Umrl je David Bowie, sloviti glasbenik s kontroverznim zasebnim življenjem

Na dan je prišla tragična vest. Sloviti britanski glasbenik in igralec David Bowie, ki je 8. januarja letos prazoval 69. rojstni dan, je izgubil bitko z rakom in umrl v krogu svoje družine.

Umrl je David Bowie, sloviti glasbenik s kontroverznim zasebnim življenjem (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2016

Novica o smrti tega priljubljenega glasbenika je toliko bolj presenetljiva, saj razen najožjih družinskih članov in prijateljev, praktično nihče ni vedel, da je pevec bolan.

Še več, vsa medijska pozornost je bila usmerjena na izid njegovega zadnjega albuma Blackstar.

In kdo je sploh bil legendarni glasbenik, ki ga je v mladosti zaznamovala huda poškodba očesa?

Preden bereš naprej, stisni 'play':

David Bowie se je kot David Robert Jones rodil 8. januarja 1947 v četrti Brixton v južnem Londonu.

Njegova mama Margaret Mary 'Peggy' Burns je delala kot natakarica, oče Haywood Stenton 'John' Jones pa je kruh služil kot promotor dobrodelne organizacije Barnardo's.

Že v vrtcu je David veljal za nadarjenega posebneža, nagnjenega k pretepanju, pri desetih letih pa je začel obiskovati glasbeni tečaj in zablestel.

Učitelji so ga ocenili kot zelo talentiranega dečka z izrednim umetniškim izrazom, ki je bil precej neobičajen za njegovo starost.

Zanimanje za glasbo je v njem vzbudil njegov oče, ko je domov prinesel gramofon in plošče Fats Domina, Elvisa Presleyja in skupine The Platters.

David je pozneje povedal, da je imel prav Presley največji vpliv nanj, saj je prvič v življenju videl svojo sestrično, kako skače na njegovo glasbo.

Prvi pravi inštrument, s katerim je pustil pečat v svetu glasbe, so bile ukulele, kmalu pa je začel igrati tudi klavir.

Kljub neizmerni ljubezni do glasbe se je vpisal v srednjo tehniško šolo.

Ob polbratu Terryju Burnsu se je začel zanimati tudi za džez, mama pa mu je leta 1961 kupila prvi plastični altovski saksofon, ki se ga je naučil igrati ob glasbenikih iz svoje četrti.

Leto dni pozneje je staknil poškodbo, ki jo je spretno izkoristil kot del svojega prepoznavnega imidža.

David

Njegov zvesti prijatelj George Underwood ga je v pretepu, ki se je razvnel zaradi nekega dekleta, namreč udaril s pestjo v oko.

Bilo je tako hudo, da je moral kar štiri mesece preživeti v bolnišnici, kjer je prestal niz operacij, a bogovom v belem kljub silnemu trudu ni uspelo povsem rešiti njegovega vida, zato je imel vse življenje deformirano vidno percepcijo.

Barva njegove šarenice je sicer še vedno modra, a ker je zenica za vedno ostala razširjena, je videti, kot bi bilo njegovo levo oko drugačne barve od desnega.

David

David, ki je z Georgeem kljub incidentu ostal v prijateljskih odnosih, je nadaljeval svojo pot in plastični saksofon kmalu zamenjal s pravim.

Že pri 15 letih je ustanovil svojo prvo skupino, The Konrads, ki pa jo je kmalu zapustil, ker je bil razočaran nad neambicioznostjo preostalih članov.

Ko je končal srednjo šolo, je staršema povedal, da želi postati pop zvezdnik, zato je mama takoj poskrbela, da so ga zaposlili kot električarja.

Toda ta električar je bil še vedno navdušen predvsem nad glasbo in kmalu je postal član skupine King Bees, dobil pa je tudi prvega menedžerja.

Skupina resnici na ljubo ni bila ravno uspešna in tudi z novim bendom Riot Squad ni požel večjega uspeha, potem pa je srečo poskušal še s spremembo imena.

Nadel si je umetniško ime David Bowie, za katero je navdih našel v teksaškem vojaku in revolucionarju Jimu Bowieju in nožu, ki ga je uporabljal.

Prvi solistični singel The Laughing Gnome je objavil leta 1967, šest tednov pozneje pa je sledil še prvi studijski album s preprostim naslovom David Bowie. Ker uspeha ni bilo, se je odločil, da si bo vzel dveletni premor.

V tem času je spoznal Lindsayja Kempa, učitelja plesa, igre, gibanja in pantomime, ki ga je očaral s svojim življenjskim slogom in osebnostjo.

Prav Kemp ga je prepričal, da je začel študirati dramsko umetnost, potem pa ga je spoznal s plesalko Hermione Farthingale, ki je postala Davidova prva velika ljubezen.

Herminoe

Oba je angažiral v neki gledališki predstavi in rdečelasa lepotica ga je takoj povsem prevzela. Zaljubila sta se, najela stanovanje v Londonu in zaživela skupaj.

''To je bilo obdobje, ko je ustvarjal album Space Oddity. Prvič se je odselil od doma in bil je navdušen nad tem, da ima stabilen, srečen dom in da živi brez staršev. Vse to je spodbudilo njegovo kreativnost in že tedaj, pod vplivom Kempa, se je začel zavedati svoje pojave in pomembnosti ikonografije,'' je pozneje povedala Hermione.

Njuno domovanje je bilo 'sedež' skupine Turquoise, v kateri je bil poleg Davida in Hermione tudi kitarist Tony Hill, leta 1968 pa je Tony trio zapustil, nadomestil ga je John Hutchinson in nastal je bend Feathers.

Istega leta sta zaljubljenca odpotovala na Škotsko, kjer sta preživela nekaj tednov s tibetanskimi lamami. To so bili njuni zadnji srečni dnevi.

Hermione se je namreč vendarle želela bolj osredotočiti na kariero plesalke in igralke, se posledično udeleževala številnih avdicij in bila zaradi potovanj pogosto odsotna.

Ko je odšla na Norveško snemat muzikal Song of Norway, je razmerje z Davidom začelo počasi, a z gotovostjo razpadati.

Na snemanju je namreč spoznala plesalca Stephena Reinhardta in se zaljubila, David pa je ravno v tistem času končal album Space Oddity in nanj uvrstil pesem Letter to Hermione, v kateri je pel o tem, kako zelo jo pogreša in trpi.

David

''Poskušal sem jo vrniti s pesmijo, a preprosto ni šlo. Nikoli več je nisem videl,'' je dejal. Na vprašanje, kaj meni o pesmi, ki jo je David napisal njej, je Hermione prav pred kratkim hladno odgovorila:

''Da, to je lepa ljubezenska pesem, a ne verjamem, da jo je posvetil meni. To bi lahko napisal komurkoli.'' David pa je vedno zatrjeval, da ga je konec razmerja s Hermione povsem sesul.

Kakorkoli že, pesem Space Oddity, ki govori o fiktivnem astronavtu majorju Tomu v vesolju, je izšla 11. julija 1969, le pet dni pred tem, ko je Apollo 11 s prvo človeško posadko poletel na Luno. Pesem je postala ultimativna številka ena na top lestvicah in Davida izstrelila med zvezde.

Poslušaj jo:

Takrat je bil že dva meseca v zvezi z Mary Angelo Barnett, ki je imela tako močan vpliv na Davida, da so se posledice poznale tudi v njegovi karieri, kar je spravljalo ob živce njegovega menedžerja Kennetha Pitta.

Mary

''Ko sva začela hoditi, mi je rekel, da ni ravno zaljubljen vame, a se je sčasoma zaljubil, saj je ugotovil, da ga podpiram in mu pomagam pri karieri. Pravzaprav sem bila njegova zvesta spremljevalka, čeprav to zame ni bil sanjski zakon. Vajena sem bila, da me starši gledajo kot princeso, in to sem pričakovala tudi od soproga,''

je pojasnila Angela, ki je Davidu 30. maja 1971 povila sina Duncana Zowieja Haywooda Jonesa, krajše Zowieja Bowieja, ki je danes znan kot filmski režiser Duncan Jones.

Prav Angela je glasbenika spodbujala k poudarjanju njegove androgenosti, na kateri je gradil popularnost in prepoznavnost.

Leta 1970 je objavil tretji studijski album The Man Who Sold the World, ki ga je promoviral na ameriški turneji in osupnil s svojim imidžem. V obdobju, ko so vsi rokerji prisegali na džins, je začel nositi obleke in oprijete pisane kombinezone.

John Mendelsohn, glasbeni kritik slovite revije Rolling Stone, je med drugim napisal, da Davidov videz vzbuja občudovanje in zmedenost hkrati, saj neverjetno spominja na dvojnico Lauren Bacall.

Lauren

Leta 1973 je sledil še dokumentarni koncertni film Ziggy Stardust and the Spiders from Mars in takrat je Ziggy Stardust postal njegov alter ego.

Njegova glasbena kariera je bila torej v razcvetu, zakon z modelom, igralko in glasbenico Angelo, ki se je očetu Angležu in mami Poljakinji leta 1949 rodila na Cipru, pa je bil podvržen številnim preizkušnjam.

Njuna ljubezenska zgodba se je začela leta 1969 v Londonu, kjer sta se spoznala prek skupnega prijatelja.

Poroka, ki se je zgodila 19. marca 1970, je bila skromna, večno zvestobo sta si zaobljubila kar na matičnem uradu v londonski četrti Bromley, in čeprav ni šlo za veliko ljubezen na prvi pogled, ji je zvezdnik sčasoma posvetil dve pesmi, The Prettiest Star in Golden Years.

Angela ga je spremljala na mednarodnih turnejah po vseh celinah, a kljub temu ni mogla preprečiti težav, v katerih se je znašel.

Leto dni po poroki je objavil album Hunky Dory in naznanil, da je homoseksualec, čeprav v resnici ni bil.

To obdobje je opisano tudi v biografiji Micka Jaggerja, v kateri piše, da je bil vodja legendarne skupine The Rolling Stones v ljubezenskem razmerju z Bowiejem, kar pa nikoli ni bilo uradno potrjeno.

David

Sredi sedemdesetih pa je javnost izvedela, da je David odvisen od mamil.

20. novembra 1975, na dan smrti španskega diktatorja Francisca Franca, je sedel v televizijskem studiu in čakal na intervju, na prijazno prošnjo voditelja, da bi del svojega termina odstopil novicam iz Španije, pa se je odzval z besedami, da to ne pride v poštev.

Hladna reakcija je v kombinaciji z intervjujem, v katerem je bil povsem izgubljen in je ves čas govoril nepovezano, poskrbela, da je javnost izvedela, da je odvisen od kokaina in da je že nekajkrat vzel prevelik odmerek.

Kmalu je zapadel v nove kontroverznosti.

Med promocijsko turnejo albuma Station to Station, ki je izšel leta 1976, je izjavil, da je Anglija profitirala zahvaljujoč fašističnim vodjem, na meji med Rusijo in Poljsko pa so pri njem našli celo nekaj fašističnih simbolov.

Ko se je istega leta pred koncertom v Londonu v mercedesu kabrioletu vozil po angleški prestolnici, so ga zalotili, ko je oboževalcem odzdravljal s fašističnim pozdravom.

Zaradi vsega tega je zapustil Anglijo in se umaknil v Švico, a idilično okolje je bilo le navdih za še večjo odvisnost od kokaina.

Vtistem obdobju se je posvetil slikanju in zbiranju del moderne umetnosti. Leta 1976 se je preselil v Zahodni Berlin, se povezal s tamkajšnjo glasbeno sceno in začel spoznavati elektronsko glasbo.

Odvisnosti od mamil se je uspešno ozdravil in leta 1977 objavil album Low, ki je nastal pod vplivom glasbe skupine Kraftwerk.

David

Ob koncu sedemdesetih in v začetku osemdesetih je svoj status superzvezdnika počasi spreminjal v status megazvezdnika in prav zaradi tega je začel njegov zakon počasi razpadati.

Leta 1980, po napornem vlačenju po sodiščih, je Angela odšla s 500 tisoč funti, njemu pa je pripadlo skrbništvo nad devetletnim Duncanom. Angela nikoli več ni izrazila želje, da bi videla svojega sina, zato Duncan danes ne želi govoriti o njej.

Prav pred kratkim je priznala, da je odvisna od alkohola in mamil, z nekdanjim soprogom pa nikoli več ni spregovorila niti besedice.

''Moj nekdanji soprog David Bowie rad seksa v troje z moškimi in ženskami. Zaradi njegove promiskuitetnosti sva zamudila na lastno poroko,''

je lani povedala nekdanja manekenka, ki je razložila, da je slavni glasbenik večer pred poroko v njuno londonsko stanovanje prišel z neko lepotico, ki jo je 'pobral' v nočnem klubu:

''Zapeljala sva jo in noč smo preživeli skupaj. Ko sva se zbudila, sva ugotovila, da zamujava na ceremonijo.''

To pa še ni vse!

Angie, kot jo ljubkovalno kličejo najbližji, je še razkrila, da je bil njen nekdanji soprog v sedemdesetih letih nor zaradi kokainske odvisnosti. Nekoč jo je menda poklical iz Amerike in trdil, da so ga ugrabili demoni, pozneje pa je izvedela, da ga je v resnici preganjal preprodajalec mamil, ker mu je dolgoval denar.

Dodala je še, da se glasbenik od sedemdesetih let, ko je bil po njenem nor zaradi kokainske odvisnosti, do danes ni kaj dosti spremenil. Po njenem prepričanju s sedanjo soprogo Iman živi v odprtem razmerju in še vedno seksa z moškimi.

David je v osemdesetih, ko je ustvarjal pop glasbo, preživljal najbolj sijoče trenutke svoje kariere, njegovo zasebno življenje pa so takrat zaznamovale večinoma bežne avanture.

Tina

Med lepotice, ki naj bi mu grele posteljo, so prištevali Elizabeth Taylor, Bianco Jagger, Tino Turner in Melisso Hurley.

Ukrotila ga je šele temnopolta lepotica Iman, ki jo je spoznal leta 1992. Iman Mohamed Abdulmajid, po poreklu Somalka, je bila - preden je spoznala Davida - prav tako poročena, in sicer dvakrat.

Prvič z neznanim Somalcem, drugič pa s tedanjim košarkarskim zvezdnikom Spencerjem Haywoodom, s katerim ima hčerko Zulekho Haywood, rojeno leta 1978. Ločila sta se leta 1987, tri leta pozneje pa se je Iman odpravila na Bowiejev koncert, na katerem sta se v zaodrju tudi na hitro videla.

Zaljubila sta se oktobra 1990, ko je frizer Teddy Antolin, ki je skrbel za pričeski obeh, organiziral zmenek na slepo.

Iman

''Že tisti večer, ko sem jo videl, sem si začel izmišljevati imena za najine otroke,'' je David pozneje priznal, da je šlo za ljubezen na prvi pogled. Kljub temu pa je bila osem let mlajša Iman previdna:

''Niti na misel mi ni prišlo, da bi se poročila z rokovskim zvezdnikom, a David me je prisilil, da sem spremenila mnenje.''

Kmalu po prvem zmenku je Iman službeno odpotovala v Pariz:

''Ko sem vstopila v hotelsko sobo, je bila prepolna mojega najljubšega cvetja, gardenij, na mizi pa me je čakalo Davidovo sporočilo. Ob vrnitvi v Los Angeles me je pričakalo novo presenečenje. Ko so se odprla vrata letala, je bila tam množica fotografov, ki so nekoga fotografirali. Sredi tistega direndaja je stal David z rožami v roki in bil nasmejan do ušes. Ni mu bilo mar, da bodo vsi izvedeli. To me je navdušilo.''

Z namenom, da bi dokončno osvojil njeno srce, jo je popeljal v Pariz, na romantično zasebno križarjenje po reki Seni. Ko je ladja priplula do Pont Neufa, ji je zapel pesem April in Paris in jo zaprosil.David

Na zasebni civilni ceremoniji v Švici, natančneje v Lozani, sta se poročila 24. aprila 1992, 6. junija istega leta pa sta si poročne zaobljube izmenjala še v cerkvi v Firencah.

Med 70 povabljenci so bili tudi nevestini sorodniki iz Somalije ter seveda ženinova družina in prijatelji iz Anglije, Davidova poročna priča pa je bil njegov sin Duncan. Za piko na i njuni ljubezni je 15. avgusta 2000 poskrbelo rojstvo hčerke Alexandrie Zahre Jones.

''Še pred nekaj leti ni imela pojma, da sem bila model. Vedela je samo, da imam kozmetično podjetje. Enako je tudi z Davidom. On je zanjo samo očka, čeprav opaža, kako ljudje reagirajo, ko ga vidijo. Toda nihče ji ne želi lagati. Če se bo nekega dne hotela pogovoriti o tem, ji bova vse povedala,'' je pojasnila Iman.

''Za uspešen zakon se morate veliko pogovarjati in se zabavati, ko ste skupaj. Midva načrte vedno delava tako, da prosti čas preživiva skupaj. To je najpomembnejše,'' je skrivnost dolgoletnega zakona pojasnila Iman, njen David pa je na vprašanje, kako bi opisal zakon, odgovoril:

''Če mislite, da je zakon rokovskega zvezdnika in supermodela nekaj najboljšega na svetu, vam lahko povem samo to, da je res.''

Napisal: Tim Jeras
Fotografije Profimedia, Splash news