Manj znane podrobnosti kraljeve družine: To sta članici, ki sta pristali v psihiatrični bolnišnici

10. 2. 2024
Manj znane podrobnosti kraljeve družine: To sta članici, ki sta pristali v psihiatrični bolnišnici (foto: Profimedia)
Profimedia

Če si mislila, da veš že vse o britanski kraljevi družini, pomisli še enkrat. 

“Skriti” sestrični kraljice Elizabete II, sta bili večino svojega življenja zaprti v psihiatrični kliniki, za njun obstoj pa je javnost izvedela šele leta 1987. Nerissa in Katherine Bowes-Lyon, sta bili po očetovi strani sestrični kraljice Elizabete II, rodili pa sta se, tako kot njune tri sestrične, z motnjami v razvoju zaradi česar nikoli nista spregovorili.

Med drugo svetovno vojno so ju leta 1941, ko sta bili stari 15 in 22 let, premestili iz šole za otroke družbene smetane s težavami v psihiatrično bolnico The Royal Earlswood. Po smrti njunega očeta leta 1930, so ju zdravstveno razglasili z derogatornim nazivom “imbecila”.

Njune tri sestrične po strani mame Fenelle, Rosemary, Etheldredo in Idoneo, so v psihiatrično kliniko za ljudmi s učnimi težavami, zaprli na isti dan kot njiju. Ustanova, ki naj bi bila prva, ki se je specializirala za težave z učenjem, je bila notorično nesanitirana, prepolna, v njej pa je primanjkovalo uslužbencev. Za 40 bolnikov naj bi namreč skrbeli le dve medicinski sestri. Leta 1990 so bolnico zaprli zaradi obtožb o fizični zlorabi, starejšo sestrično Katherine pa premestili v drug dom, kjer je leta 2014 umrla. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danny Barker (@thecinematicmind)

Za bolezen, s katero sta se rodili, so takratni strokovnjaki na področju predvidevali, da je dedna, prav tako pa da naj bi zaradi nje moški potomci umrli, ženske pa naj bi se rodile z učnimi težavami. Leta 1963 so v knjigi o državni aristokratski populaciji napisali, da naj bi kraljevi že umrli, medtem ko sta bili obe še kako živi in zaprti v bolnici.

Novica o njunem obstoju je v javnost prikapljala leta 1987, leto po smrti starejše sestrične Nerisse. Novinarji so namreč odkrili njen grob, na katerem je bilo na plastični etiketi označeno njeno ime in serijska številka. Kasneje se je ugotovilo, da naj bi bili na njenem pogrebu prisotni le uslužbenci bolnice, njeno etiketo pa so po pritisku s strani javnosti zamenjali z nagrobnikom. 

Javnost je bila nad zgodbo ogorčena, kraljevi družini pa so očitali brezbrižen odnos do lastnih članov. Komentar, ki so ga izdali za javnost, je bil, da je zgodba stvar družine Bowes-Lyon, obenem pa so zanikali, da so vedeli za njuno zaprtje v bolnici, saj naj bi bili po njihovem mnenju in zapisu v knjigi o populaciji že davno preminuli. 

Profimedia

Očitki so se družine oklepali tudi zaradi več kot očitnega ponaredka smrti, na katere je kraljeva družina komentirala, da je morala biti kriva nepozornost njune mame, ki je morala obrazce, ki so se tičali njunega zdravstenega stanja, po pomoti izpustiti. Člani so trdili, da so ju namreč tudi obiskovali ter za njuno stanje vedeli, a v zapisnikih obiskovalcev psihiatrične bolnice nikjer ni videti, da bi ju poleg mame Fenelle in sestre Anne kdorkoli iz družine obiskoval. 

Ne spreglej še: 

Kasneje so predvidevali, da je nekdo iz družine moral vedeti za skriti sestrični odkar sta bili v bolnico zaprti. V javnost so namreč prišli izpiski, ki so trdili, da je družina vsako leto pošiljala 125 funtov psihiatrični ustanovi v kateri sta bili zaprti Nerissa in Katherine. Domnevalo se je, da je za dekleti vedela kraljeva mati, ki si zaradi takratne stigme okoli mentalnih težav in težav z učenjem ni želela ogroziti statusa in položaja kraljeve družine. 

Kraljevi družini so kot dokaz prikritja smatrali tudi to, da je bila leta 1986 kraljeva mati razglašena kot predstavnica Kraljeve družbe za otroke in odrasle z mentalnimi težavami. Nekateri so trdili, da naj bi kraljeva mati za nečakinji izvedela že leta 1982 ter jima poslala darila in sladkarije. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gareth Russell (@_garethrussell)

Po dokumentarcu o petih dekletih družine Bowes-Lyon, ki je na tevelizijske ekrane prišel leta 2011, je kraljica Elizabeta II za javnost podala komentar, o neresničnosti in krivičnosti dokumentarca, ter poudarila, da so ju hodili člani družine redno obiskovati. Obiskov pa niso nadaljevali, saj naj ne bi znali govoriti, možgane pa naj bi imeli na stopnji razvoja 4-letnika. 

Ne glede na izgubljene stike in zapostavljanje s strani družine, sestri nikoli nista pozabili svoje dediščine. Kadarkoli se je član kraljeve družine pokazal na TV zaslonu naj bi vstali, se priklonili in salutirali. 

Te morda zanima še: Princ Harry šokirano o Meghan: "Videl sem, kako sta se s soigralcem predajala strastem v pisarni"

Preberi še: Jaaa, Lindsay Lohan zaigrala v novem filmu (to je vse, kar moraš vedeti o Netflixovi Irski želji)

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan