Whitney Houston: 7 mesecev je v pižami kadila krek

Pevka Whitney Houston, ki je pred nekaj dnevi dopolnila 48 let, dobro ve, kako je biti na vrhu, na žalost pa dobro ve tudi to, kakšen je občutek, ko pristaneš na dnu.

17. 8. 2011

Tam se je znašla po razpadlem zakonu, dveh splavih in odvisnosti od mamil.

Številni jo označujejo za pevsko divo, čeprav se velikokrat ni vedla kot diva. Na rojstnodnevnem koncertu in večerji svojega življenjskega vzornika Nelsona Mandele se je pojavila s štiriurno zamudo in se opravičila s pojasnilom, da je utrujena. No, tudi takšno razvajeno vedenje so ji oprostili, saj je 173 centimetrov visoka Whitney Houston resnično ena največjih pevk našega časa. Po dolgih temačnih letih, preživetih v svetu mamil, anoreksije in zakonskega brodoloma, se je pred dvema letoma z novim albumom vrnila v svet glasbe, kar je seveda razveselilo njene številne oboževalce. Toda Whitney ni bila vedno razvajena. Nasprotno, njeni začetki so bili zelo skromni.

Rodila se je kot Whitney Elizabeth Houston 9. avgusta 1963 v Newarku v ameriški zvezni državi New Jersey. Na svet je prijokala kot najmlajša od treh otrok - ima dva brata, Michaela in Garyja - očetu Johnu Houstonu, producentu v zabavni industriji, in mami Emily Drinkard, bolj znani pod umetniškim imenom Cissy Houston. Njena mama je bila gospel in soul pevka, ki je vse življenje preživela na sceni, proslavila pa se je kot spremljevalna pevka kralja rokenrola Elvisa Presleyja. Pravzaprav ni bilo junaka, ki bi dvomil o tem, da bo glasba postala Whitneyjino življenje - poleg tega, da se je njena mama ukvarjala z glasbo, ima tudi zelo slavno sestrično, veliko Dionne Warwick, kraljica soula Aretha Franklin pa je njena botra.

Whitney je začela že zelo zgodaj peti v lokalni baptistični cerkvi, kjer se je naučila igrati klavir. Njena starša sta se ločila, ko je bila stara komaj štiri leta. Oče se je ponovno oženil in poskrbel, da je Whitney dobila še polbrata Johna in polsestro Alano, mama pa se je po ločitvi s tremi otroki preselila v nekoliko bogatejši kraj East Orange. Whitney je živela za glasbo in prav nič drugega se ji ni zdelo pomembno. Ko je bila stara 12 let, se je odločila, kaj bo njeno življenjsko poslanstvo:

“Vedela sem, da je to tisto, kar si želim. Čutila sem, da mi je dal bog nekaj posebnega in da moram to izkoristiti. Ko sem mami povedala, kaj bi rada postala, me je pripravila na vse, kar me je čakalo, ker je dobro vedela, kaj to pomeni. Naučila me je, da slava ni tisto, kar se je meni takrat zdelo, in imela je prav.”

Whitney je imela mirno otroštvo. Z bratoma se je - kot je nekoč povedala - odlično razumela, še posebej zato, ker je bila najmlajša in poleg tega še edina deklica, zato so vsi v družini skrbno pazili nanjo.

“Brata sta bila že kar pretirano zaščitniška. Če sta me slučajno videla s fantom, je bilo strašno! Takoj sta me vprašala: Kdo je pa zdaj to?! Jaz pa sem jima odvrnila, naj izgineta in naj se ne vmešavata. Prednost odraščanja z dvema starejšima bratoma pa je bila v tem, da sem dobro vedela, kaj vse fantje počnejo s puncami, kako in zakaj to počnejo … Saj razumete, kaj hočem povedati,” je povedala Whitney, ki je - čeprav je bila vzgojena v baptističnem duhu - obiskovala katoliško šolo Mount Saint Dominic Academy. Prav v tej šoli je spoznala Robyn Crawford, ki je postala njena najboljša prijateljica, zvezdnica pa jo še danes opisuje kot sestro, ki je ni nikoli imela. Bili sta si tako zelo blizu, da se je vse do Whitneyjine poroke z Bobbyjem Brownom celo govorilo, da sta lezbijki!

Kariero je začela tako, da je z mamo nastopala po nočnih klubih. Leta 1977, ko je bila stara komaj 14 let, je zapela pesem Life’s a Party skupine Michael Zager Band, s katero je tako navdušila gospoda Zagerja, da ji je ponudil pogodbo. Toda njena mama je bila odločna in je vztrajala pri tem, da kariera ne pride v poštev, dokler ne konča šolanja.

“Moja starša sta se potrudila, da sem ostala deklica, ko sem to tudi morala biti, da sem postala najstnica, ko je bil čas za to, in da sem končala šolo,” je pojasnila pevka, ki je že pri 15 letih pela spremljevalne vokale Chaki Khan v njeni uspešnici I’m Every Woman, leta 1980 pa je bila spremljevalna pevka Jermaina Jacksona, s katerim je bila takrat tudi v ljubezenski zvezi. Hkrati se je ukvarjala z manekenstvom, se sprehajala po modnih brveh in snemala reklame, a moda je bila le sredstvo, s katerim je zaslužila dovolj za ukvarjanje z glasbo.

Čeprav so ji že nekajkrat v podpis ponujali pogodbe, jo je prepričal šele predstavnik založbe Arista Records, ki je videl in slišal njen nastop v nekem newyorškem nočnem klubu ter ji leta 1983 ves navdušen ponudil pogodbo.

Njen debitantski album s preprostim naslovom Whitney Houston je izšel leta 1985 in že z njim je dosegla enega največjih uspehov v svetu glasbe. Porušila je vse rekorde - album je kar 14 zaporednih tednov vztrajal na Billboardovi top lestvici, imela je sedem singlov, ki so postali številka ena, prodala je 24 milijonov primerkov in osvojila grammyja za album leta. Takšnega uspeha do tedaj ni nihče pomnil, še posebej ne, ko je šlo za temnopolte pevke, zato ni čudno, da so se okoli nje kmalu začeli vrteti številni moški.

Njeno srce je osvojil zvezdnik ameriškega nogometa Randall Cunningham, s katerim se je zapletla v dolgoletno razmerje, konec osemdesetih pa je bila s komikom Eddiejem Murphyjem. Potem pa se je zgodilo leto 1989, ko je na podelitvi nagrad soul train music spoznala pevca Bobbyja Browna, šest let mlajšega moškega, ki je imel iz dveh zvez tri otroke.

“S prijatelji sem sedela za njim, se smejala, objemala in vsake toliko časa s komolcem nehote udarila Bobbyja po glavi. Potem pa mi je prijateljica rekla: ‘Whitney, nehaj ga stalno udarjati, razjezil se bo.’ In potem sem se obrnila k njemu ter mu rekla: ‘Oprosti, Bobby, nisem nalašč.’ On pa je odvrnil: ‘Dobro, a pazi, da se ne ponovi.’ Ugotovila sem, da se je razjezil, zato sem se odločila, da ga bom povabila na zabavo, ki sem jo organizirala. Povabilo je sprejel. Z obema nogama je stal na trdnih tleh in bil mi je všeč. Naslednjič sva se videla štiri mesece pozneje na nekem šovu. Po večerji me je poklical na stran in me vprašal, ali bi šla na zmenek z njim,” se spominja začetka ljubezenske zveze z Brownom, s katerim se je poročila 18. julija 1992, že 4. marca 1993 pa je povila hčerkico Bobbi Kristino.

Zakon je bil že od samega začetka prepoln prepirov, Brownovih ljubosumnih izpadov, koketiranja z mamili in zavisti zaradi uspeha slavne soproge. Njegova kariera je šla strmo navzdol, njena pa je bila na vrhuncu, zato je začela snemati še filme. Filmski prvenec Telesni stražar je eden od najbolj priljubljenih filmov, skladba iz tega filma z naslovom I Will Always Love You v Whitneyjini izvedbi pa je požela svetovni uspeh in se uvrstila na 68. mesto Billboardove lestvice najboljših pesmi vseh časov.

Nato pa sta sledila dva spontana splava, po katerih je začela padati v čedalje večje težave. Pogosta potovanja so jo povsem izčrpala, neprestani prepiri in celo fizični obračuni z nasilnim soprogom pa so ji zadajali nove psihične težave. Zamujala je na intervjuje, snemanja in vaje ter odpovedovala koncerte in televizijske nastope. Ker je drastično shujšala, se je veliko govorilo o anoreksiji in raznih odvisnostih. Čeprav tega dolga leta ni hotela priznati, se je naposled vendarle razvedelo, da jemlje mamila skupaj s soprogom, ki je moral zaradi nasilja v družini, natančneje zaradi pretepanja in zmerjanja svoje slavne žene, leta 2003 za rešetkami presedeti 60 dni.

Pozneje je to priznala tudi sama in se o svoji narkomanski preteklosti razgovorila v intervjuju s kraljico pogovornih šovov Oprah Winfrey. Pojasnila je, da je od kreka in kokaina postala odvisna v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je odigrala vlogo v filmu Telesni stražar, pa je situacija po njenih besedah postala nevzdržna. Kar sedem mesecev je preživela tako, da je - oblečena v pižamo - sedela doma in kadila krek. Ta epizoda z mamili je seveda močno omajala njen ugled in imidž pridnega dekleta.

Za nov incident je poskrbela januarja 2000, ko so policisti na havajskem letališču Keahole-Kona pri njej in Bobbyju našli marihuano. Seveda ob vsem tem ni trpelo le njeno zasebno življenje, ampak tudi profesionalno, saj je izgubila zaupanje najbližjih poslovnih sodelavcev. Postopoma je začela ‘izginjati’ s scene, a se je po dokončni ločitvi aprila 2007, ki je sledila številnim neuspešnim poskusom ločitve, začela počasi vračati v normalno življenje. In zakaj je kljub zlorabam na splošno začudenje in zgražanje javnosti tako dolgo vztrajala v zakonu? Pojasnila je, da je bila v Bobbyja močno zaljubljena, zato je v času trajanja njune zveze ves čas poskušala biti dobra soproga svojemu možu. Kljub njenim prizadevanjem pa se zakon ni obdržal. Po ločitvi se je med drugim odločila tudi za zdravljenje odvisnosti, zasluge za to odločitev pa gredo tudi njenemu bivšemu možu, ki jo je ves čas spodbujal, naj obišče kliniko. Brown se namreč počuti krivega za številne odvisnosti, ki jim je podlegla slavna pevka. Ob vsem tem pa je zanimivo, da Whitney za odvisnost od mamil ne krivi svojega bivšega, ampak nase prevzema polno odgovornost za vse, kar je počela.

Zadnji, sedmi album z naslovom I Look to You, ki ga je po šestih letih premora izdala pred dvema letoma, je bil deležen sijajnih kritik in odličnega odziva poslušalcev, česar pa še zdaleč ne moremo trditi za turnejo Nothing But Love. Whitney se je na svetovno turnejo, ki so jo napovedovali kot zmagovito vrnitev, podala lani. Izkazala se je za pravo katastrofo, saj je bilo kar nekaj koncertov - domnevno zaradi bolezni - prestavljenih ali celo odpovedanih, na tistih, ki jih ji je uspelo izpeljati, pa občinstva še zdaleč ni prepričala. Obiskovalci njenih koncertov so zatrjevali, da je Whitney bolje in prijetneje poslušati na CD-ju kot v živo. Menda sploh ni mogla peti, ampak se je drla povsem brez posluha, le redko zadela kakšen ton, že po nekaj odpetih pesmih pa je bila povsem izčrpana. Nekateri so njene nastope, med katerimi ji je redno ‘pokal’ glas, ocenili kot ‘najhujše, kar so kdaj videli in slišali’, zato ni čudno, da so predčasno zapuščali dvorane in zahtevali, da jim povrnejo denar za vstopnico.

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, pa je za škandal poskrbela še njena hčerka Bobbi Kristina.

Javnost so namreč preplavile fotografije, na katerih snifa kokain, le 24 ur po objavi škandaloznih fotografij pa je na svojem profilu na Twitterju zatrdila, da ji je vse namestil ljubosumni bivši fant, in se zahvalila svoji družini, še posebej mami, ki ji je dajala moč, da se je uspešno soočila s težavami.

“To mi je storila bivša, zelo draga oseba. Namestil me je tako, da je videti, kot je videti. Bog se mu bo maščeval. A ni tako, kot je videti. Ljudje bi za denar naredili vse, kar je zares čudno, to pa me je močno prizadelo,” je napisala Bobbi Kristina in dodala, da bo glavo dvignila visoko nad to in se po pomoč zatekla k bogu:

“Neizmerno imam rada svojo družino. Moja mama me je potolažila in hvala ji za to. Bog, hvala ti, da si me blagoslovil s fenomenalno družino in neverjetno fenomenalno mamo. Hvala ti, da mi vlivaš moč, da grem naprej in pustim preteklost za seboj.”

Kaj pa je ob vsem skupaj rekla njena slavna mama?

Kot bivši odvisnici ji je padla tema na oči, ko je v medijih zagledala fotografijo. Takoj so sledili ukrepi - hčerki je ukazala, da se nemudoma prijavi na zdravljenje, odpovedala veliko zabavo za rojstni dan in vrnila avto znamke Lexus, ki ji ga je nameravala podariti za rojstni dan.

“Whitney je ponorela, ko je v časopisu zagledala fotografijo svoje hčerke, ki snifa kokain. Sklicala je družinski sestanek in ukazala Bobbi, da se prijavi na zdravljenje. Ukinila ji je vse ugodnosti, odpovedala potovanje in rojstni dan ter vrnila luksuzni avto. Zelo je zaskrbljena za svojo hčerko,” je izjavil vir, ki je pevki blizu. Oglasil se je tudi očka Bobby, ki je že več kot šest let ozdravljen odvisnosti in povsem ‘čist’:

“Pogovoril sem se z njo. Verjamem vanjo in vem, da bo močna. Zdaj se počuti odlično, jaz pa jo imam zelo rad. Vsem svojim otrokom govorim samo eno stvar - naj ne bodo takšni, kot je njihov oče. Želim si, da so drugačni od mene in da vedo, da sem jim vedno - ne glede na to, kaj se zgodi - na razpolago, kadar potrebujejo pomoč.”

Upajmo, da bo na voljo tudi svoji bivši ženi, če se bo slučajno še kdaj znašla v težavah …

Za revijo Story napisal Tim Jeras