Vojvodinja Meghan in princ Harry ne bosta zakonska skrbnika svojih otrok

Angleški kraljevi dvor res piše nenavadne zakone ...

Vojvodinja Meghan in princ Harry ne bosta zakonska skrbnika svojih otrok (foto: Profimedia) Profimedia
2. 9. 2018

Recimo, da princ Harry in njegova soproga, vojvodinja Meghan, ne bosta nikoli zakonska skrbnika svojih otrok.

In kdo naj bi potem bil zakonski skrbnik teh malih kraljevih nadobudnežev?

Nihče drug kot kraljica Elizabeta II.

Kar pomeni, da o malem Archieju lahko odloča samo in zgolj kraljica.

Tako je tudi z otroki, ki jih imata princ William in vojvodinja Kate. Po zakonu ima torej skrbništvo nad princem Georgom, princeso Charlotte in 7-mesečnim princem Louisom kraljica Elizabeta II.

To dejstvo, ki ni tako splošno znano, je pred kratkim razložila strokovnjakinja za kraljevo družino Marlene Koenig. Menda se to pravilo nanaša tudi na kraljičine pravnuke.

Marlene pojasnjuje, da zakon o skrbništvu nad mladoletnimi vnuki velja še z začetka 18. stoletja, ko je v Angliji vladal kralj George. In pozneje tega zakona niso nikoli ne odpravili ne spreminjali.

Kralj George naj bi ta zakon uvedel, ker je imel zelo slab odnos s svojim sinom, bodočim kraljem Georgom II., in se je bal, da bo imel slab odnos tudi s svojimi vnuki. Zato si je omislil zakon, po katerem bo skrbnik svojih vnukov.

Ta zakon je leta 1717 sprejelo deset od 12 porotnikov. Določili so, da ima kralj pravico do skrbništva nad vnuki, tudi če je njihov oče še živ. Zakon o skrbništvu kraljevih naslednikov je torej še vedno veljaven, v zadnjih nekaj desetletjih pa je vplival tudi na vzgojo kraljevih otrok. To se še posebej kaže v izobrazbi in glede potovanj.

Tudi princ Charles je moral vprašati kraljico, ali na primer smeta princ William in princ Harry leteti z letalom. Seveda, ko sta bila še mladoletna.

V primeru kraljičine smrti bi skrbništvo nad mladoletnimi vnuki prešlo na njihovega dedka, princa Charlesa, ker bi takrat postal kralj.

In tako je tudi v primeru princa Harryja, vojvodinje Meghan in njunih otrok.

No, na vso srečo tega zakona ne jemljejo smrtno resno in pri kakšnih res ključnih odločitvah imata glavno besedo starša otrok, in ne prababica.

Za revijo Lady pripravila Sandra Bratuša
Za splet priredila Ana Murn

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Princ Harry izrazil močno zaskrbljenost glede Meghan Markle

Priporočamo tudi: Izvedeli smo, kje sta dopustovala Meghan in Harry (in našli fotografije!)