Tom Jones si ne predstavlja življenja brez soproge

Legendarni valižanski pevec Tom Jones časopisov ni polnil le s svojo glasbo, ampak tudi s številnimi skoki čez plot, a vedno se je vrnil k isti ženski, dolgoletni soprogi Lindi.

Valižanski zvezdnik je dejal, 
da je na vrhuncu slave spal 
z do 250 ženskami na leto.  (foto: Profimedia) Profimedia
2. 3. 2014

Zadnji odmevnejši skok čez plot Toma Jonesa se je zgodil konec osemdesetih, ko je test DNK pokazal, da je oče sina manekenke Katherine Berkery. V sedemdesetih mu je družbo delala miss sveta Marjorie Wallace, v šestdesetih pa se je tisk razpisal o njegovem intimnem prijateljstvu z Mary Wilson, članico skupine The Supremes. Povpraševanja mu seveda ne primanjkuje niti danes pri 73 letih. Sploh pa ne po razkritju igralke Cassandre Peterson, ki je pred nekaj leti povedala, da je Tom tako obdarjen, da je potrebovala kar nekaj šivov, potem ko ji je v sedemdesetih vzel nedolžnost ...

Nikoli je ne bi zapustil

V vseh teh letih je Melinda 'Linda' Trenchard, sramežljiva in zvesta ženska, ki nikoli ne daje intervjujev, ostajala v soprogovi senci. Številni so se spraševali, zakaj pristaja na tako življenje. Tomova sestrična Jean trdi, da pozna odgovor: "Moja babica je vedno govorila, da sta ustvarjena drug za drugega. Zagotovo je nekaj med njima. Ko si v njuni družbi, vidiš, kako zelo se ljubita. Tom Linde nikoli ne bi zapustil. Seveda preberem stvari v časopisu, ni nikakršen svetnik, toda Linde ne bi nikoli zapustil."

Tudi vprašanje, zakaj se Tom vedno znova vrača v Lindin objem, je za mnoge prava uganka. Navsezadnje je splošno znano, da so Tomova šibka točka že od nekdaj mlade ženske, njegova soproga pa je le nekaj mesecev mlajša od njega. Jean pravi, da pozna odgovor tudi na to vprašanje: "Ob njej se počuti varno, udobno. Mogoče to zveni malce dolgočasno, a Linda ni dolgočasna ženska."

Najstnika pred oltarjem

Preden je postal glasbeni zvezdnik, je moral Tom prehoditi dolgo pot, ki se je začela z majhnimi nastopi v Treforestu v pokrajini Pontypridd na jugu Walesa, kjer se je rodil 7. junija 1940. Že kot deček je rad prepeval v cerkvenem in šolskem zboru, na družinskih srečanjih in celo na sestankih maminega ženskega društva. Ko pa je prišel v najstniška leta, se je nenadoma spremenil v upornika.

Pri 16 letih je zapustil šolo, že leto dni pozneje, 2. marca 1957, pa se je poročil z Lindo, ki je odraščala le nekaj ulic stran od njegovega doma. Bila je izredno lepo dekle, vedno modno oblečena in počesana. "Poznala sta se že v šoli," se spominja Jean. "Bila je en razred za nama s Tomom, a je bila precej bolj bistra. Bila je priljubljena med sošolci, rada je imela modo in fante. Spominjam se, ko sta se poročila. On jih je sedemnajst dopolnil junija, ona naslednjega februarja. Bila je le nekaj mesecev mlajša od njega." Preselila sta se k njenim staršem in že mesec dni po poroki se jima je rodil sin Mark.

Mučile so ga črne misli

Da bi preživel novopečeno družino, se je Tom odpovedal petju, šolanje obesil na klin in se zaposlil v tovarni rokavic, Linda pa je delala kot pomočnica v trgovini z blagom. Prav njegova soproga je bila tista, ki ga je prepričala, naj se vrne v glasbene klube. Pozneje je Tom priznal, da je leta 1964, le nekaj dni pred izidom svoje prve velike uspešnice It's Not Unusual, razmišljal o tem, da bi se vrgel pod vlak podzemne železnice. Ko mu je z omenjeno pesmijo uspelo, pa se je kmalu znebil težav s financami in pomanjkanjem samozavesti.

"Tik pred prebojem sem si mislil: Kaj hočem, le na tirnice moram stopiti. Bil sem popolnoma depresiven. Nisem vedel, kako in kaj. Pomislil sem na svoje najbližje in na slabo situacijo, v kateri sem se znašel. Na srečo sem si premislil in kmalu je moja kariera zacvetela," se spominja zvezdnik, ki ga je nekoč neki novinar vprašal, ali si lahko predstavlja življenje brez Linde. Tom mu je odgovoril takole: "Tega me še nikoli ni nihče vprašal. In odgovor je: ne. Ko se staraš ... Dalj časa ko si skupaj in okoli tebe umirajo ljudje iste starosti, čedalje več razmišljaš o tem. Sploh pa, če bi se ločila in bi se ponovno poročil, s kom bi bil potem pokopan?"