Vincent Cassel: Nekoč je delal v cirkusu

Čeprav francoski igralec Vincent Cassel, ki bo v kratkem dopolnil 47 let, ni ravno poosebitev klasične lepote, mu zavida večina heteroseksualno usmerjenih moških. Poročen je (bil) namreč z italijansko igralsko divo Monico Bellucci, ki je po mnenju večine najlepša ženska na planetu.

“V resnici sem bolj ranljiv, kot si ljudje predstavljajo.” (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2013

Z ostrimi obraznimi potezami daje vtis človeka surove moči, ki že s pogledom lahko ubije tistega, ki ga pogleda postrani, a kljub temu se je 187 centimetrov visoki francoski igralec Vincent Cassel, ki ga prijatelji kličejo Vinz, z lahkoto prebil v svetu kinematografije. To mu je uspelo predvsem zaradi neobičajne karizme in zmožnosti, da se transformira in prilagodi najrazličnejšim filmskim vlogam. V zelo kratkem času si je priboril mednarodno slavo tako zahvaljujoč romantičnim komedijam kot urbanim dramam. Je sin legendarnega igralca Jeana-Pierra Cassela, ki se je proslavil z vlogami zapeljivega buržoaznega moškega, in novinarke Sabine Litique.

Rodil se je 23. novembra 1966 v Parizu in ima brata Mathiasa, ki je zaslovel kot raper v skupini Assassin, ter 16 let mlajšo polsestro Cécile Cassel, ki je danes prav tako igralka in do katere je že od nekdaj zelo zaščitniški. Od petega do 13. leta je Vincent daleč največ časa preživljal v gledališču in kinu svojega dedka v Arcachonu v južni Franciji. "Živeli smo v sobah ob avditoriju, v katerih so se pripravljali igralci. Spominjam se, da je moja imela eno posteljo in ogledalo, ki je bilo obkroženo z lučkami. Vsakič, ko sem šel v toaleto, sem moral uporabljati kopalnico gledališča, tako da sem si imel možnost ogledati skoraj vse filme, ki so se predvajali v tistem času. Imel sem občutek, kot da živim v največji hišikinu na svetu," se spominja igralec.

Ko je dopolnil 13 let, sta se njegova starša ločila in mama Sabine se je preselila v New York. Takrat je bil prisiljen obiskovati več ameriških šol, v katerih je tudi živel, kar danes opisuje kot zelo negativno izkušnjo: "Prehod iz ene šole v drugo je bil zame zelo stresen, in to je ena od stvari, za katere nikoli ne bom dopustil, da se zgodijo mojim otrokom. Če si odgovoren oče, menim, da moraš skrbeti za otroke in jim posvečati pozornost. Obstaja veliko stvari, ki jih starši svojim najdražjim predstavljajo kot dobre zanje, v resnici pa najbolj ustrezajo prav staršem."

Pri 16 letih je obiskoval neko šolo, v kateri so bili profesorji zelo liberalni, ko je šlo za ohranjanje discipline, zato se je vodljivi Vincent kmalu znašel v slabi družbi. Rezultat tega je bil, da so ga izključili iz šole. Zaradi tega in tudi zaradi močne želje, da bi ga popeljal na pravo pot, mu je oče zagrozil, da ga bo kaznoval in vpisal v pariško šolo, ki je slovela kot ena od najstrožjih izobraževalnih institucij v Franciji.

Obiskovanje cirkuške akademije

Toda spretnemu mladeniču je uspelo obrniti stvari v svojo korist - očeta je prosil za dovoljenje za obiskovanje cirkuške akademije, ki ga je tudi dobil. Na začetku je bil sicer očaran nad cirkuškim sijajem in glamurjem, a že čez nekaj let, ki jih je preživel v znamenju učenja in izvajanja akrobatskih točk, se je zasitil pogostih karnevalskih potovanj. Takrat se je odločil, da se bo vpisal v igralsko šolo Actor's Institute v New Yorku, kjer je končno dobil občutek, da je povsem izpolnjen.

"Resnica je, da sem odraščal na prizorišču snemanj in v zakulisju, zato sem v trenutku, ko sem prevzemal kontrolo nad svojim življenjem oziroma ko sem postal dovolj zrel, da to storim, dojel, s kako veliko lahkoto lahko igram in se vživljam v druge like. Nekoč sem s kolegi iz gledališke skupine odšel na ulico, kjer smo organizirali nekakšen šov program. Takrat se mi je posvetilo, da je igralski poklic tisto, kar me edino zanima in iskreno navdihuje," pripoveduje Cassel in dodaja, da je imel veliko sporov z očetom, ki si je goreče želel, da njegov sin ne bi pristal v svetu filmske industrije: "Z očetom sva se pogosto prepirala, ker nikakor nisva mogla najti skupnega jezika glede igralstva. Jaz sem - v nasprotju z njim - v kinematografijo hotel vnesti inovacije. Želel sem spremeniti določene stvari in nisem se našel v filmih, ki jih je ustvarjal on."

Cirkuške izkušnje so mu v igralski karieri, ki se mu je takrat šele obetala, prišle še kako prav, saj svojih filmskih likov ne gradi le s pomočjo besed, ampak tudi z mimiko in akcijo. Na primer, precej pozornosti posveča načinu, na katerega bo lik, ki ga igra, prižgal cigareto ali se počesal. Morda se je prav zaradi tako skrbnih in natančnih priprav na vloge že leta 1991 pojavil v prvi pomembnejši filmski stvaritvi, komediji z naslovom Les clés du paradis, med snemanjem katere je - čeprav je imel le manjšo vlogo - prvič dojel, da bo igralstvo njegov življenjski poklic.

Le dve leti pozneje je v sodelovanju z režiserjem Mathieujem Kassovitzem posnel romantično komedijo Métisse oziroma Café au Lait, v kateri je prvič zaigral s svojim očetom. Že s to vlogo se je v očeh francoskega občinstva začel počasi vzpenjati. Za njegovo dokončno afirmacijo v svetu francoske kinematografije pa je bila zaslužna drama Sovraštvo iz leta 1995. Film je na filmskem festivalu v Cannesu dobil nagrado za najboljšo režijo, Vincent pa je bil nominiran celo za dva cezarja, in sicer v kategorijah za najboljšega in najbolj obetavnega igralca. Mimogrede, cezar je francoska filmska nagrada, ki slovi kot nekakšen ekvivalent oskarja.

Globalno priznanje njegove vloge judovskega mulca, ki se potepa po pariških ulicah, ga je pripeljalo do filmov v angleškem jeziku. V francosko-ameriški zgodovinski drami Jefferson v Parizu je leta 1995 zaigral ob Nicku Nolteju, s Cate Blanchett in Geoffreyjem Rushem je leta 1998 zablestel v biografskem filmu Elizabeta, Milla Jovovich pa mu je leta 1999 delala družbo v francoski zgodovinski drami Ivana Orleanska. Tisti njegov film, ki izstopa in se še kako razlikuje od drugih, pa je nedvomno francoska romantična drama Stanovanje iz leta 1996. Pa ne toliko zaradi svojega prispevka k svetu sedme umetnosti kot zaradi prelomnice v njegovem zasebnem življenju.

Ko je spoznal Monico ...

Na snemanju je namreč spoznal svojo dve leti starejšo bodočo soprogo Monico Bellucci, zaradi katere je kmalu dobil sloves najsrečnejšega moškega na svetu. Pozneje sta sicer oba priznala, da ni šlo za ljubezen na prvi pogled. Da se kemija med njima ni rodila v trenutku, ampak je bil potreben čas, da so se čustva razplamtela in da sta se odločila, da bosta življenje preživela drug ob drugem. "Takoj ko sem spoznal Monico, sem si nekako pospravil glavo, ker nisem hotel biti tip igralca, ki se le zabava s kolegico iz filma. Menil sem, da se bo to v nekem trenutku prelevilo v katastrofo.

Neverjetno pa je, da se privlačnost med nama ni pojavila takoj in da je moralo miniti nekaj časa, preden sem jo začel osvajati," pravi Vincent in priznava, da je na italijansko igralko, ki velja za eno od najlepših, če ne celo za najlepšo žensko na svetu, sprva gledal kot na manekenko, ki je le zaradi lepote dobila vlogo v filmu: "Ko sem jo prvič ugledal, sem menil, da jo je režiser zaposlil samo zaradi videza, in ji nisem namenjal toliko pozornosti, ker sem bil prepričan, da je le še ena od manekenk, ki si želijo postati igralke. V življenju z Monico pa sem se naučil, da se igralstvo ne vrti le okoli lepote. Je izvrstna igralka in zato ima veliko dela. In jaz ... Kako sem pa potem jaz tako uspešen s tako velikim nosom?"

Kot priznava, se je v igralko zaljubil tudi zaradi odlične duhovne vezi, ki se je spletla med njima. Po treh letih zabavanja se je italijansko-francoski igralski par poročil na francoski rivier, natančneje v Monaku, kjer je leta 1999 potekala precej intimna ceremonija. Čeprav sta oba upala, da bosta imela bolj glamurozno poroko od tihega obreda, na katerem ni bilo niti svatov, sta bila zvezdnika zadovoljna, da sta zelo hitro opravila z vsemi formalnostmi. Na ta način sta se namreč lahko hitro vrnila k svojemu skupnemu življenju in tudi poslovnim obveznostim:

"Na začetku sem bil zelo jezen, ker se je poroka odvila tako hitro, saj sva morala stalno nekam hiteti. Verjemite mi, na ceremoniji sva bila samo midva in spominjam se, da sem nosil celo kratke hlače. Če bi vse to organizirala nekako drugače oziroma bolj glamurozno, bi trajalo mnogo dlje. Kljub temu sva oba prišla do zaključka v smislu, okej, greva se poročit, potem pa bova povabila ljudi in pozneje proslavila z njimi. In tako je tudi bilo."

Predhodnih ljubezenskih zvez se nerad spominja

Svojih predhodnih ljubezenskih zvez pa se precej nerad spominja. "Moje prvo dekle Sophie so ubili v Londonu. Spoznala sva se kot 11-letnika v eni od šol, ki sva jo skupaj obiskovala. Potem je več desetletij nisem videl, a ko sem izvedel, da so jo ubili, sem občutil veliko izgubo," je iskren igralec, za katerega je bila zveza z Monico prva resnejša zveza v življenju. Priznava, da se je prav v njo prvič zaljubil in tudi prvič občutil, kaj pravzaprav pomeni ljubiti.

"V življenju nisem imel veliko deklet, s katerimi bi navezal tesne stike. Bil sem aktiven na področju ljubezenskega življenja, skakal sem iz zveze v zvezo, a te niso trajale dlje kot tri mesece. Monica je moja prva ljubezen in skupaj sva že 15 let. Verjamem, da je bilo to vredno čakanja," je pred približno dvema letoma izjavil igralski zvezdnik in dodal, da sta odločilni vlogi v njegovem življenju odigrali babica in teta, ki sta ga naučili, kako se mora vesti do deklet:

"Mama Sabine je imela zelo majhno vlogo v mojem življenju, še posebej po tem, ko sta se starša ločila, saj je morala takrat zapustiti družinski dom in odpotovati v New York. Babica in teta sta bili ženski figuri, ki sta me naučili vedenja in tega, da moram biti nežen do oseb nasprotnega spola. Tudi s polsestro Cécile, ki je veliko mlajša od mene, sem imel vedno dober odnos in pogosto sem jo prosil za nasvet, kadar me je kaj mučilo."

Z Monico pa si ni delil le zasebnega življenja, ampak tudi poslovno. Sodelovala sta namreč v kar devetih filmskih projektih, med drugim v francoski akcijski kriminalki Doberman, zgodovinski domišljijski akciji Volčja bratovščina, akcijski kriminalki Agents Secrets in erotični komični grozljivki Sheitan, v čemer pa Vincent ne vidi nič slabega.

"Mnogo poročenih moških govori, da nikoli ne bi mogli sodelovati s svojimi soprogami. Nama takšno sodelovanje povsem ustreza, ker nama je zabavno biti skupaj. Z Monico lahko pred kamerami delam, česar ne morem z nobeno drugo igralko. Po drugi strani pa najine poslovne obveznosti strogo ločujeva od zasebnih in nikoli se ni zgodilo, da bi na primer v postelji preizkušala znanje drugega in se tako pripravljala na najine filmske vloge," razlaga Vincent, ki pa priznava, da mu je bilo včasih vendarle težko ločiti realnost od fikcije, zato si nikoli ni mogel do konca ogledati dolge scene iz trilerja Nepovratno, v kateri je dekle, ki jo igra Monica, posiljeno.

Čeprav sta čas pogosto preživljala skupaj, so bila seveda tudi obdobja, ko sta morala zaradi poslovnih obveznosti živeti ločeno. Vincent je bil na primer v Parizu, Monica pa je večino časa preživljala v svoji hiši v Londonu. Ta ločenost pa ju na začetku ni motila. Monica je v nekem intervjuju celo presenetila s svojim liberalnim stališčem glede varanja. Zatrdila je namreč, da bi imela za svojega moža veliko razumevanja, če bi se v njeni odsotnosti odločil, da bo intimne trenutke delil z neko drugo žensko. Kljub takšnim in podobnim izjavam pa je njun zakon vse do nedavnega veljal za enega od najbolj skladnih v Hollywoodu.

Rojstvo prve hčerke Deve

Srečo na čustvenem področju in rojstvo prve hčerke Deve, ki je luč sveta ugledala 12. septembra 2004, pa je spremljal tudi karierni napredek. Po odlično odigrani vlogi v prej omenjenem filmu Volčja bratovščina je imel svojo strast do brazilskega borilnega plesa capoeire priložnost pokazati v akcijskih komedijah Oceanovih dvanajst: Ocean's Twelve in Oceanovih 13. V njih je igral v družbi največjih hollywoodskih zvezdnikov, kot so Brad Pitt, Matt Damon, George Clooney in Al Pacino.

Izkazal se je kot izvrsten igralec, zato so ga vsako leto angažirali za nov filmski projekt. Zaradi svoje nadarjenosti za tuje jezike, ki se jih je sposoben naučiti v zelo kratkem času, je v ruskem jeziku igral v kriminalki Smrtne obljube, v brazilski drami À Deriva pa je govoril portugalsko. Izkazal se je tudi z vlogo v filmu o Jacquesu Mesrinu, ki so ga posneli v dveh delih. Gre za biografsko akcijsko kriminalko Državni sovražnik št. 1, posneto leta 2008, za katero je prejel tudi formalno priznanje, prestižni francoski nagradi cezar in lumiere.

Istega leta je podpisal pogodbo z mednarodno kozmetično hišo L'Oréal in postal zaščitni obraz dišave La Nuit de l'Homme, nove kolonjske vode Yvesa Saint Laurenta. Leta 2009 je prvenec doživel tudi kot pevec, saj je z Belgijko Zap Mama posnel dva dueta, Paroles, Paroles in Non, Non, Non. To pa ga seveda niti slučajno ni tako osrečilo kot rojstvo druge hčerkice Léonie, ki jo je Monica povila 21. maja 2010. Čeprav sta si slavna zakonca želela sina, je v trenutku, ko je v naročje vzel malo štručko, Vincent občutil nekaj, kar je težko opisati z besedami.

"Presrečen sem, da bom imel tri princese, Monico v treh verzijah," je takrat izjavil presrečni očka. Leto 2010 mu je v spominu ostalo tudi zaradi pomembne vloge v trilerju Črni labod, ki je bil v kar petih kategorijah nominiran za oskarja in razglašen za eno od najbolj gledanih in najboljših filmskih stvaritev leta.

Konec družinske idile

Zaradi Vincentovih in Monicinih pogostih potovanj in nekoliko težavnih poslovnih urnikov, ki jima jih nikakor ni uspelo uskladiti, sta se dogovorila, da bosta kupila skupno hišo v Riu de Janeiru, v katero sta se vselila lani. "Odločila sva se, da bova odslej skupaj živela v Riu, ker je to edino mesto na svetu, kjer so ljudje še vedno navdihnjeni s poezijo in s prav vsakim novim dnem. Mislim, da takšne stvari manjkajo ljudem iz Evrope, in to je eden od razlogov, da sva se odločila za selitev v Brazilijo," je takrat pojasnil Cassel, a njuna družinska idila na oni strani velike luže na žalost ni dolgo trajala.

Avgusta je sloviti par, ki so ga nekateri označili za 'lepotico in zver', javnost namreč šokiral z novico, da se po 14 letih zakonskega staža ločuje. Med drugim so Monico opazili, ko je po več prepirih skupaj s hčerkicama zapustila družinski dom. Oba sta sicer zatrjevala, da se ločujeta sporazumno, v medijih pa se je pojavila informacija, da je pravi razlog za ločitev igralkina štiriletna ljubezenska afera z azerbajdžanskim tajkunom Telmanom Ismailovim.

Tudi po slabih novicah pa sta oba ostala profesionalca in nista dovolila, da bi njune težave v zasebnem življenju ovirale njuno bogato poslovno življenje. Monica v Srbiji snema dramo režiserja Emirja Kusturice z naslovom On the Milky Road, Vincent pa ima v fazah postprodukcije in predprodukcije kar štiri filmske stvaritve, triler Child 44, fantazijski romantični triler La belle & la bête (Lepotica in zver), akcijski triler Momentum in dramo Partisan. Kdo ve, kaj se bo zgodilo, ko bodo te obveznosti za njima ... Morda pa bosta vendarle ponovno našla skupni jezik. 

Tim Jeras za revijo Story