Vohunska afera na monaškem dvoru

Zasebni detektiv in nekoč agent FBI, Robert Eringer, je bil nekdaj zelo dober prijatelja 55-letnega  monaškega kneza Alberta II..

29. 9. 2013

Dolga leta je za kneza deloval kot agent z imenom 001. Sedaj pa toži nekdanjega delodajalca, ker ga je ta odpustil brez pojasnila.

Po nalogu kneza Alberta je tajni agent preiskoval srbskega milijarderja Filipa Zepterja in prav njegovo ime je navedeno v tožbi, saj naj mu knez za to preiskavo sploh ni izplačal honorarja. Albert naj bi želel, da detektiv odkrije čim več informacij o dveh poslovnežih, od katerih je eden prav premožni Srb.

Trgovina z orožjem

Eringer se je seveda vrgel v delo in ugotovil naj bi kar veliko nepredvidljivega. Če gre verjeti njegovim dognanjem, naj bi bil srbski bogataš vpleten v trgovanje z orožjem in po detektivovem mnenju je zelo sumljiva oseba, ki pa ima stalno prebivališče v Monte Carlu.

Detektiv tudi trdi, da je na podlagi dognanj knez takoj ohladil odnose s Zepterjem in da je njegov vpliv na dvoru naglo upadel. In tako naj bi Milan Janković, kot je pravo ime Filipa Zepterja, padel v drugo ligo prijateljev kneza Alberta.

Detektiv je kneza spoznal leta 1991 prek nekega skupnega prijatelja, prav tako milijarderja, za katerega je Eringer takrat delal. Albert mu je bil takoj simpatičen in hitro sta se spoprijateljila. Tako je detektiv kmalu odpotoval v Monako, kjer se je gibal v najvišjih krogih. Albert je hlepel po informacijah, saj mu ni nihče nič govoril, tako da niti ni dobro vedel, kaj se dogaja v kneževini. Veliko ljudi je želelo njegovo pozornost in družbo, a Albert je zelo malo vedel o njih. Zato je ob sebi želel nekoga, ki bi mu lahko zaupal in ki bi ga obveščal. Eringer je moral prepoznati prevarante, ki so hoteli Monako izkoristiti za svoje umazane posle.

"Potrudil sem se na primer, da Rus s sumljivo preteklostjo Aleksej Fedoričev ni kupil monaškega nogometnega kuba. Nato sem ga opozoril na povezavo med monaškimi bankami in italijansko mafijo ..." pravi Eringer.

Plejboj in monarh

Knez Albert je ponavadi zelo užival, ko je izvedel, kdo so tisti, ki novinarjem izdajajo njegove skrivnosti o ljubezenskem življenju.

Obseden je bil z vohunjenjem za novinarji in tudi poslovneži. Želel je tudi vedeti, kaj si njegovi sodelavci mislijo o njegovih dobrih prijateljih, kot je med drugimi Vladimir Putin. Na potovanjih in tudi doma je srečeval veliko pomembnih ljudi, a ni kaj dosti vedel o njih, saj ni imel nikogar, ki bi mu lahko na kratko povedal, kdo sploh so. A detektiv pravi, da je knez kot velik plejboj veliko raje bil na naslovnici Vanity Faira kot pa recimo The Economista.

Bolje plačati

Eringer je bil velik Albertov zaupnik in je poznal vse dvorne skrivnosti. Tako poslovne kot zasebne. Trenutno noče veliko govoriti o nastali situaciji, niti o tem, kaj vse se je na dvoru dogajalo. A seveda je želel, da bi mu knez pošteno plačal za delo, v nasprotnem primeru pa grozi, da bo povedal marsikaj. Dogovor o poslovnem sodelovanju je s princem nastal leta 2002, na sestanku pa so bili knez Albert, detektiv in njun dobri skupni prijatelj. Podpisali niso nič, ker je vse potekalo prijateljsko, sestanek pa je trajal 45 minut.

No, leta 2011 je sodišče dosodilo, da Eringerju ni treba dodatno plačati za usluge, in poleg tega je moral s svojega bloga umakniti vse slike in zapise o knezu.

Povzeto po pisanjih nove revije Lea, ki je tokrat obogatena s prilogo samih kraljevskih zgodb

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri