Tina Krajnc: Les malo drugače

Zgodba lesenega kolesa, ki nosi ime blagovne znamke Fajn Bicikl, prihaja s štajerskega konca. Tina Krajnc nadaljuje družinsko tradicijo izdelovanja izdelkov iz lesa. To, kar sta začela že njen ded in oče, je Tina zdaj povezala v zanimivo zgodbo, ki dobiva velike razsežnosti.

Tina skupaj s partnerjem 
nadaljuje družinsko tradicijo izdelovanja iz lesa.  (foto: revija Lea) revija Lea
1. 8. 2014

Pri Tini doma že generacije izdelujejo izdelke iz lesa, zato ni nič nenavadnega, da je postavna in iznajdljiva Štajerka začela novo zgodbo Fajn Bicikla. "Že prapradedek se je izključno preživljal z lesom, saj je bil parketar. Torej, že od nekdaj smo delali z lesom predmete za vsakdanjo uporabo: stole, mize, lestve, skratka običajne lesene predmete. Predvsem dajemo poudarek ročnemu delu, tako da za samo izdelavo ne uporabljamo večjih strojev, ki bi torej izdelke sami izrezali," pove.

"Mislimo, da so leseni izdelki bili in bodo vedno iskani. Mi se osredotočamo na malo drugačne izdelke, ki govorijo svojo zgodbo. Morda ljudje nanje še niso povsem navajeni, saj so jim nekaj popolnoma novega. A čedalje bolje jih sprejemajo." Prav les je osnovni material, ki ga Tinina družina uporablja za izdelovanje raznovrstnih izdelkov. "V Sloveniji imamo ogromno lesa, večine ga ne predelamo, ampak ga surovega prodamo v tujino! Mi smo se odločili uporabiti les, ki nam ga daje narava in ga lahko dobimo v neposredni bližini doma. Tako smo samemu lesu dali dodano vrednost. Odkar spremljamo les in izdelke iz lesa, smo opazili, da je les v zadnjem letu spet bolj priljubljen pri ljudeh. Kar zagotovo podpiramo, saj je les kot material topel, trpežen in diha."

Leseno kolo

Zgodba o lesenem kolesu, ki se imenuje Fajn Bicikl, je nastala čisto spontano ob Tininem rojstnem dnevu. "Za rojstni dan sem dobila staro kolo, ki ga je bilo treba restavrirati. Obnavljanje je bilo zabavno in že nekje na sredini, ko smo to kolo razstavili, se je porodila ideja o lesenem delu, ki bi nadomestil en del starega kolesa. Mislim, da predvsem zato, ker smo iskali primerne dele za to kolo po spletu in potem ugotovili, da bi jih bilo laže kar narediti doma iz lesa! (smeh) Tako se je začelo," pove.

"Za samo kolo večinoma uporabljamo les smreke in češnje. Ta les je dovolj lahek, saj nam je pomembno, da kolo nima več kot 15 kilogramov, kar je približno toliko kot druga mestna kolesa. Leseno kolo je naš osnovni in najpomembnejši izdelek. Ker je samo kolo namenjeno vožnji po mestu, smo se odločili narediti dodatke, kot je leseni metuljček za moškega. Tako si s samim kolesom in modnimi dodatki ves v stilu z naravo! V tujini so lesena kolesa bolj pogosta, seveda imamo kar nekaj izdelovalcev tudi v Sloveniji. Vsekakor nas ljudje takoj opazijo, kjerkoli se pojavimo. Včasih nas tudi ustavljajo na poti in sprašujejo, kakšno leseno čudo vozimo. Kar ne morejo verjeti, da sami doma izdelujemo kolesa."

Unikatno

Prav vsak bicikl, ki ga naredijo, je po meri posameznika. "Prav vsako kolo se razlikuje in ima svojo unikatno številko izdelave! Prav tako si je mogoče izbrati različne barve, dodatke in s tem torej unikatnost! Barvo si je mogoče izbrati glede na različen les, saj ima vsak različno barvo, odtenek. Tako je na primer češnjev les bolj rdečkast. Les nabavljamo na Pohorju od naših sorodnikov. In je torej les, ki ga sami ne bi več potrebovali.

Seveda gledamo na težo lesa in prožnost. Opremili pa smo ga tudi z dodatki. Kolesu smo dodali zvonec, lučke, prednjo zavoro, prtljažnik in ogledalce v obliki metuljčka. Seveda pa ne smem pozabiti na pletene košare, ki so primerne tudi za prtljago na večdnevnem potovanju – preverjeno na poti Toblach–Maribor, ki sva jo premagala s partnerjem. Seveda se po želji lahko vgradijo tudi prestave in poljubna dodatna oprema. Tudi v praksi je kolo svojevrsten užitek! Izziv, ki sva ga premagala, je bilo po Dravski dolini: 350 kilometrov v petih dneh.

To je bil dodaten test za kolo. Ker pa torej ni bilo prav nobene težave na poti, lahko še z gotovostjo rečem, da je sama uporaba odlična. Za vse, ki še ne verjamejo, pa smo seveda vedno na voljo za preizkusno vožnjo!" Tina se je namreč s fantom odpravila k izviru reke Drave. "Zamisel o samem izzivu je nastala povsem spontano pri načrtovanju poletnih počitnic. Vsako leto se za več dni s fantom odpraviva naokoli s kolesi. Lani so bili to hrvaški otoki in letos Dravska dolina. Leseno kolo kar nekako paše v to alpsko naravo, reko, gore in zagotovo je to tudi ena najlepših kolesarskih poti v bližini Maribora."

Lesena zgodba

Ljudje zelo pozitivno sprejmejo zgodbo Fajn Bicikla. "Še danes nas ljudje ustavljajo, sprašujejo, kako je mogoče, da se vozimo z lesenim kolesom, in so začudeni, da jih sami izdelujemo. Do zdaj smo naredili šest fajn biciklov in v prav vsakem novem se kažeta napredek in razvoj izdelka. Zagotovo je vizija za bližnjo prihodnost, da samemu kolesu dodamo baterijo in bo tako postalo električno. Tako bo postal dvojni ekobicikl, s katerim bo laže premagovati tudi večje klance."

Posebnost, ki pa jo pri Tini še izdelujejo, so posebni leseni metuljčki. "Trenutno izdelujemo tudi lesene metuljčke, ki so jih moški z veseljem vzeli za svoje. Kar nekaj smo jih že prodali za poroke, darila in tako za vsakdanjo uporabo. V prihodnosti pa načrtujemo še več uporabnih, malo drugačnih lesenih predmetov," doda Tina.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri