Hči Williama in Catherin bo lahko kraljica

Tudi če bi imela princ William in vojvodinja Catherine prvega otroka deklico, bi ta lahko nasledila britanski prestol, so pred kratkim tudi uradno potrdili. Spremembe se pač dogajajo tudi na tradicionalnem dvoru.

17. 5. 2012

Tako so prekinili stoletja star zakon, da na prestol lahko sede le moški potomec, čeprav ima starejšo sestro. Kraljica je potrdila, da se bodo poslovili od tega diskriminacijskega zakona, ki so ga sprejeli leta 1688.

Prav tako bodo odpravili zakon, ki prepoveduje poroko prestolonaslednikov z nekom, ki je rimskokatoliške vere. Kralj George II. je uvedel tudi, da mora vladajoči monarh privoliti v poroko prestolonaslednika. Kraljica je nagovorila oba domova v parlamentu:

"Moja vlada se bo še naprej trudila ukiniti oba zakona, ki se tičeta naslednikov prestola."

O tem so začeli razpravljati že lani v Avstraliji, in sicer v Perthu, na srečanju Commonwealtha, ko je David Cameron najavil, da bo v kraljevini prišlo do modernizacije. Katoliška cerkev je pozdravila spremembe kot zelo napredne in je z njimi izjemno zadovoljna.

"Tako se bomo končno znebili diskriminacije," pravi nadškof Westminstrski.

Z vsem tem se hočejo tudi izogniti težavam, če bi bila prvorojenka Williama in Catherine hčerka in bi samo zaradi tega izgubila možnost postati kraljica, ker bi pač prestol zasedel njen mlajši brat.

"Ta zakon je res povsem zastarel in moramo ga spremeniti," pravi Cameron.

"Prav tako nima smisla, da se bodoči monarh ne bi mogel poročiti z nekom samo zato, ker je katolik, in ne protestant ..." dodaja.

Verjetno sta mladoporočenca Catherine in William s spremembami zadovoljna. Verjetno malce manj zaradi nenehnega ugibanja javnosti, kdaj bo že zanosila in ali sploh bo lahko. Občasno se namreč pojavljajo vesti, da je presuha, zato ne more zanositi. Vsake toliko pa v angleških medijih pišejo, da je nekoč prebolela neko bolezen in da zaradi tega ne bo mogla imeti otrok. Kakorkoli že, mladi par je nenehno na udaru javnosti.

Zadnje pisanje o paru je povezano z biografijo, v kateri avtorica trdi, da se je princ William leta 2007 vrnil h Kate, ker ni prenesel, da bi se videvala z drugimi. Bil naj bi namreč neizmerno ljubosumen. Po razhodu se je Kate namreč vrnila k samskemu življenju, družila se je s prijateljicami, hodila ven, se zabavala in zdelo se je, kot da je pozabila na princa. Prekinila pa sta zato, ker naj bi William na lepem pričel dvomiti  o tem, da bi lahko vse življenje ljubil le eno žensko. Njuna zveza je bila najprej na prijateljski ravni, saj ko sta se spoznala, je ona že imela fanta. Ni se pretirano vrtela okoli Williama, temveč se je veliko učila. V drugem letniku fakultete pa sta se zbližala in postala več kot le prijatelja. In vse skupaj se je končalo s poroko.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri