Tom Cruise: Odraščal je v znamenju nasilja

Toma Cruisea ni treba posebej predstavljati, saj že več kot dve desetletji spada med najboljše filmske igralce na svetu. Ima vse, kar si želi vsak moški - je lep, slaven in bogat ter pravi magnet za ženske, ki se jim ob pogledu nanj šibijo kolena. Je pa res, da se je s svojimi čudaškimi scientološkimi prepričanji v zadnjem času marsikomu tudi nekoliko zameril.

2. 6. 2013

Še pred približno desetimi leti je nekako veljalo, da je Tom Cruise kljub svetovni slavi ostal povsem preprost človek.

Njegovi prijatelji so zatrjevali, da ima več skupnega z navadnim fantom iz soseščine kot pa s tipičnim hollywoodskim zvezdnikom. To je dolga leta vsekakor dokazoval tudi v praksi, saj je bil vedno nasmejan in prijazen do svojih oboževalcev, poleg tega pa z zasebnim življenjem ni dvigoval toliko prahu, kot se za hollywoodske razmere 'spodobi'. Resnici na ljubo pa se je vse to v zadnjih letih precej spremenilo.

Thomas Cruise Mapother IV. se je učiteljici Mary Lee Pfeiffer in elektroinženirju Thomasu Cruiseu Mapotherju III. rodil 3. julija 1962 v mestu Syracuse v ameriški zvezni državi New York.

Odraščal je ob treh sestrah, Lee Anne, Marian in Cass, in sicer v precej siromašni družini. Imel je zelo razgibano otroštvo, saj se je njegova družina v iskanju lepšega jutri pogosto selila. Priimek Mapother je dobil, ker je njegov pradedek Thomas Cruise O'Mara, ki ga je posvojil velški priseljenec, svojemu priimku Cruise dodal še priimek svoje nove družine, torej Mapother. V domačem gospodinjstvu je dominiral oče, ki je svoje otroke - kot je nekoč razkril igralec - pogosto zlorabljal.

"Bil je eden izmed tistih ljudi, ki te, ko jim gre nekaj narobe, preprosto udarijo. Nekaj ni bilo v redu z njim, nisi mu mogel zaupati in moral si biti previden v njegovi bližini," je Tom opisal značaj svojega očeta, ki ga je imel za nasilnika in revo, nekoč pa ga je označil za 'trgovca s kaosom'.

"To je bila velika življenjska lekcija zame," je še dodal zvezdnik, ki je v 12 letih zamenjal kar 15 šol! Zaradi očetovega posla se je družina leta 1971 preselila v Kanado, natančneje v Beacon Hill, predmestje Ottawe, kjer se je Tom v lokalnem gledališču prvič srečal z igralstvom. V šoli je bil član hokejskega moštva, v katerem je bolj izstopal po agresivnosti kot po nadarjenosti. Ko je obiskoval šesti razred, se je njegova mama odločila, da bo naredila konec družinski drami. Zapustila je soproga in se z otroki vrnila v Ameriko. Tom in njegove tri sestre so z mamo najprej živeli v Louisvillu v Kentuckyju, pozneje, ko se je mama drugič poročila, pa še v Glen Ridgeu v New Jerseyju.

"Nisem čutil potrebe po tem, da bi videval očeta, a sem nekje v globini duše zaradi tega občutil tesnobo. Scientološki nauki so mi odprli oči. V tistem času sem slišal, da je moj oče bolan, zato sem ga šel obiskat v bolnišnico. Rekel sem mu, da mu oproščam vse, kar je storil, in kar nenadoma mi je postalo veliko lažje, njemu pa prav tako. Na žalost je že čez nekaj let umrl," je Tom mnogo let po smrti svojega očeta, za katerega je bil usoden rak, ki mu je podlegel leta 1984.

Ko je bil star 13 let, si je - kljub šolskim obveznostim - omislil dodatno delo.

Raznašal je časopise in tako finančno pomagal svoji mami. Ker je želel postati katoliški duhovnik, je kratek čas preživel v frančiškanskem semenišču v Cincinnatiju, a njegova ljubezen do tega poklica ni dolgo trajala.

V četrtem letniku srednje šole, za katero je igral ameriški nogomet, se je Tom, ki se je do 16. leta intenzivno ukvarjal tudi z atletiko in rokoborbo, končno resno posvetil igralstvu, kar se je zgodilo po spletu naključij. Trener ga je namreč zasačil, ko je pred tekmo pil pivo, in ga vrgel iz ekipe. Njegovega športnega življenja je bilo s tem konec, hkrati pa se je začelo njegovo umetniško življenje.

Pri gradnji kariere mu je precej velike težave delala disleksija. Ker pa je že od nekdaj zelo ambiciozen človek, si je postavil rok desetih let, v katerem naj bi se dokopal do resne in uspešne igralske kariere. Šolo je obesil na klin in se podal v New York, kjer se je udeleževal številnih avdicij za vloge v različnih filmih. Igralsko kariero je začel na začetku osemdesetih let, natančneje leta 1981, ko je dobil stransko vlogo v romantični drami Neskončna ljubezen, v kateri mu je družbo delala Brooke Shields, v drami Do zadnjega diha pa je zaigral s Seanom Pennom. V kriminalni drami Odpadniki je igral s številnimi poznejšimi zvezdniki, Mattom Dillonom, Patrickom Swayzejem, Robom Lowom in Emiliem Estevezom. Sledile so komedija Losin' It, drama Dozorevanje in najstniška komična drama Nevaren posel.

Burno ljubezensko življenje je bodoči megazvezdnik začel že v najstniškem obdobju, torej že veliko prej, preden je postal priljubljen. Njegova prva slavna punca je bila igralka Melissa Gilbert, s katero se je zapletel v razmerje, ko je bil star komaj 20 let. Skupaj sta preživela nekaj mesecev in Melissa še danes pogosto komentira številne govorice o tem, da je Tom v resnici homoseksualec. Pravi, da je prepričana, da te govorice nikakor ne držijo.

Leta 1982, ko se je zabaval z Melisso, so ga mediji povezovali tudi s svetlolaso stanovsko kolegico Heather Locklear, pozneje zvezdnico priljubljene serije Melrose Place. Govori se, da je njuna zveza trajala le nekaj mesecev in da je bila precej burna, Heather pa vse skupaj vztrajno zanika in trdi, da sta bila s Tomom le prijatelja. Sledila je igralka Rebecca De Mornay, ki ji ga je uspelo 'obdržati' dve leti, a o njunem razmerju ni bilo veliko znanega, ker takrat pravzaprav nikogar nista zanimala. Po nekaterih špekulacijah sta se razšla zaradi njegove afere s pevko in igralko Cher, ki je leta 2008 v intervjuju pojasnila, da je bil Tom v osemdesetih letih povsem drugačen človek in da je zelo zmedena zaradi njegove spremembe.

Po koncu razmerja s Cher, natančneje leta 1985, je posnel fantazijski avanturistični film Legenda, ki je nastal pod režijsko taktirko slovitega Ridleyja Scotta. Čeprav s 170 centimetri višine ni ravno ustrezal predstavi o postavnem hollywoodskem bogu lepote, je postal eden izmed najbolje plačanih in najbolj zaželenih igralcev, tako med filmskimi ustvarjalci kot tudi med predstavnicami nežnejšega spola.

Leta 1987 ga je pred oltar uspelo spraviti šest let starejši igralki Mimi Rogers, ki ga je uvedla tudi v svet scientologije, katere goreči zagovornik je še danes. Že pred poroko ga je na žalost že pokojni režiser Tony Scott izbral za glavnega igralca v filmu Top Gun, zdaj že legendarni akcijski romantični drami, ki je spremenila vse norme, ki so do tedaj veljale v njegovem življenju, in poskrbela, da je postal eden izmed najbolj znanih in šarmantnih igralcev v Ameriki. Istega leta, torej 1986, je v režiji Martina Scorseseja s slovitim Paulom Newmanom posnel športno dramo Barva denarja in takrat je postalo dokončno jasno, da lahko poleg očarljivega nasmeha pokaže še marsikaj. Po romantični drami Koktajl je sledila briljantno odigrana stranska vloga v drami Rain Man, v kateri je blestel ob Dustinu Hoffmanu, leto dni pozneje pa je posnel še film Rojen 4. julija, biografsko vojno dramo režiserja Oliverja Stona, v kateri je igral invalidnega veterana vietnamske vojne. Za to vlogo je osvojil zlati globus za najboljšega igralca.

Po dobrih dveh zakonskih letih z Mimi je decembra 1989 na snemanju akcijske romantične drame Dnevi grmenja spoznal visokoraslo avstralsko igralko Nicole Kidman. Takoj se je zaljubil in začel razmerje z njo, po nekaj mesecih pa se je ločil od Rogersove. Tom in Nicole sta se konec leta 1990 v Telluridu v Koloradu sprehodila do oltarja in v zakonu, ki je trajal 11 let, posvojila dva otroka, Isabello, rojeno leta 1992, in Connorja, rojenega tri leta pozneje, ki sta po ločitvi pokazala, da sta bolj privržena Tomu. Lawrence Wright, pisatelj in dobitnik Pulitzerjeve nagrade, se je veliko ukvarjal z življenjem najbolj znanega scientologa na svetu in zatrjeval, da Nicole pravzaprav nikoli ni hotela, da bi scientologija vladala v njunem zakonu. Po njegovem prepričanju je celo menila, da je prav scientološka cerkev kriva, da sta jo otroka 'zavrgla'.

Ko je bil poročen z Nicole, je Tom posnel več filmov, med njimi avanturistično romantično dramo Oddaljena obzorja, v kateri je celo zaigral z njo, kriminalno dramo Zadnji dobri možje, triler Firma in romantično grozljivko Intervju z vampirjem, v kateri sta mu leta 1994 družbo delala Brad Pitt in Christian Slater.

Filmska predelava knjižne uspešnice Anne Rice je naletela na izreden uspeh, in to čeprav Cruise ni bil pisateljičina prva izbira. V želji, da bi ga prosila, da ji oprosti zaradi njenih dvomov o tem, da bo kakovostno odigral svojo vlogo, je pozneje odštela več kot sedem tisoč dolarjev za dve strani teksta v filmski reviji Variety.

Naslednja vloga, ki ga je izstrelila v orbito popularnosti, je bila v novi filmski uspešnici, v prvem delu akcijskega pustolovskega trilerja Misija: nemogoče, v kateri je upodobil tajnega agenta Ethana Hunta. Sledili sta romantična komična drama Jerry Maguire in erotična drama Široko zaprte oči režiserja Stanleyja Kubricka, v kateri je spet zaigral s svojo tedanjo soprogo Nicole. Produkcija tega filma je trajala kar dve leti in je potekala pod tančico skrivnosti, zanimivo pa je, da sta Tom in Nicole med snemanjem zamenjala prvotna glavna igralca, Harveyja Keitela in Jennifer Jason Leigh. Zaradi eksplicitnih scen seksa se je ta filmska stvaritev znašla na udaru cenzure, zato gledalci v Ameriki in Kanadi - v nasprotju z Evropejci - vse do leta 2007, ko se je na trgu pojavila necenzurirana verzija na DVD, sploh niso mogli v popolnosti uživati v zadnjem Kubrickovem filmu.

Sledile so nove filmske uspešnice, drama Magnolija, akcijski pustolovski triler Misija: nemogoče 2, akcijski znanstvenofantastični triler Posebno poročilo in romantična drama Vanilla Sky. Prav po snemanju te megauspešnice se je začela romanca glavnih akterjev, sveže ločenega Toma in španske lepotice Penélope Cruz.

Skupaj sta preživela dve leti in pol, in ko so že vsi pričakovali zaroko, sta naznanila, da sta se razšla. Mnenja o tem, kaj se je dogajalo po koncu njune ljubezenske zgodbe, so različna - nekateri trdijo, da sta dobra prijatelja, drugi pa so prepričani, da se ne moreta videti. Tom je tolažbo našel v britansko-iranski igralki Nazanin Boniadi, s katero je preživel 11 mesecev. Glavno krivko za razpad njunega razmerja so 'dobro obveščeni viri' našli v zapeljivi kolumbijski igralki Sofíi Vergara, ki naj bi mu posteljo grela januarja 2005. Spoznala sta se na zabavi hollywoodskega kolega Willa Smitha in menda sta bila nekaj mesecev predvsem v seksualni zvezi. Zanimivo pa je, da teh sočnih govoric nihče od njiju ni niti potrdil niti zanikal.

Paralelno z menjavanjem partneric je Tom menjaval tudi filmske projekte, med katerimi je bil opaznejši akcijski film Poslednji samuraj, spektakel o Japonski ob koncu 19. stoletja, v katerem se poveličujejo hrabrost, viteštvo, vdanost, prijateljstvo, spoštovanje tradicije in poštenje. V nasprotju s psihološkim trilerjem Stranski učinki, posnetem leta 2004, kritiki niso ravno najbolje sprejeli tretjega nadaljevanja filma Misija: nemogoče, akcijskega pustolovskega trilerja Misija: nemogoče 3, navdušeni pa niso bili niti nad znanstvenofantastičnim spektaklom Vojna svetov in dramo Jagenjčki in levi. Zato pa mu je šlo veliko bolje na zasebnem področju.

Aprila 2005 je začel romanco s 16 let mlajšo igralko Katie Holmes, s katero se je že junija zaročil na Eifflovem stolpu, aprila 2006 je luč sveta ugledala njuna hčerkica Suri, novembra 2006 pa je sledila romantična poroka v Italiji. Prav v tem času se je zaradi nezadostnega komercialnega uspeha filma Misija: nemogoče 3 končalo dolgoletno sodelovanje med Tomom in filmskim studiem Paramount.

"Menimo, da nekdo, ki je nagnjen h kreativnemu samomoru in ki veliko stane podjetje, ni oseba, s katero bi morali sodelovati. Njegovo nedavno vedenje ni sprejemljivo za Paramount," je takrat pojasnil Sumner Redstone, šef tega velikega filmskega studia, ki je imel v mislih pravo serijo intervjujev, med katerimi se je Cruise vedel nadvse bizarno. Med njimi je seveda tudi sloviti intervju v pogovornem šovu Oprah Winfrey, ko je skakal po kavču in vpil, da ljubi Katie Holmes.

Družinica Cruise-Holmes je pet let in pol delovala več kot srečno, potem pa je zakonski parček TomKat, kakor so ga krstili mediji, razpadel. 29. junija lani, torej le nekaj dni pred Tomovim 50. rojstnim dnem, smo namreč izvedeli, da je Katie vložila zahtevo za ločitev. To je storila na newyorškem sodišču, ker je računala na to, da je vpliv scientologov na vzhodni obali manjši kot na zahodni. In imela je prav.

"Star si 50 let in misliš, da si se končno ustalil, potem pa kar nenadoma, kot strela z jasnega, dobiš udarec. Življenje je tragikomedija, imeti moraš neverjeten smisel za humor. Življenje je izziv. Po ločitvi sem dobil izjemno priložnost, da se ustavim in razmislim o vsem," je igralec izjavil po ločitvi od Katie, za katero naj bi bila po mnenju številnih spet kriva scientologija. Med ljudmi, ki so prepričani o tem, je vsekakor tudi avstralsko-ameriški medijski magnat Rupert Murdoch, ki je na Twitterju napisal:

"Bodite pozorni na to, kako se bo razvijala zgodba okoli Katie Holmes in scientologije. Pri teh ljudeh je nekaj grozljivega, morda celo zlobnega."

No, njuna ljubezenska zgodba pa se je v nasprotju s pričakovanji številnih končala s sporazumno ločitvijo, ker je - kot sta poudarila oba nekdanja zakonca - najpomembnejša sreča njune sedemletne hčerkice Suri. Po ločitvi so ga mediji povezovali s številnimi damami, med drugim tudi s 23 let mlajšo ameriško igralko Yolando Pecoraro in Cynthio Jorge, novinarko, ki spremlja življenja znanih osebnosti. Toda filmski lepotec vseh teh špekulacij ni komentiral, ampak je - kar se tiče njegove nove izbranke - javnost raje pustil v negotovosti. Da se na poklicnem področju počasi vrača v sedlo, pa ne nazadnje dokazuje tudi njegov najnovejši film, znanstvenofantastični pustolovski spektakel Pozaba, ki si ga lahko ogledate v naših kinih. Gre za zgodbo o svetu prihodnosti, v kateri se Tom v vlogi Jacka Harperja spopada s preteklostjo. V njegovem resničnem življenju pa ostaja odprto vprašanje, ali bo njegova nova partnerica izbrana po njegovi volji ali po volji vodstva scientološke cerkve. Kakorkoli že, Tom bo s svojimi poslovnimi uspehi in tudi z ljubezenskim življenjem nedvomno še dolgo polnil strani resnih in malo manj resnih medijev.

Napisal Tim Jeras