Windsor - priimek, ki ga poznajo praktično vsi

Catherine Middleton je s poroko prevzela tudi možev priimek. In od kod pravzaprav prihaja priimek Windsor? Kdo so predniki, ki so krojili zgodovino in monarhijo pripeljali do današnjih časov?

13. 9. 2014

Kakšen je pravzaprav priimek družine, v katero se bo priženila Catherine Middleton? Res je, da ga le redko uporabljajo, saj tako rekoč vsi vedo, kdo so. Še uradni podpis kraljice je Elizabeth R. – R reigne oziroma kot kraljica.

Slavni priimek Windsor

Elizabeth - WindsorSvoj današnji priimek Windsor je dinastija dobila šele leta 1917 s kraljevim dekretom, ki ga je razglasil kralj George V. Poreklo družine izvira iz saške dinastije Wettin, ki se v zapiskih začne pojavljati v 10. stoletju. Leta 1485 se je dinastija razdelila na dve veji, enerstinsko in albertinsko; se pravi del nemške dinastije Sachsen-Coburt-Gotha. Ker je ime za tiste vojne čase zvenelo preveč nemško, pa so se odločili prevzeti priimek Windsor. Šlo je za tradicionalno povezanost angleškega plemstva s tem imenom, ki ga nosi tudi grad Windsor.

Od leta 1714 je v Veliki Britaniji vladala dinastija Hannover in leta 1840 se je kraljica Viktorija poročila s knezom Albertom Sachsen-Coburt-Gotho. Vsi potomci kraljice po moški liniji so tako s spremembo imena postali člani dinastije Windsor, njihove nemške nazive pa so čez noč spremenili v stare angleške grofovske in vojvodske nazive. Dinastija Windsor je po moški liniji izumrla leta 1952 s smrtjo kralja Georgea VI.

Iz dansko-grške dinastije

Današnja kraljica Elizabeta II. se je poročila s princem Phillipom, ki izhaja iz dansko-grške dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Njuni potomci bi morali nositi ime Mountbatten, ki ga je Phillip dobil po mami, vendar je Elizabeta po kronanju izrazila željo, da bi njuni otroci nosili ime Windsor. Leta 1960 so objavili tudi, da bodo vsi potomci po moški liniji, ki ne bodo imeli titule, nosili ime Mountabatten-Windsor. Britanski monarh in člani kraljeve družine po zakonu torej nimajo priimka, če ga že morajo uporabiti, pa prevzamejo ime Mountbatten-Windsor. In katerikoli bodoči monarh lahko spremeni ime dinastije po želji.

Ob rojstvu še ni bil princ

Princ Charles, najstarejši sin kraljice Elizabete II. in princa Phillipa, ni bil princ, ko se je rodil leta 1948; bil je sin hčerke kralja Georgea VI., a ker sam ni imel sinov, je omogočil pravico do naziva z objavo kraljevskega patenta. Leta 1952 je kralj umrl in prestol je zasedla Charlesova mama Elizabeta. Charles je naziv princ dobil šele leta 1958, formalno pa je bila njegova titula potrjena leta 1969. Nasprotno sta njegova sinova William in Harry že ob rojstvu postala princa.