Tina Katrašnik: Punca v fantovskem športu

“Najbolj navdihujoča pri tem športu sta hitrost in občutek, da si edini na svetu. Najbolj boleči pa so padci.”

Tina Katrašnik: Punca v fantovskem športu (foto: Aleksander Štokelj) Aleksander Štokelj
16. 8. 2011

Edina slovenska profesionalna motoristka med motorji živi od rojstva. Zasluga za to gre njenemu očetu, ki je bil tudi motorist, njeno pot pa je začrtalo tudi dejstvo, da je svoj prvi motor dobila že pri treh letih. Danes je članica kluba AMD Kranj in vozi 600- in 750-kubična sponzorska Suzukija. Da se ukvarja s fantov­skim športom, je prav nič ne moti, v moški konkurenci pa celo bolj uživa kot v ženski.

Motoristk je v Sloveniji ...

okoli sedem, a vse vozijo za zabavo. Žensko konkurenco sem imela v Evropi, saj sem vozila žensko evrops­ko prvenstvo (in zasedla prvo mesto), zdaj pa tega prvenstva ni več, zato vozim samo med fanti in od večine sem hitrejša. O tem pričajo tudi rezultati: sem državna prvakinja v razredu 600 SSP in zmagovalka v srednjeevropski ligi, oboje v moški konkurenci.

Priprave na tekmovanja ...

so naporne. Večina ljudi meni, da na motorju sediš, vendar je sedenja le 10 odstotkov. Imeti moraš utrjene noge in ramenski obroč, da lahko nadziraš ter vodiš motor. V fitnes hodim trikrat na teden, veliko pa tudi tečem.

Obvezna oprema so ...

čelada, usnjen enodelni kombinezon, škornji, zaščita za hrbtenico in prsi ter usnjene rokavice. Brez tega se nikoli ne usedem na motor.

Poškodbe ...

so del vsakega športa in imela sem jih že kar nekaj – kup zlomov, pretres možganov, črnice ... Poškodb me je strah, saj potem vozim previdneje in počas­neje ter potrebujem kar nekaj časa, da strah premagam.

Hitrost ...

je zame nekaj vsakdanjega. Na dirkališču peljem tako hitro, kot le zmore motor – okoli 310 km/h. Po cesti se z motorjem ne vozim, ker nimam izpita in si ga niti ne želim, saj mislim, da ne bi znala voziti počasi.

Če bi lahko, bi jutri odpotovala ...

na Florido. Zelo rada potujem in spoznavam nova mesta ter države, od vseh krajev pa me je najbolj očaral Dubaj s svojo neverjetno arhitekturo in največjim nakupovalnm središčem na svetu.

Formula za naj poletje je ...

dobra družba, morje in koktajli. Pa še kakšen kokosov in jogurtov sladoled. To so sestavine za nepozaben vikend ali pa, še bolje, kar teden. Morje obožujeva oba s fantom in tam najbolj uživava med odkrivanjem skritih zalivčkov.

Osebna izkaznica:

  • Rojena: 1989
  • Trenirala je: plavanje in odbojko
  • Študira: gostinstvo in turizem na Bledu
  • Njen fant: Janez
  • Rada vozi: v dežju

Besedilo: Manca Kraševec, fotografija: Aleksander Štokelj, stiliranje: Manca Čampa, ličenje: Martina Razinger za T spot, Tina nosi obleko in zapestnico Desigual.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri