Vanessa L. Williams: V mladosti je bila promiskuitetna in uporniška

Pevka, igralka, producentka in nekdanja manekenka Vanessa L. Williams, ki je zaslovela kot prva temnopolta miss Amerike, je po škandalu, v katerega je bila vpletena na začetku kariere, kot feniks vstala iz pepela in požela velik uspeh. Močna in samostojna ženska, ki nikoli ne obupa nad svojimi željami, je postala navdih in vzornica mladim.

“Nimam težav s staranjem. Z leti imam več moči, več nadzora in manj strahu.” (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2014

Vanessa Lynn Williams se je glasbenima učiteljema Helen L. Tinch in Miltonu Augustinu Williamsu mlajšemu, ki sta v državni šoli predavala solo petje in glasbeno kulturo, rodila 18. marca 1963 v Millwoodu v ameriški zvezni državi New York. Njena presrečna mama je veselo novico o rojstvu hčerke s prijatelji delila kar prek čestitke za rojstni dan, na kateri je pisalo:

"Tukaj je - miss Amerike!"

Kot da bi vedela, da bo njena hčerka 20 let pozneje to dejansko tudi postala in se zapisala v zgodovino ... Vanessa in njen štiri leta mlajši brat Chris, ki je danes prav tako igralec, sta po starših podedovala strast do glasbe in scenske umetnosti. Bodoča zvezdnica je imela veliko obšolskih dejavnosti, med drugim je hodila na tečaj stepa in modernega ter klasičnega plesa, igrala pa je tudi klavir, trobento in violino. Njena 'glavna' učitelja pa sta bila prav njena starša, ki sta jo ves čas neizmerno in brezpogojno podpirala:

"Oče je znal vse. Od popravljanja pohištva in strehe do plesa, petja, igranja inštrumentov in prenašanja svojega znanja na druge. Bil je čudovit človek in morda sem prav zaradi njega postavila visoke standarde, ko sem iskala moškega svojega življenja. Mama pa je bila po drugi strani zame nekakšna življenjska učiteljica. Vedno me je bodrila in nikoli ne bom pozabila enega njenih prvih nasvetov: 'Ker si črnka, se moraš potruditi veliko bolj od drugih, da bi te ljudje sploh opazili.' In jaz sem vedno dajala vse od sebe, zato sem tudi postala to, kar sem.

" Vanessa, ki se je ves čas trudila, da bi bila najboljša v stvareh, ki jih je počela, je imela torej krasen odnos s staršema, a je v svoji knjigi You Have No Idea, ki jo je leta 2012 napisala skupaj z mamo, vendarle razkrila tudi nekatere šokantne podrobnosti iz svoje preteklosti, ki si jih nekoč ni upala deliti z njima. Kot desetletnico jo je spolno zlorabila 18-letna hčerka prijateljev njenih staršev, posledica tega pa je bila, da je bila Vanessa med odraščanjem promiskuitetna in uporniška:

"Ko sem bila nekoč kot učenka petega razreda na poletnem izletu s prijateljicami in družino, je k meni prišlo neko dekle, precej starejše od mene, in mi reklo, naj ne govorim o tem, kar se bo zgodilo to noč. Vedela sem, da to, kar mi počne, ni prav, a sem bila preplašena in nisem smela nikomur povedati, celo najbližjim ne. O tem sem molčala vse do pisanja te knjige. Ko se ozrem na svoje srednješolske dni, lahko vidim, kako zelo je ta izkušnja vplivala na moje najstniško življenje."

Danes se z nasmeškom na obrazu spominja, da je bila prav zaradi svoje razposajenosti pogosto pod strogim nadzorom staršev. Nekoč sta mama in oče celo snela vrata njene sobe, da ni imela niti trenutka zasebnosti. "Ah, sploh ne morem povedati, kaj vse sem počela in kako noro življenje sem živela. Odplazila sem se iz hiše in odšla k fantu, potem pa se več dni nisem vrnila domov. Vse to se je končalo s kaznimi, po principu akcija - reakcija. Izpustila sem celo lastni maturantski ples, v nekem trenutku pa sem izgubila tudi vrata svoje sobe," pravi Vanessa, ki je v zadnjem letniku srednje šole splavila. Čeprav je živela tako uporniško, pa si je postavila visok cilj, kar dokazujejo tudi njene besede v šolskem letopisu: "Vanessa, kmalu se vidimo na Broadwayu!"

Golo fotografiranje in prva temnopolta miss Amerike

Po srednji šoli, ki jo je končala z visokim povprečjem, so ji ponudili predsedniško štipendijo za dramske umetnosti in mesto na prestižni univerzi Carnegie Mellon v Pittsburghu. Kljub izredni priložnosti, da bi postala ena od le 12 študentov omenjene fakultete, pa se je odločila za študij umetnosti na univerzi Syracuse. Podobno kot v srednji šoli je tudi kot študentka kazala izredno nadarjenost za igralstvo in petje, da bi zaslužila kakšen dolar, pa se je v prvem letniku prijavila za mesto asistentke lokalnega fotografa Toma Chiapela.

Ta je bil povsem posvečen svojemu poslu in je pogosto organiziral fotografiranja, ki so vključevala tudi gole ženske modele. Ker ga je navdušila Vanessina lepota, jo je vprašal, ali bi se bila pripravljena fotografirati gola s še enim dekletom, da bi preizkusil nove koncepte tehnike silhuete z dvema modeloma. Po nekaj dneh je prejel pritrdilen odgovor in leta 1982 je posnel dve seriji fotografij z Vanesso, ki je drugemu fotografu pozirala še za tretjo serijo. Nezadovoljna s provokativnostjo, ki jo je pokazala na zadnjih fotografijah, je zahtevala, da negative uničijo.

Se je pa kljub temu še naprej udejstvovala na lepotnem področju. Že leto dni pozneje so jo prijatelji nagovorili, da sodeluje na izboru za miss univerze Syracuse, pozneje pa se je udeležila še tekmovanja za miss New Yorka. In oba naslova je osvojila z lahkoto! Izbor za miss Amerike v Atlantic Cityju pa se je izkazal za usodnega, saj ji je za vedno spremenil življenje. V upanju, da ji bo uspelo zaslužiti nekaj denarja za nadaljevanje študija, se je Vanessa v omenjenem mestu pojavila povsem sproščena, brez posebnih pričakovanj. Ko je stopila na brv, se sprehodila po njej in predstavila svoje izredne glasovne zmožnosti, pa je potolkla vso konkurenco. Sedemnajsti september 1983 spada med zgodovinske datume, saj so na ta dan razglasili prvo temnopolto miss Amerike - Vanesso L. Williams! V tistem trenutku je bila prepričana, da je na poti do uspeha in slave ne more prav nič več ustaviti, a že nekaj mesecev pozneje ji je zmaga prinesla tudi težke trenutke, saj je prejemala številne grožnje s smrtjo.

Rasistični izpadi

"Nisem si mogla niti predstavljati, da bom tako potrta, ker sem postala miss Amerike. Ljudem se moram opravičevati, ker je moj fant belec. Redno prejemam grožnje črnske populacije, ki trdi, da nisem dovolj črna, da bi nosila naziv prve črnke, ki je izbrana za miss. Po drugi strani pa belce moti, da je črno dekle razglašeno za predstavnico njihove dežele," je v tistem obdobju svoje muke opisovala Vanessa, ki se je še velikokrat spopadala z rasističnimi izpadi:

"Pri 29 letih sem v glamurozni, prelepi črni obleki pela za predsednika na nekem svečanem dogodku. Po nastopu na odru, ki je bil pospremljen z gromkim aplavzom, sem odšla do bifeja, da bi si postregla. Ko sem se s krožnikom v roki približevala svoji mizi, ga je neka ženska kar zgrabila, ker je mislila, da sem ga prinesla njej. Niti pogledala me ni, samo opazila je, da sem črnka, in takoj pomislila na to, da sem tam zato, da bi jo stregla."

Številne rasistične komentarje in grožnje ji je sicer uspelo prebroditi, ni pa slutila, da bo na površje izplavalo nekaj, kar ji bo povsem uničilo ugled in zaradi česar bo morala vrniti krono najlepše Američanke. Omenjene Chiapelove fotografije, nastale leto dni pred izborom za miss Amerike, na katerih je gola, so namreč objavili brez njene odobritve. Najprej so jih ponudili Hughu Hefnerju, lastniku Playboya, a jih je zavrnil in pozneje svojo odločitev pojasnil takole:

"Vanessa Williams je prelepa ženska. Nikoli pa si nisem želel, da bi imel te fotografije v svoji reviji. Niso bile avtorizirane in vedel sem, da bodo zanjo predstavljale vir stalne sramote." Na žalost pa je obstajal nekdo, ki je želel objaviti njene razgaljene fotografije in z njimi zaslužiti. To je bil Bob Guccione, urednik revije Penthouse. Potem ko so bile sporne fotografije objavljene v omenjeni reviji, se je morala Vanessa soočiti z javnostjo in tudi s svojima staršema:

"Najtežje od vsega mi je bilo pogledati starša in jima povedati, kaj sem naredila. S solznimi očmi sem jima sporočila novico, onadva pa sta me samo objela in mi rekla, da me imata rada. To me je rešilo. Dan po objavi fotografij sem se z očetom vozila v avtu in spominjam se, da me je v nekem trenutku pogledal, se nasmehnil in rekel: 'Vanessa, tokrat si pa res zafrknila, kajne?'."

Ostala je brez krone in brez časti

Vanessa pa ni ostala le brez krone, ampak tudi brez časti, da to krono preda naslednji miss Amerike, in brez možnosti, da se kot miss prebije v svet šovbiznisa, o katerem je tako dolgo sanjarila. Njena tožba, v kateri je zaradi objave neavtoriziranih fotografij zahtevala vrtoglavih 500 milijonov dolarjev odškodnine, ni bila uspešna, glasbeni in filmski producenti pa so jo vztrajno zavračali:

"Prvih nekaj mesecev mi je bilo težko izgovoriti svoje ime. Ne morem vam opisati občutka, ko nekaj plačaš s kreditno kartico, blagajničarka pa te pogleda in glasno vpraša: 'Ali niste vi tista miss Amerike, ki se je morala zaradi provokativnih fotografij odpovedati kroni?' Počutila sem se, kot da se bom vsak čas ugreznila v zemljo."

V tistih težkih trenutkih jo je tolažila le misel na to, da se takrat, ko se enkrat dotakneš dna, lahko le še povzpneš. Da torej slabše ne more biti. "Nisem niti lezbijka niti cipa in nekako bom že poskrbela, da mi bodo ljudje verjeli. In ti ljudje bodo kupovali moje albume," se glasi njena slovita izjava iz tistega časa, ki jo je dala za revijo People. Vanessa je takrat dejansko ukrepala, po hitrem postopku zaposlila tiskovnega predstavnika Ramona Herveyja II. in poskrbela, da se je njeno življenje korenito spremenilo.

Vrnitev v središče pozornosti javnosti

Ker je bila vztrajna v nameri, da polepša sliko o sebi, se je s svojo prvo veliko vlogo v filmu The Pick-up Artist leta 1987 vrnila v središče pozornosti javnosti. Istega leta se je poročila s 13 let starejšim Ramonom in mu povila tri otroke, danes 26-letno Melanie, 24-letno Jillian in 21-letnega Devina. Zakon je trajal deset let in v tem času je Ramon svojo soprogo kot menedžer zastopal v poslovnem svetu ter poskrbel, da je postala to, o čemer je od nekdaj sanjala. Kmalu so sledile vloge v filmih Eraser, Soul Food, Zapleši z mano, Shaft ...

Mimogrede, nekoč je Vanessa izjavila, da nikoli ne bo pozabila besed svojega izkušenega kolega Arnolda Schwarzeneggerja, s katerim je igrala v akcijski drami Eraser:

"Nekoč mi je pristopil na snemanju in rekel: 'Tvoja kariera je podobna moji. Na začetku naju ljudje niso jemali resno. Poznali so naju samo zaradi najinih teles oziroma nazivov, mister univerzum in miss Amerike, tako da so naju že v startu odpisali. Toda midva sva pokazala, da sva še kako pogumna!'"

Med letoma 2006 in 2010 je v priljubljeni ABC-jevi komično-dramski seriji Grda račka upodabljala Wilhelmino Slater in si s to vlogo priigrala kar tri nominacije za emmyja. Ko je bilo snemanja konec, se je pridružila damam iz nekoč planetarno popularne serije Razočarane gospodinje, v kateri je igrala bogato in razvajeno Renee Perry, predlanskem in lani smo jo lahko gledali v seriji Park avenija 666, znana pa je tudi po tem, da je 'posodila' glas stevardesi v komični animirani seriji Phineas in Ferb.

Vzporedno z igralsko pa se je razvijala tudi njena glasbena kariera. Izdala je osem studijskih albumov, med katerimi so bili najpopularnejši debitantski The Right Stuff, The Comfort Zone (singel Save the Best for Last je postal velik mednarodni hit) in The Sweetest Days. Zaradi albumov, ki so se prodali v več milijonih primerkih, je bila 11-krat nominirana za grammyja, pesem Colors of the Wind, ki jo je zapela za Disneyjev animirani film Pocahontas, pa je bila leta 1996 nagrajena z oskarjem za najboljšo izvirno pesem.

Uspeh v glasbeni industriji ji je na široko odprl vrata Broadwaya, kjer je med drugim zaigrala v predstavi Into the Woods in si prislužila nominacijo za tonyja. Ker se je dokazala kot umetnica in kot ženska, so poslovne ponudbe prihajale z vseh strani. V poznih devetdesetih je postala prva Američanka afriškega porekla v vlogi zaščitnega obraza kozmetičnega giganta L'Oréal, takrat pa je ustanovila tudi svoje podjetje ReVitalistic, ki proizvaja izdelke za nego kože. Izkazala se je tudi v vlogi povezovalke številnih kulturnih dogodkov in dvakrat sodelovala v ameriški verziji priljubljenega televizijskega šova Milijonar, v kateri je priigrala 50 tisoč dolarjev, ki jih je podarila v dobrodelne namene.

Z nekdanjima soprogoma je v lepih odnosih

Ob vseh obveznostih, povezanih s poslovnim področjem in vzgojo otrok, si je zaželela, da bi imela ob sebi pravega moškega. Svojega drugega soproga je po spletu naključij spoznala v neki restavraciji, v kateri ji ga je leta 1998 predstavila njegova tedanja srčna izbranka, televizijska voditeljica, igralka in nekdanja manekenka Tyra Banks.

"Situacija je bila zelo komična. S tedanjim fantom sem vstopila v neko restavracijo in za točilnim pultom opazila svojega nekdanjega soproga Ramona. Pozdravila sem ga, potem pa sva šla s fantom v zgornje nadstropje, kjer sva srečala Tyro Banks, ki mi je predstavila svojega fanta Ricka Foxa, košarkarja iz lige NBA. Iz današnje perspektive se mi zdi to smešno, saj so bile v tistem trenutku na istem mestu moja nekdanja, tedanja in bodoča ljubezen," je pozneje razkrila v nekem šovu.

Na žalost pa tudi zakon s Foxom, s katerim se je poročila septembra 1999 in mu 1. maja 2000 povila hčerkico Sasho Gabriello, ni dolgo trajal. Sredi leta 2004, ko je tabloid The National Enquirer objavil fotografije, na katerih se je Rick poljubljal in objemal z drugo žensko, je bilo vsega konec. Ko so jo nekoč vprašali, ali je še vedno v stikih z nekdanjima soprogoma, je odgovorila, da drugače sploh ne more biti.

"Seveda, slišimo se pretežno zaradi otrok in menim, da je normalno, da imamo dober, zdrav in naraven odnos. Zahvalni dan in božič vedno proslavljamo skupaj. Prvi soprog kuha, drugi čisti, otroci in jaz pa uživamo," je v smehu dejala Vanessa, ki se je zaradi stališča, da se človek nikoli ne sme nehati posvečati sebi, 25 let po tem, ko je študij obesila na klin, vrnila v študentske klopi univerze Syracuse in diplomirala. S tem je še enkrat dokazala, da je treba vedno gledati naprej, izpopolnjevati svoje talente, se učiti in izobraževati. Njena življenjska zgodba pa je vsem nam pokazala, da človek nikoli ne sme obupati nad svojimi sanjami.

Napisal: Tim Jeras