Umrla je Helen Gurley Brown

Helen Gurley Brown, ki je vodila revijo Cosmopolitan od njenega prvega leta izhajanja 1965 do 1997, je umrla ta ponedeljek v starosti 90. let.

15. 8. 2012

Cosmopolitan ima častitljivo zgodovino, saj datira v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je večina takratne generacije napredno mislečih, mladih in samskih žensk pričela uživati novo stopnjo svobode.

Duh tistega časa je v besede znala ujeti prav Helen Gurley Brown, ki je do takrat pisala reklamne slogane, v prostem času pa napisala roman o mladi ženski, ki si upa zajemati življenje z veliko žlico.

Njena knjiga Seks in samsko dekle je čez noč postala uspešnica, Helen pa se je posvetilo, da bi dekleta, ki jih je knjiga tako navdušila, da so jo praktično zasula s pismi, lahko nagovorila z revijo. Po več zavrnitvah različnih založniških hiš so Helen prisluhnili pri založbi Hearst. Prvi številka Cosmopolitana, ki je nastala pod taktirko Helen Gurley Brown, je izšla septembra 1965, ženske pa so revijo, v kateri so med drugim objavili tudi prispevek o kontracepcijski tabletki, ki je bila takrat še nekaj novega, dobesedno razgrabile ...

"Vedela sem, da ženske seksajo in uživajo pri tem," je povedala Helen.

"Želela sem, da bi bila moja revija njihova najboljša prijateljica, platforma, s katere bi jim lahko povedala, česa sem se sama naučila, in spregovorila o stvareh, o katerih se dotlej ni govorilo. Hotela sem povedati resnico: da je seks ena od treh najboljših stvari na svetu, pri čemer niti ne vem, kateri sta drugi dve."

Več o tem v ekskluzivnem prispevku v čast Helen Gurley Brown na portalu ameriškega Cosmopolitana.