Umazani detajli zakonskega brodoloma Michaela Douglasa

Ko sta se igralska zvezdnika Michael Douglas in Catherine Zeta-Jones zaljubila, je bila to prava, velika ljubezen. Potem pa se je Michael prelevil v zlobnega starca, ki je kritiziral vse, kar je storila Catherine ...

6. 9. 2013

Zveza Michaela Douglasa in Catherine Zeta-Jones je vedno spadala med tiste vulgarno bučne. On se je zaljubil v 25 let mlajšo igralko in govoril, da je to uresničitev njegovih sanj, ona pa je bila ponosna, da je ujela filmskega zvezdnika. Ko sta se poročila, mu je kot prvo darilo izročila tisoč bianko ljubezenskih čekov – Michael je lahko izrazil kakršnokoli spolno željo in Catherine mu jo je izpolnila.

Težave so se kar kopičile

Zdaj pa je vsega konec. Uradno sta naznanila, da se je njun 13-letni zakon znašel v krizi in da sta se soglasno odločila, da bosta nekaj časa živela ločeno. On je sam na jugu Francije, ona je s svojo mamo in otrokoma v New Yorku. Michael je izjavil, da je že pred časom obupal nad zakonom in da se je že posvetoval z odvetniki, čeprav še nihče od njiju ni vložil zahteve za ločitev.

Odločitev o zakonskem premoru sta sprejela maja, ko se je Michael vrnil s filmskega festivala v Cannesu, uradno pa sta žalostno novico objavila minulo sredo. Njun zakon je postopoma uničevalo kar nekaj resnih kriz.

Leta 2010 so igralčevega sina Camerona zaradi preprodajanja kokaina in metamfetaminov obsodili na pet let zapora. Kmalu zatem so Michaelu diagnosticirali četrti stadij raka na grlu, za katerega je trdil, da ga je povzročila kombinacija stresa, alkoholizma, kajenja in celo oralnega seksa. Šest mesecev je moral hoditi na kemoterapijo in obsevanja, Catherine pa je v času, ko mu je stala ob strani, začela veliko piti in kaditi. Kmalu zatem je priznala, da boleha za bipolarno motnjo, in odšla na zdravljenje.

Poleg vsega tega sta bila zakonca v zadnjih mesecih čedalje pogosteje ločena. Februarja se je celo pisalo o tem, da je Michael zapustil družinski dom. Izselil naj bi se že lansko poletje, a se je vrnil zaradi skrbi za svoje zdravje. Govorilo se je tudi o srditih prepirih. Menda jo je obtoževal, da je obupala nad Cameronom, njegovim sinom iz prvega zakona, ki ga – skupaj z njunima otrokoma, 13-letnim Dylanom in 10-letno Carys – redno obiskuje v zaporu v Pensilvaniji, kjer pa Catherine še nikoli niso videli. To je bila torej popolna mešanica stresa, krivde in neverjetne žalosti.

Lani sta se odločila, da bosta živela ločeno in skupaj vzgajala otroka, a namesto da bi ugotovila, kaj je krivo za krizo v njunem zakonu, jima je postalo jasno, da sta srečnejša in mirnejša, ko sta ločena. Poskušala sta hoditi tudi k zakonskemu svetovalcu, a menda se preprosto nimata več rada, poleg tega pa sta oba postala povsem drugačna od oseb, kakršni sta bila, ko sta se poročila.

Življenje je prekratko za trpljenje

Zdaj Michael živi v njunem velikem stanovanju na Manhattnu, Catherine pa v družinski hiši z otrokoma. K njim se je preselila tudi njena mama Pat. Igralec, ki si menda – v nasprotju s Catherine – želi končati zakon, otroka obiskuje med vikendi. Ker je za vlogo Liberaceja v filmu Moje življenje z Liberacejem nominiran za emmyja, je upal, da bo novico o (začasni) ločitvi lahko naznanil po podelitvi teh nagrad, ki bo 22. septembra, a govorice so postale preglasne, da bi jih še lahko ignoriral.

"Zakon je končan. Catherine se bori, da bi ga rešila, a on je sprejel odločitev. Michael je v zadnjih letih preveč trpel in meni, da je življenje prekratko za trpljenje," je pojasnil vir. Morda so mu tudi izkušnje s prvo soprogo Diandro Luker, s katero je bil poročen med letoma 1977 in 2000, pomagale, da je hitreje sprejel odločitev. V nedavnem intervjuju je namreč izjavil, da mu je žal, da ni že prej končal prvega zakona. V zadnjih desetih letih zakona se je namreč povsem brez skrivanja sestajal z drugimi ženskami.

Nekateri viri zatrjujejo, da je Douglas, ki je imel nekoč težave z odvisnostjo od alkohola, postal oseba, ki sicer ne pije več, je pa zato nagnjena k izbruhom besa. Drugi pa so prepričani, da je starostna razlika med njim in Catherine z leti postajala čedalje bolj očitna: "Michael je postal zlobni starec. Stalno je iskal napake pri njej in vzdušje je bilo neprijetno. Bil je nejevoljen in težko je bilo živeti z njim. Prepirala sta se dolga leta."

Zmagali so slabi trenutki

Michael je Catherine prvič videl v filmu Zorro in bil takoj očaran nad njo. Leta 1998 je organiziral srečanje v Franciji in ji rekel, da si želi, da bi mu rodila otroke. Ko sta se poročila, je bil on velik zvezdnik iz vplivne hollywoodske dinastije, med drugim znan po hitih Prvinski nagon in Wall Street, ona pa je bila zvezdica britanske televizijske serije The Darling Buds of May.

Ko je Catherine leta 2003 osvojila oskarja za vlogo v muzikalu Chicago in kmalu zatem rodila hčerko Carys, si je Michael vzel igralski premor in izjavil, da je srečen, ker lahko ostane doma in otrokoma peče palačinke. Družina se je preselila na Bermude, a Catherine se je tam očitno dolgočasila. Pogosto sta bila ločena, ker je ona morala delati, on pa je ostajal doma.

Leta 2007 se je Catherine spogledovala s kolegom Aaronom Eckhartom, soigralcem iz romantične komedije Ljubezenski recept, s katerim se je na rdeči preprogi celo držala za roke. Douglas je takrat menda ponorel. Govori se, da v tistem obdobju sploh nista mogla biti skupaj, ker se je vsako njuno srečanje prelevilo v grozovit prepir. S (šaljivo) izjavo, da namerava svojo soprogo vključiti v film, v katerem bo igral negativca ter ubil njo ali pa glavnega igralca, je Douglas še dodatno razplamtel te govorice.

Zanimivo pa je, da je Michael v zadnjih intervjujih celo hvalil svoj zakon in med drugim izjavil: "Srečna sva. Sreča je trenutek. Mislim, da ni nikogar, ki bi bil ves čas srečen, razen če je povsem pod vplivom zdravil. Sreča je uživanje v dobrih trenutkih in poskušanje, da povežeš več dobrih trenutkov kot slabih." Škoda, da so po 13 letih v njegovem zakonu s Catherine zmagali slabi trenutki ...