so jo zasačili, ko je v blagovnici Saks Fifth Avenue na Beverly Hillsu ukradla oblačila in nakit v vrednosti 5.500 dolarjev. Poleg tega so policisti med aretacijo pri njej našli antidepresive, ki jih je pod lažnim imenom kupovala na recept.

Takrat so se številni spraševali, zakaj je filmska zvezda njenega kova, ki ima na bančnem računu na milijone ameriških zelencev, sploh krade.

Mučno sojenje, ki je trajalo kar leto dni, jo je pripeljalo na sramotilni steber in naslovnice vseh svetovnih tabloidov. Čeprav se je zagovarjala, da je bil poskus kraje le del priprav na njeno novo vlogo v filmu, je bila na koncu procesa kaznovana s tremi leti pogojne kazni, 480 urami družbenokoristnega dela, 3.700 dolarji kazni in 6.355 dolarji odškodnine trgovini, ki jo je oropala. Čeprav so številni pričakovali, da bo Winona pristala za rešetkami, se to ni zgodilo, ker so porotniki kot olajševalno okoliščino upoštevali njeno načeto psihično stanje, ki jo je tudi privedlo do ropa. Po sojenju je začela hoditi na zdravljenje kleptomanije in odvisnosti od zdravil, v tistem obdobju pa je razmišljala celo o samomoru. Šele po šestih letih je o nočni mori, ki jo je preživljala po kraji, spregovorila za revijo Vogue:

"To se je zgodilo decembra 2001, torej samo tri mesece po 11. septembru. Nisem mogla verjeti, kolikšne pozornosti sem bila deležna. Amerika je bila napadena, za novinarje pa sem bila pomembnejša jaz. Sicer pa sem si le dva meseca pred krajo na kar dveh mestih zlomila roko, zato mi je zdravnik predpisal protibolečinske tablete. Pozneje nisem več vedela, kaj vse me boli, a sem še kar jemala tablete."

Po sojenju se je za nekaj časa umaknila z oči javnosti, njena kariera pa se je naglo ustavila in nikoli več ni bila ista.

V preteklih letih je snemala predvsem nizkoproračunske filme, leta 2010 pa se je z vlogo v hvaljenem trilerju Črni labod v velikem stilu vrnila na filmska platna.

"Po tem filmu sem se počutila, kot da mi je posel spet stekel. Pred Črnim labodom so mi režiserji ponujali le vloge v grozljivkah in trapastih komedijah. V tem trenutku si lahko privoščim biti malo izbirčnejša pri ponujenih scenarijih," je pojasnila igralka, ki pravi, da se težko bori z življenjem pod povečevalnim steklom javnosti, in zatrjuje, da slava lahko človeka spravi ob živce:

"Zelo neprijetno je, če te stalno opazujejo in obsojajo. Ko prebereš nekaj o sebi, pomisliš, da je to tisto, kar bi moral biti. Zaradi vsega tega lahko znoriš."

Leta 2008 je presenetila Hollywood, saj je na pariškem tednu mode razkrila, da se je zaročila z rokerjem Blakom Sennettom. Kitarista je spoznala med snemanjem kratke drame Water Pills, a je še istega leta, ko je razglasila zaroko, končala enoletno razmerje z njim. To pa še zdaleč ni bilo njeno edino razmerje z glasbenikom, saj se je že zdavnaj, takoj po končani zvezi z Deppom, 'preusmerila' na rokerje. Njeno posteljo sta med drugim grela tudi Jay Kay, pevec skupine Jamiroquai, in Dave Grohl iz benda Foo Fighters. Po koncu razmerja s Sennettom se je šušljalo, da zvezdnica, ki spet preživlja srečne dni, vse tiste grde pa je pustila daleč za seboj, ljubimka s televizijskim voditeljem Jamesom Goodingom in z igralcem Tomom Greenom, a nobeno od domnevnih razmerij ni bilo nikoli uradno potrjeno. Potrjena pa niso bila niti šušljanja, da se je med snemanjem komične romantične drame The Private Lives of Pippa Lee zaljubila v privlačnega soigralca Keanuja Reevesa.

"Veliko časa preživita skupaj. Stalno se poljubljata in božata," je takrat povedal dobro obveščeni vir s snemanja. Sicer pa je pred približno letom dni izjavila, da je njena velika želja postati mama in da bi se bila za družino pripravljena odreči igralstvu:

"Iz izkušenj lastne družine vem, koliko dela je z otroki, tako da bi bilo materinstvo zame prav gotovo prioriteta v primerjavi z igralstvom. Verjamem v zakon in poročiti se nameravam samo enkrat. Verjetno sem zato še neporočena. Vendarle pa verjamem, da se bo tudi to kmalu zgodilo. Ponosna sem na mamo in očeta, ki sta poročena že 40 let in sta še vedno zaljubljena kot prvi dan. Zaradi njiju imam visoka merila."

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia, Gety Images, Shutterstock

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri