Velik uspeh naše modne oblikovalke Maje Ferme

Dela slovenske oblikovalke Maje Ferme so že dolgo cenjena tudi zunaj naše majhne državice.

Velik uspeh naše modne oblikovalke Maje Ferme (foto: Story press) Story press
16. 4. 2015

Sodelovala je s številnimi mednarodnimi in domačimi podjetji, letos pa je sodelovanje sklenila z največjo hollywoodsko filmsko in produkcijsko hišo Warner Bros., za katero je izdelala kolekcijo, ki se ponaša z osveženim dizajnom klasičnih karakterjev Looney Tunesa.

Maja je večkrat nagrajena slovenska oblikovalka, ki je za svoja dela prejela številna priznanja, med njimi tudi nagrado revije Elle za najboljšo večerno kreacijo in pred kratkim nagrado za najboljšo slovensko Haute Couture oblikovalko, ki je razstavljala na svetovni razstavi v Parizu.

Na tednu mode v Ljubljani se je predstavila z novo kolekcijo Maja Ferme Fashion jesen-zima 2015, ki si jo lahko v celoti ogledaš TUKAJ.

In prav ta kolekcija je nastala na podlagi povabila k sodelovanju z največjo filmsko in televizijsko produkcijsko hišo na svetu, Warner Bros.

Ste nagrajena oblikovalka, ki so jo prepoznala mednarodna podjetja, kot so BHS skupina, Unilever in Warner Bros. Entertainment ...

Šele ko sodeluješ s takšnimi multinacionalkami, se zaveš vseh svojih prednosti in pomanjkljivosti kot mali, a izredno inovativen samostojni oblikovalec in podjetnik na vseh področjih, od finančnega do kreativnega in izvedbenega dela. Zame je to neprecenljiva izkušnja, ki me je naučila, kako delati z multinacionalkami, kje so moje prednosti, kje pomanjkljivosti, zakaj sem lahko zanje tako dragocena in kaj je tisto, kar mi lahko ponudijo oni.

Pred kratkim ste podpisali pomembno pogodbo, in sicer boste sodelovali z največjo hollywoodsko filmsko in produkcijsko hišo Warner Bros. Entertainment. Nam zaupate kaj več?

Iz Warner Bros. so me najprej kontaktirali in mi razložili, da se med drugim zanimajo tudi za moje delo, kar se ti sprva zdi neverjetno. V tem času sem bila med drugim izbrana za najboljšega Haute Couture predstavnika iz Slovenije in sem razstavljala na svetovni razstavi v Parizu.

Stvari so se nekako kar zlagale, seveda z veliko predhodnega dela. Nato so sledili sestanki prek Skypa, precej gradiva je bilo treba pripraviti, pozneje je sledil obisk njihovega predstavnika v Ljubljani. Takrat sem si rekla, no, zdaj gre pa očitno zares, moje delo jim je res všeč. Nato sem obiskala njihovo evropsko predstavništvo, pogodba o sodelovanju je bila podpisana in takrat se je pravo delo šele začelo.

Ustvarili boste zanimivo kolekcijo modnih oblačil in dodatkov, navdihnjenih z nepozabnimi risanimi junaki iz Looney Tunesa. Ste kdaj spremljali to risanko?

Seveda, že kot otrok sem imela rada risanke in tudi kot odrasla ženska cenim humor, radovednost, intelekt in spontanost. Nekateri odrasli teh kvalitet nikoli ne izgubijo. Ponavadi so to veliki sanjači, tisti, ki najdejo pot, da ustvarijo nekaj veličastnega, česar ni še nihče do zdaj. Tisti, ki se dotaknejo naših življenj in srca ter za vedno spremenijo svet, ki smo ga poznali.

Kolekcija se bo imenovala That's all folks!, kar je v bistvu zaključek vsake risanke. Ali je to povezano s samim koncem?

S tem naslovom sporočam, da gre za res posebno kolekcijo, izdelano v omejeni seriji, ki se ne bo reproducirala. Na trgu jo bo mogoče dobiti samo do konca leta 2015. Ne gre torej za konec, ampak za posebne izdelke z unikatno zgodbo.

Maja

S čim se ponaša kolekcija? Bodo v njej imeli tudi kakšno glavno vlogo liki iz Looney Tunesa?

Ekskluzivna kolekcija oblačil in dodatkov, ki vsebuje edinstvene kose, je zaznamovana z glavno junakinjo Tweety, ki je s široko odprtimi očmi poletela v prestižen modni svet, kjer se prelevi v modno in trendno ikono v unikatnih modelih Maja Ferme Fashion. Unikatni vzorci, ki so potiskani na tekstil, so oblikovani v klasične oblike s sodobnim pridihom.

Tweety bo tako zaznamovala vaše edinstvene kose in se tako zavrtela v prestižni modni svet. Kako je potekalo ustvarjanje in kakšno vlogo bo imela?

Kot vedno se zgledujem po preteklosti, kar je bilo tokrat nujno potrebno, saj je bilo treba črpati iz bogatega arhiva Warner Bros., preučiti njihovo zgodovino, upoštevati številna pravila, obenem pa sem morala inovativno osvežiti dizajn, ne da bi kršila napisana pravila in njihovo usmeritev.

Poleg vsega tega sem želela ostati zvesta sebi, slediti svoji filozofiji in vnesti karakterje na oblačila in torbice, da bodo delovali sofisticirano, a mladostno hkrati. Na oblačila za prosti čas lahko vsakdo 'prilepi' risane karakterje, na dnevna in večerna elegantna oblačila pa je bil že izziv.

Komu bo namenjena kolekcija?

Kolekcija je namenjena odločni ženski z veliko smisla za humor.

Kaj menite o sodelovanju s tako pomembno in odmevno produkcijsko hišo?

Od nekdaj sem imela v glavi, da bom nekoč delala z eno od največjih hollywoodskih hiš, in zdaj mi je to ponujeno. Ko so me kontaktirali, sem si rekla: "Nikoli ne dobimo vizije, ne da bi imeli moč, da jo tudi uresničimo."

Napisala: MIMA (za Story)
Fotografije Primož Predalič, Story press