Uma Thurman: V otroštvu je bila tarča posmeha

Čeprav se je imela nekoč za grdo in koščeno, se je igralka Uma Thurman razvila v lepo in šarmantno žensko. Da bi ohranila zasebnost, redko daje intervjuje, njeno ljubezensko življenje pa ves čas polni tabloidne stolpce. Oboževalci so spremljali njene številne vzpone in padce, za navdušenje pa je poskrbela, ko je pri 42 letih tretjič postala mamica.

“Bolje je imeti razmerje z nekom, ki te vara, kot z nekom, ki na stranišču ne potegne vode.” (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
7. 11. 2014

Uma Karuna Thurman se je rodila 29. aprila 1970 v Bostonu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Za njeno neobičajno ime je - navdihnjen s hindujsko boginjo lepote in svetlobe - poskrbel oče Robert Alexander Farrar Thurman, profesor indijsko-tibetanskih študij. Umina mama Nena von Schlebrügge, lepotica nemških, švedskih in danskih korenin, ki je danes stara 73 let, pa si je kruh služila kot model.

Uma

Nena je prosti čas pogosto preživljala s Salvadorjem Dalíjem, za seboj pa ima tudi buren zakon z gurujem Timothyjem Learyjem, ki je propagiral jemanje LSD-ja v terapevtske namene. Robert in Nena sta bila budista, ki sta v tem duhu vzgajala tudi otroke, hčerko Umo in sinove Gandena, Dechena in Mipama.

Zanimivo je, da je bil Nenin oče Friedrich Karl Johannes von Schlebrügge nemški plemič, ki je bil celo zaprt, ker nacistom ni hotel razkriti imen svojih judovskih prijateljev, pozneje pa je s soprogo, švedsko igralko Birgit Holmquist, pobegnil v Mehiko. Mimogrede, Birgit je v tridesetih letih prejšnjega stoletja šokirala svetovne medije, ko je povsem gola pozirala za kip v švedskem mestecu Trelleborg, ki tam stoji še danes.

Čeprav je Uma že kot deklica obiskovala budistične templje v Indiji, dalajlama pa je bil pogost gost v njihovem ameriškem družinskem domovanju, je imela precej normalno, povprečno otroštvo.

Nezadovoljna s svojim videzom, velikostjo, koščeno postavo, velikimi stopali in neobičajnim imenom, iz katerega so se njeni vrstniki, vsi po vrsti veliko nižji od nje, vztrajno norčevali, se je pogosto zapirala vase:

"Nisem bila niti pretirano pametna niti nadarjena za šport. Bila sem zelo visoka, moj videz je bil neobičajen in na splošno sem bila čudna deklica."

V igralstvo se je zaljubila v šoli

Ker se je družina Thurman zaradi očetovega posla pogosto selila, je bila mlada Uma stalno pod pritiskom sklepanja novih prijateljstev, kar ji ni šlo ravno najlažje od rok.

V osmem razredu osnovne šole, ko je nastopala v šolski gledališki predstavi Lov na čarovnice, ki jo je napisal sloviti dramatik Arthur Miller, se je nepričakovano zaljubila v igralstvo. Njeno na novo odkrito strast je dodatno razplamtelo še nekaj lokalnih skavtov, ki so ji predlagali, da nastope na sceni spremeni v poklic.

Koščeno dekletce se je v puberteti preobrazilo v zapeljivo svetlolasko, ki jo je kamera oboževala, zato se je že pri 15 letih osamosvojila in se preselila v New York, kjer si je najemnino plačevala s honorarji od manekenskih angažmajev.

Pogodba s prestižno modno agencijo Click Models ji je po hitrem postopku zagotovila fotografiranje za revijo Glamour in tudi za ameriško ter britansko verzijo modne biblije Vogue.

Pred filmskimi kamerami se je prvič pojavila že kot 17-letnica, in sicer v trilerju Kiss Daddy Goodnight, že leto dni pozneje pa je zaigrala v kar treh filmih, športni komediji Johnny Be Good, avanturistični fantazijski komediji

Pustolovščine barona Munchausna, ki je nastala pod režijsko taktirko Terryja Gilliama in v kateri je upodabljala boginjo Venero, in romantični drami Nevarna razmerja. Slednji film, v katerem je igrala naivno Cécile de Volanges, povsem očarano nad likom, ki ga je upodobil legendarni John Malkovich, je presegel vsa pričakovanja, javnost pa je imela priložnost videti tudi njene fizične atribute:

"To ni film o mojih prsih, a stalno poslušam o tem. Osupljivo se mi zdi, da lahko kazanje določenega dela telesa izzove tako veliko medijsko zanimanje. Snemanje teh scen mi ni predstavljalo težave, a ne čutim potrebe po tem, da bi sredi podzemne železnice slekla bluzo ali pa sredi restavracije hlačke."

Medijska gonja, ki jo je sprožil ta film, jo je prisilila, da se je preselila v London, kjer je večinoma izbirala vloge mladih zapeljivk.

V začetku devetdesetih je odigrala osrednjo vlogo v romantični komični drami Where the Heart Is, v spominu pa je ostal tudi njen provokativni nastop v biografski drami Henry in June, v kateri je leta 1990 vladal močan seksualni naboj.

Prvi soprog in ločitev

V tistem obdobju se je zaljubila v ekscentričnega angleškega igralca, režiserja in glasbenika Garyja Oldmana, ki ga je leta 1989 spoznala na snemanju kriminalne drame Stanje milosti.

Uma se je takrat sicer videvala z režiserjem filmov in glasbenih videospotov Philom Joanoujem, a se preprosto ni mogla upreti čarom 12 let starejšega Garyja.

Gary

Šlo je za strast na prvi pogled, kar je opazil tudi Phil, ki jo je kavalirsko 'prepustil' drugemu moškemu. Strastno razmerje so leta 1990 okronali poročni zvonovi.

Takrat 32-letni temperamentni zvezdnik je imel za seboj kratkotrajni zakon z angleško igralko Lesley Manville, ki jo je tri mesece po rojstvu sina Alfieja zapustil ravno zaradi Ume. Kmalu pa so se tudi v njunem zakonu začele pojavljati težave in po le dveh letih je na vrsto prišla ločitev. Čeprav se je o razlogih za njuno ločitev govorilo in špekuliralo na dolgo in široko, sta se uradno razšla zaradi nepremostljivih razlik.

"Kaj naj rečem, ta zakon je bil napaka. Gary je odličen igralec in moja prva prava ljubezen. Spoznala sem ga, ko sem bila stara 19 let. To je bilo noro razmerje, ki se je končalo tako, kot se je moralo," je nekaj let pozneje pojasnila igralka, njen nekdanji soprog pa je v svojem slogu izjavil, da mu ni bilo lahko živeti z angelom.

Tolažbo našla v poslu

Po zakonskem brodolomu je zvezdnica tolažbo našla v poslu. V kratkem obdobju je posnela tri filme, v katerih so ji družbo delali znani igralci. Med njimi je bil tudi triler V zadnjem trenutku, v katerem je igrala psihično bolno pacientko glavnega junaka, ki ga je upodobil Richard Gere, s katerim naj bi se pozneje v resničnem življenju zapletla v romanco.

Gere

Prvo glavno vlogo je dobila leta 1994, in sicer v komični romantični drami slovitega režiserja Gusa Van Santa z naslovom Even Cowgirls Get the Blues, posneti po istoimenskem slovitem romanu Toma Robbinsa.

Film se je izkazal za popolno brco v temo, kritiki so ga raztrgali, zatajil je na kinematografskih blagajnah, Umi pa je prinesel nominacijo za nezaželeno zlato malino. Sreča se ji je nasmehnila že istega leta, ko je spoznala Quentina Tarantina, obetavnega režiserja v vzponu.

Nekonvencionalni filmski ustvarjalec ji je namenil stransko vlogo črnolase narkomanke in soproge mafijca Mie Wallace v kultni kriminalni drami Šund, ki ji je prinesla prvo in za zdaj edino nominacijo za oskarja in jo dokončno umestila na svetovni zemljevid resnih igralk.

Mia

Njen ples z Johnom Travolto in dramatična scena prevelikega odmerka sta se z zlatimi črkami zapisala v zgodovino pop kulture.

"Ko sem prebrala scenarij, ga sploh nisem razumela. Potem pa sem spoznala Quentina in dojela, da je umetnik, ki nasilje in psovke uporablja kot slikarsko barvo, da bi ljudem omogočil, da izkusijo nekaj novega," je dejala zvezdnica, ki je kot po tekočem traku začela prejemati ponudbe slovitih režiserjev za snemanja visokoproračunskih filmov.

Med drugim je zaigrala v slovitem akcijskem filmu Batman in Robin, znanstvenofantastična romantična drama Gattaca pa ji ni prinesla le laskavih komplimentov kritikov, ampak tudi novega srčnega izbranca.

Na snemanju je namreč spoznala nepredvidljivega ameriškega igralca, scenarista in režiserja Ethana Hawka.

Hawk

Ker ji je šlo že pošteno na živce, da so jo v romantičnem smislu povezovali z vsakim moškim, s katerim je poslovno sodelovala, je novo ljubezen dolgo skrivala.

"Na začetku sem mislila, da je seksi in da uživam v razmerju brez obveznosti. Potem pa mi je hitro prirasel k srcu, ker ni bil le spodoben mladenič. Ker najinega razmerja ni ubil s pretirano vljudnostjo, sem se iskreno zaljubila," se spominja Uma, ki se je na skrivaj zaročila, po zaroki pa izvedela, da je v blaženem stanju.

"Nisem želela prisilne poroke, a ko sem v sedmemu mesecu nosečnosti dojela, kaj me čaka, ko sem dojela, da bom v bolnišnici izpolnjevala formularje, pisala imena in priimke najbližjih sorodnikov, sem spoznala, da si vendarle želim vpisati Ethanovo ime," je pojasnila Uma, ki je igralskemu kolegu večno zvestobo prisegla 1. maja 1998, prvega otroka, hčerko Mayo Ray, pa je povila 8. julija istega leta.

Materinstvo

"Preden sem postala mama, sem mislila, da vem vse o sebi in o mejah svojega srca. Osupljivo je, da so vse omejitve izginile in da sem dojela, da je ljubezen pravzaprav neutrudna," je takrat izjavila Uma, ki je v tistem obdobju razkrila, da je v otroštvu bolehala za telesno dismorfično motnjo, kar pomeni, da je sebe videla kot debelinko.

Po nekaj slabih kritikah se je odločila, da se bo bolj posvetila družinskemu življenju, zato je nekaj časa igrala samo v manjših filmih.

Uma

Svoj igralski talent je dala na čakanje v obdobju, ko je izvedela, da pod srcem nosi drugega otroka. Dečka Levona Roana Greena je povila 15. januarja 2002, le pet mesecev po porodu pa je začela izvajati naporen režim vadbe.

Morala se je namreč vrniti v vrhunsko telesno formo in osvojiti skrivnosti borilnih veščin, saj je to od nje pričakoval veliki Tarantino, ki ji je ponudil vrhunsko vlogo neusmiljene maščevalke v akcijski kriminalki Ubila bom Billa 1: "Tri mesece sem trenirala po osem ur na dan, pet dni v tednu. Preživeti takšen režim zares krepi značaj."

Ker je več časa preživljala na prizorišču snemanja kot doma, so se med njo in njenim soprogom začela pojavljati prva nesoglasja.

Zakon, ki je bil v očeh številnih ljudi skoraj sanjski, je leta 2003 začel pokati po šivih.

Da bi bilo vse skupaj še huje, so tabloidi objavili zgodbo, da ima Ethan več ljubic, med drugim tudi kanadsko manekenko Jen Perzow. Po teh medijskih poročanjih v njunem domu ni bilo več miru.

Ethan je z izjavo, da ga je Umina posvečenost karieri odgnala stran, v naročje druge ženske, naredil napako, ki so jo vsi obsodili.

"Preživljala sva težke čase. Moram prevzeti polno odgovornost za neuspeh. Imela sem otroka in se vrnila v zelo zahtevno službo, zaradi česar je najin zakon trpel," je igralka, ki se je z Ethanom razšla leta 2003, izjavila v ekskluzivnem intervjuju z Oprah Winfrey.

Takrat - najverjetneje zaradi dostojanstva - ni hotela priznati, da je prevarana ženska, kadar je govorila o svojem nekdanjem soprogu, od katerega se je uradno ločila leta 2005, pa nikoli ni uporabljala grobih besed.

V tistem obdobju so se pojavljale špekulacije, da je v razmerju s Tarantinom.

Uma

Ona je to zgodbo zanikala, on pa je dajal nasprotujoče si izjave - enkrat je dejal, da je lepa igralka njegova muza, drugič pa je prah dvignil z besedami, da noče niti potrditi niti zanikati, da sta par.

Govorice so dokončno potihnile, ko se je zvezdnica v javnosti začela pojavljati s 13 let starejšim vplivnim in nesramno bogatim hotelirjem Andréjem Balazsom, ki pa se ni izkazal kot pravi zanjo.

Uma

Leta 2007 sta namreč prekinila triletno razmerje.

Uma pa ni dolgo objokovala konca ljubezenske zgodbe, že istega leta je začela hoditi na zmenke s sedem let starejšim francoskim finančnim strokovnjakom Arpadom Bussonom.

Bogati poslovnež, ki živi v Londonu, in ameriška igralka sta se vztrajno izogibala novinarjem, ker nista hotela govoriti o svojem zasebnem življenju.

Uma

Kljub temu se je razvedelo, da sta se junija 2008 zaročila, ob koncu leta 2009 pa razšla. Po slabih dveh letih sta se pobotala in obnovila romanco, katere plod je deklica Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence, ki je luč sveta ugledala 15. julija 2012 in katere vzdevek je Luna.

Luna

"Neizmerno sem zadovoljna s svojim zasebnim življenjem in to je vse, kar bom rekla," je v času največje družinske sreče izjavila igralka, ki pa je letos še drugič končala ljubezensko zgodbo z Arpadom.

Zaroko sta preklicala aprila, že maja pa so se začele ponovno pojavljati govorice, da je v razmerju s Tarantinom.

Da sta več kot le dobra prijatelja in sodelavca, naj bi bilo opazno tudi na rdeči preprogi filmskega festivala v Cannesu, ko sta si menda celo delila vilo na jugu Francije.

Tarantino

"Že od nekdaj imata 'tisto nekaj'. Tarantino jo ima že ves čas rad," je razkril vir in dodal, da kontroverzni režiser do hollywoodske zvezdnice že dolgo goji več kot le prijateljska čustva:

"Pogosto se slišita po telefonu in se dolgo pogovarjata. Skupaj hodita na kosila, ves čas se trudi, da bi ji našel kakšno vlogo ..." Uma pa je večkrat poudarila, da je za njuno tesno povezanost v resnici 'kriva' prav njuna različnost: "Zelo sva si različna, a pravzaprav je ravno to zanimivo. Je zelo odprta oseba, rad je v javnosti, jaz pa sem bolj zaprta. Najina značaja sta povsem drugačna."

V zvezi z govoricami, da je v razmerju s Tarantinom, se je Uma nazadnje oglasila konec avgusta, ko je na svoj način vse skupaj zanikala:

"Sinoči sem z gospodom Tarantinom razpravljala o tračih. Bil je jezen, ker ga nisem poklicala, rekel, da sva glede na poročanja v medijih praktično poročena, in se histerično smejal."

Hm, glede na to, da lahko ljubezenska razmerja včasih tudi negativno vplivajo na poslovno sodelovanje, je morda celo bolje, da Uma in Quentin dejansko ostaneta le prijatelja, saj bosta s skupnimi močmi (in brez vpletanja čustev) prav gotovo ustvarila še veliko odličnih filmov.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story
Fotografije: Profimedia, Getty Images

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri