To intimno pismo je Jelena Rozga namenila sebi (moraš ga prebrati)

Svetlolasa Jelena Rozga ni le priljubljena Hrvaška pop folk pevka, je tudi lepa ženska in zaročenka člana priljubljene glasbene dvojice 2Cellos Stjepana Hauserja. Njena pesem Dalmatinka je obvezen poletni hit vsake cosmo bejbe, nas pa je tokrat prevzela z najbolj intimnim pismom, ki ga je namenila sebi. 

To intimno pismo je Jelena Rozga namenila sebi (moraš ga prebrati) (foto: Mare Milin) Mare Milin
1. 3. 2017

Draga Jelena,

vem, da ti tole ZAGREBŠKO zimsko vzdušje ni najbolj po godu. Zunaj je hladno in sivo, tvoje najljubše poletno mestece pa je kar 400 kilometrov stran, bolijo te noge, ves čas si utrujena …

Zaspiš in se tudi zbudiš z mislijo, da si ne želiš biti več balerina. Ko si starše prepričala, da te pustijo oditi v Zagreb, si imela velike načrte.

V študentski dom na Opatiško 14 (verjemi mi, nikoli ne boš pozabila te številke) si prispela z majhnim kovčkom in velikimi sanjami.

Malce si sicer bila jezna na mamo, ker te ni pustila v Milano na plesno akademijo La Scala, kamor so te pozvali, ampak nekega dne se ji boš zahvalila. Tudi ti najbrž svojega otroka ne bi pustila v širni svet v osmem razredu osnovne šole.

Niso vsi ljudje prijazni, svet ni čisto takšen, kot sama misliš.

V vsakem primeru – Zagreb bo za najstnico iz Splita več kot odlična odskočna deska in prava avantura.

Po dveh letih ugotoviš, da nisi srečna.

Malce prispeva tudi zimska megla, ki se v velikem mestu ne razkadi tako hitro kot v Splitu.

Sprašuješ se, kako je mogoče, da se zaradi svoje prve ljubezni plesa počutiš tako nesrečno. Temu se reče življenje, draga moja.

Spreminjamo se in s tem se spreminjajo tudi naši cilji, naše želje. Zjutraj se boš zbudila, odšla do telefonske govorilnice in priznala mami in očetu, da ne moreš več tako. Da imaš dovolj baleta, da se želiš izpisati iz plesne šole.

Zavedaš se, da profesorjem to ne bo všeč, saj si velik talent, ampak najpomembneje je, da te pri tem podprejo starši.

Namesto klasičnega pogovora o tem, da nisi dovolj vztrajna in kako si jih razočarala, ti bodo rekli, da ne skrbi in da se boš prepisala na zasebno gimnazijo.

Ne bodo niti zavijali z očmi, ko jim boš rekla, da bi rada postala pevka.

Ti si želja mojega življenja

Starši so se že od malega šalili, da si začela peti, še preden si spregovorila.

Življenje je res eno veliko čudo. Se spomniš, koliko ur in dni si preždela na postelji in poslušala plošče Magazina?

Oboževala si Ljiljano Nikolovsko in njen nežni glas. Vse njene pesmi si znala na pamet od prvega do zadnjega stiha.

Smejali so se ti, ko si govorila, da boš tudi ti nekega dne pela v Magazinu. Mala Jelena, le kaj si domišlja.

Ampak ne obremenjuj se s tem, nekega dne jim boš lahko ponosno odgovorila: “Saj sem vam rekla!” Poljubi mamo, saj bo ona najbolj zaslužna za to.

Avdicija v lokalu

Življenje je včasih res smešno. Danes se ti zdi, da si boš vse pomembne trenutke zapomnila, pa včasih ni tako.

Na primer, leta 2017 se ne boš spomnila, kateri je tisti zagrebški lokal, v katerega te je leta 1996 Tonči Huljić iz skupine Magazin povabil na avdicijo.

Sedla si za klavir in prosil te je, da nekaj odpoješ. Vljudno pozoveš druge goste, naj zapustijo prostor, medtem ko poješ.

Ne skrbi, sramežljivost ne bo dolgo trajala, že čez nekaj mesecev boš brez težav pela pred deset tisoč ljudmi.

Še 20 let pozneje ti ni jasno, zakaj si od vseh pesmi tisti hip izbrala ravno Opusti se s prvega albuma Magazina z Ljiljano Nikolovski v glavni vlogi.

Trenutek je bil še toliko bolj dragocen, saj je to ena redkih pesmi, ki jih je napisal prav Tonči, ki je sicer v večini primerov prispeval le glasbo.

Pesem je posvetil svoji Vjekoslavi in ti še ne veš, da bosta prav onadva postala zelo pomemben del tvojega življenja.

Odpoješ pesem, nato začneš enega od Danijele, ki ga ne uspeš dokončati, saj te Tonči prekini: “Mala, to je to, gremo jest.”

Naslednjih deset let se bo tvoje življenje vrtelo okoli skupine Magazin: potovanja, nastopi, zvezdniško življenje …

Nora in hkrati naporna avantura, v kateri boš uživala s polnimi pljuči, skupaj s svojimi štirimi moškimi.

Na srečo si zgodaj dozorela, postala samostojna, samostojno življenje v Zagrebu pa te je toliko streznilo, da ti slava nikoli ne bo stopila v glavo.

A s stresom in slabimi stvarmi je malce drugače. Vem, da si zelo čustvena in da si vsako stvar jemlješ k srcu, a nikar ne pretiravaj.

Zapomni si, Jelena, da imaš dve ušesi: enega, da zaznaš, in drugega, da sprostiš vse te slabe stvari, trače in zlonamerne kritike, ki prej ali slej doletijo vsako slavno osebo. Ne zaupaj tako zelo ljudem.

Sčasoma se boš naučila filtrirati ljudi in stvari okoli sebe.

Pogosteje misli na svoje zdravje. Balet in ruska šola sta ti vcepila disciplino in vztrajnost, tako da imaš vedno občutek, da zate ni obstanka. A ustavi se. In nikoli ne ignoriraj signalov, ki ti jih pošilja telo.

Čeprav te bo v določenem trenutku stres spravil ob zdravje, ne skrbi.

Zahvaljujoč najboljšemu zdravilcu na svetu boš zopet vzpostavila ravnovesje v svojem telesu. Najpomembneje je, da skrbiš zase. In za svojo srečo.

Sama na sceni

Po desetletju kot del ekipe Magazin bi rada poskusila nekaj novega. Solistično kariero. Zanima te, ali lahko uspeš tudi sama, brez četverice, ki ti krije hrbet.

Ne ustraši se, in čeprav bodo tekle solze in boš polna strahov, ti bo uspelo.

Nikoli ne boš pozabila nastopa v klubu Mississippi, za katerega je bilo prodanih le 20 vstopnic, in tega, kako si jokala mami na telefon.

In kaj ti je rekla?

“Si si tega želela? Si. Potem pa stisni zobe in zaupaj vase.” Zjokaj se, ko ti je težko, potem pa dvigni glavo in pojdi naprej.

Zaupaj v to, kar počneš. Krize bodo hitro minile. Hitro boš začela polniti dvorane, in to ne kot pevka Magazina, ampak kot Jelena Rozga.

Samostojna kariera ti bo pomagala, da si boš zgradila samozavest. Ta hip ne obožuješ mini kril zaradi svojih baletnih nog, nekega dne pa jih boš oboževala.

Jelena nosi: jakno Guess by Marciano, modrček Yamamay, steznik Women’secret in škornje ShoeBox.

Fantje iz Magazina te bodo zafrkavali, saj te na začetku niso mogli prepričati niti v to, da bi oblekla obleko. In ko smo ravno pri baletu – kmalu ga boš spet oboževala. Vsakič, ko boš šla mimo baletne šole v Zagrebu ali Splitu, te bo popadla nostalgija.

Razmišljala boš o tem, kako bi bilo, če bi plesala Labodje Jezero, ampak vseeno ne boš nikoli obžalovala svoje odločitve.

Oder je tvoj dom, le baletnega si opustila. Na začetku si boš težko ogledala kakšno baletno predstavo, pozneje pa boš v njih začela uživati.

Kar nekaj časa boš svoje zasebno življenje skrivala pred javnostjo, kar ni vedno lahko.

To se konča leta 2010, ko objaviš pesem Bižuterija, in kar naenkrat vse eksplodira.

Jelena nosi: bodi Women’ secret, krilo Silvian Heach in salonarje Vince Camuto.

Zdi se ti, da je tvoje ljubezensko življenje zasebna stvar.

Nekaj, kar je samo tvojega, intimnega, in to je okej. A spoznala boš visokega, šarmantnega moškega, ki te bo prepričal, da boš menila drugače. In da boš prvič želela celemu svetu naznaniti, kako si zaljubljena.

Obvezno sprejmi povabilo za nastop na Miss Universe. In maksimalno se pripravi, saj boš pred garderobo zagledala prav Njega. Tudi on bo glasbenik.

Svetovnega merila. Violončelist. S takšnim pogledom, da se ti bodo zašibila kolena, ko bo stopil do tebe in se predstavil.

Ljubezen izpred garderobe

Ne vem, ali kdo še ni slišal za 2Cellos in Stjepana Hauserja. Pomislila boš: “Ta fant je res simpatičen.”

Oba bosta malce zmedena, kot dva otroka, potem pa se bo pred vama znašel fotograf, ki bo ta trenutek obeležil za vedno.

Pozneje se vama bo to zdelo smešno, da dejansko obstaja fotografija vajinega prvega srečanja. In trenutka, ko sta se zaljubila. Ves večer boš razmišljala o njem in ga poiskala po spletu, da izveš kaj več.

Zdaj ne veš, kaj to sploh pomeni, a guglanje bo postalo pravi hit. Še sploh, ko je na tapeti tipček, o katerem bi rada izvedela čim več.

Stjepan te bo povabil na svoj koncert, na katerega pa ne boš uspela priti, a ne skrbi. Še se bo javil. Z enim takšnim SMS-om, od katerega se ti bo malce zvrtelo v glavi.

Zaljubila se bosta do ušes, prek glave, prek neba. Se spomniš, kako se ti je prvi poljub, ki si ga dobila, zdel brezvezen in pravo razočaranje?

Zdaj boš oboževala poljube! Konec leta 2015 in v letu 2016 boš lebdela več kot dva metra nad zemljo.

Ne bo te več zanimalo, ali vaju kdo vidi, ko se držita za roke ali poljubljata na ulici.

V tvojem Splitu, njegovem Pulju, v Zagrebu, Veroni, Rimu, Las Vegasu in vseh drugih mestih, kjer bosta hodila in se ljubila med njegovimi in tvojimi nastopi.

V Stjepanu boš našla moškega po tvoji meri. Takšnega, ki te popolnoma razume in mu lahko stoodstotno zaupaš.

Takšnega, s katerim se ti ne bo treba prepirati zaradi svojega odštekanega temperamenta in nomadskega življenja, saj je tudi on povsem isti. A pripravi se na škodljive trače in zavist.

Nekateri ljudje bodo celo tako zlobni, da bodo trdili, da se samo pretvarjata, da sta par. Trdili bodo, da sta marketinški trik.

Ne dopusti, da ti karkoli od tega pokvari srečo. Ne boš se smela preveč najesti za zajtrk, saj te bodo tako obtožili, da si noseča. Ne obremenjuj se zaradi tega. Poskrbi za zdravje. In vajino zvezo.

Zaradi Stjepana boš spoznala, da se tudi zveze na daljavo lahko obnesejo. Ko si dva človeka to močno želita in sta pripravljena sklepati kompromise.

Spraševali te bodo, ali se želiš poročiti. Za tebe je poroka le kos papirja, ljubezen je tista, ki šteje.

Ko boš zrelejša, boš spoznala bistvo tega: če je on pravi, boš vsak dan v zvezi spoznala nekaj novega o svojem partnerju, zaradi česar se boš vsakič znova zaljubila vanj.

Življenje po tridesetem

Tako srečna boš, da boš svoje fotografije objavljala na Instagramu. Tudi tega ta hip še ne poznaš, a zgodil se bo dan, ko se boš tudi ti s svetom povezala prek družabnih omrežij: Instagrama, Facebooka in Twitterja.

Te mreže bodo postale nov medij in težko bi si kot slavna oseba privoščila, da nisi del njih.

Prek njih se boš povezala z ljudmi, ki te poslušajo, s tvojim občinstvom. In prav to je izvor tvojega smisla in navdiha.

Ko boš videla, kako jih tvoja glasba osrečuje, boš tudi ti srečna. Vsak album te bo osrečil, prav tako nagrade, ki jih boš osvojila.

Zdaj se ti zdi vse skupaj še svetlobna leta daleč, a hitro boš praznovala svoj 39. rojstni dan.

Ni razloga, da bi se bala staranja. Po tridesetem se boš počutila najbolj srečno.

To so leta, ko je ženska najbolj samozavestna, zrela in samostojna ter najbolje pozna svoja telo in um.

Pazi nase. Vsa ličila, ki jih nosiš, naredijo svoje, zato skrbi za svojo kožo. Pazi, kaj ješ. Telovadi. Sledi svojim sanjam. Beri. Potuj. Ljubi. Uživaj v življenju. V vsakem dnevu.

In seveda poj. Glasba te bo vedno dvigala, osrečevala, motivirala in navdihovala.

Jelena

Pa ti, kaj bi sebi svetovala pri 16 letih?

fotografije: Mare Milin
stilistka: Vanja Ljubić
ličenje: Simona Antonović pričeska: Zvonimir Franić/salon Franić
asistentka: Ana Debanić
asistent fotografinje: Milan Krkač
obdelava: Iron-i-ja
baloni: www.balonmania.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri